Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szbp

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rengeteg diétás módszer terjed a köztudatban, azonban az már a saját felelősségünk, hogy melyiknek hiszünk avagy dőlünk be. A következő hat pontban a legnagyobb hibákat és tévhiteket olvashatjátok ebben a témában. A csodadiéták azért nem jók, mert a fogyást arra alapozzák,…..
szbp 2013.10.17 20:35:37
@Tomi from Space:
azért ez nem ennyire fekete-fehér. nem vagyok szakértő a témában, de azt én is tapasztalom, hogy nagyon eltérő vélemények vannak ezzel a dologgal kapcsolatban, erős azt állítani hogy pl. az a 3 liter tudományos tény.
érdekes olvasmány:
rehabportal.hu/egeszseg/item/575-mitoszok-az-egeszsegrol-mennyi-vizet-igyunk-naponta
Amúgy ha jól gondolom, azzal hogy többet iszol nem feltétlenül "mosod" ki a szervezetedet.
Azonnal ki kell találni valamit a szénhidrogén alapú energia kiváltására Hányszor hallottuk, hogy egy évtizedünk van, vagy három évünk, vagy hogy 2020-ig kell megoldani? A nyolcvanas években az ökológusok azt mondták, hogy 2000-ig meg kell oldani ezt a problémát. Ez a határidő…..
szbp 2013.01.22 02:10:12
A kommenteket olvasva elkeserítő a tudatlanság sajnos. Pár gondolatot a témáról, meg úgy általában. A Földön az éghajlat folyamatosan változik, egyfajta periodicitással. Ennek extraterresztikus és terresztikus okai is vannak. Ilyenek pl. a naptevékenység intenzitásának periodikus változása, a Föld pályájának és dőlésszögének változásai, de fontosak a kontinensek elhelyezkedései is...stb. A földtörténetet nézve voltak egészen extrém helyzetek is (lásd snowball earth). Ez nem azt jelenti hogy ami jelenleg zajlik az normális! Ezek a "végletesebb" állapotok sokkal hosszabb időtáv alatt alakulta ki, igaz ez még akkor is, ha a felmelegedési időszakok gyorsabb lefolyásúak a lehűlésieknél. Valóban igaz, hogy volt kis jégkorszak, előtte meg az atlantikum (lásd vikingek, vagy Hannibál és az elefántjai az alpokban...stb.), de itt a mértékkel van a gond. Nem mutatható ki a földtörténetben még csak megközelítőleg sem ilyen gyors melegedési időszak, mint az elmúlt másfél évszázadban. Ez a probléma. Az éghajlat gyors átrendeződést mutat, a szélsőséges időjárási jelenségek gyakorisága megnő, emelkedik a vízszint...stb. Ez a Földnek nem jelent különösebb problémát. Elindulhat egy kihalási esemény, beindulnak különböző feedback-ek, azaz visszacsatolások (egyébként valaki jól írta hogy a kihalási események alapvetően a lehűlési fázisokhoz kapcsolódnak, de az ember egyéb áldásos tevékenysége és ez a minden eddiginél gyorsabb mértékű melegedés együtt elindította a Föld hatodik nagy kihalási hullámát.) .
Ettől függetlenül a gond alapvetően az emberiséggel van. Pl. mit csinál az emelkedő vízszinttel Bangladesben az a szerencsétlen cirka 200 millió (ha butaságot írok sorry) ember? Mekkora károkat okoznak a hurrikánok...stb.
És az igazi baj ezzel a problémával, hogy nem kezelhető. Nem fogják visszafogni a termelést, sőt, Kína és később India hatalmas kibocsátókká fognak válni, illetve Kína már most is világelső, de ez még csak a kezdet. A kérdéskört eleve nehéz megfogni, egy olyan összetett rendszer mint a globális földi légkörzés gyakorlatilag szimulálhatatlan. Tudom hogy erős, de talán érdemesebb lenne a greenpeace-nek is más dolgok irányába fordítani a figyelmét.
Csak egy kiragadott hozzászólásra reagálnék
@Patrick Bateman:
Az ózonlyuk elleni fellépés konkrétan egy sikertörténet. A CFC-k betiltásával úgy tűnik 25-50 éven belül végleg megoldódik a probléma. A savas esők, a savasodás meg sajnos jelenleg is komoly probléma. Érdemes utánanézni a kémiai időzített bomba elméletnek. A jégsapka tényleg olvadóban van, ez nem tündérmese. Számtalanszor volt már a Földön hogy elolvadt, földtörténeti szempontból nem lenne egy különleges esemény. Csak ilyenkor azokat a dolgokat kell átgondolni, hogy pl. az arktiszi, ill. grönlandi jégből olvadó édesvíz milyen hatással lesz az Észak-Atlanti áramlásra? A dél felől érkező meleg víztömeg a felszínen jön, majd alábukik és már hidegáramlásként kanyarodik vissza. A belépő édesvíz csökkenti az alábukni készülő sós tengervíz sűrűségét. A többit már nem kell magyarázni. Ha ez megszűnik, akkor a Nyugat Európába szállított melegtöbbletnek is annyi, és az bizony Magyarországra is hatással lenne. Azért is nagyonnehéz megjósolni hogy pontosan mi lesz, mert pl. ennek az óceáni szállítószalagnak sem értjük teljesen a működését, a földörténetben hol működött, hol nem, de ilyen sokáig az adatok alapján még sohasem.... De ez csak egy példa. Ja és valaki említette az albedót, annak a jelentőségét sem szabad lebecsülni.
@vega2: csak annyit mondok kontinensvándorlás
off: hihetetlen ez a cenzúra, fél óráig írogatom át a kommentet...