Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GeeRahts

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de amikor egy ideig Angliában éltem, akárhányszor Magyarországra utaztam, és megkérdeztem a környezetemben élő magyarokat, hogy mit hozzak, amikor visszatérek, szinte mindig mindenki valamilyen ételt kért. Természetesen a Túró Rudi volt mindennek…..
GeeRahts 2013.11.16 11:54:15
@mirx: Hohó, ez jól hangzik :O Fel is irtam a listámra :D

Amiket eddig ettem, azoknak a nagy része nekem is bejött ( a nyers dolgokkal nem volt szerencsém), de például pont úgy egy hete ettem sajtos-tejfölös tésztát, több mint 7 hónap után először... majdnem elsirtam magam örömömben :)
GeeRahts 2013.11.16 14:00:12
@mirx: Hallottam róla szörnyűségeket, de még nem kóstoltam :)

Amúgy ki is felejtettem a legnagyobb változást, mert már annyira megszoktam, hogy fel se tűnik - rizs mindenhez. Akármit csinálok, legyen az valamilyen szószos mutty (pl. Bolognai), pörkölt (meglepően jó volt, amikor rizzsel kipróbáltam!), sülthús, bármihez :D
No, nem én, ilyen eszembe sem jutna (...), miként mai szerzőnknek, Gergőnek sem, ám Japánban, ahonnan egyetemistaként írt, mindennapos fordulat egy-egy beszélgetés során. Szóval ma a Távol-Keletre kirándulunk, és az egyetemi részletek mellett az is kiderül, vajon tényleg többe…..
GeeRahts 2013.09.03 12:25:44
@Brioche:
Amikor egy ilyen újrahasznositó helyen voltunk ingyen bicajt szerezni, akkor ott az egyik bácsika úgy jött oda, hogy "Hó, te az USÁból jöttél, ugye?" Azt hiszem ezen kivül még nem mondták, de valószinűleg gondolják, szoktunk is viccelődni vele :) Az a többségre igaz szerintem, hogy ha külföldit lát, akkor szerintük az angolul biztos tud.
@Evain:
Humorérzéket még nem nagyon volt lehetőségem tesztelni, bár azt sokat hallottam, hogy a számomra inkább beszédmódnak számitó szarkazmus/irónia szent kettős számukra elég idegen :)
Gésázni még nem voltam, de hátha egyszer :D
@bpetya75:
A teljes mondat igy hangzik: Edward Snowden is not guilty! Please stop, this is... oppression of free speech!
@andaluzkutya:
Ez főleg az itteni legolcsóbb (épp ezért kedvencem) bolt árkinálata, de valóban, egyedül, diákként bőven meg lehet élni az ösztöndijból.
@Babette_:
Hmm, anno csak rányomtam a fekete sablonra, mert az olyan jó szinnek tűnt. Átraktam a fehér sablonra, hátha az jobb... ha egyszer időm jut rá, kicsit jobban összekapom majd.
@zsador.zsadorovics:
Jajj, múltkor ellátogattunk a Yodobashi-ba, örülök hogy egészben visszataláltam a kollégiumba, azt hittem örökre Umedában maradok... :D
GeeRahts 2013.09.03 12:59:47
@LyukasBogrács:
Vannak aranyos japán lányok, de jelenleg se időm se kedvem nincs aktivan udvarolgatni.. :)
@Th's child:
Jó kérdés... már megvan pár éve, hogy elkezdtem, úgyhogy pontosan nem tudom... :) Nyilván magában nem elég, meg szerencsémre a passziv nyelvtanulási képességem (ha más nem is) egy picivel átlag felettire sikerült.
Mangapornó meg, hát... ha erőszaktevőnek költöznél ide biztos jól jönne, bár nem jósolnék hosszú karriert :D
GeeRahts 2013.09.03 14:35:05
Főkent netről rendeltem itt dolgokat, általában a bejegyzésben irtakhoz hasonló e-mail-eket kaptam - egyik alkalommal, valamiért angolul irtak velem; az első gondolatom az volt, hogy milyen fura: japánul két sorban köszönik meg, hogy őket választottam, angolul pedig "csak" egy thanks-et kapok :)

