Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Horváth Bence sec

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vajon hogyan működik a könyvkiadás belülről? Kinek mi a feladata abban a titokzatos folyamatban, amíg a kéziratból könyv készül? Sorozatunkban olyan szakembereket kérdezünk munkájukról és mindennapjaikról, akik kulcsfigurák a szerző és az olvasó között.…..
Horváth Bence sec 2013.02.22 17:36:27
A kamarával kapcsolatban nem ízlés- vagy gondolatrendőrségről van szó, hanem fogyasztóvédelemről. Nem cenzúráról, hanem egy testületről, amely őrködne a könyvkiadás jogcíme felett, vagyis garantálná, hogy csak olyan cégek , szervezetek stb. végezhessenek ilyen tevékenységet, melyek tisztában vannak a szakma legalapvetőbb kritériumaival, hagyományaival és gyakorlatával. Ilyen kamarák működnek a gazdaság több területén is (ügyvédi, ipari, mezőgazdasági, élelmiszeripari, orvosi kamarák), és tudomásom szerint több európai ország könyvpiacán is. Tehát hangsúlyozom, nem tematikai, ízlésbeli, világnézeti elvekről van szó, és pontosítva megfogalmazásomon, nem „kivonná” a forgalomból a selejteket, hanem közvetve „eltüntetné” onnan, vagyis eleve megakadályozná, hogy piacra kerüljenek. – Egyébként az előbbire akad alulról jövő hazai példa: pár éve megjelent egy Google-fordítóprogrammal magyarított útikönyv, mely hemzsegett az értelmetlen mondatoktól, használhatatlan volt -- átverés. Vásárlói tiltakozások vezettek oda, hogy az egyik könyves szervezet közbenjárására a kereskedők kivonták a forgalomból.
A pályakezdőkkel való levelezéssel kapcsolatban pedig az a tapasztalatom, hogy sokan azzal sincsenek tisztában, hova, milyen típusú kiadóba küldik el műveiket (bizonyára sok-sok címzetthez megy ki egyazon levelük), pedig minderről és a kézirat küldésének feltételeiről tájékozódhatnának a honlapon. A kiadónak sem feladata,sem kapacitása, hogy az összes megkeresésre válaszoljon, hanem csak olyanokra, melyekkel érdemben tud foglalkozni.