Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vajgerpeti

0 bejegyzést írt és 74 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Morgómedve Pisztráng, dekára 2018.08.02 16:43:34
Legutóbb írtam a pisztrángokról, melyekkel időnként megajándékozom magam. A szocializmusban valahogy nem voltunk elkényeztetve pisztráng ügyben, leginkább éttermekben lehetett hozzájutni. Elég drága dolog volt sült pisztrángot rendelni, nem is nagyon kaptunk rá. Odaát Kassán kicsit olcsóbban…..
Morgómedve Gépkarabély 2017.11.21 20:05:30
Mindig bosszankodom amikor ezt a gépkarabélyt hallom. Én még úgy nőttem fel, hogy van pisztoly, ennek gépesített változata a géppisztoly. Vagyis amíg a pisztoly egyes lövések leadására alkalmas, a géppisztoly erre is alkalmas, meg arra is, hogy addig lő amíg meghúzva tartom a ravaszt. Vagyis…..
Morgómedve Emeletes ágyak 2017.06.22 22:43:10
Volna még néhány gondolatom az emeletes ágyakról, megosztanám olvasóimmal. Először a középiskolai kollégiumban aludtam emeletes ágyon. Nem volt rossz, cseppet sem féltem, hogy leesek. Egyrészt elég széles volt, kicsit be is mélyedt alattam, azonkívül ha leestem volna akkor sem túl magasról estem…..
vajgerpeti 2017.06.26 12:41:12
Én 1973-ban üzemi gyakorlat ürügyén 18 hallgatóval és egy oktató kollégával (plusz én voltam a másik) tettünk egy 28 napos körutat Budapest- Kijev - Harkov -Leningrád (most már Szentpétervár) - Moszkva- Budapest úton, végig hálókocsival. Az első szakasz Kijevig 4 személyes hálókocsiban, majd onnan Harkovba szintén 4 személyes kupékban. A csúcs azonban a Harkov- Leningrád út volt: úgynevezett óbsij harmadosztályú kocsiban utaztunk. Ebben a négyszemélyes kupé rövidebb volt a szokásosnál, nem volt ajtaja, és a vele szemben lévő ablak alatt volt még két hosszirányú ágy emeletes formában. Egész éjszaka utaztunk így a két város között, így megspóroltuk a szállást. Ráadásul ez a vonat valahonnan öt napja jött már, így kellemes szagok uralkodtak benne, Harkov csak egy közbenső állomás volt.Amikor Leningrádba érkeztünk ott közölték velünk, hogy a 4 napos moszkvai tartózkodás nem lehetséges, mivel hiába volt lefoglalt szállásunk nincs hely. Ekkor volt a nyári Universiádé, és emiatt nem volt állítólag sehol szállás. Így három nappal tovább maradtunk észak Velencéjében, amit kellemes időben a fehér éjszakákat élvezve töltöttük. Mivel a visszaútra Moszkvából volt helyfoglalásunk oda kellett indulnunk. A Vörös Nyíl expresszel mentünk Moszkvába ami kellemes út volt: kétszemélyes fülkék, csodás tisztaság, bekészített tea, halk zene. Éjfélkor indultunk és reggel hatkor más a célállomáson voltunk. Ez csak egy helyen lassított, amikor a cár körme nevű kitérőhöz értünk. Mivel már csak egy éjszakát kellett Moszkvában tölteni a másnapi hazaindulásig, úgy gondoltuk egy éjszakát kibírunk az utcán csellengve is. Tévedtünk: 20 ember gyanús lett volna az utcán, ezért harkovi vezetőnk kerített egy szállást ahogy a művelt oroszok mondják: negyaleko. Metróval a végállomásig a nagy gyűrün túl 1 óra, majd egy óra még tovább trolibusszal. Ebben a tök üres 1000 személyes kollégiumban voltunk 30 német és hárommillió csótány társaságában egy éjszakát töltöttünk. Másnap irány a kijevi pályaudvar, majd haza. Viszont az akkor még józan kalauz nem engedett felszállni azzal, hogy a Harkovból indított moszkvai foglalás szerinte csak Kijevből érvényes mert ott van a csatlakozás. Végül az utolsó üvegeink egyikével meglágyítottuk a kalauz makacs ellenállását, és felszállhattunk, azzal a feltétellel, ha jön a 20 magyar Kijevben akkor mi leszállunk. Mivel onnan már nincs nagyon messze Budapest azt kis utat gyalog is megtesszük, mondtuk neki. Ezt már nehezen fogta fel, mivel a fél liter barack megtette hatását. Még jótékony cselekedetünk is volt: amikor a kalauzzal vívtuk csatánkat, egy fáradt hang szólt ki az ajtón: magyarok vagytok? Igenlő válaszunkra kiderült, hogy egy Mongóliából jött magyar geológus hallgató volt, aki már egy hete utazott hazafelé, és már az utolsó kenyérmorzsája,az utolsó üveg vodkája is elfogyott, így mentettük meg a szomj és éhhaláltól a mi készleteinkből. Nem tudott repülő jegyet kapni helyhiány miatt, így kényszerült a vonatra.
