Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bugocsigaCPH

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olyan sem volt még a blogon, hogy egy amerikai történetét olvashattátok volna arról, hogyan és miért került – Grönlandra. Jöjjön tehát Alexander Genaud története a Magyar Rádió munkatársa, Lantos Gábor tollából, azaz a Száz nap északon újabb fejezetét olvashatjátok ma (a…..
bugocsigaCPH 2013.03.12 10:24:33
@pamut: Fél kg friss kenyér, ha jól emlékszem olyan 25-30dán korona (1kr =40 Ft) körül mozog. De lehet venni fagyasztott kenyeret, félkész zsömlét is ezek olcsóbbak. A sör árát sajnos nem tudom pontosan, de egy üveg bor 100kr-tól indul.
Mivel az energiát dízelgenerátorokkal állítják elő nagyrészt, (egyre inkább kezd elterjedni a megújuló energiforrások használata is) ezért a gázolaj ára meglehtősen olcsó, kb 5-6 kr/l. Ha jól tudom a távhő olyan 0.8kr/kWh. Csak tartós tejtermékekhez lehet hozzájutni, 1 l tej pl 10-15kr körül mozog.
A szállások, pedig 400kr/éjszakától indulnak az ifjúsági szállókban. Közlekedni kocsival, hajóval, szánnal, taxival, nagyobb városokban busszal, apró településen gyalog vagy quaddal. Települések között hajóval vagy helikopterrel/repülővel (persze nem sajáttal:))
bugocsigaCPH 2013.03.12 13:22:52
@pappito: A lakosság nagy része az alapellátásban dolgozik, tehát takarít, hajat vág, boltban eladó/árúfeltöltő, postás, közalkalmazott, rendőr, tűzoltó illetve munkanélküli és/vagy szociális támogatásból él. Vannak kisebb magán (fuvarozás, boltok) illetve nagyobb állami vállalatok (pl. telekommunikáció, fuvarozás, áramellátás), ezeknél is el tudnak helyezkedni, mint karbantartó. Sajnos, a kisebb településen élők (van olyan falucska ahol alig 40-en élnek) leginkább halásznak/vadásznak, ami mondjuk önfenntartásra elég, amúgy az állam tartja el őket. Nem tudjátok elképzelni, mekkora „bulik” vannak a hónap elején, mikor jön a segély. Na ilyenkor törnek az ablakok, és repülnek azok a bizonyos fogak.
bugocsigaCPH 2013.03.12 18:14:55
@pamut: igen Nuukban es Sissimiutban van mozi, Qaqortoqban ha jol emlekszem nincs. Nuuk es Sisimiut szerintem eleg sok mindent lehet csinalni, de a legtobb helyen nem igazan. A pici falvakban meg foleg nem.
Sport: foci, szinte mindenutt van ra lehetoseg. Emellett vizisportok es teli sportok.
A fizeteseket nem igazan tudom, de kb dan szinvonal, a segelyben is. Ennek megfeleloen az arak is magasak. A lakasok ara Nuukban magasabb, mint Koppenhagaban. Mellesleg a kulfoldiek fizetese magasabb mint a helyieke.
Attol meg nem kell tartani, hogy nem tudjak mire kolteni a penzuket. Mindenkinek a legmarkasabb telefonok, oriasi tvk (nem mintha tul sok csatornajuk lenne).
Viszonylag kevés írás született eddig Dániáról, holott az északi ország akár vonzó célpont is lehetne a munkát kereső magyaroknak (már aki bírja az esőt). Például azért, mert szinte mindenki beszél angolul. Búgócsiga írásából azért kiderül még egy s más, akár a…..
bugocsigaCPH 2012.12.27 15:05:10
@Réka ‎: Igen. Alapmű:) Persze a helyzet azért nem ennyire rossz.
bugocsigaCPH 2012.12.27 12:41:21
@Sanyi9: Papíron mérnök vagyok, bár egyetemi feladatokon kívül sok mindent nem terveztem. Diploma után az egyetemen helyezkedtem el, mint tudományos munkatárs, azt hiszem ez a magyar megfelelője az akkori munkakörömnek. Ezt a munkát a Magyarországon megszerzett képesítésem miatt kaptam meg. Egy évvel később felajánlottak egy PhD poziciót, így most azt csinálom, egy általam választott témában.