Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Botilla

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Toókos Péter, János testvér – korábban a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának  francia- és hittantanára – ma a bakonybéli bencés monostor örökfogadalmas szerzeteseként él. Sem eredeti felekezetéről, sem a szerzetesség iránti vágyáról nem mondott le, bár eleinte a két vágy együttes teljesülése…..
Botilla 2017.02.23 22:24:39
Nónémlackó: Nem könnyű szöveg, talán ideje lenne átfordítani újabb magyarra, de a "kit mit gondol az úrvacsoráról kérdéskörhöz" muszáj idemásolnom, mert reformátusként én így hiszem.
"Krisztus testét és vérét tehát nem olyan módon kötjük össze a kenyérrel és borral, hogy azt mondjuk, miszerint maga a kenyér a Krisztus teste, ha szinte sákramentomi vonatkozásban az; vagy hogy azt mondjuk, hogy a kenyér színe alatt a Krisztus teste testiképpen ott lappang, úgy hogy Őt a kenyér színe alatt is kell imádni; avagy pedig, hogy aki a jegyet elfogadja, az részesül magában a jelzett dologban is. Krisztus teste az égben van az Atyának jobbján. (Márk 16,19 Zsid. 8,1 12,2) Oda fel kell tehát emelkedni a szíveknek és nem a kenyeren csüggeni és az Urat nem a kenyérben kell imádni. Mindamellett az Úr nincs távol az úrvacsorát ünneplő egyházától. A nap bár távol van tőlünk az égen: mégis hatásában jelen van közöttünk; mennyivel inkább jelen van közöttünk Krisztus, az igazság napja. (Mal. 4,2) Jóllehet testére nézve tőlünk távol az égben van, de jelen van velünk, (Máté 28,20 Gal. 4,6) nem testileg ugyan, de lelkileg az Ő életet adó munkálkodása által, amiképpen utolsó vacsorázása alkalmával kijelentette, hogy velünk leend. (Ján. 14,16-17) Ebből következik, hogy a mi úrvacsoránk nem Krisztus nélkül való, hanem igenis vér nélküli és titokzatos vacsora, ahogy azt az egyetemes ős egyház nevezte." II. Helvét Hitvallás
Ebben én nem látok semmi emberi közreműködést, semmiféle lelki vagy testi varázslatos átváltozást. Krisztus ott van az úrvacsorában, mert Ő azt mondta.Nem a lelkész hívja oda, nem a hited nagyságától, mélységétől függ a jelenléte. Te meg azt gondolsz, amit akarsz erről. Az emberi oldal annyi, hogy meglátod-e Őt vagy sem. És teljesen mindegy, hogy az úrvacsora alatt Iránta való tiszteletedet hogyan fejezed ki: letérdelsz-e, fejet hajtasz - e (amit nálunk mindenki megtesz, mielőtt elvenné a kenyeret és a kelyhet a lelkésztől), a lényeg, hogy RÁ hangolódj, Vele akarj együttlenni.
Nem a kenyeret, nem az ostyát, nem az Oltáriszentséget, nem a lelkészt tisztelem és imádom. Egyedül Krisztust.
Ez lesz a vége: Orbán Viktor meghatottan hajt fejet Magyarország emléke előtt Magyarország igazi szociális állam már most, pedig hol vagyunk még a három-négy ciklus alatt kiteljesedő NER minden területet átfogó eredményességétől. Amíg pénz nincs, megtestesül legalább a…..
Botilla 2013.05.18 09:48:46
Adalék a "temess magad" akcióhoz:

www.epalya.hu/munka/feor_megjelenit.php?feor=5354

Na most, akkor vagy kötelezik erre a tanfolyamra Mo. összes létminimum alatt élőjét, potenciális szociális temetésért folyamodóját - hiszen eddig csak okj-s képesítést szerzett sírásó áshatta a gödröt-, vagy megszüntetik a tanfolyamot, "mert ezt úgyis mindenki tudja".
A kormány az egyházak által felvett devizahiteleket is szeretné konszolidálni – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Az elsőre megnevezett 15 millió eurós tartozás nem is tűnik nagynak (cirka 4,5 milliárd forint), azonban nem tudni, ez az…..