Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ezüst Utazó

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Svédország után Dél-Afrikába vezetett Kátya és férje útja, ami azért elég nagy kulturális és életmódbeli váltás. Így aztán különösen érdekes, milyen a sokak által „legdélibb európai országnak" tartott Dél-Afrikát egy ilyen váltást követően. Lássuk! „Bár…..
Ezüst Utazó 2013.07.19 01:07:55
@diggerdriver: Ez nagyon guszta, receptet kérek!!!
Többször jártunk már hajón, ám úgy, mint ma, még nem. A mai poszt szerzője ugyanis egy bárzongorista, aki sokat dolgozik óceánjáró luxushajókon (is), és bár szinte látom magam előtt a kétkedő hozzászólásokat (hogy finom legyek), annyit előre le szeretnék szögezni, hogy a…..
Ezüst Utazó 2012.12.30 02:22:18
@nigara:
„ nekem mindig az a bajom, hogy miért megy el valaki annyi pénzért dolgozni? (Ha meg vállalja, akkor nyilván nagyon jól tudja, hogy miért.)
A diplomás munkakörökben is pont ugyanez van. A magyar ennyire becsüli magát.”

„ elárulom, hogy multikban pénztárosok, vagy pl. biutosági őrök is ennyit keresnek.
Mert mindig van, aki elmegy annyi pénzért is...”

„ na de ha ő ezt bevállalta, önként(!), akkor mi a baj?
Ha neki jó, akkor legfeljebb azok háboroghatnak, aki ugyanabban a szakmában vannak, és miattuk nem kapnak magasabb bért ők sem. Ők viszont joggal mérgesek.
A külvilág nem.”

Hát, több mint egy napra volt szükségem, hogy ezekre az érdekes posztokra reagáljak, komolyabb indulat nélkül. Ha nem titok nagyon érdekelne, mit dolgozol, hogy ennyire otthon vagy a pénztárostól a diplomásig mindenki életében és hány éves vagy, hogy ily jó rálátsz a kis magyar valóságra? Próbálok egyesével reagálni, ne maradjon ki semmi. Kicsit hosszú lesz, ha valakit nem érdekel most görgessen tovább!

Miért is megy el valaki h.gyért-sz.rért dolgozni? Azt mondod érdekel? tuti? Akkor vegyünk egy egyszerű JóskaPistát legyen mondjuk 45 éves biztonsági őr, ez olyan szép népszerű szakma. Jóska eredetileg bőrdíszműves volt, imádta a szakmáját, jó volt benne, jól élt. Majd jöttek a kis kínaiak és néhány év alatt tönkrement ez a szakma, néhány más ruházati szakmával együtt. Mert onnantól volt az olcsó szar, meg a drágább jó. Eleinte még a Tesco is jó bőröveket árult, de rájöttek, hogy ha csak szart árulnak, szinte ugyanannyiért akkor az pont ugyanúgy megveszik a „bunkósuttyóigénytelenparaszt” magyarok, mint a jót, mert különben leesik a gatyájuk. A profit viszont sokkal magasabb. Jóska egyik napról a másikra (valójában évek teltek el, de Jóska naivan azt hitte, egy pici szelet csak marad nekik, hisz amit csinálnak, jó, minőségi, hát melyik ország hagyná ezt veszni..?) munka nélkül maradt. Nem ijedt meg, hiszen jó szakember volt, majdcsak lesz munka valahol, és elkezdett keresni...végig hívta az ismerősöket, de vagy rég tönkrementek, vagy épp csak fenn tudták még tartani magukat, Jóska ment tovább, bújta a hirdetéseket, de semmi, végigjárta azokat a helyeket, ahol nem volt ismerős, de tudott róluk, semmi. Szép lassan felélte a maradék pénzét, mire eljutott a munkanélküli hivatalba, az ott ülő hölgyektől csak egy szánakozó mosolyt kapott, mikor elmondta, hogy milyen munkát szeretne és hány éves(mert ebben az országban másképp repül az idő, itt egy 45 éves ne legyen már teher a társadalom vékonyka nyakán, verje ki (a fogait) és menjen fel a hegyre meghalni, ha nő akkor 35-40 évesen tegye mindezt, mert nem elég, hogy öreg még a melle is lóg az meg hogy néz ki! nem?de.) egy jobb érzésűtől egyetlen szót még: Átképzés! Addig is kap 3 hónapig munkakeresési támogatást ami akkora összeg volt, hogy majdnem elég is volt a rezsije felére. Sejj megörült Jóska, úgy megörült, majd a Dunának ment. Majd jobb nem lévén biztonsági őr lett. Azt hogy valójában mekkora órabért kapnak, tán hagyjuk is. Tudod miért vállalta mégis? Azért hogy ne dögöljön éhen!!!!! Mert Te nyilván nem voltál még ilyen helyzetben, de tudod az a 60 ezer nettó amit mostanában minimálbérnek mertnek nevezni, pont 60 ezer forinttal több mint a 0!!!!

