Regisztráció Blogot indítok
Adatok
holaquetalbien

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ön szereti a zsidókat? A kérdésre nem adható jó válasz. Sem a nem szeretem, sem a szeretem nem helyes. Zsidó ugyanis sokféle van. A becsületeseket, kedveseket, tehetségeseket, nagylelkűeket szeretem, a gonoszakat, irigyeket, a bűnözőket pedig nem. Olyan, hogy "zsidók", pedig nincs.…..
holaquetalbien 2013.04.06 13:26:27
A jó múltkorában egy társaságban kedvenc írókra,szerzőkre terelődött a szó,ki-ki előadta a maga kis történetét,magyarázatokkal fűszerezve.Rám került a sor,és sok más kedvelt írómat megemlítve kiemeltem Saul Bellow-t,mint aki a mai napig a legnagyobb hatással bír mindarra vonatkozólag,ahogyan kis világunkat látom és értem.Egy fiatalember-aki már eddig is aktívan részt vett a beszélgetésben,és az eddigiekből kitűnt, hogy általános értékrendjében előkelő helyet foglal el hazafiasság,magyar öntudat(ő fejezte ki így magát...)-megkérdezte,hogy ki a fent említett úriember,mert még nem hallott sem róla,sem a műveiről.Érdeklődésének meg akarván felelni,gondoltam egy-két mondatnál kicsivel bővebben kifejtem neki,miért szerepelnek lassan húsz éve vissza-vissza térő olvasmányaim között Bellow művei,és azzal indítottam,hogy elmondtam,Saul Bellow montreali születésű,orosz zsidó bevándorlók gyermeke,aki Chicago-ban élt,majd innen kezdve áttértem a lényegi információkra,úgymint Bellow csodálatos nyelvezete,egyedülálló intellektuális,filozófiai meglátásai,és az a semmihez sem hasonlítható képi világ,amelyet csak ő tudott igazán megteremteni regényeiben,és belemelegedve,egy kicsit el is ragadtatva magamat legalább tíz percen keresztül soroltam a dolgokat átszellemülve,néha elkalandozva,a végére kicsit patetikusra váltva.Közben figyeltem a fiatalembert,aki rezzenéstelen arccal,szinte rezignáltan hallgatott végig,ellentétben a többiekkel.Befejezvén,pár másodperces csöndet megtörve rám nézett,és félreérthetetlen tónussal hangjában ennyit mondott:-Hm,szóval zsidó...
Nincs tanulság,nem akarok hozzáfűzni,belemagyarázni a történtekbe semmit,ugyanis nincs értelme.Talán csak annyit,ha valaki kíváncsi rá:Ki volt ez a Nobel-díjas író,aki Augie March,Henderson,Herczog,Sammler és Ravelstein történeteit hagyta ránk?
Zsidó...