Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KarrierCafé

42 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gyakran előfordul, hogy még a szakmájukban sokat bizonyított tekintélyek is bizony javaslatot kell tennem a CV-jük átírására. A legnehezebb helyzetben azok vannak, akik régóta dolgoznak a munkahelyükön, esetleg "korosabbak" is és váltásra kényszerülnek. Az ő elhelyezkedésük…..
KarrierCafé 2014.10.20 23:32:59
@jobangel: Éreztem, hogy ez lesz a kritikus pont a bejegyzésben. Egyáltalán nem szeretném hazugságra buzdítani az álláskeresőket, pontosan arra gondoltam, amit Hurrá Torpedó írt. Nem azt írtam, hogy évekkel toldjuk meg a munkaviszonyt. Attól, hogy valaki 2012.02.12-2013.12.02 helyett ezt írja: 2012-2014 nem fogom kitiltani az állásinterjúról, mert nem számít. Ez hasonló mint amit a sales kollégák az áraknál alkalmaznak: a 999 mégiscsak jobban néz ki, mint a kerek 1000 Ft..
KarrierCafé 2014.10.20 23:36:08
@methia: én zárójelben azt is feltüntetném, hogy (a korábbi cégem neve változott / vagy a cég jogutódja)
Manapság munkahelyet váltani? ”Kész őrültség”- vágják rá a legtöbben, pedig ha átgondoltan döntünk, jó érzéssel kezdhetünk bele az új munkába. Ehhez csupán önismeretre és egy kis kutatómunkára lesz szükségünk.      Nagyon fontosnak tartom, hogy az álláskereső…..
Bachelor, mesterképzés, felsőfokú szakirányú továbbképzés. EVS, Erasmus. Ezeket a kifejezéseket hallani manapság a végzős egyetemista, főiskolás diákoktól. Nem irigylem őket: őrült küzdelem megy a tanulásért, miközben a megszerzett diplomák jelentős része kis túlzással…..
Pályakezdőként fordult elő velem még, hogy többkörös interjúk, majd tesztek után két nap próbanapra hívtak egy céghez. Nem engem választottak végül, de vigaszdíjként kaptam némi anyagi ellentételezést a bent eltöltött időért. Nyilván nem voltam boldog, hogy több hetes…..
Egyrészt az egyre szélesedő nemzetközi paletta, másrészt a munkaerő piaci hiányok miatt egyre gyakoribb, hogy személyes találkozás helyett telefonon bonyolítják le a cégek HR-esei az interjúkat. Pár éve fejvadászként még idegenkedve figyeltem ezt a folyamatot. Aztán rájöttem,…..
Annyi nagy tudású és különleges képességű ember van a környezetemben. Sokuk mégis a négy fal között rekedt vagy állandóan munkát keres. Hiába figyelt fel rájuk a tanár néni általánosban, hiába tekintettek rájuk kigúvadt szemmel a kortársak; valahogy a „felnőtt”…..
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de ebben a húzós januári időszakban én gyakran érzem azt, hogy valahogy nem haladok a munkahelyemen. Minden este úgy állok fel az asztal mellől, hogy még befejezetlen feladatok és kérések végeláthatatlan sora cikázik a fejemben. Néha két álom…..
KarrierCafé 2014.01.27 22:03:07
Állást keresel? Naponta csinosítgatod a LinkedIn profilod és jelölgetsz ismeretlen ismerősöket? Mégsem talál meg az álommunka… Talán egy lényeges elemről feledkeztél meg. Kérj ajánlást!   Korábban szenteltem egy teljes bejegyzést a referenciáknak. Talán emlékszel,…..
Nem kevés álláskeresői irodalmat olvasok, főleg online, így aztán időnként meglehetősen ostoba tanácsokba futok bele, külföldi és magyar oldalakon egyaránt. Egyik-másik röhejes, így nem valószínű, hogy a jelöltek elkezdik használni, a többségük viszont kifejezetten káros.…..
