Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jzombi

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyugodtan nevezhetjük megújuló energia egyik fajtájának az állati igaerőt. Sok eredményes próbálkozás van elektromos áram termelésére állatok segítségével. Természetes ezek a megoldások általában mindig ott születnek, ahol a legnagyobb szükség van rá. Áramra pedig ott van…..
jzombi 2013.03.24 19:39:53
Szia!

Szoktam néha gondolkodni hasonlókon, hogyan lehetne az energiafüggőséget csökkenteni (mondjuk nem éppen állat hajtással). Jelenleg szerintem csak kisebb, nem állandó energiaigényű fogyasztók üzemeltetését érdemes ilyen módon megoldani. Például egy hűtőszekrényt szélturbinával üzemeltetni.

Nehéz megoldani, főleg ilyen állati erővel történő generátor esetén, hogy pont akkor menjen a generátor, amikor szükség van áramra. Ezért valamilyen módon az energia tárolására is gondolni kell. Ez viszont csökkent a hatásfokon. Mondjuk ha autó akkumulátort használsz, azok élettartama pár év, utána lehetne cserélni. Meg nem túl környezetbarát megoldás (nem tudom, hogy az akkumulátorok milyen mértékben hasznosíthatóak újra, milyen környezetterhelés mellett).

Alternatív energia tárolási megoldás lenne a víztározó, vízbontás vagy sűrített levegős eljárás. Ezekből házilag talán a víztározót lehetne biztonságosan megcsinálni, viszont abból kezelhetetlenül nagy kéne (10 méter magasan tárolva 1 m^3 vizet csak kb. 28 Wh energiát jelent, veszteségeket nem számolva).

Az átlagos háztartási (elektromos) energiahasználat mondjuk 3000kWh/év, az napi 8,2 kWh. Tehát a 2 kWh generátorral (ha nem lenne semmi veszteség, mindig 100% lenne a hatásfok) napi 4 órát kéne a generátort járatni (állatokat hajtani). Minden nap 4 óra az ember életéből azért elég sok. Mondjuk nem kéne végig ott lenni mellette, de ezeket az állatokat addig nem lehet másra használni, stb.

Szóval érdekes gondolat, de szerintem nehezen kivitelezhető.