Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Solymosi Bertold

33 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyar Imre, valószínűleg minden idők egyik legkiválóbb magyar idomítólovasa (hanem a legkiválóbb). Életéről részletesen pl itt. Örkényt kiváló eredménnyel végezte el és azév (1933) szeptember 1-én már a magyarországi Spanyol Lovasiskola lovasa. Munkája minőségét még a legenda Alois Podhajsky is…..
– Bertold! Mindig, minden körülmények között alkalmazkodnunk kell a lóhoz! - hangsúlyozza minden alkalommal Sanyi bácsi, majd meg is magyarázza. Például az elveszett és megtalált egyensúllyal...
A tereplovaglás a lókiképzés természetes eleme - válaszolta Sanyi bácsi arra a kérdésemre, amelyikben azt firtattam, mennyire fontos a tereplovaglás. A tereplovaglással a ló természetes viselkedésének, a szabadban való mozgás igényének felelünk meg. Miért? Mi történik azokkal a lovakkal, akiket nem…..
Lovam, akivel most tanulunk egy arab telivér kanca. Szili barátom (Zerinváry Szilárd) alatt járt már az Adriai-tengernél, velem pedig bejárta az Alföldet a Kiskunságtól a Hortobágyig. Van már a lábában néhány kilóméter és némi tapasztalatot is magára szedett már. Szóval látott már ezt-azt. ..
Elgondolhatatlan ajándék az élettől, hogy egy nagyon szűk baráti társaságban minden hétfőn délelőtt Sallay Sándortól vehetünk idomító és lovagló leckéket. Ez a délelőtt sok-sok beszélgetéssel és tanulással telik...
       Az általános iskolában ötödik vagy hatodik osztályosok voltunk. Kislabda dobást gyakoroltunk az testnevelés órán. Volt egy haverom, akinek az volt az összes érdeme, hogy az alattam levő ágyon aludt, szellemileg körülbelül egy kasztba tartoztunk, pedig ő okosabb gyerek volt mint én, azonban…..
Az üléshibákról elmondhatjuk tehát hogy az ideálistól előre eltérő a ló elülső végtagjait és gerincszakaszát teszi ki a kívántnál erősebb, kopásokat okozó behatásnak, míg a hátra eltérők a hátulsó végtagokat és a lovas alatt- mögött elhelyezkedő gerincszakaszt terhelik túl!..
Január 20-án Pénzes Gáborral meglátogattuk Tiszaalpár melletti otthonában Sallay Sanyi bácsit. Gábor elhozta egyik Örkénytábort végzett lovaglótanára Szabados Gyula fényképalbumát, Sanyi bácsi pedig megmutatta készülő könyvének fotóanyagát. (Hát, nem akármilyen lovakkal dolgozott sem az 50-60-as…..
Ahhoz hogy lovunk egészséges öregkort érjen meg, jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy ha üléshibáinkat nem korrigáltatjuk maradandó anatómiai károsodást okozhatunk kedvencünknek! Itt most nem térnék ki a ló veleszületett anatómiai hibáira, melyek súlyosbíthatóak, ha nap mint…..
A magyar lovas szaknyelv érzékletes kifejezése a ló ütemhibájára, jelesül ütem fölé kerülésére. Szélsőséges példája, akár egyik oka lehet a menekülésnek az elgurulás (a ló feje magasan fent, beesett, feszes hát) A fiatal ló kiképzése során a legfontosabb feladat az…..
"Platthy József volt a két háború közötti időszak egyik legeredményesebb magyar lovasa. Több mint száz belföldi és 17 nemzetközi mérkőzésen nyert első díjat. Nyolc alkalommal volt a díjugratás magyar bajnoka. A legkiemelkedőbb teljesítménye a berlini olimpia bronzérme. Igazi…..
 A gyakorlat elnevezésében fordítási pontatlanságot érhetünk tetten. A német nyelvben  a schenkel-unterschenkel combot, illetve alsócombot jelent. A német az alsócombon a lábszárat (lovas nyelven) csizmát érti. Mivel a német is szereti saját hosszú szavait rövidíteni, ezért az…..
(Ha először olvasod, kezdd itt és itt!) Huszár 1918-ban (Fortepan) – a ló majdnem tökéletesen szabályosan áll, a jobb hátsó lábát mintha enyhén pihentetné Lépés jármódban a ló szájával a zablán és a kantáron keresztül finom kontaktusban lévő kezünk kitart,…..
