Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Z. Ákos

7 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pannon Punhon A nyugati Avaria 2023.12.22 19:44:13
    Ha Nyugat-Európa őstörténetét szeretnénk megismerni, rögtön az a megalitikus civilizáció juthat eszünkbe, amely végig az Atlanti-óceán partvidékén jelentős nyomokat hagyott maga után. A mai napig tisztázatlan azoknak a kőépítményeknek a szerepe, melyeket mai technikával is nehezen lehetne…..
A jelen kor embere identitás-válságban szenved a különböző bomlasztó nemi és faji ideológiák hatásai miatt. Európában, az egyetlen elfogadott tézis, ami tartja még magát, az indoeurópai származáselmélet. A már korábban taglalt inda, kacs, körinda ősképi mintázatok nyelvi előfordulásai és…..
Pannon Punhon Kerekország 2021.12.30 11:35:23
A magyar nyelv összefüggéseit vizsgáló munkáim során, már több esetben utaltam a görög történelem eredetét érintő kérdésekre. Ezek a felvetések teljesen más megvilágításba helyeznek bizonyos személyeket és eseményeket, így szükségessé vált egy külön erre a területre kiterjedő tanulmány elkészítése.…..
Pannon Punhon Vízözön népe 2020.12.26 19:38:44
  Ebben az írásban, az írott emberi történelem legkorábbi időszakáig visszanyúlva igyekszem azokat a nyelvi összefüggéseket feltárni, amelyek az ősnépesség kilétére és leszármazására választ adhatnak. Tisztában vagyok vele, hogy a munkamódszerem nem állja ki a tudományosság feltételeit és azzal is,…..
Ebben az írásban továbbra is a nyelvi összefüggések keresésével igyekszem őstörténetünk szálait kibogozni. Tisztában vagyok azzal, hogy az általam alkalmazott módszer nem felel meg a tudományosság követelményének, ám mégis reménykedem abban, hogy a józan logika érvei mentén haladva, kizárva a…..
  A korábbi fejezetben tisztázásra került a gótok és a dánok származása, de a krónikáinkban leírták, hogy Attila címei közt a médek királya titulus is szerepel. Felvetődhet a kérdés, hogyan lehetett a hunok ismert vonulási útvonalától távol eső Méd Birodalom, s annak ezer éves maradványa Attila…..
A korábbi írás alapján felvetődik, hogy más területek és népek eredetében is találhatunk olyan szálakat, amelyek a hivatalos történelemtudomány megállapításaival nem illenek össze. Annak tudatában, hogy a történetírás nem mentes a hatalmi érdekektől, érdemes felfigyelni olyan népekre, amelyek…..
Az előző fejezetben két sárkányölő hős legendáját tettük vizsgálat tárgyává, s személyük mögött a dicső Attilát, Isten ostorát fedeztük fel. Attila hőstetteit népmesénk Fehérlófia történetében örökítette az utókorra, melynek szimbolizmusát Beowulf óangol…..
Z. Ákos 2014.03.12 20:39:31
@Kollarics Gábor: Köszönöm, hogy észrevételt tett a bejegyzésem kapcsán. Véleményem szerint, már nem pusztán történelmi ügyről van szó. Ezen a blogon már olyan üdvtörténeti és vallásdogmatikai kérdések íródnak át, amelyek alapjaiban formálhatják át a hitéletet is, amellyel együtt esélyt kaphat egy teljesen más erkölcsre és viszonyrendszerre épülő társadalom kialakulása. Szerintem Gyula már érti a lényeget, amire rá szerettem volna világítani.

Érdemes arra figyelni, hogy a székelyek, akik várják, hogy Csaba királyfi, csillagösvényen érkezve, a mennyei sereget vezetve megsegítse a magyarokat és az a Mátyás legenda, hogy a hegy gyomrában alszik Mátyás és a Fekete Sereg és várja, hogy eljöjjön az idő a harcra, összevethető-e a legelső hozzászólásban idézett bibiliai idézettel és a Szent Mihály - Sárkányölő Szent György átfedéssel vagy a szakrális magyar királyok istenfiúi szerepkörével?

