Regisztráció Blogot indítok
Adatok
emv III

24 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előadásom kiindulópontjai Husserl az Ideen II. 12-17.§-ban, materialitás és természet viszonyát érintő fejtegetései, valamint az anyagi megjelenés térbeli és időbeli kiterjedését vizsgáló, a Ding und Raum-ban fellelhető szöveghelyek mellett (19-25.§), a Natur und Geist címen…..
A W. J. T Mitchell által bejelentett képi fordulat a „nyelvi modellek analógiájára elgondolt, neutralizáló és ideológiailag semlegesnek tűnő” megközelítések ellenében lépett fel, vagyis olyan kép- és ideológiakritikai programot hirdetett, amely „a képek és szavak közötti…..
A karikatúra az itáliai reneszánsz termékeny és innovatív közegében jött létre, mint újfajta esztétikai minőség és mintegy a szépségorientált művészet mellékterméke, majd a folyóiratok és a hozzájuk kapcsolódó technológiai eljárások folytán az aktuálpolitikai és…..
Luce Irigaray A diskurzus hatalma, a nőiség alárendeltsége című munkájában arról ír, hogy a jelenleg is uralkodó fallogocentrikus diskurzus a feminin princípium kizárásával teremti meg magát. Ebből azonban az is következik, hogy amit kizár, annak valamilyen transzformált módon,…..
„A politika a láthatóról szól és arról, ami a láthatóról mondható, azokról,akik rendelkeznek a látás kompetenciájával és a kimondás jogával.” (Jacques Ranciére: Esztétika és politika, ford. Jancsó Júlia) Az elmúlt években több olyan rendelet is született, amelyek a…..
A képzőművészeti színtér 100 legbefolyásosabb személyét összegyűjtő ArtReview szerint az Theaster Gates a társadalmilag elkötelezett művészetnek, mint Mick Jagger a pop zenének. A chicago-i művész afrikai-amerikai közösségekkel, a migráció és közösségépítés…..
Andy Wang barátom portréja első látásra sokat jelentett nekem, de másodszorra nem tudtam festményére ugyanúgy tekinteni... Innen fakadt a kérdésem: Előadásom első részében azzal a kérdéssel foglalkozom, hogy ismételhető-e az esztétikai tapasztalat? Ennek kifejtésében a…..
Barthes egy helyen azt írja a Világoskamrában, hogy a fotóban nincs semmi prousti, nem idézi fel a múltat. Deleuze Proust-könyve nyomán a következőket emelném ki: az akaratlan emlékezet még a művészet jelei előtti szinten áll, de felhozza a múltat, felmutatja abban a formájában,…..
Ha a művészet és a társadalom viszonyát vizsgáljuk, nem mehetünk el szó nélkül a politikai költészet mellett. Már csak azért sem, mert már maga a műfaj is rengeteg kérdést vet fel: egyáltalán mi is az a politikai költészet? Kit és hogyan szólít meg? Van-e egyáltalán…..
Peer meséi, a mesékből kinőni nem akarása, az azonosság meglelésére tett kísérletet. Mert Peer Gyntben a mese is jóval több ennél, az azonosságban felismert, az azonosság által születő katharsziszé. Peer Gynt-ben a mese mintegy a nagy egész drámán belül, a mese drámájaként…..
Előadásom témája a konferencia felhívásához mérten a nyelvi műalkotások társadalmi szerepének áttekintő bemutatása, ezenbelül is kiemelten a költészet és a társadalom viszonyának vizsgálata, hogy beszélhetünk-e egyáltalán ezzel kapcsolatban bármiféle társadalmi…..
IV. Esztétika – mi végre? Művészet és társadalom Időpont: 2014. május 16. Helyszín: ELTE-BTK, Főépület, 34-es terem Védnök: Dr. Bacsó Béla   10:00-10:15 Megnyitó, köszöntés: Dr. Bacsó Béla 10:15-11:00 Plenáris előadás                   Seregi…..
