Regisztráció Blogot indítok
Adatok
marsha

0 bejegyzést írt és 51 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ausztriában nagyon csalóka, hogy az ország közelsége, részben hasonló kulturális, történelmi gyökerei miatt, sok mindenben erősen emlékeztet Magyarországra, ám közben nagyon is más ország. Barna írása az osztrák mentalitásról, gondolkodásról és az ott élő…..
Három év külföld akár sok is lehet annak, aki szíve szerint maradt volna Magyarországon, de nem akart egész életében albérletben élni, szeretett volna egy kis anyagi alapot összeszedni magának. Csaba szociálpedagógus egy főleg autista gyerekeket tanító iskolában, ami nem lehet…..
marsha 2013.05.16 11:20:29
@Balu kapitany: persze, persze.. Csak kedveskedő cinkelésnek szántam, vagyis annál esetleg egy kicsit többnek: aki az anyagiasság ellen emel szót, közben meg elfelejt élni a pénzgyűjtés miatt, az könnyen befordul.
marsha 2013.05.16 11:25:04
@Philosoraptor: ajjaj, magyarázkodnom kell...
Az a lényeg, hogy mindegy, hol dolgozom túl sokat, ha ettől csak egyre frusztráltabb leszek.
Persze a poszt írója lehet, hogy élvezi a munkáját, küldetés-tudata van, vagy elég erős, különben is már nemsokára eléri a célját...
Külföldi munkavállalásnál a nyelv kulcskérdés. Ezzel persze semmilyen nagy igazságot nem fogalmaztam meg, ugyanakkor nem árt sokszor felhívni a figyelmet, hiszen ha nem beszéljük az adott ország nyelvét, azzal komoly gondokat zúdíthatunk a nyakunkba és alaposan megnehezíthetjük a…..
marsha 2013.04.21 12:02:34
@diggerdriver: A szókincsfejlesztő nagyon jó, most próbáltam ki:) Köszi!

Én nagyon különféle módszerekkel próbálkozom, de a legnagyobb nyelvzsenik azért távol vannak tőlem...
Filmnézés, feliratok fordítása, könyv olvasás, társalgási kézikönyvek forgatása. A való életben pedig activityzés, a "simplicity" rendületlen gyakorlása.
Mindemellett az 5percangol is nagyon jó!

Eladni már nem tudnának, de gyakran nem azt mondom, amit szeretnék, hanem csak amit tudok. Szóval erős a motiváció a fejlődésre:)
marsha 2013.04.21 12:22:14
@SilentDreams: Igen, most itt tartok épp....
Ilyenkor segít, ha elkezdek hasonlatokat használni, néha költőinek érzem magam, legtöbbször azonban sajnos nem értenek, de azért igyekszem:)
Aztán még segít a leegyszerűsítés is, amitől persze egyáltalán nem lesz olyan érdekes, amit eredetileg akartam.
A legelején próbálkoztam azzal a trükkel, hogy az idegen eredetű szókincsemmel (pl. tudományos kifejezések) helyettesítek, de ezt végképp nem értékelte senki:))) /a redundancia és oximoron kifejezések például nem valami népszerűek errefelé, és egyébként is ritkán kanyarodik arra a beszélgetés../
Sokan sokszor hajlamosak csak a sikertörténeteket meghallani a külföldi munkavállalás kapcsán, pedig jócskán akadnak árnyoldalak is. A mai posztból kiderül, a londoni munkavállalás is jócskán szolgálhat nehéz pillanatokkal, legyen szó a munkáról, a magánéletről (bérelt…..
Talán emlékeztek még Kata kalandjaira, melyek legutóbb Csehországban, meglehetősen kalandos körülmények között szakadtak félbe (aki nem emlékezne, itt pótolhatja). Ma folytatódik a sztori, eljutunk Hollandiába és kiderül, hogy ott sem minden fenékig tejfel,…..
marsha 2013.04.16 20:11:02
@montroyal: nem baj.
Most a kommentek révén, a tieiddel együtt, úgyis "feltöltekezik útravalóval", aztán hátha legközelebb nem lesz már olyan nehéz a mindenféle népekkel.
Időről időre érkeznek olyan levelek, történetek, amelyek kissé árnyalják a külföldi életről szóló képet. Zsófi mai írása is ilyen, ő Németországban találkozott olyan megalázó jelenségekkel, amilyenekkel szerinte Magyarországon egy külföldi nem szembesül. „Több…..
Előre szólok, hogy hosszú lesz a mai poszt, de feltétlenül érdemes végigolvasni, mert nagyon érdekes szemszögből, nagyon érdekes tapasztalatokkal világítja meg Sámán (akinek előző írását itt olvashatjátok) az angliai munkavállalás tapasztalatait. Mintája 27 emberi sorsot,…..
Mai szerzőnk, Csuvi észrevétele, hogy a posztok többsége (nagyobb) városból érkezik. Nos, ő alaposan belepakol a mérleg másik serpenyőjébe, hiszen ausztráliai lakhelye a legközelebbi településtől 42 km-re van, és Lake Grace-t is nehéz lenne nagyvárosnak nevezni a maga 530…..
A minap arról írtam, hogy immáron a fővárosi ún. elit gimnáziumokban érettségizők egyharmada tervezi, hogy külföldön jár majd egyetemre. A posztra reakcióként született meg Diák325 írása, aki azt mutatja be, miként is néz ki a rendszer belülről. Sokkal nem lettem…..
Svájc és Magyarország sok szempontból összehasonlíthatatlan, mégis érdekes kérdés, vajon mi hiányozna annak, aki ott él, ha vissza kellene költöznie. A kérdést feltettem az összes országfelelősnek, lássuk, milyen válaszokat ad rá a Svájcban élő Tilmir! "Mi hiányozna…..
Magyarország sok szempontból az egyik legjobb hely – írja mai szerzőnk, Pitytor, ám gyorsan hozzá is teszi: csak megélni nem lehet, különösen, ha az eddigi átlagosnál jobb életminőséget a munkanélküliség fenyegeti. Ráadásul egy kisgyermekes anyának gondolnia kell a gyermeke…..
marsha 2013.03.02 18:19:36
@hagyma: a hangsúly azon volt, hogy nincs konkrét összeg a célban. Szóval egyrészt nem jó cél, másrészt meg úgy gondoltam, hogy a posztoló családjának nem a pénzgyűjtés lenne az egyetlen lehetősége külföldön.
marsha 2013.03.02 18:22:49
@Kellemes Zérókomponista: igen, pontosítanom kell: bármikor el lehet dönteni, hogy ekkor és ekkor hazamennek.. Tudom, nem ugyanaz, de a poszt írójának most egyelőre elég a következő lépésen gondolkozni.
marsha 2013.03.02 20:20:51
@hagyma: á, nem kell mindent érteni:)
Még nem forrta ki magát a döntés. De pénzgyűjtés helyett/mellett élhetnek is kicsit, hátha akkor nem fáj annyira, és nem is túl messzire, elszakadni a hazájuktól...
Az unortodoxia korát éljük (...), mármint itt a blogon, természetesen. Ennek jegyében ma is egy új típusú poszt jön. A szerzője Stacey, aki ugyan éppen határátkelés előtt áll, ám egy amerikai barátja felkérésére megpróbálja összeszedni, mi az, ami szerethető, ajánlható…..
marsha 2013.02.28 15:01:36
@TilosazA: Ja igen, és otthon csak pár napot töltök, nincs idő tökölni, muszáj mindent azonnal megoldani, ahogy lehet. Általában megértik, segítenek közös megoldást találni. Pl. a leszakadt kipufogónkat karácsony előtt két nappal, valami motorhűtő folyadéknak való, égésálló gumival rögzítették út közben egy szerelőműhelyben, és működik azóta is:)
marsha 2013.02.28 15:19:22
@bpetya75: Ha már nagyobb kihívás, úgy meglehet, nagyobb egyéniségek is, akiket csodálok, és akiknek sikerül fantasztikus értékeket létrehozniuk. A kedvenceim, hátha tetszenek, s nem ismerted még:
- L. Ritók Nóra: gyerekrajzokból hímzés készítés
igazgyongy-alapitvany.hu
(Észak-Mo.: hátrányos helyzetű anyukák gyerekrajzokat hímeznek, ebből van a termék; nem találtam a projektről hirtelen normális leírást)