Hamarosan beköszönt az igazán zimankós idő és az év vége. Míg a munka pörög, a toborzás bizonyítottan lassul a nagyvállalatoknál. Az új tervek leadásra készek, csak igazi vészhelyzet esetén sürgős új kollégákat találni… De ne búslakodj! Nincs ilyenkor jobb program a…..
Pár hónappal ezelőtt az egyik munkatársam lelkesen mesélte, hogy a gyermeke több külföldi egyetemre is felvételt nyert. Mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne... Közben persze rájöttem, hogy az Y generáció számára tényleg az. Nekik hazánk, a főváros már szűk. Nyitva…..
  Az elmúlt hetekben felhívtam az egyik partnercégünket, akitől csak nagy ritkán kérünk segítséget. A vonal másik végén egy rendkívül segítőkész fiatal munkatárs válaszolt a kérdéseimre. A beszélgetésünk végén hirtelen azt is megosztotta velem, hogy felmondott. Majd…..
"Hosszú és különös tapasztalatokkal teli életem alatt megtanultam, hogy az embereket hagyni kell a maguk módján élni. Hiábavaló és téves erőlködés őket kierőszakolni abból, amit tapasztalniuk kell, mert akkor megkeresik maguknak másutt ugyanazt a helyzetet. Nem mondom, sok önuralom kell hozzá,…..
Az egyik hegymászó ismerősömtől hallottam a napokban egy érdekes történetet. A Mount Everest kapujához állítólag Lukla környékéről egy rozoga kisrepülővel lehet eljutni. A magasság, 2860 méter sem elhanyagolható, de a kifutópálya csak az igazán veszélyes: mindössze pár…..
Talán az eddigi bejegyzéseimből is kitűnik, hogy tisztelem a vállalkozó létet és mindig örülök, ha a humán erőforrás területen látok kreatív megoldásokat. Az elmúlt hetekben hívták fel a figyelmem egy kezdeményezésre, amiről úgy éreztem, megérdemel egy…..
Az employer branding egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban. A munkaadók körében ugyanis rendkívül fontos, hogy a legjobb jelölteket találják meg. Hamar rájöttek, hogy ehhez magát a munkahelyet is szimpatikussá kell tenniük az álláskeresők és akár a konkurencia körében is.…..
Karrier Café Örök második? 2013.08.26 23:20:44
Több olyan álláskeresővel találkoztam a munkám során, akik rendkívül jó készségekkel és nagy tudással rendelkeztek adott területen, a szakmai vezetők és HR-esek azonban az utolsó (sokszor 4.-5.) fordulókban mégsem mellettük tették le a voksukat. Ráadásul nem is ritka ezen…..
KarrierCafé 2013.08.27 22:56:04
@jobangel: Azt hiszem összefoglaltál mindent, amit én is reagáltam volna :-)
KarrierCafé 2013.08.27 22:58:37
@ritmikus csimpifon: Sajnos ő a referenciákat is túlzásba vitte. 1-3 referencia még ok, de ebben az esetben volt vagy 10 oldalnyi. Sajnos számomra a referencia levelek nem minden esetben objektívek.
KarrierCafé 2013.08.28 22:22:58
@agyamputáltak: kösz javítom :-) egyáltalán nem azt mondom, hogy játszd meg magad, abban igazad van, hogy az nem vezet jóra. Inkább csak azt, hogy ne a hibáidat helyezd előtérbe. Nem is gondolnád hány olyan jelölt van, aki nem érti milyen embert keresnek pl. azt hangsúlyozza h milyen kreatív egy kifejezetten monoton munkakörre való jelentkezéskor, amikor "robotot" keresnek..
Hosszabb nyári szünet után, 40 fokban, úgy gondoltam nem untatlak Titeket az álláskeresés fortélyaival. Mellesleg biztosan észrevettétek, ilyenkor a munkaerőpiacon is uborkaszezon van. Találkoztam viszont sok érdekes élettörténettel a nyár során és kaptam egy levelet a MediaGo…..
