Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rossonerooo

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Politikai öngyilkosság beszólni a választóknak. Cséfalvy Zoltán sem teszi, csak jelzi, hogy alacsony a foglalkoztatási szint az országban. Van-e erre megoldás? Cséfalvy Zoltán a Financial Times "felzárkózó" gazdaságokkal foglalkozó blogjában vendégként azon kesereg, hogy…..
Rossonerooo 2013.01.04 22:22:13
@Polló László:
Kedves László!
Nem vitatva azt, hogy ez a blog elsősorban arról szól, hogy azokon a dolgokon változtassunk, amire van közvetlen ráhatásunk (és ez lássuk be nem a makropolitika) azért én nem becsülném le a makrokörnyezet szerepét, történelmi példákból okulva a helyes gazdaságpolitika az ami be tud indítani egy gazdaságot, ha az nincs, minden döglődik.

1. "Az árfolyam elég sok mindentől függ és csak csapnivaló kormányok szokták tönkretenni"
Tanulmányaim szerint a helyes árfolyampolitika célja nem az, hogy alacsony vagy magas szintre lőjük be, hanem az, hogy egyensúlyi legyen. Ez kiszámolható, előre jelezhető. A kérdés, hogy az árfolyam milyen célt szolgál? Persze nincs értelme az egésznek, ha van 1 millió devizahitelesed, aki miatt nem tudod belőni az exportot támogató, növekedést elősegítő, importot visszafogó szintre az árfolyamot. Ez az egyensúlyi árfolyam valahol 300-310 HUF/EUR környékén lenne.

2. Én nem hiszek a piac ilyen mindenhatóságában egy 40 évig kommunizmusra szocializált országban. Nem vitatom, hogy életképes cégek és tudatos, tanult, felvilágosodott munkavállalók esetében egy kapitalista versenypiacon tényleg elsősorban mindenki a saját szerencséje kovácsa. De ettől vagyunk kb. 40 évre. Van itt egymillió ember értékelhető szaktudás nélkül, de átlag 4 gyerekkel. Ha ilyen a startgödröd, nem fogsz tudni értékteremtő munkát végezni, ha nem segít a képzésedben az állam.

3. Csökkenő a korrupció? Nem az a lényeg, hogy mivel előttük is csaltak, ezért ők is megtehetik, hanem hogy fejezzük ezt be, mert ez végsősoron a legtöbb embernek gazdaságilag rossz.
Ha vállalati tanácsadó lennék, én ezt mondanám a cégnek, bármennyire is kemény ezt magunkkal elkezdeni.

4. "Egy világgazdasági kataklizma kellős közepén néhány teher átrendezéssel (pl. szektorokra kivetett külön adókkal) megúsztuk a dolgot."
Én úgy látom, hogy pont ezzel ástuk meg a saját sírunkat 10 évre előre. A piacgazdaságok legfőbb jellemzője ugyanis az üzleti szereplők és fogyasztók magas bizalmi szintje (kiszámítható viselkedése) egymás iránt. Ebből fakad, hogy nem kell mindent ellenőrizni, mert az nagyon drága, plána ha külföldi vagyok és nem ismerem a terepet. Ez magyarázza, hogy miért nem éri el a magyar beruházási ráta még az amortizáció 80%-t sem.

5. A bankrendszeren szerintem sem sok védeni való van. A magyar gazdaság első számú problémája szerintem a devizahitelek fojtó hatása és ez nagyobb részben az ő saruk. A bank hagyományos szerepe ugyanis az lenne, hogy a nem vállalható kockázatokat kiszűrje a hitelpiacon és finanszírozza az életképes gazdaságokat. Nem is értem, hogy nem tűnt ez a probléma fel senkinek 4-5 évig. Ez történelmi hiba volt.
Csak sajnos azt nem látom hogy ki fogja a hiányzó pár ezer millárddal feltőkésíteni a magyar tulajdonú bankokat amitől majd lesz hitelezés és mitől lesz garancia a sikerre az, ha egy bank nem osztrák vagy német, hanem magyar. Hm.