Pont ugyan ez lenne a diplomás munkakörben? Abban ugyan nem vagyok otthon veled ellentétben, de azt látom, hogy manapság vagy:

a, van állásod diplomásként( mert van egy haver valahol, vagy elég eszed volt és egyetem, főiskola alatt kapcsolatokat próbáltál szerezni nyári munkán, gyakorlaton; vagy hiányszakmában sikerült diplomát szerezned és kapkodnak utánad)

b, bele kóstolhatsz a jóba rögtön, mint munkanélküli( ha mákod van a nyomorult szüleid, még sajnálni is fognak, és továbbra is eltartanak így 30+évesen) tisztelet a kivételnek, akit tényleg az esze miatt vettek fel és ne adj Isten még dolgozott is mellette( részükre mélységes respect) bár ez utóbbiak, nem hiszem, hogy ebbe a csoportba tartoznak..

c, végzel egy középszar betanított munkát, letagadva a diplomád és a nyelvtudásod, hogy egyáltalán felvegyenek és szép csendben, tönkremész emberileg.

Nem a magyar becsüli ennyire magát, a magyart becsülik ennyire, nagy különbség! Szomorú, hogy el kell menekülj a saját hazádból ahhoz, hogy emberhez méltó életet élhess!!!

„Ha önként vállalja, mi a baj?”

Mit is vállal önként? Hogy nem segélyből, meg közmunkából akar „megélni”? Hogy pontosságot, precíz munkavégzést, lojalitást, hűséget, rugalmasságot, magas stressz tűrést, piacorientált gondolkodást, csapatban való gondolkodást, vállalati szemléletet várnak 60ezer nettóért? Arról ki tehet? Az a szemét aki enni akar? meg villanyt, vizet, fűtést, ruhát?a telhetetlen senkiházija, hogy halt volna éhen, mielőtt az esélyeidet rontotta volna egy jobb fizetésre….a szemét!
Ezüst Utazó 2012.12.30 16:51:01
@nigara: valóban poszt, elírtam, de csak elküldés után vettem észre. Kedves, hogy szóltál.
Ha valami nem egyértelmű kérdezz nyugodtan és válaszolok, ha azt se érted mit írtam akkor mire reagáltál?

Légy oly kedves és idézd azt a részt, ahol gyengeelméjűnek, ill. hülyének tituláltalak, mert nem stílusom és ez esetben megkövetnélek. Nem szoktam lehülyézni senkit csak mert nem értek egyet vele.

"Amire reagálnék: nagyon rosszul tippelsz, ne nagyon költsd az amúgy is kevés pénzed lottóra."
Ezt fejtsd ki bővebben ha megkérhetlek, mert nem értem mire reagálsz, semmire sem tippeltem veled kapcsolatban, épp te teszed, mikor kinyilatkoztatsz, mennyi is a pénzem:)). Az elején ugyan megkérdeztem mit dolgozol, de erre nem válaszoltál, természetesen, ha nem szeretnél ne tedd, közöm nincs hozzá csak érdekelt, mert elég sarkosan látod a világot szerintem.

