Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Avertie

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Tumblr nevű, különös és tanulságos echo chamber-ben a szokásos napi (hol jogos, hol fárasztóan önismétlő) Magyarország-ostorozásban rendszeresen előjön az a téma, hogy a magyarok mennyire nem beszélnek idegen nyelveket. Most is újra ezen megy a vita, ezúttal a Ténytár által…..
Avertie 2013.10.10 15:11:21
Felmérés: a környező országok eredményeiből nekem is először Trianon ugrott be. Anglia: az eredményt a bevándorlók nyomják fel. A magyarországi eredmények várhatóan javulni fognak 10-20 év múlva.

Angoltudás: az én tapasztalatom is az, hogy aki magyarként vette a fáradságot, és tanult angolt, nem beszél rosszabbul, mint a szlávok, az olaszok a franciákról nem is beszélve. (Egy komoly érv a franciatanulás mellett, hogy ne kelljen velük angolul beszélni.) Rendben, a holland, svéd más szint, de azt is tudjuk, hogy miért.

A magyar és idegen nyelv: az ember jobban érti a saját nyelvét is más nyelvek tükrében.

Kiejtés: leszámítva az ’e’ és a „nyílt e” elmosása miatti félreértéseket, a magyar akcentussal beszélt angol sokkal jobban érthető, mint például a francia vagy a spanyol. A magyarokat sokkal jobban zavar a más magyar kiejtése, mint a külföldieket. Jelenleg nemzetközi csoportban oroszt tanulok. Az olaszok, németek, angolok kiejtése egyszerűen érthetetlen, de a lengyel kollega is rosszul hangsúlyoz (igaz, hogy ő viszont jól beszél).

Luxemburg: az ovi még luxemburgi nyelven megy, de a suli már német (!). Már az általánosban bejön a francia és az angol. Sok gimis pedig Arlonba (B), Metz-be (Fr) vagy Thinoville-be (Fr) jár gimibe. A franciát szinte anyanyelvi szinten megtanulják. És ha még (portugál) bevándorló gyereke vagy, akkor még ott az otthoni nyelv is.

Nyelvrokonság: tapasztalatom szerint a holland-német a lengyel – szlovák egymással inkább angolul beszél. A cseh és szlovák viszont egész jól megérti egymást.

Belgium: a wallonok 99%-a nem tanulja meg az ország másik nyelvét, a hollandot. Kicsit jobb az arány (10% körül) a francia ajkú brüsszeliek (külön identitás) körében, mert a - papíron - kétnyelvű Brüsszelben már az általános iskolákban vannak holland nyelvű osztályok.

Finn mint rokonnyelv: a bölcsészkaron anno (90-es évek eleje) volt egy ilyen című jegyzet. Kíváncsi voltam, megvettem. Tele volt nyelvtani táblázatokkal. Megpróbáltam találni strukturális hasonlóságokat. Több nap után feladtam …

Dán: egy ismerősöm szerint a kínaira emlékeztet. Hallgattam dánokat, és tényleg! Lehet, hogy ezek nem is európaiak. ;-)

Mitől lesz külön nyelv egy nyelvjárás:? Ma már sokszor politikai döntés következménye. Így gondolkodnak: „van egy országunk, legyen már saját nyelvünk is! Csináljunk saját helyesírást és saját nyelvtant, és már kész is az új nyelv! A luxemburgiak megcsinálták.

