Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Marie-Luise (törölt)

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Érdemes néha megmutatni, hogy az etnikai alapú, soviniszta gondolkodás milyen káros az élet egyéb területén is. A Magyar Hírlap a magyar konyhát sem ismeri. Csodálkozva nézett egy öt éves videót Szentesi Zöld László (MH) a youtube-on: Jamie Oliver gulyást főz. A…..
Marie-Luise (törölt) 2013.01.07 21:24:05
@otgorbebogre: a lengyelek is magyar kajának ismerik a gulasz-t, lengyel ismerősök is mondták, hogy ez a paprikás verziójú pörkölt szerűség a magyaroktól jött hozzájuk
nekik is van bigos nevű káposztás hús, amit ők nemzeti ételüknek tartanak, pedig hát németektől oroszokig mindenütt csinálják

nemzeti étel nincs sehol, mindenütt fúziós a konyha a világon, átmenetekkel, keveredésekkel, újításokkal

azonban amit Váncsa ír, az ostobaság, igenis ettek marhát is a gulyások

a káromkodást, fröcsögést, pöcsfejezést abszolút nem értem a posztban
erre mi szükség van?
Marie-Luise (törölt) 2013.01.08 03:10:33
@pappito: az egy hatalmas ostobaság, hogy a parasztok, pásztorok éheztek régen (ma messze több adót fizet az ember, mint pl. a középkorban)
nem ettek annyi húst, mint ma, de ez nem éhezést jelent, csak más volt az étrend, más volt a termelékenység, technológia

ha megnézed a járandóságát egy gulyásnak, akkor kiderül, hogy módos embernek számított, hatalmas értékre, a gulyára ügyelt, nem cseléd volt
(Debrecen környékét ismerem, itt régen nagy biznisz volt a marhatartás a Hortobágyon, ami akkor város pusztája volt, a tőzsérek (gazdag marhakereskedők) mellett a gulyások, pásztorok is nagyon jól éltek belőle, kihalásos alapon kerültek oda emberek)
a pusztát nem csak úgy használták a saját szakállukra, ott gazdálkodás folyt, szigorú szabályzatok alapján, a város felügyeletével
nem szolgák, csicskák, csóró senkiháziak, ostoba fajankók, hanem szakértelemmel rendelkező gulyások, juhászok ügyeltek az állatokra, és jól meg is fizették őket ezért

állategészségügy, kereskedelem, számadás, a szabályzatok ismerete... ez akkor kiemelt kaszttá tette az állatokkal foglalkozókat

az, hogy valaki nem földet művel egy jobbágytelken, nem azt jelenti, hogy szegény volt
a gulyás felelősségteljes munkát látott el, megfizették érte, részben hússal is
ahogy a molnárnak sem volt földje, mégis módos ember volt, mert szolgáltatott
a gulyás is szakember volt, megfizették a szaktudását

igen, a harmincas évekre már a gulyás, tanyasi, elzárt élet már nehéz munkát jelentett a fejlődő városi élethez képest, az ország a trianoni béke után elvesztette gazdasági erejének nagy részét, a marhakereskedelem is megérezte ezt
az elérhető életszínvonal messze túlmutatott már azon, ami akár 50 évvel korábban is standard volt

távolabbi példa, de talán megvilágítja a helyzetet, hogy a vályogvetés, kosárfonás, fakanalazás régen egyáltalán nem számított megvetett munkának, rá is álltak ügyes cigányok, de a technológia elavulása, életmódváltás miatt lesüllyedtek, elvesztették munkájukat, megbecsültségüket

az is egy ostobaság, hogy azt állítod, hogy nem volt hol tartani a gulyásnak az állatát, amit kapott... más tartotta neki, ilyen egyszerű, odacsapta a többihez
a gulyás-juhász is mások állatait őrizte a közös városi pusztán

az általános középkori, kora újkori éhínségről szóló legendák meg hatalmas butaságok, hogy mindenki az éhen halás ellen küzdött és folyton akasztották a jobbágyokat a gonosz földesurak és mindenkit vastrónon égettek meg, miközben az első éjszaka jogára hivatkozva erőszakolták sorra a kislányokat
ezt a sok hülyeséget a kommunista történelemírás szépen beleverte az emberek fejébe

az igaz, hogy ha jött egy háború, aszály, természeti csapás, akkor volt éhezés, de nem volt olyan, hogy normális békeidőben éheztek volna az emberek
sőt, pl. több szabadnapjuk volt, mint a mai munkavállalóknak (egyházi ünnepek, szentek emléknapjai, búcsúk stb.), kevesebb volt az adóteher (kevesebb közszolgáltatásért cserébe)

a tartósítási technológiák miatt zsírban tették el a húsokat, szalonnát, füstölt ételeket készítettek, ez egészségtelen, de még mindig egészségesebb, mintha megromlott ételt ettek volna
nem véletlenül vágták a disznót télen
Marie-Luise (törölt) 2013.01.08 03:10:50
@algi: Móricz sokszor hetekig vendégeskedett a dédnagyapáméknál
elég disznó humora volt állítólag...
és nagyon jó étvágya

@schawo2: azt ugye vágod, hogy éppen arról van szó a cikkben, hogy a gulyás az nem egyenlő a gulyáslevessel
olvasd el a hivatalos szakács iskolai szakácskönyvet, benne van a gulyás, mint főétel
nem leves

amúgy mindkettőt szeretem, de a nevüket nem keverem
A fine dining kapcsán rendszeresen felmerül - itt a blogon kommentekben, és persze más fórumokon is - hogy rémesen túlbonyolított és értelmetlen. Talán erre is gondolta Grant Achatz, a chicagói nagyon komoly séf csattanós válasznak azt az ételét, amelyik összesen 86 komponensből,…..
UPDATE: (2016. március 25.) A kínai döntéshozók jelentős szigorításokat vezettek be a külföldi tanárok alkalmazása terén. Ez alapján több tartományban is gyakorlatilag lehetetlenné vált a nem anyanyelvű tanárok számára a munkavállalás. A szabályozási környezet átvétele eltérő az egyes…..
Marie-Luise (törölt) 2013.01.03 18:34:39
@Liping: Érdekelne, hogy te hol végezted a TEFL-t, mert annyi lehetőség van, hogy kiigazodni is nehéz köztük.
Továbbá, ha akkora hátrány a magyar útlevél, akkor hogyan sikerült állást kapni.

Neked angol szakos diplomád van, vagy csak a TEFL kurzus? Mennyi előzetes angoltanári tapasztalatod volt, amikor kimentél?

Előre is köszi a választ, jó a blog.