Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tatyko

24 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Berlin felett az ég Ügyfélkapu 2022.02.04 19:34:42
A nyitó képhez: ez nem az ügyfélkapu, hanem a Brandenburgi-kapu Berlinben. Jelentkeztem a 20K20-nál szavazatszámlálónak. Visszaigazolták. Örülnek és köszönik, a részletek miatt felveszik velem majd később a kapcsolatot. A jelentkezési ív mindenfélét tudni akart rólam és preferenciáimról, például…..
A napokban lovagolni voltam, de mehettem volna kutyát sétáltatni, vagy csak kirándulni is az erdőben. Nincs ebben semmi különös, sokan vannak híján a kertnek, vagy éppen érzik szükségét annak, hogy ne csak képernyőn keresztül lássák a környezetüket, érezzék a természetet…..
tatyko 2014.01.08 09:00:29
Miért gyűjtünk szelektíven hulladékot, ha a kukásautóban összekeverik? Ezért:

Városonként eltér, hogy hogyan gyűjtik szelektíven a szemetet. Van ahol a gyűjtőautó csak meghatározott hulladékot (mondjuk csak üveget) szállít el, van ahol vegyítve mást is. Ahol csak egy valamit gyűjtenek (adott esetben naponta mást), ott a gyűjtőautó a házhoz megy, szelektál és mást nem visz el. Ez a módszer lakótelepeken nehezen működik. Ahol keverve viszik el a szemetet (azaz a külön gyűjtöttet a kocsiban összekeverik) ott később történik a szelekció egy csarnokban részben gépekkel részben emberi munkaerővel. Miért kell akkor a lakosságnak külön gyűjtenie? Nevelő szándékkal, hogy megtanuljuk mit lehet újrahasznosítani és mit nem. Ha minden újrahasznosítható dolgot egy kukába lehetne rakni, akkor azt teledobálnánk olyan hulladékkal is, amit nem lehet újrahasznosítani. Sajnos még nem szelektálunk tökéletesen, így a szelektív kukákban gyűjtött hulladékot akkor is át kell válogatni a fent említett módon, ha a kocsikban nem keverik össze tartalmukat. Ugyanakkor sokkal egyszerűbb két-három féle hulladéktípust szétválogatni, mint a lakossági hulladékból kiturkálni az újra feldolgozható szemetet. Szóval nem tragédia, ha a kocsikban keveredik a szelektíven gyűjtött hulladék, ettől még újrahasznosulhat, ha viszont sima kukába rakod szinte tuti, hogy lerakóban végzi!
A kijevi megmozdulások egyik szimbolikus aktusa volt, amikor az ellenzéki tüntetők ledöntötték a főváros központjában álló, többméteres, gránitból készül Lenin-szobrot. Kijevben így jelenleg nincs az 1917-es orosz forradalom vezetőjéről mintázott alkotás, máshol azonban…..
tatyko 2013.12.11 19:55:11
Yugo! Jugo síterepek 2013.12.07 08:16:43
Ha télen valaki síelni indul, szinte biztos, hogy nyugatra vagy észak felé veszi az irányt. Pedig vannak sípályák délre is! Az egykori Jugoszlávia területéről a szlovén pályák híresek, de a többi utódállam is rendelkezik síterepekkel. A pályák éghajlati és földrajzi…..
A nyár legforróbb napjának reggelén a Bajcsy-Zsilinszky út 18. és 24. számú házak lakói felkerekednek, és blokád alá helyezik a házuk melletti buszparkolót. Nem törődnek a nyúló aszfalttal, a negyven fokos levegőben fojtogató benzinbűzzel, és egyetértés van a szomszédok…..
tatyko 2013.08.09 10:24:55
@Démonmac1:
"A Busz meg elmegy, majd amikor végeztél, busz megjelenik, felvesz és mindenki örül."
Mert ott van olyan parkoló, ahova el tud menni. Ami nincsen eszement messze, elég nagy és van benne infrastruktúra (értek ezen mondjuk egy mosdót). A nem idős csoportok akár ezekről a parkolóhelyekről be is tudnak sétálni.
Erre Budapesten is lenne helyszín, az egykor kormányzati negyednek álmodott Nyugati mellett-mögött pont ideális lenne. A budai oldalon már nehezbb jó helyszínt találni.
tatyko 2013.08.09 10:40:45
Némi olvasni való: www.fovinform.hu/szabalyozasok/buszparkolok.php#top
A fenti helyszínt kifejezetten ajánlja a főváros buszok parkolására.

Akkor most ezt hasonlítsuk össze más városokéval. Az információ mennyisége és átgondoltsága is jó szempont lehet.
