Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ozzieboy

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha engedünk a keretszámokkal keretezett pártideológiai erőszaknak, mi magunk állunk el az ajtó elől és, hagyjuk, hogy a lehetőségeink utolsó csatornáit is elzárják olyanok, akik alap nélkül szerzett hatalmuk görcsös védelmében cselekszenek így. Ha az elmúlt száz év…..
ozzieboy 2013.01.04 09:12:42
Ami az oktataspolitikaval foglalkozo blogot illeti, a kritikus erzelmekkel teljesen egyetertek – fontos es szukseges reformok helyett csak rombolasnak es pusztitasnak lehet nevezni amit az oktatassal csinalnak, es az orszag jovojere nezve pedig katasztrofalisak ezek a tervek. Minden feltorekvo orszag az oktatas es a kutatas altal tudott csak magasabb jovedelemre es eletszinvonalra szert tenni, es most pont ezt teszik tonkre egy generaciora, hogy inkabb stadionokat epitsenek.

Viszont, nem teljesen ertek egyet azzal ami a human/bolcsesz/tarsadalom tudomanyok fontossagat illeti. Angolszasz orszagokban sokkal kisebb szerepe es respektusa van ezeknek az agazatoknak, eppen mert nem empirikus, tenyszeru, tudomanyos alapon nyugszanak.

Ezzel egyutt teljesen elfogadhatatlan hogy egy kormany dontse el hogy kinek mit kell tanulnia – egy civilizalt orszagban allampolgari jog hogy mindenkinek modja legyen a sajat erdeklodesenek megfelelo szakon tanulni. Elobb utobb ugyis rajonnek az emberek hogy a kommunikacios szak nem vezet allashoz, de legyen ez az o dontesuk.

Szerintem ami most tortenik az a nemzeti szocializmus egy valfaja. Szocializmus azert, mert az allam mindent magahoz akar ragadni, el akar donteni, szabalyozni akar es nem tur beleszolast es ellentmondast senki reszerol. Es nemzeti, mert mindehhez a politikai legitimaciot a nemzeti erzelmekre hatni probalo ostoba demagog szovegekkel probalja megtartani. Ami az igazi tragedia, az az hogy Magyarorszagon a valasztok jelentos reze meg mindig vevo erre a hulyesegre.

Ami szerintem hianyzik az nem annyira a bolcsesz es human oktatas, hanem az onerzetes, felvilagosult es autonom polgari ontudat es viselkedesi normak hianya, es a demokratikus szbalyok ismerete es tisztelete. Ezt nem csak egy vezeto intellektuel retegnek, hanem mindenkinek el kellene sajatitatnia, es sokkal inkabb a kozepiskolaban mint egyetemeken kellene tanitani. Most persze post az ellenkezoje tortenik – hitoktatas lesz helyette.

Ebben a temaban erdekes Juszt Laszlo musora Polonyi Istvan azt hiszem, itt a link!

atv.hu/videotar/20121222_polonyi_istvan_1_resz

Es meg valami - a felsooktatasi reformjat es a kutatas atszervezest az Magyar Tudomanyos Akademia eltorlesevel kellene kezdeni. Az MTA ugy ahogy van egy sztalinista kepzodmeny, amely minden reform nelkul atmentette magat a demokraciaba. Eredeti celja az volt hogy a kutato intezetek altal minden fuggetlen kutatast kozvetlen allami es koltsegvetesi kontroll ala vonjon, ahogy ez szukseges egy diktatauraban. Nevetseges hogy a szukos kutatasi penzekbol par szaz oreg (es reszben arra egyaltalan nem erdemes) akademikus elete vegeig miniszteri fizetes kapjon. A szukos forrasokat fiatal kutatok tamogatasara kellene kolteni, palyazati rendszerrel. Az akademia kutataointezetek nagyreszt teljesen feleslegesek - ugyanezt a kutatast sokkal eredmenyesebben es olcsobban lehetne az egyetemeken, palyazati finanszirozassal elvegezni, egy pluralisztikus rendszerben. Addig nem lesz Magyarorszagon eredmenyes kutatasi infrastruktura amig az MTA szenilis, szervilis es politikailag kompromittalt elitje a hangado (lasd a Schmitt Pal ugyet!)