KONFERENCIAFELHÍVÁS Konferencia időpontja: 2014. május 16. Védnök: Dr. Bacsó Béla Az ELTE-BTK Esztétika Tanszéke idén negyedik alkalommal ad helyet a már hagyományossá váló hallgatói házi konferenciájának. Az elmúlt évek során a művészetelmélet főbb témái köré…..
Misima Jukio 1956-os regényében valódi bűnesetet dolgozott fel. Egy elmeháborodott fiatal szerzetes 1950 nyarán felgyújtotta a kiotói Aranypavilont – az eredetileg 1397-ben épített, így több mint 550 éves zen templom a tűzben teljesen leégett. Misima arra kereste a választ…..
Előadásomban a XX. század eleji magyar feminizmus bizonyos irodalmi vetületeit szeretném bemutatni. Érdekes, hogy közel sem alakult ki egy egységes kép a feminizmussal kapcsolatban. A variációk két szögesen ellentétes vélemény következtében tetten érhetőek: voltak, akik…..
„[A] művészet egyre inkább függvénye saját elméletének… a tárgyak a nullához közelítenek, ahogy elméletük a végtelenhez közelít, vagyis voltaképpen nincs is más, mint elmélet…” Arthur C. Danto elméletét, s a művészet múlt-jellegét szinte szó szerint, vagy még…..
Előadásomban Clayton Cubitt egyik videóinstalláció-sorozatát, a Hysterical literature-t (Hisztérikus irodalom) elemzem Slavoj Žižek filozófiájának fényében. A videókon randevúhoz öltözött nők egy asztalnál olvasnak fel egy általuk választott szöveget, miközben az asztal…..
Ilya Kabakov eddigi pályafutása több szempontból is rendkívülinek tekinthető. Nem sok kortárs művész mondhatja el magáról, hogy karrierje politikai rendszereken és kontinenseken át ívelve haladt a nemzetközi ismeretség felé vezető úton. Kabakov azon kevés alkotók közé…..
Az előadás címében szereplő sajátos csatározás a XVII. század végén kezdődött, és talán – meglehetősen módosuló résztvevőkkel és tétekkel – a mai napig tart. E háborúskodás egyik szatirikus krónikása – akitől magát a címet is kölcsönzöm – Jonathan Swift volt,…..
Szinte lehetetlen rekonstruálni azt a létállapotunkat, amellyel a kötélhíd szakadékpartokat összekötő hágcsóin állva szembesülünk: a mélységnek a minket magába rántó kitárulkozását - ami egyben a szakadék maga -, amelynek így a kötélhíd a részévé is avat. A katarzis…..
Édouard Manet életműve a művészettörténészek számára mindig is kulcsfontosságú volt a modern festészet kialakulása szempontjából. Művészetét a nyolcvanas-kilencvenes években amerikai művészettörténészek állítják újra az érdeklődés középpontjába, most mégis…..
Bázelben, a Bergman van Olpe könyvnyomda éppen 1494 farsangján, a karneváli időszak kezdetén adta ki Sebastian Brant könyvét, amelyet könnyen nevezhetünk a kora egyik „bestsellerének”. A kötetet a fiatal Albrecht Dürer metszetei ékesítették, és ugyanebben az évtizedben Bosch…..
Előadásom tárgyául egy Tiziano festményt választottam, mintegy origóul, melyen végigragozható két interdependens, mégis diszkrétnek elképzelt gondolati paradigma: a látás élménye, mint az esztétikai tapasztalat itt és most-ja illetve a művészet történeti…..
Konferenciafelhívás Konferencia időpontja: 2013. május 10. Védnök: Dr. Bacsó Béla Az ELTE-BTK Esztétika Tanszéke idén harmadik alkalommal rendezi meg hallgatói konferenciáját. A 2012 tavaszán rendezett konferenciánk záró plenáris előadásának (Somlyó Bálint: Öntörvényű,…..