Regisztráció Blogot indítok
Adatok
filo3333

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
David Cameron választási ígéretének megfelelően hamarosan kiírhatják Nagy-Britanniában a referendumot az ország EU-ban maradásáról. A „Brexit” támogatottsága folyamatosan nő a szigetországban, ám ha ez megvalósulna, az gazdaságilag elég rosszul érinthetné a briteket,…..
filo3333 2016.03.13 04:15:48
En mashogy latom a dolgokat kicsit mint masok. A munkaero ki van szolgaltatva barhova is megy igy a penz diktal.
Tehat nem csak a penzrol van szo. Vannak itt ugye IT-sok is. A problémát abban latom, ha az ember kiszolgaltatott probal minel jobban kiszallni ebbol. En itthon is robotoltam, kinn is robotoltam. Kinn stabilabb volt a munkahelyem, de sztem rosszabbul eltem, a kulonbozetbol viszont itthon kipihenhetem magam. Ha visszajonnek ide dolgozni, abbol egy allando mokuskerek lenne, ha kinnmaradnek abbol is. Vandorlo ember csaladra nem tervez. En szeretnék csaladot, aztan lehet majd meg kell oldani vhogy. Sztem szimplán az embereknek van egy olyan vagyuk, hogy az idosebb generaciotol tanulva mashogy kontrollaljak a bizonytalant. Ha a kapitalizmus nem a kulonbsegek felnagyitasara menne ra, hogy vkinek nagyon jo, másoknak meg nagyon szar, az emberek sem arra torekednenek, hogy a vegletekig kihasznaljak lehetosegeiket meg a maganeletuk karara is. En boldogabb lennek, ha csaladom lenne, minthogy a nyugdíjas eveim elerjem 35-on es hirtelen ne legyenek elerendo celjaim. Igen bizarr egy dolog, amin az ember at tud igy menni. Ha nem megyek ki, akkor szivtam volna a szamlaimmal, mivel nem tudtam elhelyezkedni. Na most mar, hogy igy eltelt az ido a fejem felett, es rakenyszerultem jo par evem felegetesenek, sztem ennek az országnak nem tartozok semmilyen halaval. Csoda lesz, ha a mostani dolgokon mindenfele itthoni ismerettseg utan tudok változtatni.
Elveszik a munkát. Biztosan bűnözők. Cionista összeesküvés áll mögöttük. Ismerős? Pedig ezek nem valamelyik kommentcunamiból vett idézetek, hanem az angolok egy része reagál így az országukat elöntő külföldiekre. Érdekes gondolatok Lászlótól. (Az írás alapjául szolgáló…..
filo3333 2013.01.12 13:12:09
Viszonylagosan utannaolvastam a temaban:

Europaiak, de nem angolok:
Sztem abban igazuk van a gorogoknek spanyoloknak, magyaroknak stb., hogy az EU vezeto orszagai tonkretettek ezeket az orszagokat, viszonylag keves erdemi eredmenyt erve el.
A novekedes hitelbol volt joreszt allva, foleg gazdasagi spekulacio allt a hatterben es sorolhatnam.

Az angolok az 50-es evekben, a vilaghaboru utanni evekben munkaerobevandorlast osztonoztek, de nem europabol, hanem minden honnan, hogy minel olcsobb legyen. Ha Europabol potoltak volna a hianyt, akkor nem kellene baby boomtol tartani,
meg tulnepesedestol. Viszont akik mar 50 eve az orszagban vannak, azok egy uj EU nyitassal szemben sokkal elorebb vannak.

Igy alapvetoen azt latom, hogy eloszor mindenkeppen az azsiai bevandorlast kellene csokkenteni, mert egy keleteuropai valljuk be azert nem megy le akarhova, csak ideig oraig, egy szinte menekult meg ugye barmire kepes. Van egy szint, ahol en nem maradnek Angliaban, es meg se fordult volna a fejemben, hogy kijojjek ezt latni kell. Anglia ott rontotta el 2004-ben, hogy masok elott nyitotta meg az EU-s hatarokat, igy EU-bol is a neptomegeknek nem sok valasztasuk maradt. Nemetorszag pl. nem tudta kicsit sem tehermentesiteni a piacot, most mar fogja, a legujabb szamok szerint visszaesett az europai bevandorlas, persze meg nem erzekelheto modon.

Ne felejtsuk el, hogy csak az utolso evben tobben erkeztek EU-n kivulrol, mint EU-n belulrol. Horvatorszag nevetseges, de Torokorszagtol igenis tarthatnak az Angolok.

Sztem Angliaban jogos a felelem, hogy egy ido utan a rendszer nagyjabol ugy fog osszedolni, mint nallunk ahogy a devizahitelek bedoltek. (nem akarok hasonlatot mondani, de nagyjabol ugyanaz jatszodott le az evek alatt, es van egy kis osztonzo, hogy Mo-rol elmennek az emberek ilyen teren)

Anglia sztem hasonlit egy olyan dologra, ahogy a bekat fozik.

