Regisztráció Blogot indítok
Adatok
archipet

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
..
archipet 2013.07.07 00:38:23
Én tényleg nem szeretnék antidrukker lenni, de már a harmadikat is nézve néhány dolog szúrja az oldalamat:

Ok, én tényleg nagyra becsülöm a szerző munkáját, legfőképpen kitartását, hogy képes fenntartani érdeklődését, töretlenségét, népszerűségét. Még az is figyelemre méltó, hogy a korrekt tematika szerint szerkesztett videók között is van kedve kísérletezni, új utakat próbálni (több-kevesebb sikerrel, mert ilyenkor a rajongók rendre visszakérik a megszokottat, "lécci írjál erről meg arról" - a rajongók akarata szent) .
Az is dícsérendő, hogy remek filmérzéke révén sokszor képes nagyvonalakban rátapintani a problémák/érdemek körvonalaira. Mainstream filmekről van szó általában, komolyabb alkotások rendre kimaradnak, régebbiek rendezőire, így azok hatásaira sincs utalás. Ezzel sincs gondom, mert ugye van egy kör, elsősorban a frissen megjelent filmek köre, ami könnyen kipécézhető, sosem volt még ennyire sok a nehezen értékelhető/értékelhetetlen film. Azt is mondhatnám, hogy a szerző sokszor humoros és jól kezeli a videóvágás lehetőségeiből adódó gegeket is.

Ami a gondom (és erre már bőven voltak előjelek), az az, hogy ezzel az előadással elmentünk egy kicsit félig-meddig stand up-os pocskondiázás és kényszeres bakikeresés irányába. Tudom a címben az idegesítő jelző elvileg "feljogosítja" az embert arra, hogy kőkeményen elintézze ezeket a szarokat, de ez nem kritikai hozzállás, hanem vágyakozás a tapsviharra, amit olcsó poénokkal akarnak kicsikarni. Nem akarok nagy vitákat gerjeszteni, de "vs" jelzőnek itt semmi értelme: bejátszások, szörnyülködés (Emmerichbe, Adam Sandlerbe, trashfilmekbe nem nehéz súlyosokat rúgni): Puzsér trágár (semmi bajom vele), de sokkal összeszedettebb, pontosabb megjegyzései vannak (igaz néha csal, mert jegyzetet is olvas), Gergely sokat hallgat, mosolyog, helyesel, majd a közönség kegyeire lódul egy kis poénkodással, amit egyre nehezebben elviselhető affektálással, túljátszással, idegesítő kiabálással próbál elérni. És közben érzem, a tömeg jól vesz a kanyarokat, nevetnek, reagálnak, de nem a mondandóra, hanem az előadásmódra, túlkapásokra, trágárkodásra (mégegyszer: ilyen kontextusban nincs bajom a káromkodással)
A mainstream nem a mozgókép magasiskolája az tény, de úgy érzem sok ziccer kimarad ennek az előadásnak a hangsúlyaival.
Elnézést a késésért, meghalt a gépem.....
archipet 2012.12.10 15:07:59
Tetszett a megközelítés, és jók a szerző észrevételei is (mint legtöbbször :)
Viszont szerintem nemcsak a film csöpögésével volt probléma. Én nagyon úgy éreztem, hogy a tényleg rendkívül jó vágás és precíz összehangolás ellenére nem sikerült minden idősíkban/történetben egyenrangú tanulságokat és hangsúlyokat elkapni. A poszt-apokaliptikus Hawaii epizód például szerintem bőven hagy a nézőben hiányérzetet. Ne értsetek félre, nem vártam semmi grandiózumot, pergő akciót, pengeélre csúcsosodó drámát a hegytetőn, de a tetőpont szerintem egyátalán nem volt tetőpont (SPOILER és törzs kipusztítása is csak megoldás lett a végére SPOILER)

Tele van olyan nagyszerű képekkel, amik kicsit tompítják a mondanivaló hiányosságait, mintha az adaptálás nem lett volna túl magabiztos.

Nem minden epizódban sikerült a műfaj elemeivel jól "kóperálni". A jelenkori szekvencia saját műfajának lehetőségeihez képest kiemelkedően jó lett (óriási ötlet volt Hugo Weaving-et gonosz nővérré formálni, már ez maga hatalmas bravúr), a zeneszerzős rész is mutatós, de a fantasy részek (a Neo Koreás és a Hawaii-os) kicsit erőtlenek szerintem. A Koreás rész egy-két jó pillanata ellenére megmarad egy átlagos sci-fi-cyber szerelemi történet szintjén, kis légi motorozással. A ’70-es évekbeli történet is szűkszavú, igazi feszültsége nincs, csak egy nyúlfarknyi suspense marad a végére…

Szóval jó munka, szép munka, de nagyon érezni a korlátait