- Feldmár Intézet: Mesekör a balassagyarmati börtönben
www.feldmarinstitute.info
(Feldmár András, Büky Dorka; úgy tűnik, a honlap átalakítás alatt van, de egyszer majdcsak működik...)
marsha 2013.02.28 15:29:41
@bpetya75: Feldmár András kanadai pszichológus, 56-ban emigrált, film is készült vele.
Közhely persze, de egy külföldi újrakezdéssel az ember nem csak a világról, de önmagáról is rengeteget tanul. Ennek példája mai szerzőnk, Ági is, aki az Egyesült Államokban levetkőzte önsajnáltató énjét és megtanult pozitívan gondolkodni. „2011 januárjában, másodéves…..
Ma Hollandia az úticélunk, ám Zeeuws Meisje posztjaival ellentétben most nem az egyetemi életről lesz szó, hanem a munkás hétköznapokról. Főhősünk, Viktor a családot hátrahagyva vágott neki a (majdnem) ismeretlennek, és nem csekély hányattatás (és azt gondolom, mindenki…..
Rengeteg olyasmi az oktatók és diákok közti kapcsolatról, az együtt gondolkodásról, a csalás elutasításáról, a minél szélesebb látókör támogatásáról, aminek Magyarországon is igencsak helye lenne – derül ki Zeeuws Meisje összegző írásából. (Korábbi posztjait itt…..
A mai posztból kiderül, hogy milyen az, amikor sokféle náció fiatal felnőttjei élnek együtt egy campuson, megtudjuk azt is, vajon anyu pakol-e a hétvégén sült húst az egyetemista kisfiának / kislányának, és fény derül arra is, hogy a gondnok mindenhol ugyanolyan, dolgozzon bár…..
Határátkelő A főnix hamvaiban 2013.02.01 06:58:00
Mielőtt nekivágtam, bőgtem egy évig, túl váláson... be kellett látnom, hogy nem vagyok képes biztonságos anyagi hátteret nyújtva ellátni a szülői feladataimat. A lelki súly alatt mentálisan sem vagyok megfelelő közeg a gyerekeimnek. Saman mai írása kommentnek indult egy minapi…..
Mindig különös öröm számomra, amikor egy-egy törzskommentelő billentyűzetet ragad, hogy bővebben is kifejtse a hozzászólások során egyébként is már megismert véleményét. Azt gondolom, a Határátkelő történetének Bpetya75 (aki a kezdetektől velünk lévőknek talán már…..
Egyetlen pillanat alatt beleszerelmesedni nem csak emberbe, városba is lehet – én legalábbis régóta hiszem ezt. Így járt a mai poszt írója, Zeeuws Meisje is, aki ráadásul egyetemistaként került ki egy varázslatos holland településre. Már meg is kértem, hogy ha gondolja, folytassa…..