Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Katter

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jocó két hete arra lett figyelmes, hogy az addigi 8 megás internete szerény 2 megával suhan. Az ügyfélszolgálat némi mellébeszélés után csomagváltást javasolt. Felélte volna az Externet az ADSL-sávszélességét, azaz túl sok a felhasználó vagy a gonosz manó vitte el?…..
Katter 2007.11.29 19:59:24
Mivel egy Internetes cégnél dolgozom az ügyfélszolgálaton, ezért némileg meg tudom érteni a felháborodást, ugyanakkor hadd mondjak néhány TÉNYT.
1) nagyon igazuk van azoknak, akik arról kommenteztek, hogy a sávszélesség egy elméleti maximum. A szolgáltató ehhez képest egy szolgáltatási minimumot kell, hogy teljesítsen, ez a 8 Mbps esetén olyan 1-2 Mbps körüli érték.
2) a különböző sávszélesség mérő oldalak (speedtest.net, stb.) nem azt mérik, hogy Te milyen Net-kapcsolattal rendelkezel, hanem hogy az a rendszer, amiben vagy (T-Online, Externet, stb) lokálisan milyen kapacitással bír.
3) mint mindenből, a sávszélességből is egyre kevesebb van. Ennek oka az, hogy robbanásszerűen nő az adatforgalom mennyisége, de ezt technológiailag nem lehet rendesen lekövetni. Az igazi az lenne, ha minden ügyfélhez üvegkábel menne, de ez ma még irreálisan drága móka. Ezt tetézi, hogy a nagyker szolgáltatók országos gerinchálózatai se terhelhetőek a végtelenségig, és a bővítés nem aprópénz. Nem mondom, hogy ennek örülök, sőt, de sajnos jelenleg ez a helyzet. Meg kívánom ugyanakkor jegyezni, hogy azokban az országokban, ahol már jóval ezelőtt ezen gondolkodtak, jelentős infrastruktúrát alakítottak ki és ezért Mo. alapból helyzeti hátrányban van. Bár ehhez kapcsolódóan nagyon egyet értek az egyik hozzászólóval, amikor arról ír, hogy ma fajlagosan lényegesen kevesebbet fizetsz a sávszélességért.
4) nem véletlen, hogy egy idő után leesik egy adott szolgáltató szabad sávszélessége, az ok a következő: amikor xy cég olcsón hirdet nagy sávszélességet, mindenki szerződést köt. Eredmény: a meglévő szabad kapacitás gyorsan betelik, ezután már nincs szabad kapacitás, majd mindenki elkezd lassulni. Mondhatjátok, hogy ha nincs szabad kapacitása, akkor ne kössön újabb ügyfelet, de ez egyrészt törvénytelen lenne (diszkrimináció), másfelől üzleti harakiri. Amikor már nagyon tarthatatlanná válik a helyzet, akkor a szolgáltató bővíti a sávszélességét, és megint mindenki boldog, majd kevésbé és a többi és a többi.
Ebben a helyzetben csak az lehet megoldás, ha egyszer pártunk és kormányunk (függetlenül attól, hogy piros vagy narancs) megérti, hogy ennek az országnak létkérdés, hogy az Internet valóban mindenki számára elérhető legyen.