Egyébként csak Harkovban vittek be az egyetemi műhelybe, máshová nem kaptunk engedélyt, mivel nyugatinak minősítettek, és féltették a titkaikat. Mindenütt kimaradtunk a turista látványosságokból: Nem mehettünk fel az Auróra cirkálóra mert éppen felújítás volt, Moszkvában nem láthattuk meg a nagy fehér főnököt a mauzóleumban, mert elvitték garanciális javításra. Viszont a Kremlben láttuk a cár ágyút és a cár harangot, amelyek soha nem működtek a méreteik miatt.
Megmondom őszintén nekem nem kellene egy Rolex óra. Legfeljebb azért, hogy eladjam. Ha már egy félmilliót adnának érte vihetnék. Főleg hogy egy- vagy másfél milliót kellene kifizetnem érte. Bár kétségtelen, hogy az aki ilyet vesz annak a másfél millió annyi lehet mint nekem ezer forint. Gondolom van…..
Van már néhány hete, hogy hallottam a helyi TV-ben, hogy városunk egyes helyein szombaton is ingyenes lesz a parkolás. Idáig reggel 8 és 13 óra között kellett fizetni, ezt követően volt ingyenes hétfő reggelig. Örültem neki, mert a fiamnál is fizetnem kellett, no gondoltam ezután nem kell, de…..
Morgómedve Őzpörkölt 2016.12.09 21:02:18
Az az igazság, hogy mára már egy tartalmasabb írásra készültem, de valahogy nem jött össze. Tegnap a fővárosban voltam néhány kollégával egy ülésen, kocsival mentünk-jöttünk de valahogy elfáradtam. Úgy terveztem, hogy ma megcsinálom pörköltnek a két napja a mélyhűtőből kivett 2 kilónyi őzet, délre…..
Van itt nekem még egy-két haszontalan beruházásom. Ilyen volt két pár elegáns fekete cipő néhány éve. Ezek elődje valószínűleg elveszíthette már ünnepi jellegét, ha én cipő vásárlásra adtam a fejem. Cipőt venni soha nem szeretettem, macerás volt a próbálgatás is, végül az ember elveszítette a…..
vajgerpeti 2016.11.23 19:11:24
Én hasonló kalandot éltem ez év nyarán. Még a szlovák korona fénykorában Kassán vettem egy fekete félcipőt ünnepi alkalmakra, azaz évente 4-5 felvételre. Közben gondosan dobozba zárva a szekrény aljában pihent. Idén nyáron családi összejövetelen voltunk a Margitszigeten, 3 napig. Séta közben elkezdtem sántítani, és kiderült a jobb sarka elhagyott engem. Egy valamiféle szivacsos betétre volt felragasztva a sarok, ami nem állta ki a sötét elzárást és azt gondolta, hogy a börtönből napfényre vágyik és levált. Visszagondolva talán 20 alkalommal volt a lábamon. Mivel nem vittem másik lábbelit elsántikáltam a Westend nevű intézménybe busszal a Nyugati pályaudvar mellé és vettem egy másik pár cipőt. Mire odaértünk a lányommal a másik sarok is elhagyott. Így mint egy balerína lapos sarok nélküli cipőben mentünk. Ott kiderült, hogy nem lehet javítani, nincs mire ragasztani az új sarkat a kukában végezte útját.
Ennél jobb sztori volt sok sok évvel ezelőtt, még Esztergomban voltam középiskolás, amikor látszólag nagyon szép kivitelű olcsó spanyol cipőket hozott be egy nagyokos külkereskedő. Ez addig volt cipő talppal, amíg vizet nem érzett maga alatt. ott szépen leázott a papír talp és csak a fejrész maradt a viselője lábán. Kiderült, hogy Spanyolországban az a szokás, hogy az elhunytakat nem temetik el mezítlábasan, hanem ilyen egyszeri alkalomra szóló cipőt adnak az elhunytra.
