Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MGyuri

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
István király fiához, Imre herceghez írt intelmei után szabadon Mostanság megint előtört belőlünk, magyarokból a kuruc virtus. A magyar kormány és a parlament reprezentánsai, megszólalói keményen, harcosan odamondogatnak gyakorlatilag mindenkinek, válogatás nélkül.…..
MGyuri 2013.06.17 09:54:53
Köszönöm a válaszodat, megtisztelsz vele. Mivel hétvégén nem tudtam reflektálni, most teszem meg.

A monitoring eljárással kapcsolatban egészen pontosan úgy fogalmazzunk, hogy "egy bizottság - foghíjasan, minimális többséggel, de mégiscsak - megszavazta, hogy a két hónappal későbbi közgyűlésen tűzzék napirendre egy Magyarország elleni megfigyelés megindítását". Pontosabban az arról szóló plenáris vitát, amelynek a vége szavazás lesz, és ott döntHETnek" arról, hogy megindítsanak-e ilyen eljárást.
Vagyis nem állja meg a helyét, hogy ez az eljárás megindult már, csak azt, hogy napirendre tűzik. Ami egyáltalán nem lefutott ügy, vagy elindítják, vagy nem.

"Kérdésem, megesett-e ez bármely másik EU tagországgal hazánkon kívül?" Az, hogy napirendre veszik, lehet hogy megesett, nem tudom. Majd, ha megindult, akkor igazad lesz. Mindezt elképzelhetőnek tartom, nem örülnék neki, de 'a folyón akkor kell átkelni, amikor odaértünk'. Előre ne vegyük készpénznek.

"Én is tudom (írtam is), hogy kötelességszegési eljárások másokkal szemben is indultak. Európai bírósági eljárások is. Velünk kapcsolatban azonban ez is, az is megtörtént, " miért, csak velünk történt meg, hogy európai bíróság eljárás is, kötelezettségszegési eljárás is indult? A számadatokat elnézve, nem hiszem.
Ráadásul az, hogy egy ügy az európai bíróságra kerül, kulturált, mondhatni felnőtt módja a vitás kérdések lezárásának, ezen nem érzem, hogy lamentálni kellene; és az eddigi tapasztalatok alapján, ha az Európai Bíróság döntött egy ügyben, azt mindkét fél tiszteletben tartotta eddig is. Inkább büszkének érzem magam amiatt, ha így oldjuk meg a problémáinkat; hol van ez a "portyázós, Európán végigszáguldó fosztogató csapatoktól"?

"ráadásul még a kohéziós alapokból is ki akartak zárni bennünket." Jó, hogy felfigyeltem erre, már majdnem elfelejtettem! Miért is akartak kizárni? Mert már jó ideje szégyenpadon ültünk.
ec.europa.eu/magyarorszag/press_room/press_releases/20120223_kohezios_alap-felfugg_hu.htm

Mert ekkor már nyolcadik éve túlzottdeficit-eljárás alatt álltunk. Ahová a 2010 előtt kormányzásunk tehetetlensége lökte az országot, vagyis nem az aktuális politikacsinálóké! És most már csak egy formális döntésre van szükség, hogy kikerüljünk onnan, mert sikerült harmadszorra is 3% alatt tartani a költségvetési hiányt. Ez két dologra világít rá:

1. Az ebből a zsákutcából való kikerülésért nem szidalmazás, hanem inkább vállveregetés jár az ország irányítóinak. Nem kell hangosan dicsérni őket, de legalább ne szidalmazzuk, és még inkább ne vegyük egy kalap alá az eddigiekben felsorolt súlyosabb, vitát keltő ügyekkel. Amelyek jórészt azért születtek (bankadó, tranzakciós illeték, multik adója stb.), hogy ebből a bűzló fekélyből (9 éve ültünk az EU szégyenpadján) valahogy kikecmeregjen az ország.

2. Magát Európát és az EU-s intézményeket minősíti, hogy a kohéziós alapokból akkor akartak kizárni minket, akkor, amikor az ország és vezetése láthatóan mindent megtett azért, hogy ismét szavahihető emberek legyünk az Unióban. Mintha két testvér közül az egyik összetöri a tányért, a másik odamegy eltakarítani, de őt náspángolják el büntetésből.
Ezt nem tudom nem rosszindulatú lépésnek minősíteni. És itt van, amiért úgy éreztem, válaszolnom kell a posztodra.
Nézve az EU Parlament közvetítéseit, hallgatva a külföldi "független" tudósításokat és véleményeket, nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy itt kőkemény gazdasági érdekek fonódnak össze azok politikai szempontjaival, akik Magyarországon már nem tudnak kormányozni, így kívülre helyezték azt a harcteret, aminek idebenn lenne a helye. Akinek édesmindegy lenne, hogy Magyarországon kik fizetik az adót, csak befolyjon, összefogtak azokkal, akik inkább az oktatás, az egészségügy, a családtámogatás rendszeréből faragnának le, mert nem sérülnek nagy cégek érdekei. Azok, akik kiszolgálták a külföld érdekeit, szó nélkül teljesítették az IMF követelményeit, rugalmas gerinccel meghajolnak a hitelminősítők előtt. Az Európa Parlamentben ezek, a ma ellenzékbe szorult politikusok véleményét hallani ki olyan 'európai' képviselők hangjából, mint Guy Verhofstadt (aki Belgiumban már megbukott, mint miniszterelnök), Ulrike Lunecek, Johannes Swoboda vagy D. Cohn-Bendit. (az ő pedofil-ügyeire most nem térek ki).
Ha ilyenek vannak ellenünk, akkor valamit lehet, hogy jól csinálunk? :)

