Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Buku3

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Péter Blogolvasó Kispajtásnak köszönjük a munkát! A képes szótár sorozatunkban ezúttal az emberi test részeinek japán elnevezése kerül bemutatásra! Kellemes izgulást hozzá! Kattintásra nagyobbak lesznek...
Buku3 2014.08.19 20:51:47
Folytatom nyári sorozatomat, mely Japán iskolai életével foglalkozik. Az első két rész elolvasható itt és itt. Kawaii, kogal, harajuku, decora, gothloli - szavak, amelyek jelentését csak a kultusz követői ismerik, egy olyan szubkultúra bennfentesei, amelyet az ezredforduló új…..
Buku3 2014.07.28 13:16:43
@polyvinyl: OMG... olvastok ti híreket egyáltalán??? Legyetek szívesek utánanézni, hogy miért szivárog a sugárzó víz. Alapvetően emberi hiba vezetett ahhoz, hogy ilyen súlyossá váltak a dolgok, de ha tudjátok, hogy hogy működik egy atomerőmű, akkor azt is tudjátok, hogy nem lehet egyik pillanatról a másikra kikapcsolni egy atomerőművet. Már elkészült a terv, hogy mikor lesz lebontva az erőmű, de ez több évbe fog telni. Ha tudtok jobbat, menjetek oda, és kezdjetek valamit vele.
Buku3 2014.07.29 08:43:47
@polyvinyl: azért mondtam, hogy nézz utána, mert a jelenlegi helyzetben nem lehet vele mit kezdeni. Nincs egy stop gomb, hogy akkor mostantól erőmű kikapcs, és kész. Nem azért folyik a víz a tengerbe, mert hobbiból környezetszennyezősdit játszanak. Komolyan, ha te úgy érzed, profi szakember vagy, és meg tudod oldani, utazz Fukushimába, és csináld meg. A japánok biztos hálásak lesznek érte. Hidd el, ők sem a seggüket vakarják. De ha nincs jobb ötleted a lebontásnál (ami még éveket fog igénybe venni), akkor legyél szíves csendben maradni, és nem szidni őket.
Kijevben már igazi polgárháború dúl: azonosító nélküli rohamrendőrök lövik a tüntetőket, néhol már éles lőszerrel fenyegetve az életeket. Az ukránok pedig nem adják fel, és harcolnak tovább. Harcolnak a jogaikért, harcolnak az elnyomás ellen. A fenti videóban a lány…..
Buku3 2014.02.21 22:15:41
@KisGenyo: Egyet értek. 90-ben ki lett harcolva a nagy szabadság, de nekem senki ne mondja azt, hogy ez alatt a kb. 20 év alatt úgy működött a demokrácia, ahogy azt mi elgondoltuk. Mindig volt egy réteg, akinek ideológiailag tetszett, meg akinek nem. De ugyanazokat a baromságokat (vagy hasonlóakat) a többi potenciális jelölt ugyanúgy elkövette volna. MINDEN kormány csinált nagy baklövéseket, csak van ami nagyobb hírt vert, van ami kevésbé. Ma Magyarországon nem látok egy pártot sem, ami megfelelően képviselné a magyarokat, és azért tevékenykedne, hogy az országnak jobb legyen. Ha lenne ilyen, az nem tudna nyerni, mert a többi befutott párt leszorítaná a küzdőtérről mindenféle aljas trükkel, amihez ők már hozzá vannak szokva. Ezért utálom a politikát. Gyűlöletet szít olyan emberek között, akik akár barátok is lehetnének, ha nem ismernék egymás színét. Legszívesebben el se mennék szavazni. Kire szavazzak? Melyik mocskolódó, utálkozó csoportra adjam a voksom?
  A gésa tradicionális, japán szórakoztató művész, aki jártas a különböző művészetekben, mint a zene, a tánc vagy a teázás. A gésák először a 11. században jelentek meg Japánban, ekkor még a hivatás művelői férfiak voltak, akiknek feladata a kurtizánok (oiran) és…..
Buku3 2013.02.11 20:37:07
Az oiranok nem azért tűntek el, mert a gésák átvették a szerepüket, hanem azért, mert a férfiak hozzáállása a szórakozáshoz megváltozott. (Amellett, hogy volt egy időszak, amikor a prostitúció tiltott volt Japánban.)

A férfiak rájöttek, hogy nem csak disznó módra (nők lábai között) lehet szórakozni , hanem lehet az egy zene hallgatása, tánc nézése, beszélgetés és teázás. Ez a társadalmi változás okozta, hogy a férfiak inkább a művészetekben jártas gésákat és nem a prostituált oiranokat keresték fel.

