Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dzsak

0 bejegyzést írt és 210 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Augusztus közepén a Nemzetgazdasági Minisztérium egy rövid közleményben tudatta, hogy a tárca technikai okokból, magas szoftverkarbantartási igénye miatt az adósságnyomás-mérőt a jövőben nem üzemelteti tovább. Mi úgy döntöttünk, hogy azok számára, akikben emiatt…..
dzsak 2013.09.11 23:14:01
@ccactus:
Akkor kukacoskodjunk:-))))

"Bajnai mégiscsak eurómilliárdokat (sokszázmilliárd forintokat) vett fel"

Eurómilliárok, az 2-nél kezdődik.
A 731 millió Euró és a 2 Milliárd Euró között hány milliárd Forint a különbség?

A 100 milliárdos csúsztatások: egyik sem az. Mivel Te másképp nézed, ezért gondolod. Épp ezért írtam, a vélemény szabad.
(Bár statisztikai szempontból nekem is, neked is lehetne igazad, mert Churchill is megmondta.....)
dzsak 2013.09.13 17:40:55
@ccactus: "731 millió? És ez 10%? Én úgy tudom, hogy 20 milliárd körüli mentőcsomagot kaptunk. "

20 milliárd Forint körüli mentőcsomagot nem az IMF-től kaptuk.
Ráadásul ez úgy igaz, hogy egy keret volt, melyből:

A Világbank 1 Milliárd Euró, nem lett lehíva.

Európai Unió hitelkeret: 6.5 Milliárd Euró, lehívott 5,5 milliárd Euró

IMF hitelkeret: 11,7 Milliárd Forint, melyből lehívott: 8,7 Milliárd Euró. Ebből 1,4 Milliárdot a jegybank (és nem a kormány, ami az MNB tartalékában van, a többit, azaz 7,3 Milliárd Eurót az aktuális kormányok, ebből Bajnai 731 Millió Eurót. (és az is ment a jegybanki tartalékba)
dzsak 2013.09.13 17:42:33
@ccactus: "Kit értesz klientúra alatt? "

Provokálsz, hogy kimondjam? Még beperelnek, mint Papcsák, vagy Lázár a kommentelőket.
Akkoriban olyanok voltak a körülmények, hogy jó kormányzás mellett is elkerülhetetlenül minimum 73,7%-ra nőtt volna az államadósság. Kíváncsi rá ön is, hogy miért? A minap érdekes kiruccanást tett blogunk egyik szerzője a Vastagbőr blogon. Ott tulajdonképpen az…..
dzsak 2013.09.06 09:48:15
@Ad Dio:
Ha a MA politikusait nézem, akkor valóban a MA számít.
Ha gazdaságilag nézem, akkor nem, akkor a HOLNAP is számít.
Gazdaságilag, ha beruházok, az MA kiadás, de ha termőre fordul, HOLNAP bevétel. HOLNAPUTÁN meg nyereség
Vedd úgy, hogy az állam nem stadionokba fektet be, hanem a JÖVŐBE. A MANYUP is megtakarítás a jövőbe (félrerakott pénz), de nem az állami költségvetés keretében (onnan úgyis eltűnik a MA politikusainak érdekének megfelelően), hanem egy -államilag szigorúan szabályzott és ellenőrzött- magánterületen.
dzsak 2013.09.06 18:27:54
@Ad Dio:
"10 év alat nem sikerült elérni a mindenkori állampapír kamatszintjét :-(. MEddig kellett volna még várni?"
A MANYUP feladata és célja nem az volt, hogy a reálhozam elérje, sőt meghaladja az államkötvények kamatát (nem is lehet, mert ő is államkötvényt vásárolt, és nemcsak a MANYUP-nak, hanem az OEP-nak is van költsége)
A MANYUP feladata az volt, hogy a kezelt összeg reálhozama meghaladja a mindenkori nyugdíjszámítás alapjául szolgáló valorizációs szorzót. Ez pedig teljesült.

Ne az almát a körtével hasonlítsd össze!!!

Ezzel az erővel azt is felhánytorgathatod, hogy a nyugdíjaknak a növekedése 10 év alatt nem haladta meg az államkötvény kamatszintjét! Ezt miért nem kéred számon mindegyik kormányon?

"A kötelező manyup uyganis a meglevő nyugdíjjárulékot osztotta részekre. Én meg azt mondom, hogy a nyugdíjjárulékon felül takarékoskodj."

Ez is egy érv, de attól 20 éven belül minden munkavállalóra 2 nyugdíjas fog jutni, és csak egy befizetés? Mert egyelőre ezt mutatja a korfa (a közmunkások nem fizetnek nyugdíjjárulékot!)Akkor drasztikusan csökkentjük a nyugdíjakat?

"Egyébként az öngondoskodásnak csak egyik lehetséges lába a betéti jellegű megtakarítás. Rengeteg egyéb - sok esetben sokkal hatékonyabb módja - lehet az öngondoskodásnak."
Ebben igazad van. Pld, ha valaki a MANYUP pénzt Ausztriában kamatoztatta volna,vagy kötötte volna le, akkor ma is meglenne. Ma ez a pénz sincs meg, és ráadásul az sem biztos, hogy valaki 20 év múlva inflációkövető nyugdíjat kap, nemhogy államkötvény reálhozamút.
dzsak 2013.09.06 18:41:36
@Ad Dio: "Speciel a hiánycélt tartják, az eladósodást megfogták és szinten tartják, a kötvénykamatok lefelé gravitálnak, a jegybanki alapkamat is örvendetes szinten van."