Prága:
soubory.proridice.eu/ruzne/mapa_PRAHA_zony_6t_2011.pdf
Bécs:
b2b.wien.info/en/travelindustry/busguide/parking-in-out
London:
www.tfl.gov.uk/tfl/livetravelnews/realtime/coaches/default.asp
A Kosmac erőd bemutatása után egy még kevésbé ismert, pláne látogatott erődöt mutatnék be, amit csak gyalog érhetünk el. A Kotori-öböl egyik legszebb panorámáját kínálja a Szent András-erőd Perast felett. Több ösvényt is javaslok az eléréséhez, így nem feltétlenül kell…..
Az Osztrák-Magyar Monarchia legdélebbi kikötője a Kotori-öbölben volt, így annak környékén komoly erődrendszert építettek ki. Az erődök sora a part mentén minden a Monarchiához köthető város körül kiépültek, azokat pedig máig követhető úthálózattal kötötték össze.…..
Sokan becsomagolták már az útravalókat és hamarosan indulnak -  sokan már útra is keltek és gondtalanul pihennek.  A turisták különböző motivációkkal kelnek útra. Pihenés, kikapcsolódás továbbá felfedező- és kalandvágy is szerepet játszik a fejlődő turizmusban. Majdnem…..
Yugo! Kik a montenegróiak? 2013.06.17 09:57:00
A 2006-ban függetlenné vált picike államban valamivel több, mint 600 ezer fő él. A lakosok 43%-a montengrói, 32%-a szerb. Ez az adat két fontos kérdést is felvet. Mi a különbség egy szerb és egy montenegrói között illetve a maradék 25%-a a lakosságnak kicsoda? Nincs éles…..
A Triglav Nemzeti Park csúcsai méltán híresek világszerte, de érdemes megnézni a park legalacsonyabban fekvő vidékét is, a Tolmin-patak szurdokát, a Tolminska Korita névre hallgató természeti csodát. Két kis szurdok alsó szakaszába leshet be a kiránduló kiépített…..
Yugo! Kolostort ajándékba 2013.06.01 19:29:06
Macedónia csücskében a festői Ohridi-tó partján fekszik a Sv.Naum-kolostor. Crill és Metód egyik tanítványáról elnevezett kolostort 900-ban alapították, de a most látható templom a XVI. századból való. A kolostor többi épülete ennél is újabb, mivel azok korábban egy…..
városi felfedező A Baross utca ma 2013.06.01 19:27:19
Budapest belső kerületeinek általában nincsen klasszikus főutcája. A körutak általában keresztben, nem hosszában szelik át a városrészeket. A fontos utak a kerületek szélén haladnak (pl.: Király utca, Rákóczi út, Üllői út), ráadásul sokszor az autós forgalom elűzi a…..
Yugo! A šargani nyolcas 2013.05.25 08:41:46
A XX. század első felében keskeny-nyomközű vasutak hálózták be a Balkán-félsziget nyugati oldalát. A Monarchia, majd a Szerb-Horvát-Szlovéni Királyság építette ki azt a rendszert, ami Szlavóniától az Adriáig szőtte át a Dinári-hegység vidékét. A hálózatot később annak…..
tatyko 2013.05.27 15:20:57
@bikmakk: Igen ezt elböktem ráadásul több helyen is. Köszönöm, javítottam.
tatyko 2013.05.28 08:22:09
@bikmakk: Kisgyerekként minden nyáron Jugoszláviában nyaraltunk családommal, 7-8 éves voltam, amikor kitört a háború, az utcánk végében menekültek laktak, esténként néha a horvát légvédelem működését is láttuk. Tudtam, hogy itt van a háború a közelben és ott, ahonnan gyerekkori emlékeim származnak. 12 éves lehettem, amikor újra eljutottam - akkor már -Horvátországba. Az elhatározás már akkor megszületett, a megvalósításra nyilván még kellett pár évet várnom: fel akarom fedezni ezt a vidéket. Elsőként Bosznia-Hercegovina, majd szépen sorban a többi egykori tagállam is sorra került. Nálam tehát inkább elméleti a jugónosztalgia, mivel a már független államokat ismerhettem meg.
Amúgy jelenleg hivatalnokoskodok egy minisztériumban, és az Eupolisz Utazási Iroda túravezetőjeként is tevékenykedek.
Yugo! Egy másik Škocjan 2013.05.17 13:31:48
Amíg a Škocjani-barlang világhírű, addig az autópálya melletti erdőben megbújó névrokona, Rakov Škocjan vidékét alig ismerik. Pedig a természetes kőhidakat, pici, kiépítetlen, de könnyen járható barlangokat rejtő vidék is megérdemelné, hogy ne csak véletlenül vetődjön…..