"Amint fent, úgy lent." Olyan dolgok körvonalazódnak, melyek megfogalmazására egyelőre nem vállalkozok.
Z. Ákos 2014.03.18 05:16:21
Utánajártam egy korábbi felvetésem kapcsán, hogy a György - dörg összehangzás rejt-e valami kapcsolatot más nyelveken is?
A dörgés, mint jelenés talán még érdekesebb a Szent György - Szent Mihály viszony okán. Törökül a mennydörgés, szó szerint égi zaj, GÖK GÜRÜLTÜSÜ. A gürültüsü szóban jól felismerhető a gurul, görög, mozgásból származó zaj kifejezése. Korábban az is kiderült, hogy a György név Gergő vagy Gergely alakja ugyanennek a folyamatos mozgást kifejező görgő, gurgó szavakkal mutat rokonságot.

A mennydörgés szó az európai nyelvekben lényegében két részre különül el. A nyugati nyelveken a THUNDER (angol), TORDEN (dán), TONNERRE (francia), TUONO (olasz), DONDER (holland)szavak egybevágnak a magyar TÜNDÉR szóval. A mesék szereplője a tündér maga is egy jelenés, már csupán a "tűn" szógyök értelmezéséből fakadóan is. A legenda szerint Tó Tündérei készítették az Excaliburt Artur kardját és az a tóból emelkedett ki, hogy megtalálhassa Bedivere lovag. Érdekes párhuzam, hogy Atilla is kardot kapott, az ő kardja a földből "tűnt" elő, hogy egy pásztorfiú megtalálhassa.

A mennydörgés szó szláv nyelveken egységesen tartalmazza a György névben található G-R hangzókat. GRZMOT (lengyel), GROM (orosz, horvát, szerb), HROM (szlovák, cseh), GRIM (bolgár, ukrán). Itt kapcsolódhatunk Brünhilda, vagy Krimhilda történetéhez. A Hilda név értelmezése szerint a -hild- szó harcot jelent. Ezek szerint, ebben az esetben Krimhilda nem más, mint mennydörgés-harc, vagyis égi háború.

Még mennydörgés ügyben a litván PERKUNAS és a lett PERKONS lehet érdekes, mert a sokat emlegetett bárd szavunkkal mutat rokonságot.
Amikor logikai okfejtéseim során eddig a pontig eljutottam, gondolatban újra hátraléptem néhány lépést és vetettem egy pillantást az egyre inkább kitisztuló képre. Amint eltagadott történelmünk lassan kirajzolódó mozaikját szemléltem, különös gondolatok indultak meg bennem.…..
Ekkor azonban - mint már oly sokszor - nyugtalanító gondolatok leptek meg. Kis híján elkerülte a figyelmemet, hogy egy ordító ellentmondás bújt meg a soraim között. Ez a fenti gondolatmenet ugyanis szöges ellentétben áll mindazzal, amit a korábbi fejezetekben feltártunk. Az Isten…..
Z. Ákos 2014.05.14 06:48:49
A római pénzérmék, mint tárgyi bizonyítékok, kulcsfontosságúak az elmélet bizonyítása során. Hogy mennyire nincs kőbe vésve a római császárok időrendisége a pénzérmék tükrében, a szakma a következőt írja:

"A római császárok sorában több azonos nevű, illetve olyan uralkodó is volt, akiknek ma használatos neve eltér az érméiken feltüntetettől, érméik beazonosítása ezért nehézségekbe ütközhet. A legtöbb esetben vagy a körirat sajátosságai, vagy a portré alapján lehet teljes bizonyossággal egy uralkodóhoz kötni egy-egy veretet. A leggyakoribb ilyen uralkodók: Caligula, Antoniusok, Gordianusok, Valerianusok, Maximianusok, Constantinusok, Constantiusok és Valentinianusok."

Marcus Aurelius körüli bizonytalanságra példaként néhány további idézet:

"Antoninus Pius, Marcus Aurelius, Caracalla és Elegabalus mindannyian Antoninus Piusnak, illetve az utolsó három Marcus Aurelius Antoninusnak nevezte magát. Noha portréik alapján csaknem teljes bizonyossággal elkülöníthetőek, a hasonló köriratok megnehezíthetik érméik azonosítását."

"Marcus Aurelius teljes neve Marcus Aurelius Antoninus volt. Érméin kétféle portréval szerepel: egy fiatal bajusztalan, illetve egy idősebb, erősen szakállas képpel, ez utóbbi típus a gyakoribb."

"Caracalla szintén olyan nevű császár, aki e néven soha nem szerepel a pénzein. Amikor caesarrá kinevezték, a Marcus Aurelius Antoninus nevet kapta, érméin is ez szerepel. Marcus Aureliushoz hasonlóan ő is kétféle portréval szerepel, egy fiatal szakáltalan, és egy idősebb, erősen szakállas portrével."

