Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Katalin Némethné Makkos

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pontosabban értelem és érzés. Még pontosabban először az értelem, a gondolat, az elképzelés születik meg, azután jönnek csak az érzések. A lókiképzés során nagyon sok összetett fogalommal találkozik ló és lovas. Csak, hogy néhányat soroljak: összeszedettség,…..
A magyarok aktivitása a közösségi oldalakon minden évben egyre jobban nő. Ezen nincs mit csodálkozni, a fiatalok előszeretettel facebookoznak a tömegközlekedési járművektől kezdve a plázákon át az iskoláig bezárólag tulajdonképpen mindenhol. Az Aegondirekt.hu friss…..
Katalin Némethné Makkos 2014.01.22 23:50:40
Mindannyiunkat! Mármint, hogy a hagyomány mindannyiunkat kötelez. A lovaskultúra, ezen belül nemzeti lovaskultúránk művelése kötelezettségekkel jár! Ez persze nem a múltba való merengést jelenti és nem jelenti azt sem, hogy csak sóhajtozzunk, hogy régen bezzeg lovasnemzet voltunk,…..
Járosi Tünde hozzászólása a Zabla és Kengyel blog Teljesítményt, most és mindenáron! című bejegyzéshez:Köszönöm ezt az írásodat is! Én meg régi szellemben nevelkedtem, amikor a lovaglás nem a segédeszközök használatára fókuszált, hanem a lovaglótechnika helyes…..
Katalin Némethné Makkos 2013.04.05 14:35:46
Olvastam Járosi Tünde hozzászólását:Én még a régi szellemben....."Teljesitményt most és mindenáron c.irásodhoz.teljesen egyetértek a leirtakkal.És itt megint Édesapámat kell idéznem/LOvasélet:Nemzedékek tanitója/
"A lovaglást komolyan kell venni.Csak megfelelő lovastudással rendelkező embereknek szabadna oktatani.A legnagyobb bajt ott látom,hogy nem bánnak rendesen az ifjúsággal.Valahogy jobban meg kellene szerettetni velük a lovat,hogy ez a fiatalság már nem olyan ,mint az én időmben,valahogy nincs bennük szeretet.Akkor,ha egy gyerek nem tudott lóra ülni sirva fakadt,a maiaknak nem számit/vannak persze kivételek/
A sportban meg ma a pénzen múlik minden.Ha nincs pénz,nincs se ló,se edző,se jó lovas.Az volna az ideális,ha az,aki a lovasokkal bánik,meg tudna abból tisztességesen élni,nem kellene ezer más dologgal foglalkozni.Most odajutottunk,hogy nem találni lovast,ha meg is fizetnék.Mert ugye csak olyan lovast lehet megfizetni,aki tud is valamit.A mai lovasok viszont nincsenek megtanitva lovagolni.Meg aztán már nincs is kitől.Ez a baj!A lovasok oldaláról meg a következetes napi munka hiányzik.A lovat mindennap le kell lovagolni,szorgalmasan,fegyelmezetten,hogy ezzel képezze a lovas magát is és a lovat is.Ehhez amolyan megszállottság kell.Talán ez hiányzik a mai lovasokból.
Szomorúan látom azt is,hogy ma már nincs meg az a sportemberi kollegialitás sem a versenyeken,ami a mi időnkben természetes volt.Mi elismertük,ha valaki jobb volt nálunk.Majd a legközelebbi versenyen legyőztük.A kicsinyes torzsalkodások,pedig nem mutatnak példát a fiataloknak!"/2003.Makkos Vilmos 1923-2012./
És milyen igaza volt.Üdv.dr.Makkos Kati
Ma nagyon nehezemre esik megszólalni! Bent Branderup szemináriumának első napja után csak az alázatról, a szakma szeretetéről, az elhivatottságról, az elődök tiszteletéről és az önvizsgálat fontosságáról tudnék hosszú bekezdéseket írni. (Meg keseregni, hogy magyar lovas…..
Katalin Némethné Makkos 2013.03.31 21:47:47
Kedves István!
A legtöbb mostani "lovas"az elődöket nem is ismeri,és nem is igényli ,hogy túl sokat beszéljenek nekik az alázatról ,elhivatottságról./Tisztelet a kivételnek/
Hogyan tisztelnék őket,ha nem hallottak róluk,csak közben a nagy öregek elmennek,akik még alázattal ,szakma szertettel foglalkoztak a lovakkal,és akiktől még egy-egy látogatás,beszélgetés közben is sokat tanulhatnának.Erre úgy látom nincs igény.Pedig akik katonai ménesben szolgáltak,fegyelemhez,rendhez,igényességhez és pontossághoz szoktak és egész életükben ezt betartották és tartatták .Nagy öröm,hogy most már az Örkénytábor lovaglótanárairól lehet beszélni!
Édesapámat/Makkos Vilmos 1923-2012/idézem: 2002.-ben" Meglátásom szerint a legnagyobb baj az,hogy ott ahol ennek a sportágnak fényes múltja van,nincs összetartás,pontosabban nagy a széthúzás.A másik ,hogy akik ezzel foglalkoznak,a ló kellő kiképzése nélkül túl gyorsan akarják a sikert,nincs türelmük!Ez pedig megbosszulja magát!"Bár őt azért a tanitványai látogatták és a Lovasszövetség is hivta a rendzevényekre,voltak negativ élményei.Idős korában szeretett versenyeken a melegitőben időzni,nézni milyen új lovakkal indulnak a fiatalok,és szivesen adott volna tanácsot is,de mikor látta,hogy nem fogadják meg,vagy közönyösen néztek rá,befejezt,nem próbálkozott többet.
Sajnos már kevesen élnek közülük!
Én bizom/Apám nagyon várta/ a Nemzeti Lovas Program hoz valami változást.Lovasbaráti üdvözlettel: dr.Makkos Kati