Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Veres Máté

5 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Korrupció Kutató Központ friss tanulmánya szerint a 2009-2015 között Magyarországon elköltött uniós fejlesztési pénzek beruházásaihoz nagyobb arányban volt köthető korrupció, mint az azok nélkül megvalósulóakhoz.  A fejlődés tudományoknak (development studies) van egy elmélete, ami ezt segítheti…..
Tavaly ősz óta teljes erővel száguld a kampány Amerikában ugyanis ebben az évben elnököt választ magának a világ legnagyobb gazdasági és katonai hatalma. Ennek a demokrata oldalon két igazán kiemelkedő résztvevője van: egyrészt, a 90es évekből még Bill Clinton feleségeként és az Obama kormány első…..
Veres Máté 2016.03.02 13:41:56
@studkell: Köszi, javítva.
A 2010-es választások előtt sok ismerősöm és még több blog, portál osztotta meg az alábbi videót. A szerzőként megjelenítetett Dogbytról ma már semmit nem találni a neten, csupán egy blogot, ahol 2010-óta nem volt bejegyzés. Kissé érthetetlen, hogy miért nem vállalta fel akkor a Fidesz, hogy az ő…..
Úgy gondolom, hogy a vígjáték az a műfaj, ami a legjobban összehozza az embereket. Erről árulkodnak a bevételek is, hiszen a legigénytelenebb vígjátékok (Nagyfiúk…) is rengeteg pénzt hoznak a konyhára. Ezzel csak részben van baj, de ebbe most inkább nem megyek bele, inkább azt a…..
Libertarian Tanulópénz 2013.06.26 08:00:00
Beérett egy válság. A „Hitel, hitel, tessék, hitel, olcsó!” bazári lendülettel osztogatott devizahitelek fojtogatják a lakosság egy részét, akik most jogosnak érzik, hogy kiálljanak a szemét globáltőke magyarokat megnyomorító eljárása ellen és a hiteleik eltörlését…..
A baloldali gazdaságpolitika alfája és ómegája nem a többkulcsos személyi jövedelemadó rendszer. Híve vagyok a progresszív szja-nak. 2010-ben, amikor még menőbbnek számított az egykulcsos - nem volt olyan nagy politikai erő, amely komolyan bírálta volna, a Bajnai-kormány egy…..
Veres Máté 2013.06.24 14:21:02
@Kivlov: Soha nem szerettem az általánosításokat, ha nem voltak számokkal alátámasztva. Kérlek bizonyítsd számokkal, hogy a " kamu minimálbéresek" milyen arányban részesültek ezekből a forrásokból és hogy tényleg csak a szociális háló megnyirbálásával lehet-e azt visszafogni (szembe mondjuk egy jobb szabályozással). Véleményem szerint ez csak egy újabb eleme a fals szegényellenes kampánynak, mint pl. egy aránytalanul magas tandíj bevezetése mert a diákok lusták és 10 évig járnak egyetemre(megint csak ez milyen arányban jellemző rájuk), vagy a segélyeket a lusta cigányok viszik ahelyett, hogy dolgoznának. Csak, hogy lásd az igazság tartalmát ezeknek: A KSH 2009es tanulmánya alapján – tehát a csúnya „osztogtós”időszak vége felé – a nem dolgozó aktív felnőt 10%-a volt roma (!), a gyerekek után és különböző munkanélküli segélyként kapott juttatások alig 10-11%-át kapta roma származású honfitársunk és a nyugdíjak kevesebb mint 1%-át. Városi legendákra nem alapozunk gazdaságpolitikát.
Gazdpol Ne tanulj a Harvardon! 2013.06.03 08:00:00
Meglepően hangozhat, hogy kerüld el több különböző rangsor által is a világ legjobb egyetemeként értékelt Harvard bármelyik képzését is, én most mégis ezt tanácsolom. A közelmúltban ugyanis kisebb-nagyobb botrányok sora kezdte ki az egyetem közgazdasági képzésének jó…..
Veres Máté 2013.06.06 09:44:39
@hgrad: Köszönöm a meglátásaidat. Az elsővel teljesen egyetértek. A cím hatásvadász és megvallom annak is szántam (de csak azt). Azt akartam, hogy sokan olvassák (és ahogy elnézem a kalkulátort sikerült is elérnem). A második kifogásodnak hangot is adok, az-az, hogy a harvardon ott vannak a másik oldal(ak) képviselői is(a post végén levő „balanszírozásnál”), így nem értek vele egyet. Azzal végkép nem, hogy azt sugallnám, hogy ott csak a neolib szemléletről fog tanulni az ifjú nebuló(ha mégis akkor a Harvard diákjai azok akik egyébként példát mutattak ezzel kapcsolatban: www.thecrimson.com/article/2011/11/2/mankiw-walkout-economics-10/)
Írország: Ahogy mondod minden ország speciális és az adott történelmi és földrajzi helyzetének a kontextusában kell nézni. Írországnak 80as évek végén igaz, hogy valóban véghezvitt egy alapos fiskális megszorító csomagot, de nagyon jól jött neki, hogy közben Nagy Britanniában leértékelődött a font és száguldott az infláció plusz az akkor már így is túl magas Ír kamatlábakat 0 közelébe vitték. Jelenleg Európában (és Amerikában) 0 közelében vannak a kamatlábak és alig van infláció. Az első jó, de önmagában elégtelen az utóbbi meg nagyon de nagyon hiányzik a periféria országainak ahhoz hogy versenyképesebbek legyenek, de az ECB (és főleg a németek) ennek ellenállnak. Erről egyébként írtak egy elég jó tanulmányt de a világért se akarja megnyitni az Explorer nekem, ha neked sikerül csak ajánlani tudom: economyrigging3.wordpress.com/2010/06/17/ucc-paper-on-ireland-1986/ . Ha esetleg következő ellenpéldáknak Kanada 1994-1998, Dánia 1982-86, Finnország 1982-86 és Svédország 1992-2000 közti hasonló storyjait akkor kérlek előbb jól olvass utánuk és nézd meg, hogy mikben térnek el a jelenlegi helyzettől.