Az akcentusos részről... jogos, jobban belegondolva. Akkor nem magyarként, hanem nyelveket viszonylag akcentus nélkül beszélőként érdekes másokat hallgatni :)

A japán tele van ilyen apró árnyalatokkal, kicsi különbségekkel, amiket néha még ők maguk sem tudnak megmagyarázni. Nehéz belerázódni, bár nem lehetetlen. Ettől függetlenül azért a világ egyik legnehezebb nyelvének nem nevezném, szerintem könnyebb megtanulni, mint amennyire ők gondolják. A mi osztályunkban nagy volt az elégedetlenség, hogy lassan haladunk az anyaggal, a tanárok pedig azt mondták, hogy sokkal gyorsabban haladunk, mint a tavalyiak, és inkább lassitanunk kéne. Itt könnyű véletlenül kevésbé udvariasan mondani valamit, mint eredetileg tervezted, de tényleg csak nyelvérzék és belerázódás kérdése.

Mi jókat szoktunk azon szórakozni, hogy más nyelven szinte megfogalmazhatatlanul csűrt-csavart japán mondatokat alkotunk. (Pl. Hát, nem az a helyzet hogy ezt nem használják, de ugyanakkor mégis azt mondanám, hogy ha választanom kellene, akkor talán inkább arra tenném le a voksomat, hogy a másik megoldanás talán ebben az esetben jobban illik ide, ha a körülmények adottak. Nagyjából ilyesmi :D)
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor egy, a Facebookon kapott hírt olvasva úgy döntöttem, utánajárok annak, vajon miként változott meg márciustól az ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése. Jelentem az interjú elkészült a megfelelő hivatallal, a történetnek nem kevés…..
Ma kivételesen maradunk Magyarországon és nem is egy személyes történet következik, hanem egy vitaindító írás. Kiderült ugyanis, hogy már az érettségi előtt álló középiskolások egy igen jelentős része (egyes intézményekben akár az egyharmada!) tervezi, hogy külföldi…..
GeeRahts 2013.03.25 11:39:06
@hagyma: Azzal a "mennyire jó lesz nekem" csak arra gondoltam hogy ha kibírom az első hónapot az itthonról vitt pénzzel (ki fogom) akkor utána az ösztöndíjjal kapok havonta annyi pénzt, amennyi biztos elég kint élni. Igaz, nem fejtettem ki bőven, hogy mire gondolok, úgyhogy akkor most pontosítottam. Nem vagyok egy álmodozó, "nemtudokmitkezdeni magammal" elkényeztetett hülyegyerek, nagyon is két lábbal állok a földön. :)
Ettől függetlenül persze igazad van, én sem tudom még, hogy mit is akarok pontosan csinálni; csak azt hogy a következő 5 vagy 7 évben kint tanulok.
Amúgy az ösztöndíj részeként adnak repülőjegyet haza, szóval igen, lehet hazajövök utána.
GeeRahts 2013.03.25 11:43:19
@bpetya75: Ha jól emlékszem ő írta azt a két részes írást japánról, ugye? Az nagyon tetszett, de erre nem is gondoltam, köszi az ötletet :)
GeeRahts 2013.03.25 22:50:11
@kalapocska: Köszönöm! :)
Már nyugtatgattak mások is, hogy nem kell olyan sok, de ennyire keveset azért még senki nem mert mondani; persze örömmel hallom. :P A pénz miatt elsősorban szüleim aggódnak, szerintük 300ezer forint se lenne elég, szerintem meg 100ezerből már aranyéletem lenne.
A nagykövetségen voltunk már egy kis eligazítón, ott egy nemrég hazatért ösztöndíjas segített nekünk, meg szerencsémre többen fogunk majd együtt utazni így a reptéren sem tévedek el :)