"Szomorú, hogy el kell menekülj a saját hazádból ahhoz, hogy emberhez méltó életet élhess!!!"
Nos, én is pont ezt mondom (ugyan nyelvtanilag én meg tudom helyesen fogalmazni, veled ellentétben)
Kérlek fogalmazd meg akkor helyesen, szeretek tanulni a nálam okosabbaktól! Komolyan érdekel, szerintem ugyanis helyesen van megfogalmazva.

"Nem a magyar becsüli ennyire magát, a magyart becsülik ennyire, nagy különbség! "
nem, az is magyar, aki téged ennyire becsül - és úgy tűnik, igaza van.
Ez elég érdekes megállapítás, hiszen te sem ismersz, vajon honnan veszed, hogy engem, hol, mennyire becsül bárki is, és mennyire van, vagy nincs igaza?

És akkor reagálnék arra a két mondatodra, amivel nem megítéli és beskatulyázni kívánsz, hanem valóban érdemben reagálsz:
"Fel kell állni és kiállni magadért - ha nem teszed, akkor ne a többi embert utáld. Sok országban a dolgozók kiállnak magukért."

Gyönyörű idea, csak semmi köze a mai magyar valósághoz.
Sok országban, vagy van valós szakszervezet aki kőkeményen kiáll érted( a dolgozóért, mielőtt magadra veszed és azt hiszed tippelek) és/vagy olyan munkajogi törvények vannak amik biztosítják a lehetőséget arra, hogy kiállj magadért, ha inkorrekt a bánásmód. Nálunk a jelen helyzet 2:0. Ezzel kapcsolatban számomra a legemlékezetesebb a Malév föld személyzetének sztrájkja volt, ahol sikerült annyi embert sztrájkra hívni, hogy ellehetetlenítsék a munkavégzést( emlékeim szerint gyakorlatilag először) másnapra hoztak külföldről pár embert és felpótolták a létszámot. Ezt szerinted még hol lehetett volna megcsinálni tőlünk nyugatra?
Ha sokat ugrálsz akkor ma egy dolgot érhetsz el, rövid időn belül munka nélkül leszel (szintén általánosságban).
Jelenleg egyetlen dolgot tehetünk, ha nem tetszik ami van keresni jobbat és felállni. Ha pedig erre nincs lehetőség akkor képezni kell magát az embernek és lépni.
Én ezt teszem, és nem utálok senkit, mert nekem olyan az életem amilyen, felnőtt emberként a sorsom az én kezemben van, én nem várom a sült galambot. Nem is irigylem senkitől amije van, a legtöbben keményen megdolgoztak a sikereikért. Ha olyat látok amit magamnak is szeretnék, megpróbálom ellesni, hogy érte el az illető és tanulni tőle, belőle.
Úgy gondolom ide is zömével ilyen emberek gyűlnek össze, csak túl könnyen ítélünk egymás felett, és szívesen értünk mindent úgy félre, hogy lehessen sértődni, vagdalkozni. Pedig akár értelmes vita is kialakulhatna, ami közelebb hozza egymáshoz az embereket és segít megérteni, a másik miért gondolkodik úgy, ami számodra elsőre érthetetlen. Mindezt egymás lehülyézése nélkül.
Ezüst Utazó 2013.01.01 17:48:51
@nigara: Szerintem rengeteg ember él itt aki reménykedik és vár. Aki szeretné azt hinni, hogy nem mehet ez a végtelenségig, hogy előbb utóbb felkapja a fejét az ország vezetése, és pénzemberei és rájönnek, hogyha minden embert a munkája alapján kezdünk megítélni és pozíciót osztani nekik, akkor elindulhat az ország fejlődése amiből ők még többet nyerhetnek.

