Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ZeroPont

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha a dolgok rosszabbra fordulnának és a világ káoszba fulladna körülötted, hova menekülnél? Sokan közülünk már rendelkeznek valamilyen menedékkel (alfabázissal ;) ), rejtekhellyel, ahol kihúzhatják addig, amíg jobbra nem fordulnak a dolgok. Ha neked még nincs ilyened és nem…..
ZeroPont 2014.11.21 21:04:46
@stg44: Igaza van mengyan kartársnak, ha már fejben elkezdesz felkészülni, máris többet tettél mint a legtöbb ember. Aztán ha már jobban átlátod a dolgokat, a tényleges fizikai felkészülés is könnyebben fog menni.
ZeroPont 2014.11.22 21:40:14
@mengyan: Attól függ, hogy mennyi időt, pénzt és energiát tudsz és akarsz ráfordítani. Egy időben én is sokat kacérkodtam ezekkel a földházakkal. Csakhogy a megépítésük korántsem egyszerű, pontosabban nem mindegyiké. Így jutottam el az Árpád-kori veremházig. Ehhez józan paraszti észen és pár markos emberen kívűl, más szaktudás nem nagyon kell. Tény, hogy kényelmi szempontokból nem veheti fel a versenyt a Hobbit házakkal. De az egyszerű és viszonylag gyors elkészíthetőség, a kiválló álcázhatóság és a csekély anyagigény nekem e felé billentette a mérleg nyelvét. És ha az őseinknek is megfelelt igen hosszú ideig, akkor túl rossz nem lehet. :-)
Mindannyian sok időt töltünk különböző épületekben: irodaházakban, üzletközpontokban, ipari létesítményekben és persze otthon. Néha azonban előfordul, hogy a hétköznapi munkavégzés vagy bevásárlás egyik pillanatról a másikra katasztrófába csap át. Földrengés,…..
ZeroPont 2014.11.20 20:23:20
@mengyan: Szia! A zsikravetős csat fém betétje valószínűleg gravírozható, ám elég kis méretű így nem hiszem, hogy túl sok infó elférne rajta. A fémallergiától ebben az esetben ne tarts, a ferrocérium rúd zárt állapotban a csat belsejében található, a szikráztató fém betét pedig a csat külső oldalán, így mikor a kézen van egyik sem érintkezik közvetlenül a bőrrel. Ha gondolod én megadom az elérhetőségét annak akitől a paracordot szoktam rendelni, (viszonylag) korrekt áron és megbízható minőségben kaptam eddig tőle a zsinórt. Persze csak ha érdekel.
ZeroPont 2014.11.21 20:57:43
@mengyan: Szia! Ha jó színt és fonást választasz, bármilyen órát feldob egy frankó paracord szíj. Persze én erősen paracord fan vagyok, ezért nem biztos, hogy a véleményem objektív és mérvadó. :-) Egyébként tényleg szégyen és gyalázat, hogy kés nélkül mászkálsz, roppant könnyelműség. Én inkább mennék el gatya nélkül itthonról, mint kés nélkül. Nekem is van egy Böker Magnumom, egy Black Knight. De mostanában nem hordom mert rá kellett jönnöm, hogy városba nagy, erdőbe meg kicsi. De hát van ilyen, a tapasztalat a legjobb tanítómester. ;-)
Ebben a cikkben a Bug Out Bag-gel (BOB) foglalkozom, azaz magyarul a menekülőzsákkal. Miért van szükségünk menekülőzsákra?Túlélési tippek után kutakodva jövünk rá sokszor, hogy vannak kezelhetetlen helyzetek az életben, amikor már nem tudjuk befolyásolni a történéseket. Ez…..
ZeroPont 2014.03.03 23:36:24
@imi23: Hát, impozáns lista, meg kell hagyni. Most, hogy átolvastam így hirtelenjében csak egy apróság jutott eszembe. Az én motyómban a ponyva egy PE zsákba van belecsomagolva, szükség esetén pakolni is lehet bele de nem főleg emiatt. Ha olyan helyen kell menedéket készíteni ahol vizes/nedves a talaj igen hasznos tud lenni. Elvágom, kiterítem és erre kerül a polifoam meg a hálózsák. Nagyban növeli az ember komfortérzetét, ha el tudja szigetelni magát az alulról érkező nedvességtől. Plusz induláskor is könnyebb összerámolni, ha nem kell a polifoamról/hálózsákról gallyat, levelet, sarat pucolgatni, csak elpakolja az ember és mehet. A neylont meg csak lesöpröm, összetűrőm és kész. A zsákot még ki lehet váltani egy 1m*2m-es fóliával is, az még kevesebb helyet foglal. Most így első blikkre ennyi. Viszont egy kérdés! Érdekelne mekkora a súlya a komplett cuccodnak?
