Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Reformista Pista

1 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Reformista Pista 2017.05.02 16:25:30
Kedves Poszter!

A piaci kamatozású hitelek általában Bubor+kamatfelár árazásúak. A kamatfelár változtatására már jóval korlátozottabbak a lehetőségek (5 évente, ha jelentős változás állt be a bank finanszírozási költségeiben), így nézzük a Bubort:

Itt azt feltételezve, hogy az akárhányhavi Bubor is 1:1-ben együtt mozog a jövőbeni alapkamattal, akkor 1% emelkedés a Buborban is ennyit fog hozni. Vagyis az alapkamatnak is 4.24%-kal kellene változnia.

Ennyi emelés a következő években nem várható, egyrészt mivel a láthatáron nincs olyan nyomás, ami az inflációt ennyire feltornászná, másrészt meg az eddigi jegybanki nyilatkozatokból inkább úgy tűnik, hogy hajlandók az inflációs célkövetést az elődeiknél némileg lazábban kezelni.

Másrészt jelenleg is látszik már, hogy az irányadó kamat egyre kevésbé irányadó jellegű. Mivel az MNB korlátozza a 3 hónapos (már nem kéthetes) betétekben elhelyezhető betétek összegét, a likviditás a piacra terelődik, alacsonyan tartva a rövid hozamokat: a 3 havi DKJ hozam közel 0%, de a 3 havi bubor is 0.1-0.2%. És semmi jel nincs arra, hogy az MNB a jövőben változtatna ezen a trükközésen.

Vagyis az általad számolt 7.24% még 10 éves távon is extrém szcenáriónak tűnik nekem, ráadásul ennek hatása sem említhető egy lapon pl. a CHF hitelekben beálló törlesztőrészlet változásokkal. 20 évre már valóban nagyobb a kockázat, azonban azt se felejtsük el, hogy ha az adott ügyfél jövedelme akár csak az inflációval növekszik, úgy a törlesztőrészlet akkori megnövekedett értéke lesz olyan óriási teher neki, főleg hogy nagyobb kamatemelkedés magasabb inflációt, az pedig magasabb nominálbért valószínűsít.

A fentiek fényében nekem kissé túlzottnak tűnnek az aggodalmaid.
„Valahányszor… láttam az utcákon lézengő elkeseredett, végsőkig kimerült embereket, arra gondoltam: aki most valamilyen jövőképpel állna eléjük, aki a remény egy szikrácskáját is fellobbantaná bennük, annak nyert ügye volna” Albert Speer börtönnapló-bejegyzése –…..
Reformista Pista 2014.08.17 17:12:48
@ROZ: Az előző is neked ment természetesen, továbbá 1-2 kiegészítés:

Írod: az ázsiai társadalmakból hiányzik az önszerveződő hajlam . Ez Magyarország esetén megvan? Azt a néhány állam csecsén lógó, magát civilnek nevező gittegylet azt jelenti?

Továbbá, tegyük fel, hogy igazad van (ami Szingapúr példáján látható, hogy nincs de azért tegyük csak fel), és bizonyos fokú fejlettségi szinten szükségszerű a demokratizálódás. Ezek szerint ezt a szintet megelőzően szerinted is alkalmas lehet egy autoriter berendezkedés a modernizációra, hisz ezt nem tagadtad. Melyik szinten? Honnan tudjuk, hogy Magyarország van azon a szinten, ahol szükségszerű a demokrácia a fejlődéshez? Úgy látod, hogy van? A rezsicsökkentés, 13-14 nyögdíj, primitív befektetőellenes retorika, 300 forintos népszavazósdi országának társadalma valóban megérett a demokráciára? Tényleg így látod?
Reformista Pista 2014.08.17 17:15:03
@ROZ: támogatom az ötletet, igazán jó vitatéma lehetne :)
Reformista Pista 2014.08.17 19:08:47
@egyetmondok: valóban, de én azért nem hiszem, hogy a szingapúri lakosság az 1965-ös választásokon turbókapitalizmus-párti lett volna.

