Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Notecollector

24 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A régebbi olvasók bizonyára emlékeznek a hamis náci pengőkről szóló bejegyzésemre. Most Somhegyi Róbert jóvoltából ismét kiegészült egy újabb változattal. ..
Notecollector 2013.04.23 12:09:50
@bucekpapa: Nem, ez is hamis. Ez egy meg nem jelölt város helyőrsége egy alakulatának bélyegzője. Már az is furcsa, hogy egy helyőrségi alakulat bélyegzőjén nincs rajta a hely, amit őriz, de ez sem magasabb egység, hanem csak egy zászlóalj bélyegzője. Plusz Mo-on nem voltak formális német helyőrségi alakulatok, csak a harcoló hadseregcsoport alakulatai.
A gyűjteményekben mindig az mutat szépen, ha valami teljes egészében, befejezetten megvan. Papírpénz gyűjteményekben ez rendszerint teljes sorokat, vagy egy típus összes bankjegyének meglétét jelenti. A brit 10 shillinges és 1 fontosok története lezárt, kerek egész, az első…..
Kossuth dollár Az emigráció idején kétféle papírpénzt bocsátott ki. Az első Kossuth-dollárok New Yorkban készültek 1852. február 2-i és július 1-jei dátummal, 1, 5, 10, 50 és 100 dollár értékben. Kossuth arcképével vagy álló alakjával díszítették őket, a nagyobb…..
Notecollector 2009.04.02 11:08:40
@Notecollector: bocs természetesen "kamatozó befektetési jegyei".
Notecollector 2009.04.02 15:40:51
@magyar-magyar szótár: Én nem mondtam, hogy primitív megoldás. És mai helyzetünkön sem segítene a fedezetlen bankjegyek kiadása, ahogy Kossuthékon sem segített, a befektetők nem vásárolták ezeket a jegyeket, mert egy olyan kormány és állam nevében adták ki, amely nem létezett, azaz valójában a befektetőknek az első "részvénytársasági" formában finanszírozott szabadságharchoz kellett volna hozzájárulniuk. A dollár formára meg azért gondoltak, mert ezt Amerikában forgalmazták, noha az ottani felsülés után 1853-54-ben Magyarországon is terjeszteni kezdték, és az osztrák rendőrség besúgója szerint 70000 aranyforintnyi összegért el is adtak belőle, ez a pénz sohasem került elő, és valószínűleg az első pillanattól kezdve tudott a szervezkedésről a titkosrendőrség.
Március 21-én kezdték forgalmazni az új 10 dolláros címlete.t.Az antarktiszi dollárokról szóló bejegyzés kiegészül ezekkel is...
Van már fórum moderátorunk, aki pusztán lelkesedésből vállalta az értelmetlen, esetleg duplikált témák illetve hozzászólások törlését. Hálásan köszönjük sarahkerrigan-nak.Egyelőre csak törölni tud a moderátor, később lesznek kifinomultabb eszközök is. ..
Az AOEO Ltd. így karácsony előtt meglepett bennünket három új, vagy inkább újragondolt címlettel, 2008-as dátumú 1, 2, és 3 dollárossal.Az antarktiszi dollárokról szóló bejegyzés kiegészül ezekkel is...
Pénzesblog www.hamispenzek.hu 2008.10.27 20:35:00
Egy szenzásciós új oldal a gyűjteni szándékozóknak:www.hamispenzek.huBöngésszétek át, érdemes...
Kevéssé ismert tény, hogy a brit anyaország egy piciny részét, a közvetlenül a normandiai francia partok előtt lévő Brit Csatorna-szigeteket Franciaország megszállásával egyidőben a németek elfoglalták. Érdekesség, hogy a szigeteken lévő Guernsey és Jersey Bailiffség nem…..
Sarawak ma a maláj államszövetség legnagyobb állama, Borneó szigetének északi részén található. Történetének érdekes korszaka az ahogy elkerülte a gyarmati sorsot. Erről mesél az itt bemutatott bankjegyritkaság, az 1935-ös sarawaki 1 dolláros. A XIX. század első felében…..
Megjelent két újabb címlet a 2007-es sor folytatásaként szeptemberben, az 5 dolláros és a 20 dolláros. Az antarktiszi pénzekről szóló blogbejegyzés kiegészült velük, itt olvaható...
Elindult és az következő linken elérhető az új Numismatist - Érmegyűjtő fórum. Jelenleg a rendszer kialakításánál tartanak, de szivesen fogadnak minden tanácsot, gyertek minél többen!..
