Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Polarlicht

55 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szégyen, de két és fél éve, amikor (egy időre) Finnországba költöztem, meglehetősen egyhangúnak, egyformának láttam a finn erdőt: fenyők és nyírfák, sziklák és mocsár mindenütt. Ma már persze tudom, vak voltam, hogy nem fedeztem fel rögtön a természet rendkívüli…..
A finn demokrácia talán legjobb intézménye a választási gép. Ez valójában egy hatalmas adatbázis, amelyben politikai jellegű kérdésekre adott válaszok alapján az egyszerű választópolgár néhány perces munkával könnyen megtalálja azt a jelöltet, akinek véleménye…..
Hét végi tengerparti családi sétánkon megállított egy idősebb finn férfi, és arról érdeklődött, hogy milyen nyelven beszélünk egymás között. Nyilván előre tudta, hogy mit fogok válaszolni, mert azonnal elkezdte sorolni Magyarországgal kapcsolatos ismereteit: Zsivótszky Gyula…..
Fin(n)tor A legjobb finn viccek 2014.04.13 21:57:37
Van a finneknek humorérzékük? Hát persze, hogy van. Minden ellenkező híresztelés dacára. Itteni ismerőseim zöme élő cáfolatául szolgál annak a tévképzetnek, hogy a finnek zöme karót nyelt, savanyú, vagy nehezen feloldódó, melankolikus alkat lenne. Lehet, hogy korábban így…..
Fin(n)tor Duplán jótékony ebéd 2014.03.29 23:16:09
Szombati brunch címén ma olyan ebédben volt részünk, amely amellett, hogy rendkívül finom és különleges volt, egyúttal kétszeresen is jótékonyságinak minősült. Helsinki Alppila városrészének templomában ugyanis (ahol egyébként havonta egyszer magyar nyelvű…..
Tamperei kirándulásunk leglátványosabb eleme kétségtelenül a delfináriumban tett látogatás volt. Öt gyönyörű állat mutatta be fantasztikus tudását és intelligenciáját a világ legészakibb delfináriumának nevezett létesítményben, amely egész családunk számára maradandó…..
Kellemes meglepetést jelentett a látogatás a Helsingin Sanomat által fenntartott, a finn Fleet Streetnek is nevezhető Ludviginkatun található napilapmúzeumban. És nemcsak azért, mert a sok interaktív kiállítási tárgy, játék és gép még gyermekeimnek is igazán élvezetessé tette…..
Fin(n)tor Eladóként a bolhapiacon 2014.02.10 04:48:47
A vasárnap egyik felét eladóként töltöttem egy jótékony célokat szolgáló bolhapiacon, gyermekeim iskolájában. Amellett, hogy kissé megfájdult a lábam a sok ácsorgástól, néhány érdekes megfigyelésre is alkalmat adott az esemény arról, hogy milyen is a középosztálynál…..
Fin(n)tor A finn tél 2014.02.01 23:47:00
Most, hogy az idei tél első rendes havazására február 1-jéig kellett várni Helsinkiben, itt az ideje, hogy szülessen végre egy bejegyzés az itteni télről is. A finnek számára az időjárás egyébként is nagyon fontos beszédtéma, igazán tarthatatlan tehát, hogy ezen a blogon eddig…..
Kotka városába leginkább az építészetileg is figyelemre méltó Vellamo tengerészeti múzeum kedvéért érdemes másfél órás autóutat megtenni Helsinkiből. Maga a múzeumépület a tengerparton helyezkedik el, egy hatalmas hullámot formál és 300 méter hosszú (a hullám…..
Helsinki a világ egyik legkellemesebb és leginkább élhető nagyvárosa, az EIU 140-es listáján tavaly például a 8. helyre került. Noha ezen a listán Budapest tavaly csak az ötvenedik lett, a karácsony környékén otthon töltött két és fél hét újfent meggyőzött arról,…..
Polarlicht 2014.01.11 07:18:56
@Zorq: Jogos kiegészítések, köszönöm! Az említett vendéglő Pomázon van, a 11-es út felé vezető bekötőút mentén pont a város határában egy nagy sárga épület, a nevét sajnos nem tudom.
Butaság a kérdőjel, hát persze, még jobb lenne, ha inkább 40 ezret. Komolyra fordítva: a Libera nevű finn kutatóintézet a napokban egy olyan javaslatot tett közzé, miszerint létre kellene hozni az úgynevezett alapszámla intézményét minden egyes finn állampolgár számára. Erre az…..