A.
Avertie 2013.10.10 17:40:26
@ZF2: A magrebi bevándorók több generáción át megőrzik az arabot. Ők tényleg kétnyelvűek. Gyakorlatilag úgy élnek mint előtte Marokkóban vagy Algériában, csak magasabb életszinvonalon, és kicsit többet esik az eső. (Ugyanez Belgium csak több esővel). Az echtefranciák - főleg 40 év alatt - pedig akár tudhatnak is angolul. (Végül is nem hiszem, hogy a gallok németül tanulnának.)
Avertie 2013.10.10 17:48:14
@Pan Modry:
Nekem a holland akcentus speciál sokkal viccesebb. Éneklősen beszélik mint a saját nyelvüket (a hollandban a hangzók kemények, de a mondatok dallamosak) : a szavak (de főleg a mondat utolsó szavának) utolsó szótagjában a dallamot felviszik, le majd megint fel.
A Heti Válasz mai számát ezzel a borítóval sikerült megjelentetni. A vonatkozó cikk a neten csak kivonatolva olvasható. Az európai értelemben vett polgári liberális lap szerint azzal veszélyeztetik a melegjogok a heterók mindennapi boldogságát, hogy néhány országban már tilos…..
Üzenőfüzet Bajnai elbukott 2013.07.15 13:23:45
Török Gábor a blogján megjelenő “minielemzéseiben” a lehető legritkábban szokott egyértelműen állást foglalni. Épp ezért akadt meg a szemünk pár nappal ezelőtti írásán: “Most mégis valami olyasmiről szeretnék beszélni, ami ebbe a körbe tartozik: valamiről, ami…..
Avertie 2013.07.16 14:11:15
Avertie 2013.07.16 14:11:48
hacsaknem IMF, takarodj! 2013.07.15 13:52:08
Így hétfő fejében, pihent aggyal olvasom, hogy Matolcsy György jegybankelnök újabb testhezálló feladatot talált magának: Christine Lagarde-nak, az IMF vezérigazgatójának címzett levelében kezdeményezte a Nemzetközi Valutaalap budapesti irodájának bezárását. Mert így…..
Avertie 2013.07.16 13:38:38
@röf: Meghát nem utolsósorban a tartozás egy része nem államok, hanem kereskedelmi bankok felé állt fenn, hála Lektornak, akarom mondani, Fekete elvtársnak.
(hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_J%C3%A1nos_(bank%C3%A1r)
mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/fekete-janos-sotet-multja-1168375
Farkasházy Tivadar láthatóan nem tud különbséget tenni magán- és közélet között. A szárszói találkozót szervező álhumorista sajtóellenes megnyilvánulásairól már írtam, nem is akartam tovább ragozni ezt a témát, de a Heti Hetes-celeb HVG.hu-nak írott levele mellett…..
Avertie 2013.06.26 16:26:48
@Kacsura: "Persze maga az eszme, az idea talán még nem is lett volna rossz. De az ember, az mindent elront"
Úgy érted, hogy az egypártrendszer és a magántulajdon nélküli világ eszméje még csak-csak?
Legyünk már komolyak: az eszme volt rossz.
A 444 megszerezte az EU jelentéstevőjének Rui Tavarez jelentését, amit az Európai parlament később módosíthat még, de valószínűleg nem fogja nagyon felhígítani. A jelentés, pontosan igazolja az elmúlt időszak alkotmányvédő tüntetéseinek igazát, és egy Petőfi idézettel…..
Avertie 2013.05.08 11:31:23
Lehet, hogy már volt, de itt van maga a szöveg
www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fEP%2f%2fNONSGML%2bCOMPARL%2bPE-508.211%2b02%2bDOC%2bPDF%2bV0%2f%2fEN
Az elemzés része alig több 5 oldalnál. Igénytelenül összetákolt szöveg. A kritika (csak) részben jogos, de azért nagyon kilóg a lóláb, hogy bohózat az egész.
Ami a товарищ-t illeti (Tovares, bocs, nem tudtam kihagyni), én alapból nem bízok a kopaszokban. :-)
Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor egy, a Facebookon kapott hírt olvasva úgy döntöttem, utánajárok annak, vajon miként változott meg márciustól az ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése. Jelentem az interjú elkészült a megfelelő hivatallal, a történetnek nem kevés…..
Avertie 2013.03.28 23:26:01
Vicces, hogy bár a KEK KH már az eleljén leírta, hogy külföldi letelepedés szempontjából a letelepedő szándéka számít, de azért minden 10. hozzászóló megkérdezi, hogy hány évtől számít valaki letelepedettnek vagy, hogy - ami a legjobb - mi az hogy szándék. Szövegértés?

"állandó lakhely", amit így hívunk, az valójában nem az, pusztán egy olyan lakcímről van szó, ahova a hatóság joghatás kiváltásával kézbesíthet, tehát egy hivatalos lakcímről van szó. Ebből lehet egy-egy akár több országban is.

Amiből csak egy lehet az EU-ban az a "szokásos tartózkodási hely" (normal residence). Olyan ténybeli körülményektől függ, hogy hol dolgozol, hol járnak a gyerekeid iskolába, stb. Általában a 6 hónapot meghaladó tartózkodást tekintik annak. (A Luxemburgi EU-s Bíróságnak vannak erről határozatai) Az EU-s szabály az, hogy ahol a szokásos tartózkodási helyed van, olyan rendszámú kocsit kell vezetned. Egyes országokban komoly bírságra lehet számítani (sőt arról is hallottam, hogy a kocsit elkobozták), ha a közeg a helyszíni ellenőrzés során lekérdezi a nyilvántartóból az adataidat, és az jön ki, hogy már évek óta ott laksz ...

Ha ideiglenesen, de huzamosabb ideig tartkózkodsz az EU-ban (és ezt igazolod bérleti szerződéssel, munkahellyel) kell hogy kapjál valami helyi igazolványt, amire rá lesz írva az állampolgárságod és a jogi státuszod (pl. EU-s állampogár). Belgiumban pl. van egy rahedli ilyen igazolvány, amelyet az önkományzat ad ki. Nem kizárt pl. hogy ezzel még utazni is lehet, de ezt még nem próbáltam.

Amúgy létezik egy EU-s adatbázis a tartózkodásra jogosító igazolványokról (szép színes képek! :-)
prado.consilium.europa.eu/en/homeindex.html
Vajon ki lesz a hibás az IMF kiállította bizonyítvány miatt? Az IMF? A sanda nemzetközi banktőke? A szocialisták ármánykodása? Vagy egyszerűen csak az "emútnyócév"? Az IMF jelentése feladta a leckét a fideszes kommunikációs szakembereknek, hiszen valahogy mégiscsak el kellene…..
  Ma a Lendvay utcai Fidesz-székháznál tartotta több mint két évtizedes gigaturnéjának legújabb előadását a Belvárosi Antirasszista Nagycirkusz. Az ürügy ezúttal egy félművelt, - nótás és talán -részeg sajtómunkás szokásos heti akciója volt, amelynek során ismét egy…..
Avertie 2013.01.15 11:51:20
@k trout:
Az én olvasatomban nem írja azt.
Azt írja, hogy a cigányság "jelentős része" erőszakos, veszélyes, társadalmi együttélésre alkalmatlan ember.
Amúgy itt a folytatás:
www.magyarhirlap.hu/tenyleg-mi-legyen