"Elegabalus neve szintén nem fordul elő soha (egy rendkívül ritka aureus-veret hátlapjától eltekintve) az érméin. Teljes neve Marcus Aurelius Antoninus volt. Az érméi elkülönítését itt is a portré teszi lehetővé, leggyakrabban szakálltalan, csupasz arccal ábrázolták."

Szerintem ez már több, mint gyanús kategória.

"
Z. Ákos 2014.05.15 05:20:47
@csan2: Nem feltétlen kell érme-hamisításra gondolni, bár nem zárható ki. A régész szakma egyetlen etalont ismer, azok pedig a pénzérmék. Az érme leletek elég jól dokumentáltak, bár sok mindent el lehet képzelni, ahogy egyes történetekből hallhattuk, ha egy adott régész nem az általa képviselt irányzatot látta vissza az ásatás során, könnyen eltaposott cserépedényeket vagy "ejtett el" őt igazoló pénzérmét. Így van ez sajnos fordított esetben is. Konkrétan Németh Zsolttól tudhatjuk, hogy a kárpát-medencei körtemplomok kutatásai során megvizsgált olyan régésznaplókat is, amelyek tartalma szándékosan nem lett publikálva, mert olyasmiről számol be, amely a fennálló hivatalos irányvonallal ellentétes. Nevezetesen, hogy például VI. századi római pénzérmét találtak egy körtemplom feltárása során, amire ellenkező esetben, mint a gyöngytyúk úgy csapnak le a kulcsfontosságú bizonyítékra. Itt elhallgatják,mert ugyan hogy kerülhetett volna ide római pénz a Szent Istvánnal induló kereszténység idejében. Nem azt a következtetést vonják le, amivel már a hivatalos irányvonal is kezd lassan megbarátkozni, hogy létezett a kereszténység a Kárpát-medencében már Szent István előtt is, s ahogy a pénzérme tanusítja már akár a "VI." században is.

Tény, hogy vannak furcsaságok, ahogy fentebb is idéztem egyes császárok elnevezése és a hivatalos időrend között. A csúsztatások kiderítése nagyfokú szakismeretet és alapos munkát igényel. Reméljük, hogy egyiknek sem leszünk híján.
Z. Ákos 2014.05.17 08:28:48
@gigabursch:
Valóban a legtöbb régész minden elismerést megérdemel, nem is szándékoztam általánosítani, de sajnos vannak kivételek. Tudjuk, hogy léteznek olyan szaktekintélyek, aki bírnak olyan hatalommal és összeköttetéssel, hogy meg tudják akadályozni az elfogadott irányzattal ellentétes eredmények nyilvánosságra jutását. Például, ha egy IX. századi sírleletben mellkeresztet találnak, abból biztos nem lesz újságcikk (ez nem régi élő példa).

@csan2:
Kedves Csanád!

Hízelgő a feltételezés numizmatikai ismereteim terén, de be kell valljam én is csak kedvelője nem szakértője vagyok az érméknek, de bízom benne, hogy alapos munkával és további ismeretek szerzésével felderíthetőek lesznek a római pénzérmék és a római császárok időrendjében lévő hamisítások.
Remélem, hogy mások is kedvet kapnak ehhez a munkához, mert ez nagyon időigényes és szertágazó figyelmet igénylő feladat. Szükség van numizmatikai és történelmi ismeretek mellett, római mitológiai tudásra is, hogy megválaszolhassuk a nyitott kérdéseket. Nem szabad elhamarkodott kijelentéseket tenni, de tény, hogy sok a furcsaság van ezen a téren.
Szkítiától Maghrebig Beowulf 2014.02.15 18:39:29
Gyakorta előfordul velem, hogy egy gyanútlanul megpiszkált téma túlnő eredeti szándékaimon, szinte önálló életre kel és teljesen átrajzolja mindazt, amit múltunk valamely szakaszáról addig gondoltunk. Néha csak érintőlegesen, mintegy mellékszálként akarok foglalkozni egy-egy…..
Z. Ákos 2014.02.16 18:34:03
Szerintem a sárkány kulcskérdés. Olvastam, hogy a hunok a legendás sárkánykirályt tekintették Tengri, az Ég Ura egyik legmegfelelőbb jelképes kifejezőjének. A kínai krónikák szerint a hun uralkodó dinasztia elnevezése sárkánynemzetség volt, és a hun király a tavaszi újjászületés ünnepén a "Sárkányszentélynél" mutatta be áldozatát az Ég Urának. Hun nyelven különben a sárkány szó Fehér Fejedelmet jelentett. Atilla király címe ősi nyelven Sárkány-Aranyisten, azaz Napisten.