ZeroPont 2014.03.23 17:16:02
@imi23: Köszönöm az előző válaszod! Újból és újból átolvasom a listádat és be kell látnom roppant alapos, bár nekem egy kicsit túl sok minden van benne. Mivel eléggé megszállottja vagyok a késeknek ezért lenne egy tippem. A machete-t nyugodtan rakd ki a zsákodból, mert csak fölösleges plusz súly. A mi klímánkon nem nő olyan sűrű aljnövényzet az erdőkben amelyen, napokon keresztül utat kéne vágni. Mivel a machete-t főleg bozót irtásra lehet használni (meg zombi aprításra), vajmi kevés létjogosultsága van itt Európában. Az erdőben előforduló feladtok megoldására túl nagy és nehéz. Sokkal jobban jársz egy kisebb méretű fixpengés késsel. Azzal minden napi feladatot el lehet látni, a komolyabb vágási feladatoknál pedig a machete helyett használhatod a kis fejszét. A felszerelésnél egyébként csak annyit írtál, hogy kés. Kíváncsi lennék, hogy konkrétan milyen késre gondoltál és milyen feladatokhoz (túléléshez vagy harchoz)? Valamint roppantul fúrja az oldalamat, hogy mit takar az „Egyénileg kialakított önvédelmi felszerelés.”. Részleteznéd ezt nekem egy kicsit?
1993. február 26-án bomba robbant a World Trade Center északi tornyának tövében. A merénylő tervei szerint a detonáció ütötte lyuk miatt az épület rádől majd a déli toronyra, elpusztítva mindkettőt. A terv nem egészen így sült el, de amellett, hogy 6 ember életét vesztette,…..
ZeroPont 2014.02.21 20:58:44
@mengyan:Csak általánosságban elmélkedtem, konkrétan nem címeztem senkinek az irományomat, de nem bánom ha magadra vetted, mert úgy látom elég egyformán látjuk a dolgokat és kifejezetten hasznos kis eszmecseréket folytatunk. Bár az is feltűnt, hogy a kezdeti lelkesedés után szinte mindenki felszívódott, mintha csak ketten lennénk a Blogon.
:-)
Nekem az Ökofalvas elgondolással vannak fenntartásaim, mert a jelen helyzetben jó alternatívának tartom, de ha beüt a mennykő csakis úgy maradhat életképes, ha olyan összetartó közösség lakja aki képes és hajlandó is megvédeni azt ami az övé. Olyan barátnőt találni aki pedig szeret kapálni, hát nem tudom. Sok sikert kívánok (őszintén), mert állítólag vannak még csodák. Bár a magunkfajta inkább realista típus.
;-)
ZeroPont 2014.02.23 21:21:23
@mengyan: Nem csak az a problémám az Ökofalvakkal, hogy be kéne illeszkedni egy már meglévő közösségbe. Főleg egy olyanba amelynek igen rövid jövőt jósolok a jelenlegi törvényes keretek nélkül. Én voltam Somogyvámoson, a Krisna-völgyben. Hát, ha kitör a balhé róluk legfeljebb azt tudom feltételezni, hogy elmondanak még két Hare-Krisnát a fosztogatók lelki üdvéért. Jó alternatívának tűnhet egy ilyen közösség megszervezése olyan emberekkel akikben megbízol és akik hajlandóak lennének konkrét lépéseket is tenni a „problémák elhárítására”. De vajon mennyi embert lehetne bevonni egy ilyen közösségbe optimális esetben? 100-at, 200-at? És vajon hányan fognak lakni csak a legközelebbi városban amikor beüt a vész? Pár ezren? Az a baj, hogy ilyen esetekben a számok mindig a Prepperek ellen dolgoznak. Ha a városokból megindulnak az éhező tömegek úgy fogják letarolni az önfenntartó közösségeket mint a sáskák. A kis közösség megóvása pedig csak olyan brutális véráldozatok árán volna lehető amire (szerintem) sem lelkileg, sem technikailag (fegyverek, lőszerek beszerzése, használatuk elsajátítása) nem lehet felkészülni a jelen körülmények között.
ZeroPont 2014.03.15 18:34:47
@Lord Warrior: Nálad a pont! ;-)
Korábbi vendégszerzőnk remek írása után ismét egy kiváló cikket osztanék meg, ezúttal Balogh Ádám tollából. Elsősorban a különböző felszerelésekről, a túlélőzsák tartalmáról, az alfabázisról (nagyon tetszik a kifejezés! :D ) olvashattok, de még sok egyéb…..
ZeroPont 2013.04.02 11:09:15
@Zöld Október:

Szia, Zöld Október!

A fix pengés kések előnyeit és kiválasztási szempontjait jól összefoglalta SZL8. Használhatóság és terhelhetőség szempontjából igen lényeges, hogy a markolattüske, azaz a penge markolatba illeszkedő része milyen hosszú. Minél hosszabba markolattüske annál strapabíróbb a kés. A legideálisabb a markolat teljes hosszán vagy azon hátrafelé is túlnyúló markolattüskés, úgynevezett „Full tang”, kések. Ezek a kések általában elég drágák de egy kis kompromisszummal találhatunk magunknak megfelelő kést. Ha a markolattüske a nyél legalább feléig vagy 2/3-ig ér, akkor az már elég erős ahhoz, hogy tartós használatnál is megbízható társunk legyen. A legtöbb outdoor és munkakés általában ilyen, így elég széles palettáról válogathatunk. A penge anyaga sem utolsó szempont a választásnál. Két fő típust különböztetünk meg, a rozsdamentesacél és a szénacél pengék. Mindegyiknek van előnye és hátránya is. A szénacél pengék nagyon jól és könnyen élezhetőek, ám hajlamosak a korrózióra, vagyis folyamatos törődést igényelnek. A rozsdamentes pengék nehezebben élezhetőek, viszont nem érzékenyek a nedvességre. Én a késeket általában Bushcraft-os szemmel nézem, ezért nem szimpatizálok a bicskákkal. Félreértés ne essék, a bicskák kiváló eszközök mindennapi használatra, nekem is van egy Wengerem. De túlélési szituációban nem szívesen bíznám rá az életem. A bicskák achilles sarka a penge és a nyél egymáshoz rögzítésében rejlik. Még a legdrágább és legmárkásabb bicska is ki fog lazulni a folyamatos használattól és egy erőteljesebb oldalirányú feszítésnél vagy csavarásnál (ami faragásnál elkerülhetetlen) nagy valószínűséggel el fog törni. A penge hátát kaparásra használva komoly erőhatások érhetik a bicska zárszerkezetét és ezt nem mindegyik bírja és nem csak túlélési helyzetben lehet roppant kellemetlen ha az embernek a saját kése csukódik az ujjaira és vág el belőle kapásból kettőt-hármat. Ilyen esetet a saját szememmel láttam, sőt az én egyik bicskám zárja egy kisebb ág átvágása közben oldott ki és vágta el majdnem az ujjaimat, pedig rendeltetés szerűen használtam. Az általad említett Victorinox-ok fűrésze bitang jó, csak sajnos rövid. Egy pár ezer forintos összecsukható fűrésszel sokkal jobban jársz és ezzel még a baltát is kiválthatod. Én személy szerint inkább fűrész, mint balta párti vagyok mivel a balta sok esetben kellemetlenül hangos. Összegezve szerintem a bicskák képességei inkább városi környezetben használhatóak ki jobban, ám erdőre-mezőre-dudvába inkább ne.
Az általad belinkelt kést (Lindbloms Knivar) sajnos nem ismerem közelebbről. De nagyon hasonlít az én egyik késemre a Hultafors RFR GH-ra. Mivel mindkettő svéd kés, nem hinném, hogy túl nagy különbség lehet a kettő között. És a Hultafors-al szerzett tapasztalataim alapján szerintem, kiváló eszköz lehet. Azt javaslom szánj rá egy napot és vidd ki terepre. Próbálj meg vele ágat vágni/hasítani, cöveket vagy bármit faragni, ha esetleg van szikravetőd azzal is kipróbálni. Faragásnál több fogásmódot is kipróbálni, hogy mindegyiknél kényelmes-e a markolat. Ha beválik és bírja majd a strapát, akkor szerintem ennél jobb „túlélőkésre” nem is lesz szükséged. A következő linken megnézheted én milyen teszteknek vetettem alá a Hultafors-ot, talán segít:

indafoto.hu/ZeroPont/hultafors_craftsmans_knife_rfr

A Mora-k között is igen nagy a szórás ár/érték arányban, sokat fog segíteni a választásnál ha már tudni fogod, hogy konkrétan milyen feladatra keresel kést. A 911-es jó kés csak több odafigyelést igényel a szénacél penge miatt. Belinkelek még egy Mora-t ami érdekes lehet. Az egyik barátom akar most ilyet venni, mert jónak tűnik.

www.mountex.hu/termek/10702-093-0/light_my_fire_fireknife_kes_tuzgyujtoval

Üdv: ZeroPont
ZeroPont 2013.04.05 22:30:21
@knife1:
Szia!

Lehet, hogy egy kicsit félre érthető voltam. Nem úgy gondoltam, hogy konkrétan a Mora 911-es jó kés, hiszen személyes tapasztalatom nincs vele. Hanem hogy a Mora-k általában. Persze az árkategóriájukhoz képest (bár amióta észrevették, hogy „divatba jöttek” ők is kezdik felverni az árakat). A probléma amit említettél, pontosan a szénacél penge egyik előnyéből következik, bár ez ellentmondásnak tűnik. Mint említettem a szénacél pengék viszonylag könnyen élezhetőek, mivel „puhábbak” a rozsdamentes acélnál. Ebből következik, hogy aktív igénybevételnél korántsem olyan éltartók, ergó többször szükséges élezni őket. Bár itt is vannak különbségek. Nekem van egy régi, amerikai Cold Steel Bushman-om és egy osztrák Glock 81-em is. Mindkettő szénacél, a Bushman-t mégis ritkábban kell élezni a Glock-hoz képest (bár az én tapasztalatim szerint ez minden késnél egyedi és csak használat közben derül ki). Az éltartás nagyban függ az anyagösszetételtől, a gyártási technológiától és az élkiképzéstől is. De nagy általánosságban elmondható, hogy a rozsdamentes acél pengéket ritkábban kell élezni a szénacéloknál ugyanolyan igénybevétel mellett, ám a rozsdamentes pengéket viszonylag nehezebb is keményebb anyagösszetételükből adódóan. Mindkét acélfajtának van előnye és hátránya is. Az már a „Felhasználótól” és a felhasználás várható módjától függ, hogy a késválasztásnál melyik tulajdonságokat részesíti előnyben.

Üdv: ZeroPont
ZeroPont 2013.04.06 20:08:58
@knife1:
Szia!

Hát lehet, hogy én tudom rosszul de azért utána néztem. És ezt találtam a Vickers-féle keménységi táblázatban:

Szénacél 55-120HV
Rozsdamentes acél 140-180HV

Tehát ez alapján a rozsdamentes acél keménysége jóval magasabb a szénacélnál. De inkább belinkelek egy videót a szénacél Cold Steel Bushman-ról, többet mond minden szónál. 1.00-tól – 1.12-ig tart a lényegi rész.

www.youtube.com/watch?v=Xq1EFWVV3C0

Ilyen rugalmasságot rozsdamentes késpengénél még nem tapasztaltam, mivel azok sokkal keményebbek/merevebbek. Bár természetesen mindig akadnak kivételek, de ezek is inkább csak erősítik a szabályt (és főleg horribilis az áruk).

Üdv: ZeroPont