Én most csak elméleti szinten boncolgatom, hogy van rá példa, hogy egy autokrácia komoly sikereket tud elérni, komolyabbakat a legtöbb demokráciánál, és a demokratizálódás sem szükségszerű egyáltalán...
A bizarrnál szalonképesebb szót nem sikerült találnom nekem sem a Népesedési Kerekasztal nyugdíjra vonatkozó akciótervére, amelynek nyilvánosságra hozatala idején már feltettem magamban a kérdést: vajon mennyi idő telik el addig, amíg a kormány ráharap, érdekesnek és…..
Reformista Pista 2014.07.04 11:14:30
@Szelid sunmalac: a gyerek nem vállalásán spórol meg havi több tízezer forint kiadást, úgy, hogy tulajdonképpen félig potyázik, mert járulékot ugyan fizet, de nem vállal részt a jövő járulékfizetői tömeg felneveléséből. Így aztán teljesen jogos elvárás, hogy aki viszont nem potyázik, többletjuttatást kapjon, hiszen a természetbeni "befizetés" (gyermekvállalás) is egyfajta hozzájárulásnak tekinthető.
Reformista Pista 2014.07.04 11:36:37
@Szelid sunmalac: fuss neki, hátha felfogod, te zseni.. :D
A KARD Csak a Fidesz 2014.04.16 06:47:47
Hajrá Magyarország!   Sikerült! Megcsináltuk! Megtartottuk! Megvan a kétharmad! Az ország többsége - mármint a szavazóképes állampolgárok kétharmadának kevesebb mint a fele - velünk van! Kicsit piszkítja a képet, hogy 500 000 Fidesz-szavazó eltűnt, cserébe viszont az új…..
Reformista Pista 2014.04.16 12:17:07
@Lord_Valdez: és milyen néven fut?
Elvek. Fennkölten hangzó és jól eladható szlogen, hogy az elvek számítanak leginkább, hiszen azok adják egy civilizált társadalom tartását, ideológiai megalapozottságát, hogy mit tart követendő értéknek, és melyek azok a magartások, amelyeket ki kell gyomlálnia. Amolyan…..
Reformista Pista 2013.11.28 14:20:26
@sony: felmerült már benned az a kérdés egyébként, hogy a különbségek jelentős részét magyarázza, hogy a nők hagyományosan felülreprezentáltak az alulfizetett pályákon (eü, oktatás), míg mondjuk a műszaki, informatikai területeken nagyítóval kell keresni őket, ahogy mondjuk a gazdasági területek jobban fizető részein is (pénzügy, elemző).. vagy legyen kvóta az óvodában is, csak itt a férfiaknak, kötelező jelleggel? Költöztető cégeknél is? Esetleg hordjunk tampont, mikor a párunk menstruál? persze az egyenlőség nevében
A kormány 17 ezer laptopot kíván eljuttatni a rászorulókhoz. A 17 ezer laptopból 16 ezer darab a megadott célcsoportból pályázó magánszemélyekhez, a többi pedig meghívásos tender révén hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók oktatását célzó intézményekhez,…..
Reformista Pista 2013.11.24 19:16:14
@Valóraváltógép: Na most én a saját pénzemen vettem 100.000 ért laptopot 2 év garanciával, 3 éve. Azóta semmi baja. Ebből kifolyólag felháborítónak tartom, hogy szintén többek között az én pénzemből az élősködők 240 ezerért kapnak, úgy hogy semmit nem kell tenniük ezért se, mint semmi másért se.
Felkínáljuk vitára a tisztelt kommentelőknek az alábbi anyagot, amelynek végleges verziója alapján az Ez a Mi Hazánk mozgalom és pártja (az utóbbi) kormányra kerülése esetén költségvetési döntéseket javasol majd a parlamentnek a 2015-ös pénzügyi évre (zárójelben a számolt…..
Reformista Pista 2013.11.17 17:01:36
Szerintem:
A 10%-os kulcs jó, de ki kell terjeszteni a tőkejövedelmekre is oly módon, hogy az összevont jövedelem alapján, év mondjuk 15 milliós jövedelem feletti részre kelljen csak fizetni.
A különadókat és a társasági adót teljesen meg kell szüntetni.
Az egészségügyi rendszer reformját én máshogy képzelem el: maradna a jelenlegi állami rendszer, fele költségvetés mellett, és adókból finanszírozva (természetesen máshonnan elvonva a pénzt), így meg lehetne szüntetni a munkabért terhelő egészségügyi járulékot. Az állami rendszert bárki ingyen igénybe vehetné, nyilván fele pénzből olyan lenne, amilyen, aki jobbat akar, vegyen magának. Táppénzt, gyógyszertámogatást eltörölni (helyette: magánmegtakarítás) Itt pedig teljesen szabad piaci alapon. Összességében a munkabéreket 15 millió alatt csak nyugdíjjárulék terhelné. Itt viszont célszerű lenne bruttósítani a jövedelmet, azaz megszüntetni a munkáltatói terheket, mert semmi értelme, csak tele lehet qrni a rendszert kivételekkel, mentességekkel. A nyugdíjakat 4 évig nominál, utána reálértéken befagyasztani és az egészet járulékcsökkentésre fordítani. Magánnyugdíjrendszer teljesen szabad választásos alapon szintén.
Oktatásban voucher rendszer, azaz csak a diákokat finanszírozni utalványokon keresztül, egyenlő mértékben, és emellett az oktatási rendszer teljes liberalizálás, akár privatizálása. Itt egyedül a a minőségmérés lenne központi, hogy a tájékozódást segítő statisztikák készülhessenek, ami élesíti a valódi versenyt.
Az állami igazgatási, szabályozási kiadásokat meg nem 10%-kal kell csökkenteni, hanem legalább 50-nel. Erre kiugróan sokat költ az állam, ha mondjuk észt szintre tudnánk szorítani GDP arányosan, az önmagában 1500 milliárd kiadáscsökkentést jelentene. Természetesen nem fűnyíróelv szerűen, hanem a szabályozó hatóságok, állami sóhivatalok nagy részének megszüntetésével.
A többi bevételkiesést pedig egy az egyben a szociális, családtámogatási kiadásokon behozni.
A későbbiekben a GDP növekedésével párhuzamosan a kiadásokat csak reálszinten tartani (kivéve oktatási utalványok), és minden plusz pénzt további adócsökkentésre fordítani (jövedelmi, vagyoni adók teljes eltörlése hosszú távon).
Ismét áll a bál egy törvénymódosítás kapcsán – ahogy azt a Népszabadság megírta. A KIM az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi törvényt úgy módosítaná, hogy a „nem jelenti az egyenlő bánásmód követelményének…..
Reformista Pista 2013.04.06 14:52:06
@Hell István: igen, a halált okozó testi sértésekkel mi a helyzet? nem akarta megölni, csakhát sokat sújtott a bot...itt viszont már masszívan felülreprezentáltak védenceid.
Most olvasom, hogy Fodor Gábor liberális pártot kíván alapítani. A létrehozni kívánt formációról egyelőre nem sokat tudni, de azt igen, hogy már gyanús. Ahhoz, hogy a magyar liberalizmus megtépázott renoméja ne szenvedjen további károkat, elsősorban egy következetes, de…..
Reformista Pista 2013.03.28 18:40:13
@Lord_Valdez: ott van a fedezete a kiadási oldalon, ami a gdp felét teszi ki még mindig. szépen vissza kéne vágni 2-3 ezer milliárddal legalább, egyből kijönne belőle még az szja eltörlése is akár.
Reformista Pista 2013.03.28 21:20:09
@Lord_Valdez: meg lehet az vágni néhány év alatt is, volt már rá példa:

http://www.google.hu/publicdata/explore?ds=k3s92bru78li6_&hl=en_US&dl=en_US#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ggx_ngdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=country:SK&ifdim=world&tstart=859503600000&tend=1269730800000&hl=en_US&dl=en_US&ind=false
Böcskei Balázs írása   Sokáig az volt a fő téma a baloldalon, hogy az értékeit tekintve évtizedeken át heterogén MSZP – elég, ha csak a platformok és így nézetek eklektikájára gondolunk – mellett megfér-e egy további baloldali formáció. 2013-ra aztán rögtön három…..
Reformista Pista 2013.03.28 10:42:32
@Amadeus62: és miből gondolod, hogy a régióban pár éve a legalacsonyabb megtakarítási rátával rendelkezvén a fogyasztást kéne ösztönözni? ugyanez volt a duma medgyessiék idején, hogy majd pörög a gazdaság stb. így lett? nem. lett helyette növekvő infláció, meg import. fejlődő gazdaság ugyanis beruházásokból lesz, azok meg megtakarításokból. más kérdés, hogy ezt az opciót orbánék kilőtték a primitív tőkeellenes retorikával, és intézkedésekkel, de ez nem az egykulcsos adó bűne.
Reformista Pista 2013.03.28 10:44:14
@Amadeus62: igen a 19%-os kulcsot emelték 22%-ra kb. havi egymillió felett. hol van ez a honi baloldal nyomorfetisiszta elképzelésétől?
Reformista Pista 2013.03.28 10:50:31
@Amadeus62: a 40% stimmel, de itt nem a gazdagokról van szó. ez óriási tévedés. nem lehet elégszer elmondani, de akikre ti fújoltok, az úgymond felső tízezer nem munkajövedelemből él, hanem tőkejövedelemből. osztalék, kamat, árfolyamnyereség. ezek adója meg réges rég egykulcsos (nagyon helyesen egyébként!) már a "progresszívek" kormányzása alatt is az volt. akikről ti beszéltek azok jellemzően a nagyvállalatoknál teljes bérükre bejelentett mérnökök, informatikusok, pénzügyesek, akik lehet hogy jobban élnek mint az átlag proli, de 1. messze nem gazdagok, 2. tettek is érte, például tanultak. a többieket mi akadályozta meg ebben?
Szokatlanul korán, már egy évvel előbb elkezdődött a 2014-es választási kampány, de sajnos a hangvételben semmi előrelépés nem történt. Bajnaiék egy héttel ezelőtt előálltak egy faék-egyszerűségű képpel, ami azt ábrázolja, hogy Gordon idejében 265 forint volt egy euró,…..
Kissé elmaradt mostanság a blogolás, de ennek nem csak lustaságom volt az oka, hanem egyszerűen nem találtam olyan témát, amiről kedvem lett volna írni. Van néhány általánosabb téma talonban, és úgy is volt, hogy a napokban írok az egyikről, de "hálistennek" a tegnapi (illetve közvetve a mai) napi…..
Valószínűleg több libertárius bizakodóan tekintett az Együtt2014-re, nevezetesen hogy végre egy párt, amiből kinézhető egy kapitalista program. Én személy szerint nem voltam ennyire bizakodó, na nem azért, mert akár végtelenül bölcs, akár végtelenül cinikus lennék, hanem…..
Reformista Pista 2013.02.24 12:22:48
@vakapad: jah, mert ők ki tudtak harcolni maguknak olyan feltételeket (ld. adókedvezmény, alacsony tőkeadóztatás), amivel működik. Ezeket a feltételeket kéne megteremteni minden vállalkozás számára.
Bajnaiék nemrég napvilágot látott gazdasági programja a többi ellenzéki pártéhoz hasonlóan előveszi a többkulcsos adórendszer bevezetését. Ezzel alapvetően nem kívánok vitatkozni, hiszen szükséges lépés lehet rövid- és középtávon a költségvetés egyensúlyba…..
Reformista Pista 2013.02.21 20:57:10
@hot-spot: azt a szüleiknél kell megreklamálni, nem nálam?
De komolyan, mi közöm ahhoz, hogy ki hogyan él, azért, mert véletlenül egy képzeletbeli vonalon belül élünk?
Reformista Pista 2013.02.21 21:14:02
@hot-spot: -?
Te nyomod itt, hogy jajj szegény gyerekek mit esznek, bezzeg a gazdagok külföldre járnak nyaralni satöbbi. úgyhogy megszólítva éreztem magam.
Nehezen vitatható, hogy a Bajnai-féle bagázs jó szakemberekből áll és a tegnap valamicskét konkretizált gazdasági program alapelemeibe sem lehet nagyon belekötni. Öröm, hogy Oszkó és Chikán mellett végre Jaksity is felbukkant, ő eddig csak a vég nélküli siránkozással, az…..
Reformista Pista 2013.02.20 14:45:10
Reformista Pista 2013.02.20 16:22:54
@kamerasmobil: a szlovákok 4 év alatt 15%-ot vágtak. én ezzel már elégedett lennék aránylag:

