Regisztráció Blogot indítok
Adatok
AnnaUtrecht

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
... az kétszerre lép, írja mai szerzőnk, Dóra, aki így is tett. Sokáig dolgozott Korfun, ám a válság elsodorta a munkát, őt pedig egészen egy dubaji állatorvosi klinikáig. Ennek ellenére az álma (angol párjával együtt) továbbra is az, hogy egyszer majd rendbe jönnek a dolgok…..
AnnaUtrecht 2013.04.29 12:51:02
@MágnásMiska: Márai szerintem jó író, fordították is angolra. en.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1ndor_M%C3%A1rai#Translated_into_English

Innentől kezdve nyugodtan olvasgathatnak Simonnal Márait, ha ahhoz van kedvük.

Szerintem szuper poszt, gratulálok! Engem mondjuk pont az arab világ vonz... :)
Talán emlékeztek még Kata kalandjaira, melyek legutóbb Csehországban, meglehetősen kalandos körülmények között szakadtak félbe (aki nem emlékezne, itt pótolhatja). Ma folytatódik a sztori, eljutunk Hollandiába és kiderül, hogy ott sem minden fenékig tejfel,…..
AnnaUtrecht 2013.04.16 13:09:01
@De gustibusaut bene, aut nihil: a grolsch-ban az üvege a legjobb, a csatos :) meg hogy van belőle rendes méretű. 5cl híján. mert hogy a nagy üveges 45cl :P
AnnaUtrecht 2013.04.16 14:57:30
@Diffeomorfizmus: ik leer nederlands, maar ik nog niet begrijp wat zegt je. meg csak par hete tanulom a nyelvet, es sokszor franciaul jutnak eszembe a szavak valamiert a holland helyett. Te mennyi ido alatt tanultal meg?
AnnaUtrecht 2013.04.16 14:59:44
@De gustibusaut bene, aut nihil: nekem tokmindegy, altalaban se a kis, se a nagy uvegeset nem tudom meginni mielott felmelegedne... nagyon lassan iszom a sort, lehet, mert nem szeretem igazan, de tulajdonkeppen minden alkoholt nagyon nagyon lassan tudok csak legyurni, de a sort foleg. szoval a kisüvegesnek is pocsekba megy a negyede...
Az angol és a magyar kulturális különbségekről esett már szó a blogon, arról azonban, hogy miként óvja a civil társadalom értékeit előbbi és hogyan kezeli ugyanazt utóbbi, jóval kevesebb. Ahogyan Sámán írja, Angliában az erőszak nem ott kezdődik, hogy valaki átvágja…..
AnnaUtrecht 2013.03.01 09:21:22
@bpetya75: Drága, el vagy tévedve. Homoszexuálisnak lenni nem választás kérdése, míg homofóbnak lenni igen. Ami választás kérdése, az megváltoztatható, tehát miért ne lehetne beszólni?
AnnaUtrecht 2013.03.01 17:57:34
@Saman: Nem rólad jelent meg ez a cikk-sorozat a Narancs online-on? magyarnarancs.hu/lokal/kicsit-bob-82831
Nekem az tetszett! Akár rólad szól akár nem, sok sikert a továbbiakban!
Az unortodoxia korát éljük (...), mármint itt a blogon, természetesen. Ennek jegyében ma is egy új típusú poszt jön. A szerzője Stacey, aki ugyan éppen határátkelés előtt áll, ám egy amerikai barátja felkérésére megpróbálja összeszedni, mi az, ami szerethető, ajánlható…..
AnnaUtrecht 2013.02.28 18:25:28
@Muscari: nem rád gondoltam, nyilván :) Csak fura, hogy elvileg világutazó emberek vannak itt és néha milyen szűklátókörűek mégis. Iránba én is nagyon vágyom, főleg Tehránba. Iráni filmeket imádom :) Bár most a fiatal török rendezők a kedvenceim.
AnnaUtrecht 2013.02.28 18:40:12
@aleb19: akkor nekem pechem volt, rossz helyeken vásároltam. A piacokon mindig betették a szép közé pár rohadtat is, kóstolni nem engedtek. A szupermarketekbe alapból nem is köszönnek, még ha előre köszönök se, csak néznek. sztornónál pofavágás és hiszti van. Nem rassz függő, sokkal inkább kultúra függő, és a közel-keleti népeknél nagy tradíció a kereskedelem, tudják hogy kell bánni a vevővel. Menj el egyszer egy török vagy arab bazárba. Ha nem veszel semmit, akkor is egy élmény.
Hollandiában komoly hagyományai vannak az önkéntes munkának, odafigyelnek egymásra az emberek, és még környezettudatosak is. Persze a sok pozitívum mellett akadnak hátrányok is, például a lakáskeresés ott (sem) egyszerű – mint erre mai szerzőnk, Anna is rájött. „2012…..
AnnaUtrecht 2013.02.28 08:17:50
@hothead: pontosan, a háztól csak a restavfal-t, vegyes szemetet viszik el, meg a zöld szemetet. A többiért el kell menned általában a szupermarkethez, ahova amúgy is mennél, és ott vannak földbe süllyesztett nagy tartályok mindennek: papír, üveg, színes üveg, textil, stb... Mindenki szelektíven gyűjt itt. El kell vinni 200 m távolságra az összegyűjtött üveget, nem halsz bele. Elég sok helyen vannak ilyen gyűjtőhelyek, eddig mindig max 1 sarokra onnan ahol laktam. Kivéve a műanyagot, az csak nagyobb szupermarketek előtt szokott lenni.