Sok álláskereső inkább lemond a bemutatkozás lehetőségéről, ha kiderül, Assessment Centerre hivatalos. Az okok a korábbi rossz tapasztalatokban vagy az AC elrettentő hírében keresendőek. A HR szakma mégis elkötelezett híve a módszernek és a legtöbb külföldi tulajdonú cégnél…..
KarrierCafé 2013.06.18 17:50:46
@Lajosforras: szerintem is max 2-3 interjúból el lehet dönteni, hogy megfelel-e a jelölt. Ismerek olyan cégeket, ahol 6-7 kör is van AC-vel együtt
KarrierCafé 2013.06.18 18:03:12
@De gustibusaut bene, aut nihil: Teljesen egyetértek veled
KarrierCafé 2013.06.18 18:04:57
@ColT: Ez lenne a legjobb megoldás, de sajnos kevés az olyan IT-s, aki HR-esként végzi, mert a két oldal kompetenciája ritkán van meg egy emberben
    Az egyetemen az egyik kedvenc témám a munkahelyi szocializáció és a beilleszkedés volt. Míg a suliban vizsgakérdésként és kutatási területként is szerepelt, véleményem szerint a gyakorlati életben kevés figyelmet fordítunk rá. Első pillantásra nem is tűnik…..
A legtöbbször meg tudjuk ítélni a saját teljesítményünket. A kiválasztással foglalkozó szakemberek azonban általában mindenki felé hasonlóan kedves és biztató jeleket igyekeznek adni. Néha tudatosan fedik el a valós véleményüket, hiszen a karrier-tanácsadókkal szemben nekik…..
Az álláspályázatok egyik, mindenkit érintő korlátja a terjedelem. Nincs mit tenni, a 20 éves szakmai múltunkat is muszáj belesűríteni 2-3 oldalba. Ismerjük azt a jelenséget, hogy egy 2 perces történésről is tudunk 1-2 órában beszélni, anélkül, hogy unalmas lenne: a…..
KarrierCafé 2013.05.25 18:13:15
@jobangel: Egyetértek Veled. Tapasztalataim szerint a legtöbb HR-es utálja az Europass formátumot (én magam is). Tele van felesleges apróságokkal. Mindent megtalálsz benne, csak a lényeget nem. Ráadásul a jelentkezők kb 60%-a ilyet küld, így már azzal is kitűnik valaki, ha átlátható a CV-je.

@bambano: ugyanez igaz a motivációs levélre. Csodaszámba megy, ha magától küld valaki, igenis felkeltheti a figyelmet, feltéve ha nem túl hosszú és részletes (ahogy a szövegben is olvashattuk).
Őszinte leszek, amikor még kiválasztás területen dolgoztam, engem is elgondolkodtatott egy két olyan önéletrajz, amelyben mindössze pár hónapos munkaviszonyokat láttam. A kollégák is rám szóltak: Nem dolgozott huzamosabb ideig egy helyen? Semmiképp ne küldd tovább! Egy-egy ilyen…..
KarrierCafé 2013.05.22 21:38:38
@Helló Leó!: Dehogy, viszont nagyon szerencsés vagy és jó szakmát választhattál.
KarrierCafé 2013.05.22 21:43:36
@Quadrille Lobster: Kipislantottam Nagy Igazságosztó, de jogos, javítottam.
KarrierCafé 2013.05.22 21:32:58
@jobangel: Sajnos én is azt a csoportot gazdagítom :-)
Az elmúlt hetekben találkoztam egy fiatal álláskeresővel. Letörten mesélte, hogy jelentkezett egy logisztikai pozícióra, amelyre az egyik munkaerő közvetítő cég honlapján keresztül talált rá. Úgy érezte, a munkakör szinte teljesen passzolt az eddigi tapasztalataihoz és a…..