Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csopaki Kódex

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fordulat! A csopaki rendezvényen Mészáros Gabriella felvetette: itt az idő elgondolkozni az olaszrizling új nevén. Az átkeresztelés ötlete korábban is beúszott a képbe, de rendre kitessékelték. Pedig jól tudjuk: az olaszrizling nem olasz, és nem rizling. A többi stimmel. Vagyis…..
Csopaki Kódex 2013.01.29 19:22:09
@akov: Ha kapna egy új nevet a fajta azt úgy lehetne elképzelni, hogy eggyel bővülne a használható nevek sora, mely jelenleg:

Olaszrizling, Welschriesling, Taljanska grasevina, Grasevina, Riesling Italien, Rizling Vlassky, Nemes rizling, Italian Riesling.

Ezek bármelyike felírható jelenleg a címkére. Az ötlet szerint Rezeda is egy lenne közülük. Használata nem kötelező, de a lehetőség meg lenne.
Csopaki Kódex 2013.01.29 19:29:44
@akov: Genetikai vizsgálatok szerint a fajta nagy valószínűséggel Dél-Tirolból származik (60%), a maradékon (40%) Franciaország és a Balkán osztoznak. Tudtommal genetikailag egyébként a pinot családhoz áll a legközelebb. A rizling utótag német közvetítés eredménye. Az 'olasz' szó pedig abban a korban, amikor ráragadt nem azt jelentette mint ma. Régi jelentése 'hegyen túli', mely utalhatott olasz, francia és egyéb neolatin eredetre.
A Nagy Csopaki Találkozó után sokan lelkendeznek, igazuk van. Néhányan látják a valódi problémákat, nekik is igazuk van, ráadásul ők már a buli alatt szervezni kezdték a továbblépést. Ahogy dukál. Az olaszrizling halad a szerpentinen felfelé, a kanyarokban figyelni…..
Csopaki Kódex 2013.01.29 14:16:08
@akov: Kedves Akov! A fenti válaszomon túl kíváncsi lennék véleményedre. A találkozón egy neves felvidéki borász, aki mind veltelínivel, mind rajnaival, mind olasszal foglalkozik, azt mondta, hogy az olaszrizling rajnai magasságokra nem képes és a zöldveltelínivel esik egy kategóriába. Azzal a GV-vel, mely az elmúlt évtized egyik legnagyobb sikerét tudhatja maga mögött. A GV még két évtizede hasonló cipőben járt mint a mi olaszunk. Ezek alapján minden remény meg van rá, hogy az OR legyen a következő GV a keleti blokkból.