Amit még észrevettem, az az, hogy sok az elektromos autó itt Utrechtben, és töltő állomás is van jó pár helyen. Persze ettől még szennyez, ott ahol az áramot előállítják, de akkor is zöldebb :)
AnnaUtrecht 2013.02.28 09:28:29
@Ferdeszemüveg: az egér elég elterjedt, de ezen a macskák nem segítenek, azok whiskast vennének... tudod.. De nálunk nem vészes az egér dolog, eddig egyszer láttam.
Amsterdam rosszabb, ott patkány is van...

Minden ételt zárj el, ha valamit papír zacskóban, nyitott csomagolásban tartasz, azt tedd át üvegbe. Ne hagyj elől semmilyen ételt. Ha nem lesz mit enniük, hátha tovább állnak :)

Még Mo-n próbálkoztunk ezzel a módszerrel, szintén egér ellen: Nagy, 5 literes befőttes üveg aljára tettünk sajtot, hogy majd nem tud kijönni a falánk egér. De kiugrott valahogy, mert reggelre sajt se, egér se. Lehet, hogy nagyobb üveg kell :)
AnnaUtrecht 2013.02.28 15:32:25
@doggfather: persze, annak az önkéntességnek is van hagyománya, hogy elmennek félévre valamelyik volt gyarmatra árvaházi gyerekeket tanítani vagy fákat ültetni, de én a mindennapi önkénteskedésre gondolok. Nem egy és nem két bár, kávézó működik csak önkéntes alapon, havonta 2-3 műszakot csinál 1-1 önkéntes, annyi munka mellett is belefér. Ezeken a helyeken még a borravalót is valami jótékonysági szervezetnek adják. Sok kommunális lakóház, társasház is van, ahol be van osztva, hogy ki mikor takarítja a közös konyhát, fürdőt, közös kertért ki a felelős. Ezek elég hippis helyek, hippis arcokkal, a 60-as években épültek ilyenek főleg. Akik itt laknak, azok extrém mértékben nyomják az önkénteskedést: a szomszéd megcsinálja neked a könyvelést, cserébe esetleg te megjavítod a csaptelepet mondjuk ha megkér rá 1 év múlva. Egyszóval, iszonyú segítőkészek is az emberek, és sokaknak van a rendes munkahelyük mellett önkéntes munkája is. Még egy példa: jelenleg holland órákra járok, amiket egy önkéntes tanárok tartanak, teljesen ingyen a szabadidejükben.

Szerintem ez a hagyománya az önkéntes, ingyen munkának, jó cselekedetnek inkább az ország kálvinista kultúrájából eredeztethető.