http://www.google.hu/publicdata/explore?ds=k3s92bru78li6_&hl=en_US&dl=en_US#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ggx_ngdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=world:Earth&idim=country:SK&ifdim=world&tstart=951001200000&tend=1077231600000&hl=en_US&dl=en_US&ind=false
Reformista Pista 2013.02.20 16:50:20
@kamerasmobil: ne hantázzál, olgica rákérdezett konkrétan, hogy 24%? erre jött a blabla, hogy másfélszeres adóék

ennyi.
Itt van egy dél-amerikai ország rendszerváltása. 1988-ban volt, és máris film készült róla. Hogyhogy máris? Hát ahhoz képest mindenképpen máris, hogy Magyarországon rendes politikai drámát nem csináltak az átmenetről: a rendszerváltás Magyarországa legfeljebb kulissza a…..
A multikkal kapcsolatos népi ellenérzések különösen erősek, illetve a kritikátlanság -- etatista liberális oldalon -- különösen szembetűnő olyan tőkeszegény (tőkeimportőr) országokban, amelyek egyúttal alacsony hozzáadott értéket is képviselnek a multinacionális ellátási…..
Reformista Pista 2012.12.31 11:59:28
Ezenkívül felhívnám a figyelmet még egy dologra: attól, hogy egy vállalat székhelye mondjuk Németországban van, az még nem jelenti azt, hogy német tulajdonú. A multik ugyanis szinte kivétel nélkül nyrt formában működnek, és a szabad tőkeáramlás miatt teljesen kevert tulajdonosi kör jön létre. Csak egy példa:

www.allianz.com/en/investor_relations/share/shareholder-structure.html

(4. diagram)

És akkor folytassuk egy picit: az nyilvánvaló, hogy attól még, hogy nem jönnek ide multik, ha termelni akarunk valamit, ahhoz be kell ruházni, ahhoz meg megtakarítás kell.
Tehát tegyük fel, hogy nem kell ide tesco, mi építjük ki az áruházhálózatot, mondjuk 200 milliárd forintból. Ezt megteheti az állam, ekkor neki kell beruházni ->magasabb adók/hitel(szintén külföldi, mivel belső megtakarítás alacsony), vagy összedobhatja a lakosság vmilyen módon (pl. egy tervezett beruházási alapon keresztül), de akkor ezek szerint van nála 200 milliárdnyi tőke.
Na most tegyük fel, hogy hagyjuk inkább mégis idejönni a tescot, de ha már itt van ez a 200 milliárd tőke azt befektethetjük tesco részvénybe, és kb. ugyanott vagyunk.

Ez kicsit sarkos, de valóban így működik, azaz a nettó tulajdonosi jövedelemáramlás a felhalmozott befektetői pozícióktól és azok aktuális hozamától függ.

Azaz annyi az egész, hogy jelentősen emelni kell a megtakarítások arányát, így hiába külföldi székhelyű cégek fektetnek be, de ugyanúgy tulajdont lehet szerezni abból a pénzből, amibe kerülne kiépíteni hazai irányítású cégeket.

Ebből is kifolyólag ez a prosztó multiellenesség teljesen ezo szint, kb. mint az "orvoslás" a bp tv-n.
Reformista Pista 2012.12.31 13:10:53
@reálisan: Nah, te nagy magyar!
a károk, meg a kiárúl az mit jelent?
Tanulj meg magyarul te buta g.ci
Mi ez a drámázás? Az verte ki a biztosítékot, hogy egy fél generációra való fiatalt akart megbélyegezni a kormány. A lébecoló diák bélyegét sütötték mindenkire, aki nem fejezte be időben a tanulmányait, tekintet nélkül a körülményekre. Mindegy, hogy egy gyermek születése,…..
Reformista Pista 2012.12.19 22:43:44
@Kiszámoló: Ha hülye vagy a matekhoz, akkor nem kell közgazdásznak menni.
Azért vannak olyan gazdasági területek, amihez azért kell durva matek (pénzügy, gazdelemzés stb...)
Mi a helyzet? Első bejegyzés lévén, úgy illő, hogy bemutatkozom: Reformista Pista vagyok, a blog célja pedig javaslatok megfogalmazása aktuális gazdasági, politikai kérdésekben, egy egyszerű állampolgár klaviatúrájából. Most, az első bejegyzés idején, aligha van aktuálisabb…..