Ha gazdasagi oldalrol nezzuk a dolgot, akkor azt hozza kell tenni, hogy ez az egesz a nagyon gazdagoknak kedvez. Nagyon olcso boseges munkaero, lehet valogatni, mint tul jo buzatermesnel a szemek kozott.

Az, ahogy szerintem megkozelitik az egeszet ebben a blogban, eleg szentimentalis. Meg mindig nem igazan ertik, hogy mik is a fo okozok, csak keresgelnek.

Azt nem merik beismerni, hogy igenis a nemetek, angolok, franciak kiszipolyoztak a tobbieket, es az az elony, amit anno mi lattunk az EU-ban, azt mar mindenki kezdene megtiltani. (Svajc is) Szerencsere hetkoznapi teren kevesse latszik, hogy egy angol elutasito lenne velem.

Ez nem feltetlenul Anglia valsaga, hanem az EU valsaga.
Az nem megoldas, hogy Anglia bezarja a kapuit, es csak addig voltunk jok, amig ki nem szipolyoztak a cegeik, jogi kiskapukat keresve a foglalkoztatasban.

Egyebbkent nekem egy pont ilyen tipusu problemam volt otthon, ami a vegso loketet megadta. Egy befejezetlen per utan ugy gondoltam, hogy most izeljek el 2-3 evet pereskedesre, ahol a kimenetel a korrupt ugyvedek miatt nem feltetlenul evidens. (talalkoztam egyel, amikor gyanut fogtam, nem oltem tobb penzt a dologba, viszonylag olcson megusztam), vagy 3-4 ev alatt olyan megtakaritast erjek el, hogy az egesz hatralevo eletembol ezeket az elemeket kizarhatom. (nekem pontos grafikonjaim vannak, mint akartam elerni Londonban)

Persze egy olyan vilagban, ahol a "referenciak" fontosak, sajat hibamon kivul kezdhetek mindent elorol, bemocskoltak a nevemet. Pont egy angol cegnel, ugy hogy 13 evet mar beleoltem elotte a szakmaba. Arrol persze hallgatnak, hogy nem fizettek ki megfeleloen (tobb millio), es az utobbi evek karait is irhatom a szamlara. (elotte voltam munkanelkuli, valamit el kellett vallalni, ezt hoztam mint koloncot otthonrol) Es, ha mar egyik helyen ez megvolt, a masik helyen hiaba probalnal egy kicsit is elorelepni,
mar az elso alapjan itelnek, igy eveket kell varni, mig a godorbol kikerulsz.

Hogy kerulhet ki Anglia a godorbol ki olcsobban, ha tamogatja azon EU-s orszagok munkaeropiaci fellenduleset, vagy egyszeruen csak "raszol" a cegeire, hogy kicsit nagyobb megbecsulest ezekben az orszagokban!

A magyar piac azert szanalmas jelenleg, mert bar versenykepesek vagyunk. (Export/import kulonseg eleg eros aktivumban), de az idejovo kulfoldi cegek csak azt latjak, hogy fele/harmad akkora fizetest adnak, ami az egesz atlagberre kihat. (minek fizessen tobbet egy magyar munkaltato)

Amikor ki akarjak zarni vagy korlatozni az EU-bol jovo munkavallalok szamat, ebben is kemeny erdekek huzodnak:

Azok a cegek, akik Mo-n es angliaban is foglalkoztatok, termeszetesen azt szeretnek, hogy a berbeli kulonbsegek megmaradjanak, igy Mo-n sokkal olcsobban tudjanak foglalkoztatni embereket. Az termeszetesen mar nem tettszik nekik, ha a munkaero elvandorol, es a CV az angliai irodaba pottyan.

Ha az EU-ban a vezeto hatalmak ezt nem oldjak meg surgosen, akkor igenis Anglia siman osszedolhet. Nem 77millios orszagot valoszinusitenek 2050-re, ha legalabb az azsiaiakat, afrikaiakat nem allitjak meg, hanem ugy 100-ast, de akkor mar az Europaiak is ki lennenek szoritva a munkaeropiacrol, mar nekik sem erne meg, nemhogy a briteknek.

Ki a nativ brit? Sztem a britek megszivjak azt, hogy tobb szaz even keresztul fosztogattak a vilagban. A migracioban a nyelv meghatarozo, es azert az angol a vilagnyelv.
A tavalyi utolsó poszt Angliából érkezett (meg is kaptam rögtön érte az ilyenkor kötelező „már megint Anglia" beszólást... :D), ráadásul szokás szerint akadtak, akik „kamut" kiáltottak. Így aztán a szerző, Wall-E, írt egy másik, részletesebb posztot, amiből kiderül, mit…..
filo3333 2013.01.12 10:12:12
@walleevagy: En, amikor ki akartam jonni, akkor nem volt betajolt celpont,

London azert volt ertelmes hely, mert tudjak mi kell egy migransnak. Nemetorszagban pl. attol feltem, hogy ha nincs repter a kozelben, akkor nagyon megszivhatom a hazautat. (az egyik regi kollegam igy jart, nem erte meg neki a vegen, most brutto 720-at keres otthon, igaz a csaladja is otthon volt, O kikoltozott volna amugy) Illetve ugy epulnek fel a varosok, hogy inkabb urbanizacios korzetek egy-kettotol eltekintve, szoval meg belul is mobilisnak kell lenni, ami egy immigransnal nehezen megvalosithato elsore. (mondjuk nem veszel az elso honapban kocsit)

Van, aki letelepedessel jon Londonba, valaki teljesen mas cellal es ezek ugy velem tobbsegben vannak.

