Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Takács Gyula

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Korrektorblog Hajrá, vessző 2009.10.04 17:39:32
Ez a honlap 2007. március végén indult, akkor a fő cél az volt, hogy a Peti gyógykezelését segítő, Hajrá Peti! címen tervezett jótékonysági koncerttel kapcsolatos információkat nyilvánosságra hozza. (hajrapeti.com) Vocativus elibe mindég kell a comma (Kazinczy, 1802.) Még is…..
Takács Gyula 2013.12.03 14:20:11
@Zb74: Én pont így járok el. A "szia" tagot úgy is lehetne interpretálni, hogy "[én] üdvözöllek [téged]" - és ez bizony önálló tagmondat volna.
Az előző posztban bemutattam, hogy ha a választásig elérnénk a kb. 300.000-es taglétszámot, akkor ennyi szavazónk egybehangzó akarata alapján elindulhatnánk a "belsőház" irányába is. Hogy ez - a biztos bejutás mellett - minél több képviselőt eredményezzen, szükségünk lesz mind a 106 EVK-ben saját…..
Miután ugye már regisztráltattál beléje... (-de addig is egy kis előnézetnek: http://likvid.szocial.hu/lf/unit/show/16.html ) Ezt - mint az már köztudott - az alábbi módok egyikén teheted meg: elküldöd a személyi számodat a kulsohaz@ide-oda.hu címre elküldöd az e-mail…..
Takács Gyula 2013.03.13 18:32:09
A szavazatunk visszavételéről...

A delegáció visszavonható-e egy szavazási ablak ideje alatt?

Több megoldást el tudok képzelni.
1) A technikailag legegyszerűbb: a meghirdetett pillanatban megindul a szavazás, innentől az adott témában ott marad a szavazati jog, ahol volt, nincs mozgás a szavazás végéig. Előnye, hogy egyszerűen zajlik le a szavazás és egyértelmű az eredménye. Hátránya, hogy ha valaki rájön, hogy mégis érdekli a dolog, már nem tudja visszavenni a szavazatát. És akkor sem, ha látja (amennyiben tényleg látja), hogy a delegáltja ellentétesen szavazott, mint amire ő számított.

2) A szavazás lezárultáig látszódna a szavazás pillanatnyi részeredménye és lehetne szavazatot delegálni, át- vagy visszavenni. Előnye, hogy jó rugalmas (likvid) megoldás. Hátránya(?), hogy túl(?) izgalmasan hullámozhat az aktuális eredmény, és - amennyiben a szavazás nem bináris (igen/nem), hanem valamilyen részletesebb (pl. 5 fokú) skálán folyik - ez arra késztet embereket, hogy a nekik tetsző végeredmény érdekében az eredeti véleményüknél szélsőséges álláspontot képviseljen. (Ilyesmi megfigyelhető pl. olyan portálokon, ahol filmeket kell pontozni: "10-est adok, de csak azért, mert látom, hogy mások nagyon lehúzták")

3. A szavazások akár sosem zárulnának le (legfeljebb csak akkor, ha annyira módosulnak a peremfeltételek, hogy a föltett kérdés értelmét veszti). Mindig lehetne szavazatot módosítani, delegálni, át- és visszavenni. Ennek hátránya, hogy a rendszertől jelentősebb erőforrásokat igényelne. Előnye, hogy a vélemények változása is figyelemmel kísérhető volna, akár egy grafikonon is. A változás mindig több ok együttese volna, de mégis tanulságos lehet. Okozhatja a közvetlenül szavazók összetételének (a delegációknak a) változása, vagy az, hogy a kérdésben résztvevő emberek tájékozottabbá, esetleg bölcsebbé is válnak. Jó eszköz volna, amikor felmerül, hogy a világ változása, vagy más szabályozás változása folytán újra kellene gondolni a korábban szavazásra bocsátott kérdést. Persze lehet, hogy az új helyzetben kicsit át kell fogalmazni ezt a kérdést, de előre jelezheti a kimenetelt (és bátoríthat a reformra), ha még látszik az eredeti kérdés, és tudjuk, hogy a szavazók vissza-visszatérnek hozzá, és látszik egy trend, amit az aktuális eredmény görbéje kirajzol.
Takács Gyula 2013.03.13 18:38:21
@Takács Gyula:
Még valami: minél inkább (minél tovább) lehetőség van egy szavazat visszavételére (delegáció visszavonására), annál fontosabb lehet, hogy a delegált egy jól látható felületen megvédhesse az (elvileg viszonylag szak-) véleményét.
Talán arra is szükség lehet, hogy ezt a felületet csak a mindenkori delegálók láthassák?
Külsőház Celebek likvidálása 2012.12.28 11:19:31
((-Bevallom, csak a feltűnés kedvéért adtam ezt a címet a posztnak... értsük csak úgy, hogy: közismert emberek likvid demokratává tétele;)) Viszont valóban fontos téma, hogy a Külsőház likvid demokráciája hogy viszonyul azokhoz az ilyen-olyan okból ismert hírességekhez, akik…..