Miben is fogták meg a hiányt? a GDP arányos államadósság csúcson. Nettó értékben is több, mint 2000 milliárd Forinttal nőtt az államadósság, annak ellenére, hogy kb 16000 Milliárddal (MANYUP) csökkentették az államadósságot.
Kritizálod a 2002-2010 közötti számokat, ahol nyolc év alatt 8000 ezer Milliárd Forinttal nőtt az államadósság, benne amit a blogindítóban is van (csak gondolj a Forint Dollár árfolyam, Forint Euró Árfolyam és Forint Svájci Frank árfolyamra és hogy az adósság nagy része akkor devizában volt)
Ha figyelembe veszem a FIDESZ-nél az egyszeri 1600 milliárd Forintos államadósság csökkenést (államkötvények bevonása) és a 2000 Milliárd Forintot 3 év alatt, az összesen 3600 Milliárd 3 év alatt (évente 1200 Milliárd Forint -milyen érdekes, az egykulcsos adó a társasági adó kedvezmények összege).
A 8000 Milliárd pedig (benne egy világgazdasági válsággal) 8 év alatt évente 1000 Milliárd Forint.
Akkor mitől is sikerült megfogni az államdósságot?
(persze tudom, vannak tartalékok, vannak még pénzek, csak meg kell találni és államosítani kell)
"kötvénykamatok lefelé gravitálnak, a jegybanki alapkamat is örvendetes szinten van."
És biztos ez jó? Annak idején is hatóságilag volt egy kiló kenyér 3,60 Ft.
Meg más is.
Színtiszta Egy szerény javaslat 2013.09.03 09:11:00
Kedves szocialisták, együttisták, LMP-n innen és túl a liberális oldal maradvány-, ragadvány- és utód pártjai. Mélyen tisztelt demokratikus ellenzék: lenne egy szerény javaslatom. Csak, mielőtt tovább is kattintanátok, hogy ilyet már ezret és bárkitől, rögtön az elején hadd…..
dzsak 2013.09.04 11:39:27
@tobeor: "Én arra fogok szavazni aki leteszi a nagyesküt, hogy börtönbe vágja a fideszmaffiát."

Ezt csak abban az esetben tudja valaki letenni, ha 2/3-al győz, és azokat a bebetonozott embereket (pld. Polt) elmozdítja, akik elindíthatnak egy vádeljárást.....
Utána minden a bíróságokon múlik. Vannak ügyek, amik simán bűncselekmények, de a legtöbbje jogi kiskapuba bújtatott bűncselekmény. Amit egy bíróság bárhogy értelmezhet.
Július közepén arról írtam, hogy Bajnai Gordon nem lesz az egységes baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Ma az is kiderült, hogy Mesterházy Attila sem lesz. Leginkább azért, mert ma úgy néz ki, hogy nem lesz közös jelöltje a baloldali ellenzéknek. Ha jól értem a…..
dzsak 2013.08.29 20:14:16
@aszekelyek:
"Nyilván azért van kormány és erre hivatott intézmények , hogy lévén a tudás birtokosai megvédjék a rossz hiszeműek csapdáitól a jó hiszeműeket. "
A politikában olyan emberek vannak akik soha az életben egy céget nem tudtak elvezetni piaci viszonyok között sem, nulla vezetési tapasztalattal (Vitézy BKK, de Orbán Viktor is, stb), akkor miben van a tudásuk?
HA minden 4 évben a minisztériumokat lecserélik az aktuális politikai sameszokkal, akkor miben van a tudásuk?
Az egész rendszer bűzlik a nemtudástól. Aktuális lakájok szolgálják ki az aktuális kormányokat, bár tudják, hogy rosszhiszeműen bólogatnak, a munkahely nagy úr. A közigazgatás speciális terület, nem piacképes tudás.
Pedig a közigazgatásban piacképes tudással rendelkező szakembereknek kellene ülnie kormányoktól függetlenül.
dzsak 2013.08.29 20:30:18
@aszekelyek:
Annyira buta vagy, hogy a tök geniusz hozzád képest.
Képzeld el, volt ott nagyon sok jó szakember, pld a Bárándy is, de Oszkó is. Ha valaki, akinek hatalma van, de halvány lila gőze nincs a reálgazdaságról, az biztosan jó döntéseket hoz szerinted. De miről is beszélünk? Itt egyedül Orbán Viktor dönt, ő az ILLETÉKES (Lásd Dunaferr: Varga kijelentette, hogy nem avatkozik be a magyar állam, ez volt délelőtt, délután kormányülés, aztán azt mondta, hogy kivásárolnánk. Szerinted Varga Mihály szélkakas, aki változtatja a véleményét? Akkor Varga nem szakember, van szakemberebb, Orbán Viktor?
Összezavarodtam tőled. Tudod, Hende Csaba szakember, ő berendezkedett a körkörös védelemre. Még most is azt mondja, hogy jobbak vagyunk az USA-nál? Ez a szakember?
dzsak 2013.08.29 21:14:09
@hoplita: Nem mindegy? Egyik butább a honvédségnél, mint a másik. De székelyeknek nagytudású szakember.
A szegedi szabadtéri játékokon az István, a királyt Alföldi Róbert rendezésében adták elő. Lehet az előadást szeretni és kritizálni. Van aki szerint a színészek nem elég jó énekesek, Bródy Jánosnak pedig pont az tetszett, hogy ilyen sok színházi játékot lehetett egy…..
dzsak 2013.08.21 22:35:22
@... zöld levelecske, ...:
"Alföldi véglegesen megbukott mint rendező, "
Annak idején ezt mondták Monet-ről, Paul Gauguinról, Henri de Toulouse-Lautrec-ről, Van Gogh-ról, mint festőről-, és akik azt mondták, annak ma senki nem emlészik a nevére.
Annak idején megbukott Semmelweis Ignác is, elmegyógyintézetbe zárták. Eredményeit is egy külföldi tudós, Pasteur publikálta, és ismertette meg a világgal, azóta elismert.
Soroljam?
Minden jelentősebb mű, darab, felfedezés vitákat generál. Azt nem vitathatod., hogy Alföldi vitákat generált. Ebből csak egy dolog következik: nem megbukott, hanem képes volt egy darabból gondolkodásra késztetni. És ez a rendező feladata.
Azaz jól végezte a dolgát, nem bukott meg. Nálad igen, de sokaknál nem.
A trafikmutyit a Fidesz a fiatalkorúak védelmével indokolta. Ehhez képest folyamatosan jöttek a hírek, hogy fiatalkorúakat is kiszolgálnak. Egy idő után a hatóság elkezdett fellépni. Így most ilyen üzleteket is lehet látni: Korábban nem lett volna gond, ha egy üzletet…..
dzsak 2013.08.20 18:35:59
@$pi$: "30 éves kincstárjegy meg soha nem volt. A leghosszabb is 15 éves."
Ha megnézed ezt a honlapot (elég hiteles ugye?) www.akk.hu/object.67031834-75e5-46a3-9dc9-7296e536438a.ivy
akkor láthatod, hogy van benne olyan, ami 1992. január 1-jén lett kibocsájtva és 2014 december 31-én jár le. Ez már önmagában nagyobb, mint 15 év (vagy tévedek és a Te matekod más, mint az enyém?) pld: 2014/KAK számú.
Ennyit a tárgyilagosságodról.
dzsak 2013.08.20 18:45:51
@$pi$: "30 éves"

