Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zsofonc

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Persze az első történetben a posztoló ismert személy. Megteheti, hogy posztol a Facebookon.De célravezetőbb lenne, ha a betegjogi képviselő közvetítésével az orvos tudatába is bekerülne ez. Terjedt az a hír a napokban, hogy egy siket lány mellől az audiológiai vizsgálaton…..
zsofonc 2013.04.01 11:22:05
W. Fanninak VAN cochlearis implantja, és elég érthetően beszél. Mikor azt írta, hogy nem ért vele annyira, az csak azért van, mert a fiókban tartja, mert nem megy a hajához. Tudom, ez elég durván hangzik, de így van. És ha nem hordja, nem marad edzésben a hallása, és azért ért vele kevesebbet. Tudom, miről beszélek, a fiamnak is van. Nagyon kemény munka megtanulni beszélni, és legalább akkora megtanulni hallani, illetve érteni is. És Fanni is kiskorában kapta, neki is sikerülhetett volna, ha komolyan igénybe veszik a szurdopedagógusok segítségét. Az én fiam kiválóan beszél és ért, egy erős iskolába jár. Természetesen a tollbamondással pl. vannak problémák, de ez legyen a legnagyobb bajunk.
Semmi kifogásom a jelelés ellen, (sőt én az erkölcstan helyett is ezt vezetném be az iskolába, több empátiát, szolidaritást lehetne vele elérni, jót tenne a finommotorikának, a memóriának, és nem utolsó sorban egy "idegen nyelv"), és van akinél az implant nem is lehet megoldás, de jobban örülnék, ha Fanni inkább az implant mellett kardoskodna ennyit. Nagyobb mankó a hallássérülteknek. Integrációval sokkal önállóbbak lehetnek, kevesebb problémájuk lenne ebben a felgyorsult, "gonosz" világban.
Amúgy én is szeretném hallani a másik oldalt is, mivel én sem szoktam bent lenni a 8 éves fiammal a hallásmérésen, pontosan az objektivitás miatt, nehogy véletlenül is lássa az arcomon, hogy hang volt és jelezni kell. Akkor ugyanis nem lehet jól beállítani a készüléket. Viszont a megbeszéléseken természetesen ott vagyok. És amit nem értek, mi mindig is ugyanahhoz a csapathoz járunk vizsgálatokra, ahol ismernek bennünket (és mást is, aki rendszeres vendég) és soha nem mondanák durván, amit mondani akarnak. Amennyiben mégis lekezelően bántak vele, az elég szomorú. És akkor nem WF-ről van szó, hanem egyszerűen egy másik emberrel nem bánunk így, aki valami miatt sebezhetőbb, bizonytalanabb nálunk. És ha ezt enyhíteni lehet - akár egy jeltolmáccsal, amire még a törvény is lehetőséget biztosít -, akkor azt meg kell tenni. De mi van akkor, ha az van, amit egy hozzászólója írt, hogy egyszerűen csak önálló felnőttként akarta kezelni, nem akarta sajnálni (amit ő mindig kikér magának), tudta, hogy F tud beszélni és szájról olvasni? Nehéz ám azon a határon lenni, hogy ne sajnáld, kezeld teljes értékűnek, de mégis megadj neki minden segítséget!!! Csak egy hajszál, és máris a facebook-on találod magad!