Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gazdarica

48 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dalmatinska CINEGE MADÁRFIÓKA 2019.05.15 08:50:05
MonAmi Cottage - Hvar, 2019. május 15. A háztetőn valahol (nem láttam hol) lehet egy fészek mert már legalább 10 napja hallottam a nagy virtcsaftot időről időre. 2 nappal ezelőtt Bruho a cicám mozdulatlanul meredt valami felé a kőfal tövében. Odamentem - és szerencsére még nem történt semmi…..
Töremora Artichoke risotto 2019.05.14 11:50:27
Ez az én változatom erre a fantasztikus ételre. Köztudott, hogy kissé macerás az előkészítése, de megéri bajlódni vele. Volt 6 db kicsi lila articsókám, úgy gondoltam megpróbálom mit veszíthetek.   Hozzávalók: 6 db kis fej articsóka, 1 kis fej vöröshagyma, 3 nagy gerezd fokhagyma, 1-2…..
A tintahalat is nagyon szeretem. Még nem is olyan régen azt mondtam, hogy én halféleségeket nem készítek, úgy éreztem ha én foglalkozom vele elejétől a végéig......nem esik jól megenni. De ahogyan az történni szokott ez is változóban van :-) Így hát…..
Gazdarica 2015.10.11 17:38:24
@vmark: Korfun egy akkoriban (úgy 1995 környékén) még egy szinte érintetlen öbölben készítette így az öreg halász :-)
Töremora Soul saláta 2015.09.10 15:09:33
    Végre megtaláltam azt az ízt amit már régóta kerestem. Mexikóban volt szerencsém hozzá. Ott mangó és gambas adta az alapot, de itthon biztos többször van a hűtőben füstölt sonka és sárgadinnye. Nagyon egyszerű és cserélhető néhány összetevője. Hozzávalók: -…..
Gazdarica 2015.10.11 17:32:13
@vujo: Ha elég édes a sárgadinnye akkor elég az is. Minden esetben kicsit más az összhatás (dinnye, mangó, szöllő). Viszont állati finom!!!!
Töremora Scampi buzzara 2015.09.14 17:41:33
Igen, igen, igen…..a buzzarák királynője. Életem legfinomabb scampi buzzarája a következőképpen készül “a la Sime”. Az igazsághoz tartozik, hogy saját termesztésű paradicsommal, hagymával, saját oliva olajjal és borral készült :-) Hozzávalók 2 fő részére - Fél kg…..
Na ez nem akármilyen halleves. Teljességgel más mint bármilyen európai vagy ázsiai. Mindenképpen ki kell próbálni! Hozzávalók (4 személy részére) • 1,5 liter hal alaplé (egyszerű olcsóbb halakból fejjel, halcsonttal együtt hagyma, fokhagyma, só, bors, petrezselyem) • 2…..
  Sajtos-bacon szalonnás tésztatekercs (vegetáriánusoknak füstölt sajttal szintén kiváló ízű lesz)   Ez egy olyan sós snack amit pillanatok alatt el lehet készíteni és nagyon finom.   Hozzávalók: - leveles tészta - bacon szalonna - bármilyen reszelhető sajt - 1 tojás…..
A minap láttam egy görögországi gasztro műsort ahonnan ellestem ezt az egyszerű bár annál zseniálisabb módját a sült sajt készítésének. Íme. - Feta sajt (ha nincs egydarabos amiből szeletelni lehetne akkor a dobozos is jó úgyis összeolvadnak a darabok) - Réteslap - Kevés…..
Töremora Sütőtökkrémleves 2014.10.27 10:48:48
Bár végtelenül egyszerű mégis ritkán találják el az olyan igazi az én szájízemnek tetszőt. Az első "tökéletest" Firenzében az Il Cibreo nevű trattoriában ettem majd újra és újra minden ősszel visszatértem ebbe a fantasztikusan otthonos légkörű kis étterembe. Íme az…..
Töremora Pita 2014.10.24 12:11:47
  Ezt sosem hittem volna. Hogy egyszer lehet nekem is saját készítésű igazi pitám! Találtam egy receptet és hűen követve azt tegnap elkészítettem. Majd kiugrottam örömömben a bőrömből amikor megláttam a sűtő alján amint felpuposodva készen lett. Ropogós és belül puha.…..
Töremora Grillezettcékla-saláta 2014.10.22 16:20:17
  A CÉKLA. Azt hiszem nagyon sokan szeretjük. Ahogyan ma készítettem azért különösen a kedvencem mert nagyszerű főétellé avanzsált. Ráadásul végtelenül egyszerű, kb. 10 percnyi munka, a maradék egy óra a sütő dolga. Hozzávalók: 0,5 kl nyers cékla 1,5 dl oliva olaj 1…..
Az én túrófánkom a túrógombóctól annyiban különbözik, hogy tettem bele sütőport. Na jó.....ez véletlenül alakult így mert nem volt itthon lisztem és gondoltam kipróbálom búzadarával. Bejött ! Akinek megvan a saját kedvenc túrógombóc receptje használja azt, akinek nincs…..