Ez pedig a devizakötvényünk,

US445545AF36 jelű , USD 750 000 000 értékű, kibocsájtás napja:2011. 03. 29. lejárat napja: 2041. 03. 29. 30 év fizetendő kamat: 7.625% fizetendő kezelési költség:0.250%

US445545AF36 jelű, USD 500 000 000 értékű, kibocsátás napja:2011. 04. 11. lejárata: 2041. 03. 29. 30 év, fiezetendő kamat: 7.625% kezelési költség: 0.250%

Szerinted ez nem 30 év? Vagy megint az én matekom csal?
dzsak 2013.08.21 22:01:49
@$pi$:
""1992. január 1-jén lett kibocsájtva", erre azt írtad: "Oké, elismerem, a Kádár rendszerben"
Kádár, mint tudjuk 1989. július 6 meghalt, azaz 1992-ben már nem Kádár rendszer volt, de nem is létező szocializmus. A Pártközpontban ezt nem tanítják, csak a hozzászólásokat fizetik?
Az akk.hu legfrissebb adatai szerint ismét történelmi csúcsra ért a központi költségvetés bruttó adóssága. Mintegy 22 238 milliárd forintra. Mivel ez a szám adja az oroszlánrészét az ún. „maastrichti adósságunknak”, ezért ennek változása pontosan jelzi előre a…..
dzsak 2013.07.25 01:14:19
@MetroGoldwinMayer:
Jó lenne ha tudnád, hogy mikor fordulnak az IMF-hez: akkor, ha a piaci finanszírozás sokkal drágább lenne (uzsorakamatnak is hívhatnám), mint az elviselhető. Azaz, nem akkor, ha nem kapnak. Az már a csőd. Mint a görögöknél.
Az IMF nem ír elő semmit sem. Ha valaki kér kamatot, vár addig, amíg leteszik nekik a javaslatot, hogy hogyan tudja visszafizetni. Azt vizsgálja. És ha nem teszik neki, akkor újabb garanciákat kér. Elmondja a véleményét, hogy hogyan lehetne kitermelni, de nem diktál feltételeket, ha jobbat tesz le valaki elfogadja, ha annak van realítása.
(Egyébként egyes (túlnyomórészt lakatlan) görög szigetek eladásának, bérbeadásának ötlete nem az IMF-től származik, hanem a németektől)

AZ IMF nem hiszi el Matolcsy álomvilágát sem az évi akár 7%-os növekedésről, amit az egykulcsos adó generál. Igaza volt: 3 év eredménye 0.
Ezt, meg azt köszönheti az ország Orbánnak, hogy az IMF nélkül újabb 100 milliárd hiányzik, mert ennyivel fizetünk évente többet az államadósság refinanszírozására. Azaz az IMF-el meglenne a tanárok életpálya modell bevezetéséhez szükséges összeg. AZ IMF nélkül nincs meg, mert nem a tanároknak fizetjük, hanem a túlnyomórészt külföldiek által vásárolt államkötvények kamataira.
(Bár abban sem vagyok biztos, hogy ha kevesebb kamatot kellene fizetni, akkor az a tanárokhoz menne, inkább a KÖZGÉP vagyonát gyarapítaná)
dzsak 2013.07.25 01:16:58
@MetroGoldwinMayer: 2002-ben nagy fölénnyel vezetett még a választások előtt is a FIDESZ (7-8%al) és ugyanilyen mértékben voltak bizonytalanok.
dzsak 2013.07.25 01:41:49
@MetroGoldwinMayer: Én a helyedben almát körtével nem hasonlítanék össze, mert félrevezet. (már ha nem akarsz sima félrevezetett lenni. az is egy állapot és még boldog is lehet)

A 2014-es választásoknál majd kiderül.
Egyelőre a FIDESZ-nek vagy azt kell elérnie, hogy nagyon alacsony legyen a részvétel, vagy azt, hogy megszerezzen legalább 500000-1000000 szavazót a bizonytalanokból, vagy, hogy nem bukkanjopn fel egy újabb Medgyessy, akit kinevetetk, hogy mit akar Orbán ellen, és mégis győzött.

Ne hidd, hogy a most adott bér és a 2017-ig tartó ígéretek a tanároknak stb, mellette elvonva a az egyéb pótlékokat, azaz az egyenleg nulla, és három éve azonos (nem emelt bér) sokat jelent a kormánymegtartáshoz. (A trafikok (újabb 40 ezer szavazó...)

És ennek nincs vége, mert a rendszer minden évben kitermeli a kb 1000 milliárd megszorítást. Másképp nem tud egyensúlyba kerülni a rendszer. És lesznek még kérvalottak. Sok. (most alakul a takarékszövetkezet, már Csányi is viccelődik Lázárral, Demján, Dávid Ferenc soroljam?)

"A bizonytalanok fogyása is a fideszt erősítette az elmúlt hónapokban. "

A közvélemény kutatásokban az eltérés 1-2%, ami a hibahatárt tükrözi. Azaz, ezekből az adatokból nem az következik, amit gondolsz.
Kormánypárti oldalról mást se hallok egy hete, hogy ez a Tavares, hát ez már több a soknál. Ez a jelentés, amit az Európai Parlament elé vitt. Mi az, hogy nálunk sérül a jogállamiság? Meg azok a csúnya liberálbalzöldek, ezek biztos nem hagyhatják, hogy az igazi kereszténység…..
dzsak 2013.07.13 18:23:05
@vajdasagi: "1. a Fidesz-fanok, akik a mostani hatalom
országunkat tönkretevő ténykedését próbálnák
mentegetni. Az lenne a feladatuk, hogy
mentegessék, de nem lehet menteni a
menthetetlent. Ezért aztán el is terelik a
beszélgetést a 2006-os egyébként valóban
szégyenletes eseményekre. De hát könyörgöm: nem
erről beszélünk most.
Azt elitéltük már azzal, hogy pl. kiszavaztuk az
akkori garnitúrát a hatalomból.

Szánalmasak vagytok, ha csak így látjátok
megvédhetőnek a mostani halatom ténykedését. Ti
is annyira védhetetlennek tartjátok, hogy csak
ezt a módot látjátok? Szégyelljétek magatokat!"