Rövid története A Cook-szigeteket 1596-ban érte el az első európai, egy spanyol feldező, de tíz év kellett az első partraszálláshoz. James Cook 1773-ban vizsgálta át a szigeteket, és vette formálisan Anglia birtokába, Hervey-szigeteknek nevezve azt. 50 év múlva Kruszestern orosz…..
Rendszeresen előfordulnak a vaterán, és régiségkereskedésekben valamilyen náci, vagy annak tűnő felülbélyegzéssel ellátott pengő bankjegyek. Mint a legtöbb ritka felülbélyegzés esetében itt is mindig egyébként olcsó, gyengébb tartású bankjegyek ezek a…..
Notecollector 2007.12.13 19:11:34
Minden bankjegynek vannak egyedi azonosítói, minél régebbi annál kevesebb, de a múlt század 70-80-as éveitől már szinte minden bankjegyen alkalmaztak különböző biztonsági megoldásokat a vízjelen és amikronyomatokon túl is. Az interneten vagy a katalógusokban érdemes böngészni, ha egy adott bankót keresel, de azt érdemes tudni, hogy megtévesztő hamisítvány gyártásához nagyon komoly felszerelés kell, így rendszerint csak a nagyon drága pénzeket éri meg hamisítani, tehát elég biztonságosan lehet vásárolni szinte mindent, ami 200 EUR (kb 50000 Ft alatt van). Szakember nyilván a papír minőségéből, súlyából is következtethet a bankjegyek valódiságára, de nem ezek az elsődleges azonosítók, sokkal inkább a vízjel, a rajzolat, a mikronyomatok, a sorszám, a nyomtatás minősége, tapintása, az UV fényelnyelés, stb.

Vízjel szinte mindig van, és vízjeles papírt házilag kendácsolni nemigen lehet.

Az egyetelen kivétel ez alól, a felülbélyegzések amit ugye nagyon könnyű hamisítani, szinte otthon, egy házilag készített, vagy jobb esetben egy valódi bélyegzővel lebélyegeznek valamilyen egyébként értéktelen pénzt, és adják mondjuk 10-20-szoros áron. Az összes náci pengő ilyen. De nyugodtan állíthatom, hogy a forgalomban előforduló összes délvidéki és Fiume felülbélyegzés is hamis. Gyakoriak még az illetékbélyeges pengők is, ahol a lebukás abban állt, hogy a bélyeg és a bankjegy együtt sohasem volt forgalomban.

A pengő-fillére felülbélyegzett inflációs koronák is hamisítók célpontjává váltak, de ha alaposan megnézzük a betűket, látszik, hogy a neten fellelhető valódi bankjegyekhez képest jóval gyengébbek, házilagos bélyegzővel nyomták rá, és nem is pontosan, el vannak csúszva nyomatok, márpedig ez az ívben a sajtóba menő bankjegyeknél elképzelhetetlen. persze hihetelen meséket találnak ki hozzájuk, hogy ezeket bevitték a bankba, és ott bélyegezték le, meg ilyesmik. És persze mindenk a nagyapjáé, nagyanyjáé volt.
Szóval a felülbélyegzésekkel, és minta perforációkkal, bélyegzésekkel kell igazából vigyázni, a többit egyszerűen nem éri meg hamisítani, egy sima fény- vagy fotómásolatot meg akárki felismer.
Notecollector 2008.05.21 11:52:13
Számvéber könyvében nem ez az egyetlen nem eléggé ellenőrzöt adat. Először is nem zászlóalj (Batallion) hanem ezred (Regiment) A páncélos zászlóaljak neve egyébként is Abteilung volt. Másrészt az ezred jól dokumentáltan 1945 januárjában, amikor a Konrad 3. zajlott a Kurland katlanba volt zárva, és január közepén vonták ki hajóval Liepaya kikötőjéből a Nordland többi maradékával, és a Pomerániába (Stettinbe, illetve egy péncélos zászlóalj Gotehafenben rakodott ki) dobták át (mindössze 9000 ember menekült meg). A Nordlandod benne a Norgéval ezután a berlin védelmére rendelt Odera hadseregcsoporton belül a 11. SS péncélos hadsereg alá sorozták, és részt vett a berlini végső csatában, ahol teljesen felmorzsolódott. A Kurlandi kivonás után a személyi állomány egy részét valóban Mo-on harcoló Wiking feltöltésére használták, míg Pomerániában újraszervezték az egész Nordlandod benne a Norge ezreddel. Az ezredet egyben soha nem helyezték át a Wikingbe. Sajnos főleg magyar forrásokban, de néhány külföldi forrásban is szerepel a két Nordland ezred a Wiking egységei között, a lista mindenhol kisértetetiesen hasonlít, mindenhol kiegészítő egységként (I/ jelzéssel) vannak felsorolva, de még nem találtam meg az eredeti forrást, ahonnan a hiba származik. Mind a Norge, mind a Danmark a 11. SS-Nordland hadosztály törzsállománya volt, a másik két hozzátartozó ezreddel a 11-es páncélokkal és a 11-es tüzérekkel.