A többi kritikádra sajnos nem tudok érdemben reagálni mert inkább személyeskedések, szemben az azt megelőző érvekkel és példákkal alátámasztottakal. Viszont az olvasóknak szánt tanácsodat magam is csak ajánlani tudom!
Veres Máté 2013.06.06 09:43:00
@random guy: Azt gyanítom, hogy az „Aha” azt jelenti, hogy Te is mint sokan mások meglepődnek amikor a konzervatív és a liberális szót egy szövegben találják és ráadásul nem mint egymás ellentétjeit. De a gazdasági neoliberalizmus és a politikai neokonzervativizmus nagyon is megférnek egymás mellett. Egy külön posztot követelne annak megmagyarázása, hogy, hogyan lett a neokonzervatív világnézet szerves része a (neo)liberális gazdaságpolitika – és lehet egy nap meg is írom – de most inkább csak Pogátsa Zoltán (pogiblog.postr.hu/mi-a-neoliberalizmus-mi-a-jobb-es-mi-a-bal) és a mi (gazdpol.blog.hu/2013/04/03/liberalizmus_kompromisszumok_nelkul) rövid írásainkat ajánlom ezzel kapcsolatban.
Veres Máté 2013.06.06 09:43:47
@zobod: A válságkezelésnek a célja – mint a neve is utal rá - a válság kezelése, és nem továbbiak előidézése. Köszönhetően a válság hibás felfogásának és ebből eredően az arra adott hibás lépéseknek a válság jelenleg csak tovább mélyül(t). Ahogy az már az írásban is előkerül a költségvetési hiány önmagában még nem a világvége (van ahol több száz %-os és csak halkan megjegyzem, hogy jelen pillanatban egyik délnek papoló ország sem tartja a maastrichti kritériumok által szabott 60%os államadósság határt, sőt Németország pl Magyarországot is lehagyja ebben az évben) ha mellette a gazdaság képes növekedést felmutatni. Jelenleg recesszió vagy/és tartósan 3% alatti növekedés (most.444.hu/2013/06/05/europa-hanyatlik/) van majdnem mindenhol Európában, néhol 20%-ot meghaladó munkanélküliség és egyre mélyülő szakadék a szegények és gazdagok közt(a centrum és periféria országai közt is), ez a válság! Görögország egy speciális példa, mert talán az az egyetlen ország ahol elfogadható a „strukturális problémák” vita, az-az, hogy a problémáik mélységéről jelentős részben ők is tehetnek (korrupt rendszer, a számokkal való trükközés stb) de a többi perifériára szorult ország már az EU és az Euro „strukturális problémáinak” köszönheti a sorsát. Ez megint csak egy külön posztot érdemelne addig had ajánljam Pogátsa Zoltán írását Görögországról(pogi.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=175053&bejcim=Gorog_csod_ki_a_felelos&todo=/) és Róna Péterét az EU/Euróról (nol.hu/velemeny/20120519-itt_a_vege) tanulmányozásra. Még valami kérlek mutasd be nekem, hogy hol látsz csökkenő hiányt, és főképpen a válság előtti állapotokhoz képest?
Másrészt a szociális háló az aminek elsősorban köszönhetjük, hogy ez a válság nem volt annyira mély és fájdalmas mint a 30as években, ugyanis az azóta kiharcolt különböző segélyeknek köszönhetően ha már az oktatásba, infrastruktúrába és kutatás/fejlesztésre nem is nagyon költenek pénzt a Nyugati kormányok(értsd (főleg)EU és Amerika) legalább az emberre kénytelenek. Továbbá senki nem kérte, hogy bővítsék a szociális hálót a válság hatására, de nem is megoldás annak (jelentős) szűkítése. A válságot se Amerikában se Európában nem egy túl bő szociális háló okozta, hanem egy kontrolálatlan pénzügyi rendszer. Amivel viszont alig kezdtek valamit (arról nem is beszélve, hogy a felelősöket mennyire is vonták felelősségre). És most ugyanannak a már sokadszor bukott gazdaságpolitikai iskolának az eszközeit vetik be a válság „kezelésében” (értsd mélyítésében) aminek köszönhetjük, hogy most egyáltalán válság van.
A monetáris politika erőltetése a fiskális rovására még sose vezetett ki  egy országot sem egy gazdasági válságból. Minket se fog. Sajnos. A hetekben a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban két meghatározó hír jelent meg. Talán nem meglepő módon mindkettő Matolcsy György nevéhez köthető. Előbb…..