Nálunk meg olcsón adták nyári cipőként.
Morgómedve Vége a nyárnak 2016.08.29 11:28:28
Jó nyaram volt az idén. Sokszor volt napos idő, sokat lehettem kint Mályiban. Kint nem volt számítógép, nem volt televízió, egyedül a rádióból értesülhettem a hírekről, meg itthon amikor 3-4 nap után hazajöttem. Ilyenkor este jöttem, elvégeztem az összegyűlt feladatokat és másnap délelőtt mentem…..
Idáig halogattam, hogy feltelepítem a Windows 10-et a gépemre, amit július 29-ig ingyen megtehetek. Nem nagy kedvem volt a Windows 7 Home Edition-omat felcserélni erre, de muszáj volt, mert eljön a pillanat amikor a Microsoft magára hagyja ezt az operációs rendszert és akkor meg jönnek a hackerek.…..
Morgómedve Ez is, az is 2016.07.06 22:08:57
Három napja vettem 3 doboz akciós macskakaját, ezzel kb. 12 napra van a süninek ellátmánya. Akivel apróbb afférom volt tegnapelőtt. Nem is affér volt ez, inkább én voltam meggondolatlan. Már ki volt készítve éjszakára a vacsora, amikor megláttam, hogy szépen elmegy mellette, sőt egyre távolodik…..
Morgómedve Nyelvünk védelmében 2016.02.12 17:08:09
Öt hónapja írtam arról, hogy úgy látom kétfajta nyelv kezd kialakulni. Hogy ki melyik verziót használja meglehetősen esetleges és véletlenszerű. Nem írnám le mégegyszer javaslom olvassuk el az itteni írásnak legalább az elejét. Kicsit szomorúvá tesz a dolog, mert úgy néz ki, hogy nem zavarja az…..
Morgómedve Gyógyzoknik 2016.01.27 09:05:13
Tavaly ilyenkor vettem 10 pár gyógyzoknit. A gyógyzokni attól gyógyzokni, hogy nem túl szoros a gumírozása, mégsem csúszik bele a cipőbe. Amíg új. Mert ha ez a gumírozás eléggé elrenyhül akkor bizony alig várja az ember, hogy hazaérjen és bevágja a szemétbe. Érdekes, hogy nincsenek előjelek. Az…..
Nemrégiben egy televízió műsorban láttam egy kiírást az egyik megszólalónál: Nagy Béla docens, egyetemi tanár. Aki rendszeresen olvassa írásaimat tudja, hogy ez egy butaság, hiszen egy ember nem lehet egyszerre egyetemi docens is meg egyetemi tanár is, hiszen ez utóbbi felette van…..
Kedvező változásokat tapasztalok a Duna World TV csatornánál, ugyanis napközben 11 óra után nem sokkal minden nap valami értékesebb filmet vagy TV-játékot mutatnak be. Ami lássuk be, kedvező jelenség. Az M1 csatorna profilváltása után jelentősen csökkentek azok a lehetőségek…..
Morgómedve Bomba a múzeum mellett 2015.10.09 08:44:28
A mai írás egy kicsit bulváros, de szerintem érdekes is. Ráadásul könnyen emészthető, mert jóformán csak képekből áll. A címben említett 250 kilós angol repülőbombát csatornamunkálatok közben Münchenben találták a Deutsches Museum mellett.  Azért nem semmi, hogy 70 évvel…..
Morgómedve Almaszedések 2015.09.19 12:43:49
Vénasszonyok nyara van, emlékszem régen, még a rendszerváltás előtt ekkor mentünk a Nyírségbe almát szedni. Ezeken ugye mindig voltak hallgatók és oktatók. Már nem emlékszem milyen arányban, az utóbbiak száma karonként és évfolyamonként olyan 5-6 fő volt. Eleinte egy hetes…..