Annyit latok, hogy ha nem csak a Londoni szeretet, es az angol javitasa lenne benne a pakliban, akkor eleg nehez elerni azokat a dolgokat, amiert kijottel.

London nem a csaladalapitasrol hires, de ne is menjunk ilyen messzire, inkabb a singli eletformarol, ahol egymast tapossatok egyre jobb pozicio megszerzeseert. (a rat race nem ez persze:), az ember ilyenkor egyebbkent tenyleg patkanynak erzi magat, amikor mar az 50-ik telefonon is tul vagy egy het alatt, es csak altalanosan beszelgetni szeretnenek, igaz 2-3 pozicio is becsuszik), ami egyebbkent nem is feltetlen olyan jo pozicio, tisztelet a kivetelnek. Plussz barmilyen eros az otthoni diplomad, elegge le van nezve. (tolem megkerdeztek fizetesemeles kereskor (keveset kertem elsore, hogy legyen munkam), nem akarok e meg egy egyetemet kijarni, persze otthoni szemmel az egyik legerosebb IT-s diplomam van) Valahogy nem 32-nel akarok meg plussz par milliot beleolni, valahogy az mar masra kell, ha nem Angliaban vagy az USA-ban diplomaztam.

Manapsag netto 3000 font vajmi keveset nyujt, ahhoz mint amiert azt adjak. Az elet nem folytonosan arrol szol, hogy havonta valtogassuk a helyeket. Atestem mar ezen, aztan vegul egyre kevesbbe szeretnenek foglalkoztatni. A bereket itt sem emelik munkahelyen belul. (sot egy atlagos esetben amit megkaptal 2004-ben, azt kapod most is, csak nehezebben) Igy ha valakinek mar van egyfajta oneletrajza otthon, azt mar nem csinalhatja meg megegszer ugyanitt. (Lengyel munkaeropiac szerencsesebb volt, meg az Indiai is, en meg hoztam magammal meg ezeket a problemakat is, nem tudtam tiszta lappal kezdeni)

Lehet belole elni, jol is akar, de ha valakinek nem tettszik a tulzsufoltsag es egy bizonyos "karrier" utan az elore jutasi lehetosegek hianya, annak szepen ket valasztasa van:

Iszik vagy vezet. Londonban nincs kompromisszum a legtobb embernel szerintem, vagy elsz, vagy nem. Ha elni akarsz (tobbet mint otthon), akkor lassacskan a maradekbol otthon sem jutsz semmire (egy bernek mindig ket resze van, ha az embernek nincs vagy keves a megtakaritasa, ez azt jelenti, hogy az evek elmennek felette, a munkaeropiacon fiatalabb olcsobb munkaerot keresnek, tehat egy ido utan zsakutcaba kerul), ha viszont a penzgyujtesre fokuszalsz, akkor viszont nem elsz rendesen tapasztalataim szerint. Ezert igen sokan itthagyjak 2-3 ev utan.

A magyaroknal az a helyzet, hogy nincs igazan hova hazamenni.

Miert mentek haza:
Lengyel kollegam: szarok az alberletek - jelzem a 6-ikbol koltozott el ropke 1,5 ev alatt - igaz 35 eves volt mar
Spanyol kollegam: Egyszer van baratom, masszor 6 honapig nincs, (mert elmennek) - London kesz atjarohaz amugy - sokan mennek el, es megtobben jonnek, kb. a korforgalom ugy 400ezres

Kicsit jobb itt az atlagnak az angoltudasa, mint amerikaban az teny.

Persze lehet ragozni, de szerintem Londonbol nagyjabol ez az igaz. Elni jol is lehet, de kerdes az, hogy ilyen bizonytalansagban az ember ezt megteheti-e. En attol feltem amugy, hogy Londonban is lesznek gondok kesobb, amik mar most is latszanak, semmi sem allando, ahogy az USA is becsodolhet, es London megtakaritasilag csak egy elvesztegetett ido lenne, ez hajt elore, de igy meg nem igazan elvezem Londont most mar. Folyamatosan kerdezem amugy magamat, hogy ha maskepp csinalnam mennyivel lenne jobb. Igazabol igy korbenezve semennyivel. Az egyik blogiro irt mindenfelet, hogy kethetente megy valahova, meg musicalt nez meg stb. Utazgat ossze-vissza, na ugy mar el lehet kepzelni Londont, mint teljes eletet, meg fontos az, hogy ne egyedul gyere ki, talan ezt tudnam irni vegszonak, mert ez a kintletet evekkel meg tudja hosszabbitani.