Mindenki addig vár, míg el nem éri a tűréshatárt ami körülveszi, mert akkor bizony el kell gondolkodni, hogy merre tovább.

De amiért vár annak nem feltétlen azaz oka, hogy ostoba birka. Csak röghöz kötött, ezt látta így nevelték és nincs benne, kóborvér. Itthon akar boldogulni. A mai 30+ korosztály legtöbbje nem beszél egyáltalán nyelveket, vagy ha igen rosszul (nyilván vannak kivételek ezek döntő többsége már nincs itthon sztem.). És mivel legtöbbjüknek van kialakult egzisztenciája, gyereke, hitellel terhelt lakása, még nehezebben. Arról nem is beszélve, ha még előrébb megyünk korosztályba 40+ ahol esetleg még az érettségi is hiányzik, mert bőven elég volt a szakmunkás ahhoz amit csinál. Itt azért nagyon komoly döntés belevágni egy idegen országba és hátrahagyni (kiadni, eladni) ami van a bizonytalan jóért. Amihez ugye kéne egy legalább középszintű nyelvtudás + pénz, miközben egyik hónapról a másikra élnek a legtöbben.

Abban viszont teljesen igazad van, hogy tenni kell, mozdulni kell, de ehhez hinni kell abban, hogy odakint van esélyed egy normális életre. Bár mostanában lassan mindenkit elér az "ennél csak jobb lehet bárhol" feeling.. legalább is a környezetemben ezt látom.

Komolyan féltem ezt az országot, mert akiben egy kis akarás tettvágy, mersz van azok elmennek és valóban csak a fásult és valamilyen szempontból képzetlen emberek maradnak akikkel tényleg nem lehet elindítani a fejlődést, felzárkózást.
Belülről minden kicsit más, írja mai szerzőnk, István, aki ápolóként dolgozik Ausztriában és úgy látja, hogy sehol még annyi ideges és lelkileg deformált emberrel nem találkozott, mint ott. Az igazság, szokás szerint, valahol az arany középúton lehet. „Sokan próbálnak…..
A Közel-Kelet országai mindig kicsit titokzatosnak tűnnek az egyszeri európai ember számára, hiszen nehezen tudjuk a saját kulturális berögzültségeink segítségével elképzelni, milyenek is lehetnek a mindennapok egy ilyen országban. Ezért is jó olvasni Abaya írásait, hiszen…..
Határátkelő Azért sem adom fel! 2012.12.19 06:58:00
Tartok tőle (mi több, a számokat elnézve tudom), a mai történet nem egyedi, éppen ezért annyira szívbemarkoló. Szerzője egy házaspár hölgytagja, akik életük azon szakaszában vannak, amikor az elmúlt évtizedekben fáradságos munkával felépített egzisztenciát kellene…..
Ezüst Utazó 2012.12.20 02:54:28
@Jess G: Ebben tévedsz, a részmunkaidősök bruttó bérének több mint a negyedét benyelik, ilyen-olyan jogcímen, nem csak nyugdíjjárulékot vonnak.
Akadt már egy pár viharos au pair történet itt a blogon, ezért is örültem meg Klaudia írásának, aki személyes tapasztalatból kiindulva próbálta meg (szerintem sikerrel) felvázolni ennek a nagyon különleges és sok potenciális feszültségforrást magában foglaló munkának a…..
Ezüst Utazó 2012.12.12 22:20:58
@hogyne,persze,igazad van!: Szia engem érdekelne melyik oldalon találtál rá erre a lehetőségre :)
Amúgy szerintem, mindenképp menjél, ha nem működik, haza tudsz jönni. Egy tapasztalattal gazdagabb leszel, ha már belevágtál, ne most hátrálj meg. Sok szerencsét:)
Ezüst Utazó 2012.12.13 21:13:33
@hogyne,persze,igazad van!: Köszi az oldalt, és még egyszer sok sikert! Jelentkezz majd és mesélj! :)