Fin(n)tor Advent finn módra 2013.12.10 21:54:31
Az advent az úgynevezett kiskarácsonyi ünnepek időszaka Finnországban. Rengeteg szervezet rendez ilyenkor év végi hangulatot árasztó összejöveteleket ("pikkujoulu"), amelyek kiváló lehetőséget teremtenek kötetlen beszélgetésekre, kapcsolattartásra, illetve új kapcsolatok…..
Igehirdetéseiről eddig nem ismert politikus prédikált a tegnap esti istentiszteleten Helsinkiben a Kallio városrész nemzeti romantikus stílusú, gyönyörű templomában: Tarja Halonen volt köztársasági elnök. Halonen a finn szociáldemokrácia mai szókészletét használó, az…..
Helsinkiben is létezik a budapesti Csodák Palotájához hasonló tudományos játszóház, itt Heurekának hívják. Jól átgondolt és ügyesen kivitelezett üzleti vállalkozás, amely a borsos belépődíjak mellett vélhetően szép profitot is termel. (A családi jegy négy személyre 70…..
Fin(n)tor Apák napja 2013.11.16 07:06:30
A Wikipedia szerint Magyarországon június 3. vasárnapján ünneplik az apák napját. Nem emlékszem azonban, hogy ezt valaha is észrevettem volna (vagy esetleg az elmúlt két évben terjedt volna ez el, amióta Finnországban élek? Aligha...) A finneknél viszont ez valódi ünnep. Nem is az…..
Négy gyermekem iskolai fényképei összesen 137 euróval rövidítették meg a családi kasszát. Pedig igyekeztem mindegyikük esetében a lehető legolcsóbb csomagra befizetni, ez az osztálykép mellett csak néhány egyszerű fotót tartalmazott róluk. Se naptár a gyerekek képével, se…..
Részben kínai hadifoglyok építették az első világháború idején a Helsinki körüli erődrendszert. Ezzel az érdekes adalékkal lepett meg mai sétám során egy információs tábla az egyik lakótelep melletti erdőben. A maunulai városrész mellett még most is láthatóak az egyik…..
Fin(n)tor Többségben a nők 2013.10.11 23:43:43
Az előző bejegyzés a férfiakról szólt, tehát jöjjenek most a nők. Öt jelentkező közül négy nő volt tavaly a finn külügyminisztérium diplomataképző tanfolyamán és az arány évek óta hasonló. A pálya totális elnőiesedésétől tartva az idén külön marketingkampány…..
"A kisbaba pelenkáját először műanyag zacskóba tedd, csomózd össze a zacskót és úgy dobd a szemetesbe!" Ezt a kérést egy közintézmény férfi mosdójában olvastam a minap. Elgondolkoztam, vajon milyen hatást váltana ki a férfiakból egy hasonló felirat Magyarországon -…..
A külföldiek számára Finnország egyik legnagyobb vonzereje a csodálatos természet - és ez az állítás Helsinkire is igaz. A parkok és erdők nemcsak gyönyörűek, de kiterjedésük is hatalmas. Nem nagyon tudok olyan pontot elképzelni a fővárosban, amely másfél kilométernél…..
Elterjedt vélemény, hogy a kommunikáció nem tartozik a finnek erősségei közé. Mielőtt Helsinkibe jöttünk volna, magam is hallgatagnak, csak a minimálisan szükséges információ átadására koncentrálónak gondoltam őket. Tévedtem. A valóságban már elmúlt az az időszak, amikor…..
Fin(n)tor A bizalom ereje 2013.08.26 04:59:07
Nagyon sokszor tapasztalom, hogy a finn társadalom sokkal inkább a bizalomra épül, mint a magyar. Ezt másfél évnyi itt-tartózkodás során sem sikerült megszokni, újra és újra meglepődöm, amikor ennek egy-egy újabb jelével szembesülök. Helsinki kertvárosi lakónegyedeiben sok…..
Fin(n)tor Főzőcske az iskolában 2013.08.20 06:03:37
Könyvtárnyi gyűjteménye van a "bezzeg a finn iskolákban..." típusú szövegeknek. A kétségtelenül meglévő számtalan vonzó ismertetőjegy mellett gyakorló szülőként némileg árnyaltabb véleményem alakult ki a (gyakran a világ legjobbjának nevezett) finn oktatási rendszerről,…..
Helsinki belvárosában járva-kelve nem lehet nem észrevenni a parlament előtti három hatalmas szobrot, amely a finn köztársaság első, harmadik és negyedik elnökét ábrázolja. Mindig is furdalta az oldalamat a kíváncsiság, hogy jó, de hol van a második elnök, ő miért nem kapott…..