Regisztráció Blogot indítok
Adatok
trocade

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Akinek bármilyen illúziója is volt azzal kapcsolatban, hogy Bajnai és Oszkó új szemléletet hoz a magyar gazdaságpolitikában, az ma végképp leszámolhatott ezzel. Nézzétek csak meg a Haza és Haladás gazdaságpolitikai programjának vitaindító előadását, milyen témákat sorolt…..
trocade 2013.02.19 00:28:49
Ez nagyon gáz, ilyenkor mondja azt az ember, hogy cseberből vederbe.
A Medgyessy-Gyurcsány kormány elszórta a pénzt az állami sáskahadra, közben szétadóztatta a működő cégeket. Jöttek Orbánék, akik még jobban hazavágták az amúgy is megroggyant gazdaságot és ügyesen elűzték a potenciális beruházókat. Közben persze őrizték az állami vízfejet.
Ha megint visszabillenne az inga jönnek Bajnaiék, Szja felfelé br 400kHUF felett, ami kb egy jó titkárnői fizu egy (még Magyarországon vegetáló multinál).
A fiatal- nyelveket beszélő mérnökök már majd mind leléptek, a 35 felettiek még vannak, de egy ilyen vágást már ők sem viselnének el (2 éve min fizetésemelés, bár az átlag bruttó 600k felett a mérnököknél)
Elgondolkoztató és kilátástalan kissé. Ha Orbánék maradnak, akkor javarészt bedől a gazdaság és azért mehet az ember külföldre. Ha visszajönnek Bajnaiék, akkor sem lesz jobb, mivel Orbánék már olyan mértékben elvesztették a külföldi beruházók bizalmát, hogy 2-3 évig kutya se néz felénk. Ha ráadásul még Szja-t is emelne (pedig tudtommal 2009 körül még ők szavazták meg, hogy 2011-re 17 % legyen...) és elkezdődne egy Medgyessy-Gyurcsány reload, akkor nem marad nyelveket beszélő diplomás 50 alatt.

Egyszóval 2 tűz között érezheti magát minden magánszektorban dolgozó diplomás, aki eddig is eltartotta a milliónyi nyugdíjast-állami hiénát és egyebet.
trocade 2013.02.19 20:49:52
@Zabaalint: A helyzet azért bonyolultabb ennél. Az elmúlt 10 évben vidékről a tehetségesebb mérnökök már rég feljöttek Bp-re (aki tehette), az elmúlt 2-3 évben pedig Budapestről húzott el külföldre, aki tudott. Ez nem gyenge kontraszelekció, amiben az elmúlt 2-3 kormány durván sáros. Ha Orbánék a multik maradékát is agyonvágják/államosítják, akkor még többen mennek el, ha Bajnaiék Szja-t emelnek és állami dolgozókat, nyugdíjasokat, munkanélkülieket, egyebeket szponzorálnak belőle, akkor is elmennek.
Ha meg elmennek, akkor nem lesz olyan épelméjű multi, aki technológiát hozna ide szakemberek hiányában, maradnak a droidmunkát adó összeszerelők. Persze jelen esetben még ők sem akarnak idejönni Orbánék miatt. Egyszóval a műszaki értelmiség számára ez csapda, ha maradnak Orbánék, akkor totál hazavágják a multikat, ha jönnek Bajnaiék, akkor lehetne fellendülés pár év múlva (ha vissza mernek szivárogni a befektetők), de ronggyá adóztatott műszakiak német takarítói bérért hülyék lesznek maradni, így rendes szakembert nem találnak.
Nehezen vitatható, hogy a Bajnai-féle bagázs jó szakemberekből áll és a tegnap valamicskét konkretizált gazdasági program alapelemeibe sem lehet nagyon belekötni. Öröm, hogy Oszkó és Chikán mellett végre Jaksity is felbukkant, ő eddig csak a vég nélküli siránkozással, az…..
trocade 2013.02.20 10:17:13
Alapvetően Bajnaiék is ugyanúgy a demagógiával operálnak, mint Orbánék. Előjönnek egy csomó lózunggal, közben afel sem merül bennük, hogy nem csak bevételi oldala létezik az állam büdzséjének, hanem kiadási oldal is
A 400 k HUF, mint második kulcs határa egy baromság.
Ne akarja már valaki az mondani, h egy német vendégmunkás takaritónői bér legyen már az a szint, ami felett valakit szét kell adóztatni.
A műszaki értelmiség maradékát is el fogja vesziteni az ország, nagyon sok mérnök elment az elmúlt 5 évben, Orbánék eszetlen gazdaságpolitikája pedig még gyorsított ezen. Ha Bajnaiék a demagóg szövegeikkel hatalomra kerülnek a minimálbéresek, nyugdijasok, segélyezettek és állami dolgozók, egyszóval azoknak a támogatásával, akik eddig is eltartottak voltak és nekiállnak a "250 n HUF/hó felett kereső krőzusokat" szívatni, akkor a maradék műszaki szakember is elhúz.
Azért elég gáz egy helyzet, ha Orbánék maradnak, akkor államositják/tönkreteszik/ellehetetlenítik a még itt vegetáló multikat és ezért kell elmenni 1-2 éven belül a mérnököknek. Ha jön Bajnai, akkor elkezdi szponzorálni az eltartott réteget, az államot eltartó réteg adóját emelve, így cseberből vederbe jut a műszaki értelmiség és még többen elmennek.
Ha pedig elmegy az 50 év alatti mérnökök többsége, akkor meg nem lesz mire beruházni, így csak a szakképzetlenek-alacsony képesitésűeket igényló befektetések jönnek, marad a kinai szintű droidmunka.
trocade 2013.02.20 10:43:28
@hot-spot: "Egy böszme erős bika nyilván jobban elbírja ugyan azt a követ,mint egy nyegle gebe.Ez a többkulcsos adó lényege."
A gond csak ott lesz, ha telerámolod kővel a böszme erős bika szekerét akkor az lehet, hogy köszöni és átmegy a szomszéd farmra igavonóskodni kétszer ennyi bikatápért, aztán a nyegle gebe,a farmer, meg a népes családja jár rosszul....
trocade 2013.02.20 10:49:39
@ob.szerver: mindkettőt jó szakembernek tartom, azonban, Bajnai a szocikkal együtt tud kezdeni valamit, ha meg ők is belépnek a képbe, akkor vége a szakmaiságnak. Bármilyen jó és értelmes szándék is vezérelné Oszkóékat, meg kellen kötni a populista komprosmisszumokat Épp ilyen idióta gazdaságpolitika lenne, mint most csak pepitában, legfeljebb az eltartott réteg lenne még jobban szponzorálva a normális versenypiaci adózók rovására.