Lükő Gábor így ír Atilla feltételezett kardjáról:
"A " bécsi szablya " díszítményeivel, s főképpen azok technikai kivitelével Fettich Nándor foglalkozott aprólékosabban. Alig egy évvel Tóth Zoltán könyvének megjelenése után az Archeológiai Értesítő 1931 évi kötetében 63-72. 1. közölte megfigyeléseit : a kard mindkét oldalába vékony vörösréz-lemezt illesztettek be, megaranyozták, majd sárkányokkal díszítették, beütögetve azok körvonalait." Egyébként a szerző szerint a sárkánynak sokfelé van lenyomata a magyar népművészetben."

Ha feltételezzük, hogy Aladár a brit hagyományban Artúrként maradt fenn, Artúr apja Uther Pendragon, már könnyen lehet a sárkányos Atilla.

Magyarországon a sárkányos rend a hivatalos történelemírás szerint csak Károly Róbert vagy Zsigmond király idejében alakult meg, de nagyon valószínű, hogy a folytonosság fennmaradhatott korábban is, mert Szántai Lajos szerint a Szent István idején élt nemzetségfőről, Ajtonyról (akiről tudjuk, hogy Galad - Keled származású) feljegyzik, hogy „sárkány-pap” volt, és az egyik vitéz úgy győzi le, ahogy a sárkányokat szokás. Érdekesség, hogy a Gellért legenda szerint Ajtony VIDIN-ben keresztelkedett meg keleti rítus szerint, ami birodalmának déli határán feküdt.

A sárkányölő Vid nevének eredetét vizsgálva azt írják, hogy régi magyar személynév, a latin Vitus név délszláv eredetű alakja. Ezzel ott vagyunk azon a területen, ahol a beo, bjelo, belo fehéret jelent. Ez a szó jelentőségében igen fontos, hiszen a Bál istenséggel a pálsággal függ össze. A magyar történelemben a bélaság több királyban is megtestesült, nem lehetetlen, hogy mégis a szláv népességben maradt fenn ez a fajta fehér kifejezés, a mai magyar nyelvből pedig kikopott. Ahogy a grád szót is ma már szláv eredetűnek tudják, holott a szarmata eredetű garád (védmű) kifejezésből származik.
Az első részben áttekintettük a Gutkeled nemzetség eredetével kapcsolatos különféle elméleteket és arra a megállapításra jutottunk, hogy azok rejtélyes módon mind ugyanabba az irányba mutatnak. Végül megállapítottuk, hogy a Nyáry Krisztina naplójában található verzió…..
Z. Ákos 2013.12.22 17:21:27
hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Galahad_grail.jpg

Ami érdekes ebben a műben, hogy társalkotója ugyanaz Edward Burne-Jones, aki megfestette Artur király végső elalvása című képet a Magyar Szent Koronával. Itt a lovagok öltözetének szimbolikája beszédes. Galahad pajzsán fehér alapon vörös kereszt, míg Percival vagy Bors lovag pajzsa vörös-fehér sávos. Elgondolkodtató, hogy miféle tudása lehetett a művésznek az igazságról a XIX. század végén, vagy ha csak idealizálta a helyzetet jól beletalált.
Ahogy azt A Nagy ciklus c. fejezetben láttuk, Antonio Bonfini még tudott olyan évkönyvekről, amelyek Attila galliai hadjáratát és Szent Orsolya mártíromságát Anterus pápasága és Maximinus császársága idejére tették. Mivel Anterus néven csak egyetlen pápa élt, és ő is csak…..
Az előző részben elvetett gondolatok után eszembe jutott, hogy a Tarih-i Üngürüsz milyen sokszor sietett már a segítségünkre. Az abban található különös módon leírt nevek már több alkalommal is továbblendítették a kutatást a holtpontról. Bizonyára emlékszünk, hogy a…..
Szkítiától Maghrebig A Kőszikla 2013.02.18 10:46:29
2012 novemberében, Debrecenben, a Régről regélők... c. előadássorozat keretei között ismét lehetőséget kaptam, hogy legújabb kutatási eredményeimről beszámoljak. Ez volt az első olyan alkalom, amikor a Nagy Konstantinnal és Cirillel kapcsolatos gondolataimat szélesebb körben is…..