Mosztár sokat szenvedett az 1990-es évek véres háborújában, a horvát és bosnyák szembenállás mai napig érezhető hatással van a város életére. A horvát katonaság a teljes óvárost a híres híddal együtt lerombolta, mára ez teljesen visszaépült. Szintén áll már a horvátok…..
Van egy hely Bosznia-Hercegovinában, amit úgy neveznek Kanton 10. A jó megyényi területű vidék elnevezése az ország függetlenné válása után problémás lett. Nem csak a nemzetiségek nem tudtak megegyezni egymással, hogyan is lehetne hívni a vidéket, de arról is vita alakult ki,…..
Yugo! Csók 2013.05.07 14:48:41
 Szűk egy hónapja elcsattant egy csók, ráadásul valaki meg is örökítette, azóta járja a világot. A fiatal pár egy nemzetközi fesztiválon vett részt Mosztárban, mindenki a saját államának zászlójába burkolózva. Egy idős asszony szóváttette a fiatal lánynak, hogy egy…..
Yugo! Híd a Drinán 2013.05.05 12:10:49
„S minden nagy, szép és hasznos építmény keletkezése és élete, valamint viszonya a településhez, amelyben emelték, gyakran viseli magában a történelem egybehangzó és titokzatos drámáit. Mindenesetre egy bizonyos: a kisváros embereinek élete és a híd között szoros,…..
Az adriai utazások során számtalanszor lehet találkozni elhagyott só lepárlókkal, de az útikönyvek lapjain is gyakran feltűnik a só, mint a települések egyik fontos kereskedelmi árucikke. De hogyan készült a só? Kik éltek a kopár és árnyék nélküli forró mezőkön? Ha…..
tatyko 2013.05.02 08:19:25
@Measurer:
Erről a Sveti Jernejt névrről nem is tudtam, köszönet érte.
Yugo! Vízesés a szomszédban 2013.04.27 14:51:05
Horvátország kapcsán a tenger mellett a vízesés szó jut a legtöbb utazónak eszébe. Arról már kevesebben tudnak, hogy a magyar határtól alig 60 kilométerre is van egy látványos vízesés a Papuk-hegységben! Autóval a vízesést a barcsi vagy a drávaszabolcsi határátkelők…..
tatyko 2013.04.29 10:58:17
@mikrobi79: Azért nem olyan, mint a Vintgar, de nem rossz hely, én kifejezetten szeretem. A szurdokrész rövidke, de itt van egy szép rét, egy nagy tó, gyönyörű erdők és egy picike barlang a tó feletti ösvényen.
tatyko 2013.04.29 10:58:52
@Bogoj:
Ha családdal mentek, a vízeséstől kb 15 km-re, a murvás út folytatása Velika településre vezet, ahol van egy strand, nem tudom kinyitott-e, de ha ilyen az idő érdemes azt is megnézni.
Nem, nem gépeltem el és nem is egy gasztroblogot olvasol. Horvátország kapcsán egyébként is maximum a karlovaci és a zágrábi sörök jutnak az ember eszébe, pedig akadnak más remek italok is. Ilyen például a daruvári gyár terméke, a "régi cseh". A sör mindenféleképpen…..
Yugo! Plitvice testvére 2013.04.22 08:29:18
Az Bosznia-Hercegovina és Horvátország határán található Strbački buk; hiába mindkét ország legnagyobb vízesése, mégis alig ismerik. Bármelyik országból megközelíthető, praktikus mégis a jobban kiépített boszniai oldalról megnézni a zuhatagot. A Plitvicei-tavaktól…..
Yugo! Erről lesz szó... 2013.04.12 11:21:16
Józsefváros eddig is élen járt a közösségi kertek alapításában, most újabbak nyílhatnak a kerületben. A feltételes mód nem véletlen, a jelenleg is működő kertek magánterületen, civil kezdeményezésre jöttek létre, az új kerteket önkormányzati tulajdonú telkeken…..
tatyko 2013.04.02 14:25:26
@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Szép dolog az egészséges életmód, de aki úszni szeretne, költözzön tó mellé, minek uszodákat építeni.
Bármit is hozunk létre, természetesen mindig lehetne ott mást is csinálni, ami akár szintén jó lehet.
A közösségi kert és egy park vagy játszótér között sok különbség van. Pl.:
A kert termel, a park nem.
A kertet egy közösség tartja rendben, nem az önkormányzat.
A kert nem közterület, a park igen.
A kert általában ideiglenes hasznosítás, a park általában hosszabb távú.
Mellesleg a közösségi kertben nyugodtan lehet játszótér vagy más olyan közösségi hely, mint amilyen egy parkban van.