Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Round Robin

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alternatíva Filmet Görgeinek! 2013.02.02 08:00:00
Hol vannak jó magyar történelmi filmek és sorozatok? Miért lenne jó, ha lennének? A következő pár bekezdésben ezekre a kérdésekre keressük a megoldást, miközben néhány ajánlást is teszünk. Most szerdán lett volna 195 éves Görgei Artúr, az 1848-1849-es szabadságharc egyik…..
Round Robin 2013.02.02 22:29:51
@AbuBakr: Hejj .. Azt hittem csak én szeretném megfilmesíteni ezt a történetet lottó ötösből :D
Akkor megnyugodtam , már ketten is vágyunk erre - valamelyikünknek már csak sikerül ..
Még huszas éveim elején gondolkodtam a szereposztáson. Ki lehetne aki eljátszhatná
- Zákony fia Ivánt : az akkoriban azt nyilatkozó Kovács Ákos kapcsán, miszerint érdekli a filmezés gondolatban máris megajánlottam neki a szerepet. Gyerekkoromban nem volt ritka, hogy más előadói , művészeti területről érkező ember játszött filmen - mielőtt belekötnének abba, hogy Ákos dalszerző és énekes. Pedig ez csak skatulya és ő szépen ki is lóg belőle lásd Nagy Könyv, irodalmi estek, kiadványok, vállalkozások. Na de ennyi elég is erről.
- Gutkeled nembéli Vid ispánt : sajnos akit igazán szerettem és első olvasáskor magam előtt láttam - hamarosan eltűnt, meghalt (sajnos a nevére nem emlékszem és ebben a nagy, szépséges internetes világban a wikipédián 'névsor' találtam fényképalbum nincsa színészekről) , de aztán eszembe jutott Borbiczky Ferenc mint tökéletes jelölt.
- Iván börtönbéli jóakarójára Juhász Jácintot képzeltem el.
- ésatöbbi, ésatöbbi ... a meggyilkolt Szegszár Bélát és fiait - Gézát , Szent Lászlót és Leventét nomeg unokatestvérüket az egyetlen ószövetségi nevet viselő királyunkat : Salamont.
Emiatt a regény miatt éreztem tudat alatt, már középiskolás koromban, hogy a tanított történelem nem más, mint mesedélután - mert ha ilyen hatalmas és gazdag volt a Magyar királyság, és legalább egyenértékű volt a német császársággal, sikeresen hadakozott bizánci hadakkal és szövetésgeseivel, akkor nem kezdődhetett mindez a jelentékenység Taksonnyal fejedelem és István 'államalapító' projektjével, ahogy az oktatás szerint történt.
No mindegy.
Egyébként ne nagyon kapargassa senki, miért is nem készülnek jó magyar történelmi filmek, mert a válasz kézenfekvő : a kelleténél jobban elkezdené érdekelni az embereket az őseik valódi története, büszkévé tenné őket a gazdagság és példamutatás,amit onnan kaphatnak, és csak jóízüet nevethetnének arra a vádra : "- mit magyarkodik itt már megint ?.."
Aztán felelhetné némi könnyű sóhaj után : "- Mit csinálhatnék mást ? .. magyarnak születtem!.." ;-)
Round Robin 2013.02.03 23:05:36
@butyko: Kedves butyko! Nos, akkor feleleveníteném neked a történet végét, amikor Iván visszamegy a szülőhelyére a tihanyi apátság közeli halászok közé, és az ottaniak között rájön, hogy Ő már Zákony fia Ivánná lett mindörökké és nem is hadakozik ezzel, mivel annyira távol került már múltjának színhelyétől : nem csak helyileg, de tudása növekedése, fejlődése, világlátása okán is. Mindamellet, hogy családja halottnak tudja és a világ számára is mint a Zákonyok vére ismert. Így tehát mégis csak Sebő, a halász fia halt meg azon az éjszakán, nem Zákony fia Iván.