A 2006-os események felhánytorgatása azért is gyomorforgató részükről, mert egy mondat erejéig nem kommentálják a 2013-as FIDESZ azon nyilatkozatát, amikor is a Magyar Kormány szolidáris a török kormánnyal és üdvözli, hogy a rendet vissza akarja állítani. Mert mit is csinált a török kormány? Szétvert egy spontán tüntetést, könnygázzal, gumilövedékkel. Ugyanakkor bőszen felróják a magyar rendőrségnek, hogy egy spontán tüntetést szétvert könnygázzal és gumilövedékkel.
Nem kommentálják, hogy a FIDESZ nagygyűlés résztvevőit felszólították, hogy merre hagyják el az Astoriát, de voltak (ilyen Révész polgártárs is), aki mégsem arra ment (bezzeg Orbán tudta, merre menjen!). Azt sem kommentálják, hogy ha valaki figyelmeztetés ellenére beül a FRADI B-középbe, és ott Hajrá Újpestet kiabál, nem biztos, hogy verés nélkül megússza.
Azaz, a 2006-os események azon oldalát sarkítják ki, amik valóban elfogadhatatlan volt (földön fekvő, tehetetlen emberbe rugdosás, stb)
...körülbelül 6-8 hónapig. Hiszen 2014 tavaszán kezdődnek Magyarországon a választások! A magyar társadalomról pedig köztudott, hogy nem öntudatos, ellenben könnyen befolyásolható, sokszor becsapható. Ráadásul mi magyarok általában könnyen felejtünk, így aztán elég pár…..
dzsak 2013.07.12 08:53:53
@xtolzig: "Egyébként ez megy általában ja, a hülyeségbeszélés, olyanról amiről fogalma nincs senkinek. Mi köze van a minimálbér emelésnek ahhoz, hogy a mostani árszínvonal a kétszerese a 15 évvel ezelőttinek? Hát ha te ezt elhiszed magadnak, vennék egy Pénzügyrendszertan alapok könyvet, mielőtt ilyen kérdésekbe véleményt fogalmazol meg. (persze ha "más" érdekek vezérelnek akkor lényegtelen)"

-Ha Te úgy gondolod, hogy a bérköltség emelkedésnek (minimálbér-és tegyük hozzá, annak járulékai is)nincs köze az árszínvonalhoz, akkor valószínűleg neked kellene venned egy Pénzügyrendszertan könyvet tanulmányozásra. Ez pont olyan, mint a tranzakciós adó, azt a bankok nem fogják áthárítani a lakosságra, legalább is Matolcsy ezt jelentette be a bevezetésekor, mert a bankok között hatalmas verseny van, és láss csodát, a KSH adatai szerint csak 28,8 %-al emelkedtek a banki szolgáltatások árai.
dzsak 2013.07.12 10:42:04
@jobbdemokrata:
"Én azt nem értem, hogy elvileg a ballib-kormány alatt ezek szerint szabad volt a gazdaság, de akkor: hol volt az évi 5%-os növekedés, miért kellett nyakra-főre hitelt felvenni???? "

Nézzük a tényeket!

A Válság előtti állapotban:
2002: 4,3%
2003: 3,3%
2004: 4,8%
2005: 4,6%
2006: 4,3%
Itt jött be Gyurcsány kormány kiigazítása:
2007: 1,1%
2008: 0,4%
Válság: 2009
2009: -6,5%
Itt jött Bajnai:
2010: 1,2
Jött a FIDESZ:
2011: 1,7%
2012: -1,7%
2013: óvatos stagnálás várható Március végén -0,4%-on álltunk

Mint ahogy látod: az egykulcsos adókkal, a MANYUP lenyúlásával, az unortodixával sem sikerült növekednünk a Bajnai Kormányhoz képest!
Átlag a FIDESZ kormány alatt: 0%, ha idevesszük az idei várható növekedést,( 0,1-0,2%), akkor is gyakorlatilag nullán van!)
Ez a három év termése, mellette 4,5 millió ember létminimum alatt......
Hitelek:
Magyarország bruttó adósságállománya milliárd Ft
2002: 9,224.2
2003: 10,587.7
2004: 11,592.4
2005: 12,765.6
2006: 14,705.7
2007: 15,585.5
2008: 18,103.9
2009: 18,963.1
2010: 20,041.0
2011: 20,955.5
2012: 20,720.1
2013 (március): 21,692.4
Amint láthatod, lenyúlták a MANYUPOT, kivetettek sok-sok extra-adót, 2000 milliárdos megszorítással (ez összesen 5000 milliárd Forint), de az államadósságunk nem csökkent, hanem nőtt a kormányváltás óta 1700 Milliárd Forinttal!

(Az adatok az Állami Adósságközpont hivatalos honlapján megtalálható!) Tudom, a tények nem érdekelnek, de.....
vannak pozitív jelek is:

Örülök, hogy Mezőkövesdnek is lesz stadionja, annak is, hogy a lakosság által árvízvédelemre befizetett összegek, segélyek az igen tisztességes Tőkés László számlájára lett utalva.
Ezek teljesen pozitív hírek, nem lophatja el a magyar állam.
dzsak 2013.07.12 11:27:03
@jobbdemokrata:

Ha egy kicsit megnézed a számokat, minden évben (még a FIDESZ jelenlegi kormánya alatt is az államadósság átlagosan 1100-1500 Milliárd Forinttal nő. Az államadósságot finanszírozni kell, hitelekkel.
A finanszírozás hitelből történik.
A hitelnek kamata van.
(A FIDESZ időszaka alatt az álladósság (és ezzel a finanszírozás-magyarul hitelek) 1700 milliárd Forinttal nőtt 2 év alatt, az ideivel pedig 2000 milliárd. Ez pedig úgy, hogy elvileg a MANYUP 3000 milliárd Forintja miatt csökkennie kellett volna az államadósságnak a Bajnai kormányhoz képest is 1300 milliárddal. De nem csökkent, hanem nőtt!
Időarányosan: ha egy kormány évi 1200 milliárd Forint hiányt csinál a költségvetésben, akkor 8 év alatt 9600 milliárd Forinttal nő az államadósság, 2 év alatt 2400 milliárd Forinttal, de attól még ugyanolyan mértékben nő az államadósság.
Ezért ne hasonlítsd az almát a körtéhez, mert nem szabad.