Íme egy rövid videó arról, hogy a gésák hogy szórakoztatnak (a videó elején van róla szó):
www.youtube.com/watch?v=qd0qZPW23Xo

Egyébként ezt a videót a BBC készítette, érdemes az elejétől (www.youtube.com/watch?v=KrDGTUm2vBc) megnézni ezt a hat részből álló videót.

Ajánlom egyébként olvasmányként Liza Dalby: Gésa című könyvét. Ő volt az első amerikai, aki gésaként dolgozott Japánban, igaz történet.

Végül pedig gratulálok azoknak, akiknek az értelmi szintje csak odáig terjed, hogy pénzért szex = kurva. Régen (kb. 50-60 évvel ezelőtt, és még régebben), a gésákat rabszolgaként adták-vették. Nem önszántukból lettek azok. De a japán vallások (buddhizmus és konfucianizmus) miatt elfogadták, hogy nekik ez a sorsuk. A szüzességüket azért kellett elveszteniük, mert szűz lány nem lehetett gésa, mert a szűz lányt nem tekintették nőnek. Ebből alakult ki a mizuage hagyománya, amikor szintén csak nem saját akaratából, hanem a teaház kényszerítette rá, és a pénzből szintén csak nem látott egy garast sem.

A prostituált azért fekszik le a klienssel, hogy HASZNOT szerezzen. A gésa azért, mert eladták. (életében másodjára)
Szó lesz sámfavonatról, vicces feliratokról, fura dolgokat eszünk, majd beülünk egy agyonahasznált taxiba, ami új. Ja, és a piros lámpás negyed sem marad el.Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
Buku3 2014.01.17 17:00:30
Nem tetszik, ahogy a hanamachiról, mint "piroslámpás negyedről" beszélsz. A gésák nem prostituáltak. Ezért is utálom a Gésa emlékiratait, ami teleszórta a világot idióta sztereotípiával.
Mi az, hogy "mintha a vendég a család (ami a mamából, és az örömlányokból áll)" milyen örömlányok??
Négy éve foglalkozom a geikók és maikók kultúrájával. 1970 előtt lehetett volna is mibe belekötni (ha a mizuagét prostitúciónak tekintitek), de azóta semmi "olyan" nincsen. Hihetetlen áldozatokat hoznak manapság azok a nők, akik erre a szakmára teszik le a voksukat. Nagyon kemény képzésen kell túlesniük, hogy utána profi művészek legyenek. Ha nem hiszel nekem, nézd meg Daw Porter Geisha girl című műsorát, ahol egy szkeptikus amerikai csaj egy hétre engedélyt kapott, hogy egy ilyen házban éljen, és a geikókkal és maikókkal együtt járjon teaházba és iskolába. Ő is tele volt sztereotípiával, meg elképzelésekkel, hogy micsoda szexuális élet folyhat ott. Tetszik, amikor mosolyogva levonja a következtetést: "összehasonlítva azzal, amihez hozzá vagyok szokva, ez gyerekes játék. Hülyéskedés, bohóckodás, ami felvidítja az embereket. Hízeleg a férfiak egójának."
Dawn Porteren kívül is vannak beszámolók a hanamachi világáról. Liza Dalby egy egész évig élt köztük, és hihetetlen részletességgel írt le mindent, beleértve a szexet is, ami már nem része semmilyen szinten a gésák foglalkozásának.
Vagy ott van például a BBC által készített "Geisha girl" dokumentumfilm 2005-ből. Az is közelről mutat be mindent, és szintén semmi szex.
Ott van a maiko-han tanjo is, amit egy japán tévé adott le szinte valóság-show szerűen.
www.hotdog.hu/japaninfo/videok/maiko-szuletik

Akit érdekel, nagyon részletesen taglaltam a témát, mert ki nem állhatom, ha a gésákat prostituáltaknak nevezik. Itt olvashatjátok el, miért: www.hotdog.hu/japaninfo/tevhitek/gesak-vagy-prostitualtak
Kép: Yummy Noodles (Facebook) Nem lehet egyszerű kiemelkedni a budapesti kínai éttermek közül, de a főváros trendet, hipszterséget és fűszagú villamosokat pumpáló ütőerén, a Kiskörúton több olyat is találunk, akiknek sikerült eltávolodniuk a Kóbor macskákat befogadok…..
Szombaton, augusztus 30-án, - Edit, Georgi, Martin meg jómagam - férjhez adtuk a tanárnőt. Szép esküvő volt… A múltkor leírtak alapján azt hittem, jól állok a készülődéssel, de az utolsó pillanatban kiderült, mégis vannak elmaradásaim. Először is, ajándéknak való…..