Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VeRog

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma folytatjuk a nyelv és a külföldi élet kapcsolatáról szóló sorozatot, amelyben ezúttal a norvégiai országfelelős, Jegesmedve írja le tapasztalatait. Ami nem csekélység, hiszen kilenc éve él Norvégiában, és lassan a gyermekei is abba a korba érnek, amikor felmerül az…..
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Ha jól számolom, a mai a 600. (huhhh...) poszt a blog történetében, ami elképesztő szám, és őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy idáig elérünk veletek együtt valaha. De hát itt vagyunk, és nem is akármilyen írással. Piefke posztja Szlovéniáról szól, annak is egy…..
VeRog 2013.04.09 23:17:09
@Pdudas: "A vilagorokseg resze, ezert nem lehet autoval behajtani"
Hogy érted, hogy a világörökség része? Az UNESCO-listán nem szerepel. Vagy van más lista is?
VeRog 2013.04.10 09:34:53
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezek szerint a szlovénban is a 3,4 utáni speciális alak a kettes szám hozománya? Tehát abból alakult ki, vagy esetleg a kettes számtól függetlenül lehet a 3, 4 után a speciális alak?
VeRog 2013.04.10 10:48:10
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Értem. Megpróbálok utánakérdezni itt, bár nyelvészt nem ismerek, csak nyelvtanárokat, az pedig ugye nem ugyanaz. :)

Egyébként nekem nem a kettes szám megléte a nehézség a nyelvben. (Ez csak egy plusz oszlopot jelent a bemagolni való táblázatban.) Engem sokkal inkább hátráltat a szórend, az most még valahogy nem jön csípőből. Sokat kell rajta agyalnom, és még úgyis sokszor hibázok. Vannak ugyan szabályok, de attól még nem lesz egyértelmű a dolog. Legalábbis ehhez nekem még kell idő. :)

A másik pedig a kiejtés. Amennyire egyszerűnek tűnt az elején (mert ugye a számunkra új betűk kiejthetőek, mert "nálunk is van č, š, ž hang, nem lesz ezzel gond"), annyira nehéz most. Vannak esetek, amikor egyszerűen nem értik, mit akarok mondani, mert nem jól ejtem. Például a magyar "e" és "é" között a szlovénban több változat van (az "e" különféle ejtése), amik között a különbséget magyar füllel talán nem is hallja az ember... (Például hivatalos fonetikai jel ugyan csak háromféle létezik, a következő szavak "e" hangzói mégis mind másképp ejtendőek: meter, žena, rumen, zelo, dež, nisem.)
Aztán ott vannak még a "nj" és "lj" kiejtései (például učitelj vagy Kranj"). Egyszerűen nehéz "megtalálni" a megformálás módját, mert egyáltalán nem a magyar "ny" és "j" hangzókról van szó.

(Reagálva ezzel @30-06-ra is, miszerint "A szlovén nyelvtanulás az egyes, kettes és többesszám miatt kissé necces.")
Határátkelő Az arany középút 2013.03.22 06:48:00
Ki gondolná, hogy nem is kell olyan messzire költözni érte, hiszen (legalábbis VeRog szerint) nehezen lehetne Szlovéniánál ideálisabb helyet találni a letelepedésre. Én ugyan még csak nyaralni voltam ott (igaz, többször is), de az első benyomásaim nekem is nagyon pozitívak voltak.…..
VeRog 2013.03.22 21:10:42
@KozmMB: pár órája írtam Neked privátban, ezek szerint nem kaptad meg. Mi is ott lakunk egyébként, ahol Ti. :)
Privátban folytathatjuk, próbálj meg Te írni nekem, hátha én megkapom.
VeRog 2013.03.24 21:47:08
@Kacorlakk: Köszönöm a jókívánságot és a dicséretet!
Ha kérdés merülne fel az utazás előtt, szívesen segítek, amiben tudok. :)
VeRog 2013.04.10 08:56:37
@miegysmàs: Köszönöm.
Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor egy, a Facebookon kapott hírt olvasva úgy döntöttem, utánajárok annak, vajon miként változott meg márciustól az ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése. Jelentem az interjú elkészült a megfelelő hivatallal, a történetnek nem kevés…..
VeRog 2013.03.28 10:03:22
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: bejelentettem annak idején. Az új szabályokra vonatkozó volt a kérdésem, de akkor ezek szerint ha most költöznék ki, már nem kellene bejelentenem.

És vajon mi lesz az eddigi státuszommal, vagyis hogy "ideiglenesen külföldön tartózkodó"? Ezt így hagyják, amíg be nem jelentek mást, vagy átírják valami másra?
VeRog 2013.03.28 10:45:14
@Fradista Utazó: Tudom, hogy nem kötelező. Én csak azt mondom, hogy fölöslegesnek tartom ezt a "márpedig nekem nem lesz, mert nem kötelező" hozzáállást. Igen, a jogszabálynak figyelembe kellene vennie, de mégis, ha jót akar magának az ember, egyszerűbb az élete, ha intéz magának egy útlevelet.