A táblázatban egyértelműen látszik, hogy két év van, amikor az államadósság 2000 (2005-2006 között), illetve 2600 milliárddal nőtt (2007-2008 között). Talán emlékszel, ez az az időszak, amikor elindultak az EU fejlesztések és az önerő (állami 10%) finanszírozásához szükséges volt, mert ha nem, akkor nem lett volna EU forrás, nem indultak volna beruházások.
Orbán Viktor tegnap azt mondta, "ha gyerekeinkről van szó, akkor semmi sem drága", illetve, hogy Magyarország jövője a gyermekeiben van. Csakhogy Viktor ezt nem akkor mondta, amikor visszaadja azt a sok száz milliárdot, amelyet elvett az oktatástól, hanem akkor, amikor a…..
dzsak 2013.07.11 20:22:53
@zobod: "Az építőipar az egyik olyan szektor amelyik valóban jelentős volumenben képes felszívni a képzetleneket. "

El vagy tévedve, az építőipar ma már nem tud felszívni képzetleneket, nemhogy jelentős volumenben.
A képzetleneket az építőipar túlnyomórészt földmunkával foglalkoztatták. Te láttál a Kossuth téren 150 embert, aki kiemeli a földet?
Ha a gépeket képzetlennek tartod, az persze más. Képzetlen, mert kell hozzá egy gépkezelő. De az sem képzetlen. És főleg nem jelentős volumen.
dzsak 2013.07.11 21:27:36
@zobod: "honnan ez a becsípődés, hogy az építőiparban nem magas a szakképzetlen (betanított és segéd) munkások aránya? A gazdasági szektorok közül az egyik legnagyobb arányban - relatíve más szektorokhoz és abszolút számokban is - képes ezeket az embereket munkalehetőséghez juttatni."

Van némi rálátásom az építőiparra, azoknak nem kell a betanított és segédmunkás, amit lehet géppel készítenek, a betont vásárolják, nem keverik. Van szükségük szakképzett munkaerőre, pld kőműves, ács, villanyszerelő. Nincs szükségük segéd- és betanított munkára. Ma ez az építőipar. Ha tetszik neked, ha nem.

" A betanított és segédmunkások - vagyis a képzetlenek - teszik ki a legálisan vagy illegálisan foglalkoztatottak ha nem is a felét, de a harmadánál biztos jóval többet."

azzal egyetértek, hogy ezek teszik ki az illegálisan foglalkoztatottak harmadát. (egy családi ház felépítéséhez vétek lenne a gépi munka, de nem is lendíti meg az építőipar teljesítményét). A legális foglalkoztatásban pedig a betanított munkások nem az építőiparban dolgoznak jellemzően, hanem valamilyen gyártósor mellett, összeszerelő üzemben.
dzsak 2013.07.11 23:09:08
@zobod: "a van rálátásod, akkor gondolj már épületgépészeti beszerelésre, befejező építkezésre stb ott mégis milyen a szakképzetlen - szakképzett arány?"- túlnyomórész szakképzett. Nem gondolod komolyan, hogy a épületgépészeti munkáknál képzetlen embereket foglalkoztatnak!
"Vagy ha egy betonüzemre gondolsz, ott?" ott már gépek dolgoznak. Nagyon régóta. persze felválthatóak lennének, de az a fránya versenyképesség!

@Pajszer Művek: "'A másik nézőpont pedig az, hogy tetszik, nem tetszik, Magyarországon rendkívül népszerű a futball."
Ha az lenne, akkor a klubok megélnének. De nem élnek meg. Szerinted mekkora bevételt hozott az előző Orbán kormány alsómocsoládi stadionja? Vagy felsőmocsoládi, nem emlékszem pontosan. Ezek a stadionépítések nem egyszeri kiadások, ezek éves fenntartását szintén nem termeli ki a futball, vagy az állam, vagy az Önkormányzat tartja fenn. Közpénzből, az utak javítgatása helyett. Szerinted milyen állapotban van a Stadler pálya Akasztón? Pedig az nem (vagy adócsalás következtében csak részben) állami pénzből épült, hanem magánpénzből. Mégsem tudta fenntartani egy sikeres vállalkozó.
Nem hiszem, hogy most egy nevenincs fociklubnak kell adni 400 millió Ft-ot a sok-sok stadion mellett, mikor Magyarországon már 4 millió fölött van a létminimum alatt élők száma. Vagy olyanok az utak állapota, amilyen. Főleg a 4 számjegyűek. Ott sokkal jobban elkélne az a pár tízmilliárd.

Presztizsberuházások. Mint a Kossuth tér.
Amikor a hatalom odaédesgeti magához a művészeket, az mindig gyomorforgató, de amikor olyan embereket akar bevonzani a bűvkörébe, akik nem a saját hazájukban lettek világhírűek, akkor az ráadásul még szánalmas is. De mégis mit lehetne mondani egy olyan vacsora meghívásra, amit…..
dzsak 2013.06.18 15:16:00
@sírjatok: "Képzeljünk el egy alternatív univerzumot, ahol Áder NEM hívja meg az Attractiont. Már látom is lelki szemeimmel a poszt címét:
"Magyarországnak elismerést hozó fiainkat/lányainkat semmibe veszi a kormány!"
Találjatok ki valamit, vagy az ellenkezőjét, tökmindegy csak sírni lehessen. "

Képzeljük el csak a közelmúltból ezt az alternatív univerzumot:

Áder NEM hívta meg a RÁBA ETO kézilabdásait (Görbitzel az élen), a BL nyerés időpontja: 2013. május 11

Áder NEM hívta meg a magyar teke válogatottat pedig a női és férfi vb-t nyert, címlapokon pedig "Magyarország Teke nagyhatalom lett" írással jelentek meg cikkek, a nyerés időpontja: 2013. május 25.

Áder NEM hívta meg a Monte-Carlóban nyertes Aglaja című magyar film rendezőjét, színésznőjét, pedig Arany Nimfa díjat kapott, Deák Krisztina a legjobb rendező lett, míg Ónodi Eszter a legjobb színésznő. Tulajdonképpen ők is is "Magyarország nagykövetei" voltak.

És akkor nem is beszéltem az Európai Uniós hatalmas magyar sikeréről, a túlzott deficiteljárás megszüntetésének lehetőségéről:-)))). (Mert Matolcsy-t sem hívta meg vacsorára!)