Mivel a Magyarországot érintő kritikák nagy része gyanús egyezőséget mutat és jelentősen egybeesik a magyarországi ellenzék egy részének érdekeivel, én (nem lévén ugyan kívülálló) úgy vagyok mint egy meccs nézése közben: valamelyik félnek drukkolok. És akkor inkább a mieinknek, főleg ha még sokkal szimpatikusabbak is, mint az ellenünk játszók.

Kritizálni lehet is, szabad is, kell is. Isten mentsen egy olyan rendszertől, amelyet nem lehet kritizálni. Blogodon is ezt teszed - elmondod a véleményed. Hála Istennek, szólásszabadság van. Én pedig elmondom az enyémet.
MGyuri 2013.06.18 12:21:33
Kedves Tűnődő,

Köszönöm újbóli válaszodat, igyekszem rövidebbre fogni, mint eddig :)
Nem érzem, hogy elbeszélünk egymás mellett. Te szóvá tettél egy szerinted rossz tendenciát (agresszív, kalandozó, "kurucos" attitűd az EU irányában) és ezt alátámasztottad különféle indokokkal. Én a posztodban és a válaszodban szereplő indokokra reflektáltam, hogy szerintem melyik és miért nem állja meg a helyét. Ezt bőséggel meg is indokoltam és levontam egy következtetést, ami más, mint a tiéd. Nevezetesen, hogy szerintem az EU irántunk tanúsított magatartása igenis elfogult; hogy az EU-t képviselő, Magyarországot támadó politikusok tekintélyes részének a véleményét egyszerűen nem tudom elfogadni. A szokásostól eltérő, néha bizarr, megkérdőjelezhető gazdaságpolitikai döntések mögött én nem azt látom, hogy "agresszív kismalac" módjára nekimegyünk az EU-nak.(Vagy ahogy valaki a jó modor hiányát látja ebben).
Senki nem mondta, hogy tökéletes ez a gazdaságpolitika, vagy hogy a jelenlegi kormány nagyszerűen teszi a dolgát.
De hogy három év alatt több eredményt ért el ( pl.: a következő hétéves EU költségvetési részesedés; túlzottdeficit-eljárás megszűnése), mint elődei, számomra tény. Azzal, hogy nem meghunyászkodunk, hanem TÁRGYALUNK és szükség esetén VITATKOZUNK . És ha kell, bíróságra megyünk. És ha nincs igazunk, akkor elfogadjuk. De csak akkor, ha ránk bizonyítják. Nekem ez sokkal szimpatikusabb, mint a mindenáron való megfelelési kényszer. Röviden szólva: én nem érzem neveletlennek a magyar kormányt.

---
PS. 1.: A telekomadó az első konkrét példád volt. Történetesen lehet, hogy igazad van. Majd az Európai Bíróság kimondja. Végre, konkrét kifogás, hajrá! Az Európa Parlamentbeli dörgedelmek is addig nem érnek semmit, amíg meg nem fogalmazzá a konkrét kifogásaikat. Nem lehet mit kezdeni olyan lózungokkal, hogy "Magyarország sérti az uniós jogot", "Veszélyeztetik a demokráciát", "Önkényuralmi rendszer épül". Badarság. Tessék megmondani, mi a baj. (Mármint az EU részéről). Telekomadó? Bírák nyugdíjazása? Választási kampánypénzek? Ezekről lehet beszélni, lehet engedni, de üres szólamokkal nem lehet vitatkozni.
És egyetértek kisQtya kommentjével: kettős mérce igenis létezik, kár tagadni.
---
PS. 2.: A tányért összetörésében igenis a 2004-ben regnáló pártok a felelősek, nem azok, akik a hatalmata két évvel azelőtt átadták. Akkor határidőt kaptak az EU Bizottságtól 2008-ig. Erre 2006-ig hazudoztak, az EU-nek is. 2008-ban csak hirtelen IMF-hitellel menekültünk meg az államcsődtől. A mostani kormány nemhogynem vett fel IMF-hitelt (és mit kapott, kap ezért!), hanem visszafizeti az előző kormány által felvett hitelt.
Hogy emellett hibák, bénázások stb. vannak (ami kétségtelen), nem von le ennek az értékéből.
----------------
Elfogadom, hogy te másképp látod, hogy túlzás ez az attitűd. Az én véleményem más, ezt fejtettem itt ki.
„Mi vagyunk a pápa!” – nyolc évvel ezelőtt a Bildzeitung (ami a Blick újság német megfelelője) ezekkel a szavakkal, öles betűkkel adta hírül a pápaválasztás eredményét. Aztán nyolc évvel később, 2013. március 13-án este, újra felszállt a fehér füst és a világ…..