Regisztráció Blogot indítok
Adatok
highflyer

3 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Annak ellenére, hogy sokan aggódnak a „keresztény Európa” jövőjét illetően, azt javaslom, gondoljuk át, van-e reális félnivalónk. Úgy gondolom, több tényező miatt sincs okunk a pánikra. Kereszténynek lenni nem minden korban volt kimondottan divatos dolog. Egykor oroszlánok eleségeként végezték…..
highflyer 2015.10.20 01:16:16
Sziasztok!

Az hiszem értem, mire gondolt a szerző, amikor sarkosan fogalmazva azt írja, keresztény Európa nincs és nem is volt.
Aki jártas a kereszténység történetében és az európai történelemben, az tudja, hogy Európa társadalmait az állam és az egyház kettőssége, küzdelme határozta meg, vitte előre nagyon hosszú ideig. Ami itt történt politika, társadalmi élet címén majd ezer évig, annak felső, isteni legitimációja volt. A további történelmi közhelyeket mellőzve: az izgalmasabb kérdés mindig az, hogy a létrejött keresztény kereteket mennyire sikerült keresztény tartalommal megtölteni. E téren azt hiszem, Európaként igencsak alázatosan, visszafogottna döngethetjük a mellünket.
A katolikus egyház története, legnagyobb szentjeink megtérése és élettörténete nem a stabil, virágzó, Krisztust követő Európa képét festi elénk, hanem nagyon sokszor a megalkuvó, korrupt, a vallást saját földi céljuk érdekében felhasználó egyház képét mutatja. (ezért felesleges aggódni az egyházért is, volt az már sokkal inkább a szakadék szélén). De bocsánat! Krisztus valódi követői mindig, minden korban és társadalomi keretben jelen voltak! Pl. Szent Benedek, Assisi Szent Ferenc, Loyolai Szent Ignác (talán nem túlzás) a 'szakadék széléről' rántották vissza az egyházat, térítették észhez az öreg kontinenst és vezették el egy újabb és újabb megújuláshoz. Életükkel utat mutattak az egyháznak, klérusnak, mert Isten lelke nyilvánult meg általuk. Persze nem csak ők, de most hirtelen őket emeltem ki. De ők mindig a kisebbség voltak. És mindig volt egy ilyen kisebbség. Ma az európai kereszténységnek a Benedek pápa által felvázolt kreatív kisebbség keretében kell, kellene léteznie.
Az ókorban a kersztényekhez a következő szállóigét társították: "Nézzétek, mennyire szeretik egymást!" A 20. századra a 2000 éves 'keresztény Európa' eljutott oda, hogy kiirtotta a fél kontinenst.
Ja, hogy ez már az az Európa, mely eltávolodott a gyökereitől? Vajon mennyire élt Krisztusba gyökerezve az európai emberek hosszú generációja? Hogyan jutottunk el idáig? Ha személyes szintre lemegyünk, már minden másképp fest, pedig személyek alkották és alkotják a társadalmat is.

Ha jól értelmezem, a szerző írása wake-up call: Krisztus nem a kontinenst, nem a társadalmat váltotta meg, hanem az EMBERT! Nem a keresztény Európa ügye a cél, hanem hogy ha holnap felkelek, Krisztust kövessem! És ez ragadjon rá a környezetemre (család, munkahely, barátok, stb.). Minden ebből fakad, ebből nő ki. A keresztény Európa is, ha lesz.
Magyarországon agymosó propaganda zajlik az atomerőmű bővítése kapcsán - mondta parlamenti felszólalásában Szél Bernadett LMP-s képviselő. Tényleg ez a helyzet? Annyi bizonyos, minden adott annak meglétéhez. Kormányunk teljes mellszélességgel támgatja az új atomerőmű…..
highflyer 2014.01.02 12:08:41
Egyetértek a cikkel, jelenleg a kormányzat és a média fősodra egy egyoldalú, tartalom nélküli Paks-lufit közvetít. A politikai és civil zöld körök erre válaszolnak az ő hasonlóan egyoldalú és sokszor bagatell kommunikációjukkal. A szakma pedig leginkább hallgat, vagy éppen a Green Peace-el 'vitatkozik' ami nettó kidobott idő (www.youtube.com/watch?v=NWJy_D7-y9E).

December elején volt egy jelentősebb konferencia Paks témában a Lányi András-féle zöldek szervezésében (greenr.blog.hu/2013/12/17/paks_vobiscum_konferencia_osszefoglalo). Sajnos ez a rendezvény is megmaradt egyoldalúnak, a szakma részéről nem voltak előadók, így érdemi vita sem alakult ki. Pontosan amiatt, hogy így biztosítson fórumot a fősodorból kiszorított Paks-ellenes hangoknak. Némi reménységre ad okot, hogy a tényleges vita igénye felmerült:
"A konferencia résztvevői nagyra értékelték a BME Nukleáris Technikai Intézet vezetőjének, mint az atomerőmű építés mellett elkötelezett szakember-csoport képviselőjének a tanácskozáson kinyilvánított készségét a párbeszédre. Ezért a Magyar Tudományos Akadémia elnökéhez fordulnak, kérve, hogy a tudós testület biztosítson semleges fórumot a nyilvános vitához, melynek tárgya a lehető legnagyobb mértékben érinti a nemzet jövőjét."

Szerintem önmagában a paksi bővítésről vitatkozni a helyzet elbagatellizálása. Figyelembe kell venni a magyar energetika jelen helyzetét, problémáit és lehetséges jövőbeli forgatókönyveit, a nemzetközi trendekkel együtt! Valós alternatívákat felmutatni, nem csak elutasítani az atomot. A 100% megújuló nem valós alternatíva ma Magyarországon, bármennyire is szeretnék ezt egyesek elhinni (Dániában más a helyzet).

Talán az MTA tudna biztosítani egy független platformot a vitához? Ha ők nem, akkor kitől várhatjuk ezt? (az már kiderült, hogy a kormányzattól nem)
A mai poszt apropóját a Mercedes Benz Museumba történő hétvégi látogatásom adja (egyébként a múzeum is eléggé adja!).  Aki Stuttgart környékén jár, annak mindenképpen javaslom, hogy látogasson el ide, még ha nem is nagy szerelmese az autóknak (egyébként én sem tartom…..
Aggodalomra semmi ok, a blog nem szűnt meg :) Bár tény,hogy eddig nem dúskál bejegyzésekben. Ennek oka, hogy az utóbbi időben nem éreztem, hogy írnom kellene, erőltetni meg nem akarom a dolgot. Illetve amikor végre odaültem volna a gép elé, hogy fejlesszem egy kicsit, épp mindig…..
Huh. Hát ide is eljutottam, tudniillik hogy blogírásra adjam a fejem. Külső és belső késztetésre teszek így: külső, mert többen már várták/ajánlották, hogy írjak, mert az jó nekem is meg másoknak is. De már előtte is gondoltam rá, hogy majd esetleg írok, ha majd kint…..