Rosszak a lelki szemeid.
Rosszul lát, mert a lelki szemeid előtt sem találsz olyan címlapot melyben az van írva: NEM HÍVTA MEG!
„Soha nem láttunk még ennyi pénzt" – nyilatkozta a Borsnak az Attraction a Liszt Ferenc repülőtéren, nem sokkal megérkezésük után. Hozzátették azonban, hogy a teljes nyereményt, amit a Britain's Got Talentben nyertek, ami mintegy 80 millió forint, a csapat fejlesztésére fogják…..
dzsak 2013.06.12 13:01:03
@TGabi: Kitették a lábukat Hungerisztánból.
Igazán nagyon sok alkalom volt, ahol mutathatták a tehetségüket, ilyen volt a Csillag születik, az olimpiai eskü, a Sanghaji világkiállítás, sőt a német Supertalent is.
Egy dologban változtak: a fellépésüket az adott ország igényeihez, és főleg a versenyhez igazították. Ha a Britain's Got Talentban azzal a produkcióval indultak volna, mint a Csillag Születik-ben, akkor a selejtezőkben továbbjutottak volna, mint érdekesség, de a középdöntőben elvéreztek volna (mint itt a Freelusion, vagy korábban a kosárlabdás Face Team).
Okosan megválogatták a műsorukat és azt adták elő, amivel győzhetnek(továbbjuthatnak) Ez a műsor arról szól, hogy kapnak sok-sok lehetőséget, amit Magyarországon nem tudtak megkapni (érdeklődés hiányában). Ha nem nyertek volna, akkor is megkapták volna a lehetőséget, mint ahogy megkapja a viccmesélős kisfiú is.
Nem véletlen, hogy bár biztosan Angliában népszerűek, de eladni a műsorukat: Simon Cowell is Las Vegasban gondolkodik.... Erre hazánkban senki nem képes. Még Gerendai Károly sem...
Közismert a szabadság azon mély óhaja, amely egy éve épp egy békemenetnek elnevezett megmozduláson is kulcsmondattá vált: Nem leszünk gyarmat! A "szabadságvágy" e kinyilvánítása egyben a kormányzat melletti kiállás kinyilvánítása is volt, hiszen utóbb büszkén emlegették a…..
dzsak 2013.02.08 15:14:20
@redriot77:

"Mi történt Orbán Viktor Miniszterelnök Úrral? Ön mint a szovjetek igaz ellensége miért dobja oda hazánkat az orosz medve mancsai közé?"

Mert ő akar lenni a GAZPROM legvidámabb barakkja.........
Kérdések tolulnak fel az emberben az újabb fideszes plakátok láttán. Azokról a ragaszokról van szó, amelyek megint tízmilliókba kerülnek az adófizetőknek, és amelyek Gyurcsány Ferenctől és Bajnai Gordontól féltik az nyugdíjakat. Jól tetszenek olvasni, azok féltik, akik…..
dzsak 2013.02.06 17:45:26
@HanSolo90:
Nagyon-nagyon téved.

"1. Azt állította, hogy a kormányzása alatt megállt az államadósság növekedése, ami az Eurostat szerint nem igaz."
Ezt talán valamivel tudja igazolni? Valóban Bajnai kormányzása alatt a GDP arányos államadósság csökkent (mint ahogy most Orbán alatt is, de más-más okból), az államadósság azonban növekedett, de az az Orbán kormány alatt is most folyamatosan nő.

"2. AZ EU-s pénzek lehívását a legsikeresebbnek nevezte a régióban az ő kormányzása idején. Ez megint nem igaz, gyakorlatilag az összes szomszédunk megelőzött..."

Pedig igaz, csak tényszámokra kellene hagyatkozni. A szomszédaink akkor hagytak le bennünket, amikor a FIDESZ hatalomra került és gyakorlatilag leállították a szerződéskötéseket és kifizetéseket (1 éves időszak). Van olyan NFÜ-s téma, ahol a mai napig nincs kifizetve semmi, mert szabálytalansági vizsgálatot folytatnak, mert a már odaítélt beruházást nem akarják megvalósítani.
Másodsorban, a banki adók miatti kkv-k hitelezése állt le (önrészt nem tudták biztosítani az EU fejlesztésekhez).
Ez az oka annak, hogy a térség leelőzött, nem Bajnai.

"3. Wallis - HajdúBÉT közötti ingatlanmentés és 300 milliós hitelezés, amihez állítása szerint semmi köze. Nem ő volt a Wallis többségi tulajdonosa és vezérigazgatója? Gondolom nélküle és a tudta nélkül döntöttek..."

Bajnai annyira volt a Wallis tulajdonosa, hogy a részvények 2,5%-ával szavazhatott benne, azaz gyakorlatilag nem volt tulajdonosa (Ha Önnek van 2,5%-os OTP részvénye, akkor Ön az OTP tulajdonosa?).
Mint vezérigazgató, mentette a menthetőt. Mindenki bukott rajta, arányaiban is, de a Wallis és sok termelő túlélte a bukást, mások nem. A TRIGÁNIT a mai napig tartozik az ARCADOM-on keresztül a vállalkozóknak, és ha az ARCADOM csődbe megy, az összes vállalkozó fut a pénze után. (Debrecen, 2-es villamosügy). De a TRIGÁNIT is a befektetését és hiteleit bukja.

Önnek csak: Magyar Nemzet:

Helyreigazítás
2007. november 19. 00:00

MN
Lapunk 2007. február 10-i számában A nemzet példaképe; a Gyurcsány-kormány közelebbről című cikkben
valótlanul állítottuk, hogy a felperes Bajnai Gordon a KISZ reformágából a rendszerváltáskor a Wallis Rt. első embere lett, a valóságban Bajnai Gordon 1999. december 30-án lett a Wallis Rt. vezérigazgatója;
valótlanul állítottuk, hogy 1999-ben a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. a Hajdú-Bét Rt. Baromfifeldolgozó többségi tulajdonosa lett, a valóságban a Wallis csoport 1999. március 25-i tulajdonszerzésekor Bajnai Gordon még nem dolgozott a Wallis Rt-nél;
valótlanul állítottuk, hogy a céget nem fejlesztették, csak a pénzt vették ki belőle, valamint ugyancsak
valótlanul állítottuk, hogy 2003-ban Bajnai Gordont bízták volna meg a cég felszámolásával.

Igaz, ez a helyreigazítás is egyike az összes, Bajnai által megnyert rágalmazási perek következménye.

"Hirtelen ez jut most eszembe. De ha akarja utánanézek neten, mert biztos, hogy van több is.... "

Nekem is csak az jut eszembe, hogy ne csak az egyik oldalt nézze, mit kommunikálnak politikai célzattal, hanem a másik oldalt is, hogy mi a TÉNY!
2011. húsvét óta új Alaptörvényünk van, aminek az egyik (értelmesebb) pontja a következő:"A központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a…..
dzsak 2013.02.04 22:57:12
@Squid:

"Kivéve hogy az Invitelbe anno beolvadt Pantel hozta magával a MÁV által 70-es években a vasútvonalak mellé lefektetett üveg infrastruktúrát... Én láttam a térképeket és ott voltam a Pantel születésénél anno amikor a MÁV infrastruktúrát átvették. "

Pontosítanék:

1. A 70-es években Magyarországon hírét sem hallották az üvegszálas technológiának, nemhogy a MÁV-nak lett volna. Az első üvegszálas technológiát a 80- években (vége felé) kezdték kiépíteni Budapesten az egyes telefonközpontok között.
2. A Pantel kifejezetten az országos gerinchálózat kiépítésére jött létre, miután a Magyar Postából kivált MATÁV kiépítette az országos gerinchálózatot, majd aztán a magyar állam eladta a jelenlegi tulajdonosnak és az Ameritech cégnek. (ez már a kilencvenes évek eleje)
3. A Pantelnek (és most az Invitelnek) a kiépítés fejében kizárólagos joga van a MÁV területen optikai hálózat létesítésére (koncesszióban)
dzsak 2013.02.04 22:59:22
@Schindlеr Pistája:

"Az első üvegszál csak a rendszerváltás után jelent meg Magyarországon. Hülyeségeket beszélsz."
Akkor ugye a hetvenes években nem lehetett üvegszálas technológiája a MÁV-nak?
Egyébkánt majdnem igaz. A második mondat:-)
(Bocs- ezt nem hagyhattam ki)
dzsak 2013.02.05 01:51:28
@vallatas:
A Cég neve: Ensen Holding Ltd.
Cégjegyzékszáma: 208986
Székhelye: Agiou Pavlou 15, LEDRA HOUSE, Agios Andreas, P.C. 1105 Nicosia, Cyprus
Képviseletere jogosult: Bauer Róbert
Anyja neve: Nemes Terézia
Lakcíme: 2091. Etyek, Öreghegyi út 13

Brauer Róbert a fenti táblázatból is látszik, hogy hol tulajdonos még.
A ciprusi címre ha rákeresel, akkor kb 500 cég címe szerepel, a címből is látszik: Postafiók.
Pld. ide van bejelentve a Gyopár Trade kft, a Venston Investments Ltd online webáruház.

Ennél többet csak fizetéssel az ottani cégadatokból lehetne megtudni
Tisztelt Uraim! Mielőtt még az uniós bíróság a magyar devizahitelesek perében igen nagy valószínűséggel a bankok oldalára áll, felhívom szíves figyelmüket egy olyan köztes, ám igen drasztikus gazdaságpolitikai megoldásra, ami mindhárom félnek (devizahitelesek, bankok,…..
dzsak 2013.01.28 20:20:31
@Con Storm:

"Ez nem pont így van... a munkabér elhanyagolható része a terméknek!"

Ez nem teljesen igaz! A magyar vállalkozások döntő többsége kisvállalkozás, egyéni vállalkozó, melyben nem az alapanyag, hanem a munkabér és költsége a döntő. Ezek a cégek gyakorlatilag hitelképtelenek, azaz beszállítók valahol egy multinál.
(A magyar munkaerőpiac sajátsága: a GDP 70%-át multik állítják elő, de csak a munkaerő 30%-át alkalmazva. A kis- és egyéni vállalkozások a GDP 30%-át állítják elő a munkaerő 70%-ával. Utóbbinál igen kiélezett a verseny (sok a fóka, kevés az eszkimó), így bizony, egy jelentős minimálbéremelés lehetetlen helyzetbe hozza őket. A multiknál más a helyzet, azért jöttek hozzánk (Kínába, stb), mert a bérköltség jelentősen kisebb, mint náluk. Épp ezért őket igen érzékenyen érinti a globális piacon 2-3%-os eltérés, amit a minimálbér változása jelent az ő termékük árában. A Mercedes attól lesz versenyképes, hogy a munkaerő költsége nálunk alacsonyabb. Az alapanyagok ára világviszonylatban majdnem minden multinak azonos. Csak a munkabéren spórolhat egy piaci versenyben.

"a megoldás, az egy főre eső munkaórák csökkentése, hogy eltűnjön a munkanélküliség... és bérverseny legyen..."--- ez ugye azt is jelenti, hogy ha csökken a munkaidő, csökken a bér, és akkor a megmaradt bérköltséget odaadhatjuk a munkanélkülinek, azaz a hatékonyság ellen ható folyamat, és összességében nem lesz több a vásárlóerő a piacon (csak házon belüli munkanélküliség, 1 ember munkáját 2 emberrel oldjuk meg). Azaz nem fog emelkedni a termelés, nem nő a fogyasztás, azaz semmi nem gerjeszti a növekedést, ami szükséges az államadósság kinövéséhez.
Bár Matolcsy azt mondta ma, hogy a GDP-t 2025-ig(12 év) duplájára növeljük, (lefordítva: évente 7,1%-os növekedést produkálunk). Hinni kell benne........Ha meg nem sikerül, akkor ráfogjuk a bankokra és multikra.
Én meg hiszek a tündérmesékben.

"De az igazi megoldás az lenne, ha az energia és nyersanyag szükségletünket hazai forrásokból tudnánk előteremteni..."-- jó lenne, de amióta Magyarország Magyarország, nem voltunk ennek birtokában, Attila rossz helyre jött, nincs igazán olajunk, vasunk, szenünk olyan tételben, amire szükségünk van. De van lehetőségünk mezőgazdaságra, de még Dánia is leköröz bennünket. Igaz ott pld elfogadottak a szövetkezetek, mi most nyírjuk ki őket véglegesen. Energiában amink van, azt meg a politika lenullázza. (Atomenergia-urán, vizi erőművek- vízi energia, stb. Bős gyakorlatilag behozta az árát, mi még nyaldossuk a következményeit....).
Egy blog egyébként is alkalmatlan arra, hogy fajsúlyos kérdésekről objektív vita alakulhasson ki.
dzsak 2013.01.28 20:58:27
@Közösségigazdaság:
"Miből gondolod, hogy nem volt felelőtlen az állam, vagy a bank???"----és te miből gondolod, hogy csak ők a felelősek?
Rejtőt idézve: Nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani. ... Másik Rejtő idézet: Európában minden orosz gyanús, ha nem herceg.. Ez a bankokra és az államra vonatkozik.....

Úgy gondolom, hogy az állampolgár alapvetően csak azért hibás, mert ő 1-2 év alatt akarja elérni azt, amit anyagilag lehetetlen elérni. Igaz, a világgazdasági válsággal sem a hitelfelvevő, sem a hiteladó nem számolt, sőt Európa először azt hitte, hogy amerikai sajátság lesz (későn ébredtek). Emiatt bedőlt majdnem minden, munkahelyek vesztek el, devalválódott a fedezet nélküli valuta, és máris mindenki rossz helyzetbe került.

