Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Aschenbrenner Zsuzsanna

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Figyelem, az írás újabb információk birtokában (köszönet RMO-nak) frissült: lásd áthúzott és aláhúzott szövegek! Egy körlevélnek köszönhetően egyre többen ismerik meg egy olyan végbélkúp, a Rectodelt nevét, amelyet a legtöbb ember sosem használt, és remélhetőleg soha…..
Aschenbrenner Zsuzsanna 2013.01.14 10:02:46
Gyerekorvosként egyetértek azzal (és ez nem csak a szteroid tartalmú, hanem bármilyen más készítményre is vonatkozik), hogy csak alapos mérlegelés után, az előnyök és a kockázatok értékelésével javasoljunk és írjunk fel minden gyógyszert. A krupp vagy a asztmatikus hörghurut okozta nyálkahártya-gyulladás és az ezeket kísérő esetleges nehézlégzés véleményem szerint az a kategória, amikor szükség esetén igyekszünk kutatni az alternatívák után. A tavalyi és a tavalyelőtti "szezonban" is előfordult, hogy néhol heteken át hiánycikk volt a Rectodelt. Akkor próbálta ki néhány család a praxisomban a prednisolon tartalmú kúpot, és visszajelzéseik alapján azt mondhatom, hogy nem volt negatív tapasztalat vele.
Ismert, hogy a szteroidot tartalmazó készítmények rendszeres/folyamatos használata hosszú távon (többek között) bőr- és nyálkahártya sorvadást okozhat. Az is ismert, hogy több olyan végbélkúp és kenőcs van Magyarországon forgalomban, amit aranyér- és végbélbetegségek kezelésénél használnak (igaz, prednisolone-t egy kenőcs tartalmaz, a többi más típusú szteroid tartalmú vegyület). Proktológus kollégám mondta el, hogy több száz betege volt már, akik hetek, hónapok, sőt évek (!) óta rendszeresen ilyen készítményeket használnak. Végbélnyálkahártya-sorvadást nem tapasztalt, néhány esetben látott -inkább kívül- bőrsorvadást olyan betegeknél, akik évekig rendszeresen ilyen készítményt alkalmaztak.
Krupp vagy hörghurut kezelése során a Rectodelt és a prednisolonos kúp esetében is az az ajánlás, hogy két egymást követő napon alkalmazzanak 1-1 kúpot, többet ne. Szó nincs tehát folyamatos, hetekig, hónapokig tartó használatról, még akkor se, ha esetleg a betegség egy szezonban megismétlődik.
Ettől függetlenül mérlegelni kell-hiszen mindkét betegség esetében van adjuváns lehetőség a tünetek, panaszok enyhítésére-hogy valóban csak indokolt esetben javasoljuk, a szülőket pedig mindezekről fel kell világosítani!