A ló hátsó lábainak befolyásolása. A csizmák folyamatosan kell, hogy érintkezzenek a ló oldalával a heveder tájékon. Ennek az érintkezésnek a mértéke, ideje, helye határozza meg a ló számára a csizma segítség jelentését. Megkülönböztethetünk folyamatos és…..
Kedves Olvasó! Pénzes Gábor segítségével új rovatunk indul, melyben főként a kezdő lovasok számára igyekszünk segítséget nyújtani a lovas szakkifejezések értelmezésében. Kezdjük mindjárt a comb-combsegítség kifejezéssel! Igazából csizmasegítség. Valószinűleg…..
(Ha először olvasod, kezdd itt és itt!) Második lecke, de még mindig az első óra első negyed órája... (Előzményposzt itt!) Egyenesre igazítás: Lépés jármódban lovagolunk. Kezünkkel finoman "fillírozunk" a szárakkal, azaz ujjaink mozgatásával megkeressük azt a gyenge…..
(Ha először olvasod, kezdd itt és itt!) Lépésben indítás: A csizmák a ló két oldalához simulva nyugszanak, a csípő meghúzásával és a csizmák enyhe zárásával (a ló testén nyugvó csizmákkal finoman nyomást gyakorlunk a ló oldalaira)* késztetjük a lovat az előre…..
A levéltárakban megőrződött levelekből nem csak az tudható meg, hogy milyen katona volt Huszár Péter, hanem az is, hogy milyen ember. Többször ír az udvarnak, hogy megsürgesse elmaradt járandósága kifizetését vagy, hogy egyéb forrásokból juttassák pénzhez. Kellett neki, hogy…..
Lajos tanyája Földimogyoró 2015.10.07 20:18:12
Felszedtük a földimogyorót. Kísérletképpen megpróbálkoztunk a földimogyoró termesztésével. Amint a képen látszik nem lehetetlen. Vetés: Április végén, május elején amikor a talajhőmérséklet már tartósan 15°C. A magokat csak vetés előtt szabad kibontani a…..
Solymosi Bertold 2015.10.10 17:59:59
  Ez a sorozat nem a profi, magasan képzett lovasoknak íródik! Elsősorban azokhoz a szabadidőlovasokhoz, hagyományőrző lovasokhoz illetve amatőr és kezdő lovasokhoz szeretnénk szólni, akik a méltán világhírű – a XX. század első felében Örkénytáborban virágkorát…..
Kedves ló- és lovasbarátok, blogolvasók! Az a szerencsés megtiszteltetés ért néhányunkat, hogy itt a Kiskunság szívében egy olyan embertől tanulhatunk, aki fél évszázados pályafutása alatt elvégzett egy videokurzust számos esetben éveken át együtt dolgozott olyan…..
  Különösen eredményes, kisebb hadjárattal is felérő portyát tett Huszár Péter 1587 februárjában. A vállalkozásban részt vett még Nádasdy Ferenc a fekete bég, Batthyány Boldizsár, Vajda Kristóf, Derssfy Ferenc és más hírneves vitézek.   Huszár Péter ekkor Pápa…..
Zabla & Kengyel :) 2015.09.30 10:16:53
Megerősítettem az alapvizsgám! Sikeresen bemutattam a kézen történő munka és a futószáras munka tesztjét! Ezek az Academic Art of Riding alapvizsgái. Bent Branderup mindkettőt megfelelőnek minősítette! Nagyon örülök! Alkalom ez arra, hogy köszönetet mondjak azoknak a magyar…..
Solymosi Bertold 2015.09.30 10:32:29
Ez az a kor és ez az a hely tehát ahol Brenhidai Huszár Péternek (a képen ő látható) nem csak helyt kellett állnia, de hírnevet is kellett szereznie. Ez oly kiválóan sikerült is neki, hogy három nemzet is dicsőítette a magyar, a török és a német.   Nem csak a neve volt huszár,…..
  A XVI.sz. a kor történetírói szerint a „legmagyarabb” évszázad. A század derekán a török elfoglalja Buda várát 1542-ben. Az ország három részre szakad. Az észak-nyugati országrész az ún. királyi Magyarország, trónján ez idő tájt Habsburg Ferdinánd ül és utána…..