Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Radics Viktória

17 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Délután lementem a régi jó cukrászdába, és vettem néhány szelet tortát. Egy vendégem lesz csak, egy lány. Méghozzá, ha már születésnapom van, a legdrágábbikból, az Ország Tortájából vettem, noha ez a tavalyi recept, mondta a cukrász. Rákérdeztem, hogy csak a neve miatt kerül-e duplájába, mint a…..
Tegnap depressziós rohamom volt. Noha ez, meglehet, coincidentia oppositorum, hiszen a depresszió mozdulatlanságot, a roham pedig mozgást feltételez. Nem is tudtam, e pillanatban látom a szótárban, hogy ez a kifejezés nem csak az ellentétek egybeesését jelenti, hanem "a földi ellentmondások…..
Tegnap depressziós rohamom volt. Noha ez, meglehet, coincidentia oppositorum, hiszen a depresszió mozdulatlanságot, a roham pedig mozgást feltételez. És ezt nem is tudtam, most látom a szótárban, hogy ez a kifejezés nem csak az ellentétek egybeesését jelenti, hanem "a földi ellentmondások…..
Tegnap valamit kínlódtam a számítógéppel, és az egész napom elbaszódott emiatt, késő éjszakáig vacakoltam és káromkodtam szépen. Alig tudtam megoldani a bibliográfiai szoftver kérdését, muszájból, felemásan, közben újraindítások, egy komplikált fordítás elvesztése, ilyenek. Éjfélkor altatót kellett…..
Femme de lettres Egy mondat 2016.12.13 19:30:43
Danyi Zoltánnak van egy blogja, az a címe, hogy "A kertész naplójából". A mai blogbejegyzése egyetlen mondat volt. Ma teleraktam egy kamiont rózsákkal. Ennyi, a többi tér üres, sötét. Ez az egy mondat azonban nagy teherbírású, és sok mindent hordoz a hátán. Nincsenek jelzők, nincs metafora, a…..
Sok a hasonlóság, és sok a különbség, mint mikor egy ember fiatalkori és idősebb kori fényképét nézzük eltűnődve. Ha azonban az egyik arc valós, egyirányú lehet csak a kapcsolat, az nem fordulhat elő, hogy a fiatal van előttünk, és az időskori fényképét nézzük; kizárólag fordítva. Közben…..
Femme de lettres Egy fával él 2016.11.23 00:34:13
  Nádas Péter mármint. Számos szerencsétlenség után egy szerencse is érte életében, amikor megvásárolhatta, no nem a fát, nem is a földet, hanem a telket, a négyszöglöket, ahol a fa magasodik, terebélyesedik. A fa nem az ő tulajdona, ezt pontosan tudja, és épp ezért nagy tiszteletben részesíti az…..
Femme de lettres A nyelvtest 2016.11.19 21:13:49
Mit jelent, ha azt mondjuk egy irodalmi műre, hogy „zenei”? Azt jelenti, hogy a mondatoknak – maradjunk most a prózánál – nemcsak logikus, grammatikailag logikus felépítésük van, nemcsak logoszuk, hanem ezen túl úgy van megcsinálva az a mondat, hogy a hangzása, a ritmusa harmonikus vagy épp…..
Nem a metafizika veszett el, hanem azok a fogalmak és képek (protézisek) használódtak el végképp, amelyek ezt a dimenziót elképzelhetővé és felfoghatóvá tették. Így maradt ránk az üresség, ami viszont, az emberi világban folyton telítődik, formálódik, alakul, kihuny és föllobban ismét. Még az sem…..
Femme de lettres Mennyek homokja 2016.11.11 20:06:36
Meglepő gondolatok felé vezet most engem a PT újraolvasása, melyek pont az ellentétét sugallják annak, mint amire az értelmezők zöme jutott. Nincs test – az élő ember esetében nincsen puszta test; hogy a halott ember esetében mi van, azt pedig nem tudjuk. (Gondolj a regény eleji hullára, nem tudjuk…..
Most én is tovább idézem, bár nem tudom, kitől idézi Nádas Péter ezt a magyarul oly feledhetetlenül hangzó hármas szókapcsolatot, melyet tíz éve nem felejtettem el. A címben idézőjelek közt szerepel. Halottak néma morajában, mormolom azóta is sokszor. Talán egy mantra ez, a mantrám. Nádas e címet…..
Femme de lettres Nincs epilógus 2016.11.02 00:14:07
Tíz év után is lehetetlennek érzem a könyvvel való szakadozott együttlét befejezését. A Párhuzamosokat az olvasat sem tudja lekerekíteni. Kiállnak belőle a szögek, a szálak tovább tekeregnek. A mondatok, a bekezdések, a fejezetek nem ülepszenek le. Sokuk fölcsigáz. Mások csodálatra késztetnek.…..
A Párhuzamos történeteket az elmúlt tíz év alatt többször elolvastam, különösen az első két évben, és jól össze is firkáltam a pélányomat, ami három bekötetlen, összefűzött halmaz, csak félig könyv. Ceruzával és mindenfélével huzigáltam, kiemeltem stb., már ahogy azt az értelmezői munka…..
Nem megy ki a fejéből.  Még szerencse. A kritikus is ember, vannak szenvedélyei, lelke, alkotó egzisztencia, legalábbis rakodómunkás. Ámbár Magyarországon parazita-számba veszik, mint aki  nem csinál semmit, nem gondolkodik, csak baszakodik, vajdaságiasan szólva. Legyen szó ezért a kritikus szívéről…..
Femme de lettres Origó, por 2016.10.16 01:32:39
Mi köt össze bennünket, vajdaságiakat? Akik szerte-széjjel vagyunk. Tuggyafene. Tény azonban, hogy van valami -- talán egy sajátos tükröződés-élmény. A lányommal és az anyámmal kapcsolatban szoktam arra gondolni, hogy na, itt most nem lehet füllenteni, ők aztán tudják, hogy ki vagyok -- hasonló…..
Kint zuhog. A csatak. A kibaszott áramvonalas politikai támadásoktól -- mert a magyar politikai élet, amit, hamisan, "közéletnek" neveznek, agresszív, be akar hatolni az életedbe, annak minél több sejtjébe -- ki kell lőnie az embernek magát az űrbe, és nem rossz választás, ha irodalmi művekbe és…..
Femme de lettres Esős irodalom 2016.10.11 20:11:30
Futottam a vizslával az esőben, és közben eszembe ötlött, hogy az irodalmi etc. jegyzeteimet talán másokkal is meg lehetne osztani. Napont száz gondolat megy veszendőbe – ha az ember nem írja le, akkor ki sem fejti őket. A gondolatok, akár az esőcseppek, mindenki mindig asszociál, s mindez…..