Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dagelic

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jól látható, hogy az idei év politikai csodafegyvere a REZSICSÖKKENTÉS, sőt, lehetséges hogy háborút eldöntő eszköz válik belőle, ha jól alkalmazzák. A közvéleménykutatási és időközi választási adatok olyan választói mozgásokat mutatnak hónapok alatt, amelyekhez…..
Dagelic 2013.03.26 20:01:13
Jelen feltételek mellett ellehetetlenülhet az Elmű-Émász csoport magyarországi egyetemes piaci szolgáltatása. Ha az állam vissza akarja venni a tevékenységet, tárgyaljunk" – mondta Marie-Theres Thiell, az Elmű-Émász cégcsoport igazgatóságának elnöke a társaság hétfői sajtóbeszélgetésén. Szerinte a lakossági áramellátás magyarországi rendszere életképtelenné vált, így az áramszolgáltatással kapcsolatos kérdésekről egyeztetés szükséges a kormányzattal.

Az elmúlt 17 év alatt összesen 200 milliárd forintnyi osztalékot fizetett ki a társaságcsoport a tulajdonosoknak, míg ezalatt 450 milliárd forintot fordított beruházásokra – tette hozzá a vezető azokra az állításokra reagálva, amelyek szerint az energiaszolgáltatók jelentős extraprofitra tettek szert Magyarországon.

Az egyetemes szolgáltatás, azaz a lakossági áramellátás korábban is veszteséges volt, de ezt az áramszolgáltatással kapcsolatos más üzletágak kiegyenlítették. A kormány intézkedései jelentősen növelték az energiaszektor adóterheit, így a 2013-as évre a társaságcsoport szintjén sem várnak nyereséget – jelezte.

A további rezsicsökkentésről szóló hírekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: ezekről a sajtóból értesültek. A vállalatcsoport a döntéshozókkal szeretne tárgyalni, akkor is, ha a magyar állam úgy ítéli meg, hogy nincs szükség a német tulajdonosokra, és szeretné visszavásárolni a villamosenergia-szolgáltatást – tette hozzá.

A társaságcsoport tavalyi eredményeit ismertetve Bernhard Lüschper, a vállalatcsoport igazgatóságának tagja elmondta: az Elmű adózott eredménye összességében 8,3 milliárd forint volt tavaly, a 2011-es 11,4 milliárd után. Az Émász 4,3 milliárd forintos adózott eredményt ért el 2012-ben, míg az előző évben 6,6 milliárd forintot.

Az Elműnél a 2011-es évhez hasonlóan 10,3 milliárd forint osztalékot fizetnek ki, az Émásznál pedig 4,2 milliárdot.

Bernhard Lüschper kiemelte azt is: tavaly az Elmű-Émász társaságcsoport 32 milliárd forintot költött beruházásokra, 22 milliárdot bérekre és 69 milliárdot adókra. Emellett 64 milliárd forint ment döntően magyar alvállalkozói megbízásokra, ebből 25 milliárd volt a beruházás.

Az idei évre a magyar számviteli törvény szerint nulla közeli korrigált éves eredményt várnak. A tervezett költségcsökkentésről Bernhard Lüschper közölte: körülbelül az eddigi felére csökken a beruházásokra szánt összeg. A törvény által kötelezően előírt fejlesztéseket elvégzik, azok a beruházások maradnak el, amelyek javítanák az áramellátás színvonalát.

Az energiaköltségek a magyar átlagjövedelmekhez képest magasak, az uniós tagországok átlagánál viszont alacsonyabbak a tarifák - emelte ki a Marie-Theres Thiell. Az ezzel kapcsolatos problémák megoldásáról több javaslatot is kidolgoztak, de ezekről szándékaik ellenére nem tudtak egyeztetni a döntéshozókkal.

Az igazgatóság elnöke elmondta azt is: a német RWE és az EnBW 1995-ben kormányzati hívásra jött és tett ajánlatot a magyarországi áramszolgáltató cégekre. Az első években nem, vagy csak nagyon alacsony osztalékot fizettek ki. Az energiaszolgáltatás hosszú távú befektetés, 30-40 év a rendes megtérülési idő - fogalmazott.

hvg.hu/kkv/20130325_Rezsicsdokkentes_riadot_fujt_az_ElmuEmas
Dagelic 2013.03.26 20:14:49
És egy újabb siker:

"Úgy tűnik, a német BMW a új gyárát a közép-európai régióban egyre inkább Szlovákiában képzeli el. Az egymilliárd eurós befektetésre korábban Magyarország is esélyes volt."

hvg.hu/kkv/20130321_A_BMW_is_Szlovakiat_tartja_jobbnak

Vajon miért nem tudott az Orbán kormány 3 év alatt egyetlen nagyberuházást sem hozni Magyarorságra? Kemény munkával sikerült olyan gazdasági környezetet teremteni, hogy a kutya se akarja idehozni a pénzét, inkább az is elviszi akinek még itt van.

Csak így tovább, még több rezsicsökkentés, államosítás kell, előre a lenini úton! Eljen a recesszió!