Regisztráció Blogot indítok
Adatok
winGoofy

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnap érdekes hír jelent meg az indexen: Havazás miatt szakadt félbe a túlélőverseny. Gondoltam szegény civileket meglepte a nagy hó, aztán félúton inkább a forralt bor mellett döntöttek. De nem. A honvédség katonái versenyeztek. Ez azért más. Rásandítottam a honvedelem.hu…..
winGoofy 2013.02.16 18:46:59
Bár az 54-es kihívásán még egyszer sem vettem részt, annak szervezői közül ismerek párat és néhány évig a szervező alakulatnál szolgáltam. Pár gondolatot hozzáfűznék a "vitához".

Az 54-es kihívása minden alkalommal meg kívánt felelni a címének. Valódi kihívás akart lenni, aminek a teljesítéséhez feltétlenül szükséges a megfelelő felkészültség, ne csupán egy legyen a sok "túlélő" túra közül, melyek egy része alig több egy átlagos teljesítménytúránál. Nem véletlen, hogy a korábbi alkalmak esetén is az induló csapatok több mint fele idő előtt feladni kényszerült azt.

Ettől függetlenül nem vállalható senki által az, hogy bárki testi épségét kockára tegye, csak a sport kedvéért. Egy szervezőnek van felelőssége. Ez ugyanis elsősorban egy sport rendezvény, amin bárki részt vehet a HM állományából a lehető legkötetlenebb formában. Így látatlanban is ki merem jelenteni, hogy a szervezők okkal szakították félbe a versenyt, nem pedig csak az átázott egyenruha, hideg miatt...

Arra a kérdésre, hogy szükség van-e hasonló versenyekre, az én véleményem szerint: igen. Ha egy vállalatnál működhet a "csapatépítő tréning", akkor egy ilyen szervezetnél szintén. A részvétel (tényleg) önkéntes. Ennél jobb alkalom pedig nincs is annál, hogy az ember megismerje a saját és felszerelése teljesítőképességének határait. Több kollégám is az év nagy részét irodai munkával tölti mégis indul ezeken a versenyeken. A rohamlövész képzés meg egy teljesen más jellegű kiképzési feladat, kár is összehasonlítani a kettőt...

A kommunikációhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy hiába kerül megrendezésre ez a verseny egy évben kétszer, immáron évek óta, csak akkor kerül ki valamelyik hírportálra, ha valami gond van. Már a vitaindító bejegyzés is félrevezető egy kicsit: a linkelt cikk az a velvet.hu-n jelent meg, aminek a tartalma elsősorban bulvár kategória,komolyan venni kár. Bear Grylls... Persze... Az index csak onnan vette át, onnan meg megjött ide, egy tulajdonképpen szakmai blogra.

"De még egy ilyen cikkel sem volna baj, ha a tíz másik arról szólna, hogy mennyire sikeresen zárult egy túlélőverseny." Ha nem is tíz, de azért pár cikk van a honvedelem.hu -n is a korábbi "Az 54-es kihívása" versenyekről. Jah, igen, azokról nem született cikk a velvet.hu-n...

Egyébként ha jól emlékszem (bár lehet tévedek) kb. 2 éve civilek számára is lehetővé tették az indulást. Akinek kétségei vannak, induljon el, aztán megírhatja itt az élményeit. :)
winGoofy 2013.02.16 20:15:41
@9mmPara: Az indulók között is van jópár "flúgos", a jó értelemben véve. :) Azt biztosan tudom, hogy a sikeres teljesítéshez jóval nagyobb küzdőszellem kell, mint amit az le tudna törni, hogy másnak esetleg jobb felszerelése van. Egyébként ebben is vannak megkötések,amit a szervezők betartatnak. Idézet a versenykiírásból: "Katonai bakancs-nadrág-pólóval egyenértékű öltözet a verseny teljes idején viselve...". Nem tudom egyébként a civil indulók milyen feltételekkel indulhatnak, ha indulhatnak. Mint írtam nem emlékszem erre jól sajnos.
winGoofy 2013.02.17 01:31:19
@proletair:
Nem éreztem úgy, hogy a poszt támadás lenne a Honvédség ellen, egyébként is vitaposzt. A kommunikáció kérdésében nem vagyok szakértő, abban nem is akarok vitába bonyolódni, csak a versenyhez kapcsolódó egyéb felvetésekre szerettem volna reagálni.