Ebben az esetben, mint egy tűzvész, vagy árvíz, menteni kell a menthetőt, segíteni a vagyonukat elvesztőket, de semmiképpen nem az a megoldás, hogy a bankokat a hitelezőkre uszítsák és fordítva. De az sem, hogy az állam megállapodik a bankokkal, aztán semmibe veszi a megállapodásokat. Ezek csak olajak a tűzre.

Mindenesetre egy biztos a beírásodban: hiányzik belőled a tolerancia.
dzsak 2013.01.29 08:31:19
@Con Storm:

Mielőtt vagdalkozna energiaügyben, javaslom figyelmesen olvassa el, amit írtam:

"Energiában amink van, azt meg a politika lenullázza. (Atomenergia-urán, vizi erőművek- vízi energia, stb. "

Azt írja:
"Itthon csak az adórendszer szar hozzá, mert szakmai analfabéták mondják magukról, hogy közgazdászok, de még azt sem tudják mi a pénz vagy az adó..."

Örülök neki, hogy summásan ítélkezik szakmai csoportok felett, de talán ezen is el kéne gondolkodni, hogy a törvényeket és adójogszabályokat nem adószakértők, közgazdászok, hanem politikusok hozzák.

Legjellemzőbb példa a MALÉV esete:

Igaz, hogy termelt évente 50 Milliárd Forint veszteséget, de befizett a Magyar Államnak 100 Milliárd Forintot adó és járulék formájában, (bevétel 100 Mdft (adók, járulékok), kiadás 50 MdFt (veszteség pótlása), egyenleg +50 Milliárd Forint.

A MALÉV politikai akaratból való bedöntése a Magyar Állanak: -50 MdFt. évente.
Végül is be van tervezve a költségvetésbe ez az újabb adófajta így bevezetése nem szenvedhet semmilyen hátrányt. Az meg hogy ez így mennyire törvényes végül is miért kellene hogy akadály legyen?Orbán Viktor megunta ahogy ő nevezte a kabarét ami a törvény látszatának a…..
dzsak 2013.01.24 23:33:39
@Baines: "Látszik, hogy életében nem dolgozott még olyan cégnél, ahol valamit előállítottak."

Igen, a papír mindent elbír, még azt is, hogy ha egy nő 9 hónap alatt hord ki egy gyereket, akkor 9 nő 1 hónap alatt. Csak hinni kell benne és pozitívan gondolkodni. A'la Matolcsy. Csak hinni kell abban, hogy 6,8%-os GDP arányos növekedés lesz.... Oszt jó napot.
dzsak 2013.01.24 23:35:46
@Baines: Tekintve, hogy a sukorói telekcsere nem is jött létre (nem, lett bejegyezve a Földhivatalnál), így a magyar államnak nem keletkezett kára, emiatt biztosan nagyobb volt a kár.
dzsak 2013.01.25 11:07:42
@gyárvárosi: "Nem lehetne-e -csak gondolatkísérlet- hogy egy egyéni képviselői törvényjavaslat után a nem fizetőket rapid módon bíróság elé állítani, gyorsan a lehetőség szerinti legalább három évre lesittelni?"

Ez ennél bonyolultabb. Először is az államot kellene lesittelni, mert a Magyar Államkincstár kincstári költségvetéssel rendelkező, központi költségvetési szervek és a TB alapok együttes tartozásállománya október végén 68,8 milliárd forintot tett ki (ebben nincsenek benne az Önkormányzatok és az állami tulajdonú cégek, csak a minisztériumok és biróságok, valamint a PSZÁF), melyek a magánszféra felé van nagyrészben. Ettől még a vállalkozóknak be kellett vallaniuk az adót, még ha nem is fizették be, de be tudták volna fizetni, ha megkapják a pénzüket.
(a 2000 Milliárd Forintos lista fele nem adó, hanem késedelmi kamat és bírság)
A magyar állam nem fizet késedelmi kamatot, de a vállalkozók felé felszámítja NAV.
A bírság oldala: ebben a folyamatosan változó adójogszabályokban (mi mikor számolható el, hogyan, milyen papírok kellenek, stb) a NAV feladata a bírságolás, mert bevételi tervük van. Ez pedig akár csődbe is vihet vállalkozókat (ezért sok a felszámolásban levő cég).
Természetesen a tényleges adócsalókat ki kell szűrni, és el kell ítélni, de ne általánosítsunk. Szép az a NAV lista, de mindegyik név mögött más-más okok vannak és nem lenne szerencsés mindegyikre adócsalóként nézni.
Az elmúlt években az e-útdíj-rendszer kapcsán az embernek az az érzése támadt, hogy a jelenlegi kormányzat egyrészt valamiféle Szent Grálként tekint dologra, mely évről évre kihúzza majd a költségvetést a menetrendszerű slamasztikából, másrészt az állandó halogatás és…..
dzsak 2013.01.24 15:39:41
karacsi_maci · kijutos-jatekok.hu/ 2013.01.24. 11:53:19
"Van azonban magyar cég is, amelyik rendelkezik a megfelelő technológiával - teszi hozzá a Népszabadság. A pécsi Sopia-Net Kft. tavaly bejelentette: partnerével, a Metron Avionicsszal kifejlesztette a kilométeralapon számlázó magyar útdíjrendszert. Állításuk szerint ez egy olyan műholdas helyzetmeghatározásra épülő megoldás, amely a külföldi szállítók rendszereire szánt pénz töredékéből, néhány hónap alatt felépíthető."

Lehet hogy van, de az nem tiszta állami tulajdonú, így nem kerülhető meg a közbeszerzés.
Ráadásul ha van, és olcsóbb, akkor miért is nem indult a közbeszerzésen, ha olcsóbban, rövidebb idő alatt meg tudja valósítani, és ráadásul magyar?
Egy cég, aki azt állítja magáról, hogy van, tudja, de még sehol sem tudta referenciaként beüzemelni???? Hisz a referenciamunkái között a honlapján sincs ilyen témájú referenciája!
dzsak 2013.01.24 15:47:39
dr Sör Kálmán · orangeorder.blog.hu 2013.01.24. 13:22:18

"Valójában a kormánynak annyit kell tennie, hogy a Getro alvállalkozóival leül tárgyalni. A Q-Freenek pl világszerte vannak hasonló kiépített rendszerei, a rendszámfelismeréstől a DSRC tageken és útmenti infrastruktúrán át a backend informatikai rendszerekig 6-9 hónap alatt le tud szállítani bármit"

Ez is lehetne megoldás, ha nem kellene ebben az esetben közbeszereztetni. Ha az állam nem saját önerőből old meg mindent, akkor kell a közbeszerzés. (az pedig minimum 5 hónap!)