Ez a krém is sokféleképpen elkészíthető, kipróbáltam ezt a verziót és nagyon megnyerte a tetszésemet. Kellemesen lágy az íze, kalória van benne bőven, de hát mit lehet tenni :-) Hozzávalók: 1 db avokádó (amelyik már kissé megnyomható) 1-2 db paradicsom 1 db citrom vagy…..
A levesek legjobbika. Ezt bátran állíthatom. Mostanában kb. kéthetente terítékre kerül, egyszerűen nem tudunk betelni vele. Mindenképpen ki kell próbálnotok. A receptet a Szárnyas Ízvadász oldalán találtam. Örök hálám érte :-) Egy icipicit változtattam az idők során, nekünk…..
Ez egy kitűnő villásreggeli étel. Sokszor ettem Izraelben, mindenhol egy kicsit más arról nem beszélve, ahogyan a rántottát úgy ezt is mindenfélével ki lehet egészíteni. Értem ezalatt a fűszereket vagy a szilárdabb összetevőket egyaránt. Amennyire tartalmas étel olyannyira…..
Emlékszem nagyapám mesélte, hogy akkor szeretett bele nagyanyámba amikor látta, hogy Ő a legjobb "marokszedő" a mezőn :-) Akkor gyerekfejjel és nagyon is városiként olyan volt a történet mintha valami egészen más világról mesélt volna. Nem sejtettem, hogy leszek én még hasonló…..
Biztosan már a könyötökön jön ki a sok paradicsomleves, de akkor is megosztom veletek a sajátomat. Ugyanis bármennyire is egyszerűnek tűnik van egy-két titkos fogás benne. Ezekre szeretném felhívni a figyelmeteket :-) Először is tapasztalatom szerint a legjobb választás a…..
Láttam már újságcikket róluk, de lábát előttem még nem tette a hajójukra idegen. De elérkezett az én időm....egyik hajnalban én is felkeltem Simével. Rohadt korán volt az a fél 5. Összekapkodtuk a sótól már szétrepedt hátizsákot, bele 2 üveg vizet és egy pár szendvicset.…..
Gazdarica 2013.04.03 22:29:12
@mijemaja: .....és még mindig jó, dalmátosodom. De nem esik nehezemre :-)
Gazdarica 2013.04.05 00:48:36
@Negotiator: Köszönöm...és utánanézek mi lehet a probléma a képekkel.
Gazdarica 2013.04.05 02:44:52
@Gazdarica: Képek már láthatóak a korábbi bejegyzésekben is. Mégegyszer köszi :-)
AJÁNLÁS „Így főz anyátok avagy gasztronómiai kalandozás Mijemaja tűzhelye körül” – ezt a címet akartam adni ennek a receptcsokornak.  Ahogy költözgettem az életben, úgy költözött ez a tűzhely is, nyitott voltam, befogadtam sokféle újonnan…..
Dorisszal munka után ettünk a mángoldos levesemből, s egyből felidézte a mángoldos krumpli ízét Horvátországból. Úgy szokta kérni: „horvatska krumplika” – és adják. (Persze van becsületes neve is, „krumpír sa blitvom”, azaz krumpli mángolddal, de jó a „blitva s…..
Töremora Lencseleves 2013.04.02 19:09:58
Ha lencséből vagy babból készítesz jó parasztos ízű (nem valami diétás újraértelmezett) levest akkor a legjobb ha veszel a füstölt csülök vagy sonka mellé egy darab füstölt oldalast. Annak van egy kicsit izgalmasabb aromája, nyilván a csontok miatt. Annyira szeretem ezt a…..
Dalmatinska Megalakulva....... 2013.04.02 17:04:12
"Megalakulni". Ez a legizgalmasabb része ismeretlenek ismerőssé válásának. Az én megalakulásom sem volt hétköznapi hogyan is lehetett volna egy nemhétköznapi emberrel. Azóta ezt sok-sok haverom alá tudja támasztani. Este 10-kor a Hula-Hula afterpartyn nem ritka látvány amint…..
Még sosem ettem vadspárgát, valószínűleg azért mert nem voltam még Dalmáciában éppen a spárgaszezon idején. Errefelé csak úgy nő az olivaföldeken ahogyan egyébként a többi fűszernövény is.......Így hát elég könnyű dolgunk volt mert csak begyűjtöttük amennyire…..
Dalmáciában, Hvaron ahol a szüret gyönyörű tradicionális módon történik..... szerelmes lettem az olívába – maslina – ahogy Horváthországban hívják. Szép név és a három hét alatt, amit a szüretelésével töltöttem, nagyon-nagyon sokszor hallottam. Ahogyan a…..
A császármorzsához két emlék fűz. Az egyik nagyon régre nyúlik vissza. Az Alkotás utcai Önkiszolgáló Étteremben hatalmas tepsiben kínálgatta magát és én amikor csak tehettem vettem belőle, később pedig az ausztriai hüttékben találkoztam vele újra. Nem tudom az éttermek…..