vajgerpeti 2015.09.20 10:15:25
Legendás napok voltak ezek. Mi Kisvárdán jártunk almát szedni, ahol a helyi kemény legények már az első este megtámadták a hazafelé tartó hallgatóinkat csak azért mert ti egyetemisták vagytok és biztosan tele vagytok pénzzel. Késelés is történt az egyik hallgatónkat mentő vitte kórházba. Amikor Tarcalon szedtük az almát bizonyos sorokhoz nem nyúlhattunk, mert az a megyei vezetők és ukrán testvérvárosok vezetői számára volt kijelölve és ők a tv kamerák előtt szedték le a legszebb termést. Legendás élmény volt amikor cukorrépa szedésre kellett menni a csapatnak. Egy hete szakadt az eső, amikor kivonultunk a répaföldre. Próbáltuk kihúzni a répát, de helyette mi csizmástól süllyedtünk a répa mellé a földbe. Látogatónk is volt: az egyetemi párttitkár és a gazdasági főigazgatónk terepjáróval jött látogatóba. Ki sem szálltak belőle, mert elegánsan félcipőben öltönyben jöttek. Itt az első éjszaka után a lányokat hazavitték, mert az éjszaka az egerek megszállták azt a hodályt ahol aludtak, és ezzel megzavartuk az ó életterüket. Amikor elállt az eső a répaszedő kombájn egy óra alatt felszedett annyit mint mi kézzel 5 nap alatt.
Az élmény a pálinka készlet erejéig jó volt, fogmosással nem kellett foglalkozni.
A legnagyobb élmény számunkra is a tokaji aszúszem számolás volt. Minden nap vonattal mentünk a tetthely közelébe, majd onnan autóbusszal a dűlők közelébe. Egyik alkalommal olyan helyen voltunk ahol a busz messzebb állt meg, este pedig nem várt meg amíg leérünk, egyszerűen otthagytak bennünket, csak a vasútállomáson vették számba a létszámot, akkor tűnt fel, hogy egy tankör hiányzik a mezőnyből.
Nem tudom öreg cimborám, hogy középiskolás korunkban voltál-e Esztergomban kukoricát törni decemberben a városhatár melletti gát és a repülőtér közötti területen? Nagy élmény volt az is, mivel akkoriban még voltak telek és hóban több fokkal 0 fok alatt szoktattak a fizikai munkához.
Morgómedve Hamvak a Dunába 2015.09.15 22:00:33
92 éves korában elhunyt Fejes Endre. Fejes Endre nagy író volt, látszik ez azon is, hogy Balog Zoltán miniszter is részt vett a gyászszertartáson. Voltak még egyéb hírességek is, akik meg is emlékeztek az íróról. A teljesség igénye nélkül megemlékezett  Törőcsik Mari, Spiró…..
Morgómedve A megoldás 2015.07.04 08:18:53
Úgy gondolom megoldódott a dolog, ugyanis a Duna TV adását nézve észrevettem a jobb felső sarokban valamit. Ez a valami nem más, mint egy utalás arra, hogy még 14 nap és jön az M4 SPORT. A Duna World helyén. Ami gondolom egy sportcsatorna lesz. Ezek szerint a Duna World-nek annyi.…..
vajgerpeti 2015.07.23 12:18:38
Ezek a kiosztások szolgáltató függők. Nem tudom mennyire publikusa megnevezésük: ha a 3 betűs a szolgáltatód és .PC a vége ott a DunaWord csak digitális formában vehető, analógban nem. Mi a ..TV szolgáltatását használjuk internetre, telefonra és TV-re. A hagyományos TV-hez 300 forint a modem és ezzel minden csatorna digitális formában vehető, a lapos TV pedig mind az analóg, mind a digitális formátumot veszi. Ez utóbbin 92 csatorna fogható, és van közöttük olyan is ami HD minőségben is megvan, így több adás kétféle formátumban látható.
A modemen viszont nem lehet rögzíteni az adásokat.
Ez nekünk a következőkbe kerül: Tv és internet együtt 6800 forint (3100+3700) modem 300 vezetékes internet alapú telefon 200 forint. Ezen a hálózaton belüli hívás ingyenes, Magyarországon belül bárhová,két külföldi ismerősünket szoktuk hívni: egyiküket Szlovákiában, a másikat Vancouverben. Mindkettőjük felé 15 forint/perc a díj. A számla általában együttesen kb. 8000 forint havonta.
Évek óta nem rögzítettünk a videón semmit,ha valamit fel akarnánk venni akkor a kábel tv végét a modemből ki kell húzni és az analóg tv-re kell csatlakozni, egyenként megnézni hogy pillanatnyilag a videó hogy van programozva, mert legalább 7-8 éve nem kapcsoltuk be felvételre.
Érdekes egyébként, hogy ha a lapos tv-n nézek egy digitális adást normál és HD formátumban, semmiféle eltérést nem látok a két kép között. A digitális adások között a 3 közszolgálati rádió is bejön.
A két szolgáltató honlapját ha végig böngészed, a csatorna kiosztás sok mindenre fényt derít.
Jó szerencsét! Tisztelet a Gépésznek!