Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Székely István Gergő

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vasárnap este, a választások eredményeit ismertető exit poll-ok, és a legelső reagálások tudomásul vétele után ezt írtam Facebook oldalamon: „Szánalmas, olcsó, dühítő: a rossz időjárás és az RMDSZ demobilizált az EMNP szerint. Már megint sehol egy önkritikát gyakorló,…..
Székely István Gergő 2012.12.11 19:21:36
Kedves Andrea,
mivel személyesen említve vagyok az írásban, kénytelen vagyok reagálni.
1. A Néppárt „minimális” célkitűzéséről: bármennyire nehezen hihető, ezt lehet objektíven is definiálni. Persze ha a párt saját szempontjából nézzük a dolgokat, és nem egy másikéból. Amire én értettem az az, hogy elérték az ötvenezer szavazatot. Ez persze sovány siker, de például ebben a blogbejegyzésben sincs megemlítve az az érv, hogy a Néppártot most már fel lehetne oszlatni stb., akárcsak az MPP kapcsán ezt szokás volt emlegetni annak idején. Tartok tőle hogy 50 ezer alatti eredmény esetén történt volna erre utalás. Ez tehát a félsiker, amire értettem.
2. Az orbaiszéki képviselői körzet kapcsán a következőket jegyezném meg.
2008-ban az RMDSZ 38,8%-or ért el ott, úgy, hogy magyar ellenjelölt nem volt, a PSD (amely amúgy a mandátumot végül elnyerte) 24,79%-ot. Idén az RMDSZ 41,65%-ot, az USL 30,95%-ot. A Néppárt 4,42%-ot, ha ezt hozzáadnánk az RMDSZ eredményéhez, akkor 46,06%-ot kapnánk. Ez sem lett volna elég a mandátum megnyeréséhez. Természetesen itt lehet érvelni aztán azzal, hogy de a Néppárt amellett, hogy indult, még demobilizált is, de ezt előbb valaki legyen szíves és bizonyítsa be adatokon, és magyarázza meg, hogy 2008-ban miért nem nyert ott az RMDSZ magyar ellenjelölt híján sem, utána tárgyalhatunk.
Félre ne értsen azonban senki: nem azt mondom, hogy az orbaiszéki mandátumot nem lehet elviekben megnyerni. Az abszolút többség elérése itt nem lehetetlen, ha a magyar mobilizáció lényegesen jobb a románnál. Viszont ezt most konkrétan a Néppártra kenni… kicsit meredek. Ráadásul ha meg is lett volna az abszolút többség, többletmandátumként az USL így is úgy is behúzott volna a megyében egy képviselőt. Végülis normális is, hogy egy háromnegyedrészt magyar és egynegyedrészt román megyében legyen egy román képviselő is, nem?
3. Ezzel pedig elérkeztünk a legfontosabb dologhoz. Mégpedig ahhoz, ami végül mégsem bonttatik ki a blogbejegyzésben, bár az ígéretesen indul (pl. „mindkét párt hibázott a kampány során”, sőt, „az RMDSZ talán eltúlozta azt, hogy riogatta az embereket”).
Maximálisan egyetértek a szöveg következő kijelentéseivel: "Gerinc és emberi tartás kérdése lenne az, hogy a néppárt (sic!, és amúgy kétszer is a szövegben így…) a választási kudarcért vállalja a felelősséget, és a szánalmas szereplést ne próbálja sikerként eladni. Aljas húzás a havazásra és az RMDSZ számlájára írni az eredményeket."
Csakhogy folytatni is kellene. Például ugyanezt leírva a pártok nevének felcserélésével. Ugyanis az RMDSZ sem burkolózhat abba, hogy a Néppárt az egyetlen felelős a kudarcért/félsikerért. Mert lássuk be, ez az RMDSZ számára is csak félsiker. Folytatva egy másik mondatát a szövegnek: én az RMDSZ részéről sem hallottam senkit "még szembenézni a számok igazságával". Egyelőre arról olvastam nyilatkozatokat, hogy az erdélyi magyarok 88 (90?) százaléka az RMDSZ-re szavazott, és ez mennyire jó így, és hogy miket kellene a Néppárttal tenni. Pl. pofozni, eltemetni, gondolom minden magyar számít alapon.
Nyugodtan ki lehet engem kiáltani engem Néppárt-bérencnek, amúgy kezdek immunissá válni rá. Tisztában vagyok azzal is, hogy ez a blogbejegyzés is ugyanazt a célt szolgálja, mint pl. TTT-ék túlhajszolt 6:3-as stratégiája: fogódzókat kínálni a saját tábornak, megerősíteni őket hitükben. Ennek ellenére azt gondolom, ebből a választási eredményből mindkét félnek egyformán le kellene vonnia a konzekvenciákat. Hogy miért, azt nem szükséges szerintem kifejteni. Mindkét oldal naponta hivatkozik erre úgyis.
Tisztelettel,
Székely István Gergő