A gyűjtők körében széles körben ismertek és kedveltek az "antarktiszi pénzek". Ma már a 3. kiadását élik ezek a gyönyörű nyomatok, és mégis, sokan, még a bankjegyek gyűjtőknek való értékesítésével foglakozók közül is, óriási félreértésben vannak,…..
Az Osztrák-Magyar Bankot (OMB) 1878-ban hozták létre, hogy Európa akkori egyik legnagyobb kiterjedésű állama számára a központi bank szerepét ellássa. 1892-től megkapta az új, arany alapú korona bankjegyek kibocsátási monopóliumát, és ezek 1900-tól Ausztria-Magyarország…..
A notafília, mint gyűjtési terület, sok szakszót használ, a gyűjtők ezeket a szavakat rendszerint esetlegesen, gyakran szakszerűtlenül használják. Ehhez hozzájön még hogy a gyorsan terjedő angol szakszavaknak pontos magyar fordítása nem mindig van, vagy esetleg tévedésen alapul.…..
A blogoláshoz hozzátartozik az is, hogy a bloggerek előszeretettel módosítgatják, csinosítgatják blogjukat. Ehhez pedig némi html/css ismeretre is szükség van. Összeállítottunk egy segédletet, melyben részletesen elmagyarázzuk, hogy hogyan működnek a blog.hu-s tagek. Tanulásra…..
1941-ben, a japán támadás hajnalán a Fülöp-szigetek USA gyarmat, még a spanyol-amerikai háborúban szerezték meg maguknak az amerikaiak. A gyarmati uralom azonban már málik szét, 1935-ben a Nemzeti Párt megegyezik a gyarmattartóval, hogy egy 10 éves átmeneti időszak után…..
Pénzesblog Mesél a pénz 2008.01.16 20:02:00
Cassa Veneta lírák 19181915-re az antant és a központi hatalmak közötti frontok megmerevedtek, a gyors győzelem reményét elfújta az irtózatos állóháború szele, a flandriai fronton az ellenségek közötti barátkozás már a tisztikarra is kiterjedt, és a statáriális kivégzések…..
Pénzesblog Mesél a pénz 2007.12.22 13:48:00
A bielefeldi szükségpénzek Melyik pénz is mesélhetne többet saját koráról, mint egy szükségpénz? És ha a kiadója még azt is akarta, hogy meséljen, akkor be sem fog állni a szája. Bielefeld városka magisztrátusának pedig igen sok mondanivalója volt, amit előszeretettel…..
50 forintos Kossuth bankó? Erről még senki sem hallott, katalógusban sincs, vajon valódi lehet? Íme itt a képe: Sokan gondolhatják, ez valami vicc? Vagy megőrült, hogy egy értékes 100-ast kettévágott? A restaurálással foglakozók mesélhetnének, hogy mennyi ilyen félbe,…..
Pénzesblog A hónap bankjegye 2007.12.15 22:02:00
5 font  1954 Dél-Afrikai Köztársaság 2008 December A Dél-Afrika két gyarmatosító nemzet, a holland és a brit véres harcai során jött létre a XX. század legelejére, ahol a fehér kisebbség irányító rétege a fehéreken belül is kisebbségben lévő britek voltak.…..
A szerkesztő felületen keresd meg azt a részt, ameddig a bevezetőt szeretnéd látni, és nyomj rá a "Tovább gomb"-ra, amit fent, a szerkesztő eszközökben találsz vagy jobb gombot nyomva a szerkesztő felületen, a felugró menüben Fontos megjegyezni, hogy ezt csak a blog…..
Az I. világháború alatt a fémhiány egyre égetőbb lett Németországban, aprópénzre már nem jutott fém, így papírra kezdtek kisebb címleteket nyomni, és 20 márkásnál kisebb papír címleteket a Reichsbank már nem adott  ki. A Darlehnskassék ugyan bocsátottak ki 1-5-20-50…..