Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fair city

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Határátkelő Zokogott az ország 2014.10.06 06:44:00
Aligha túlzás azt állítani, hogy az elmúlt hetek-hónapok legnagyobb érdeklődést kiváltó világpolitikai eseménye a skóciai népszavazás volt, melyen az ott élők arról döntöttek, önállósodjon-e az ország. Végül azok győztek, akik nemmel voksoltak, ám a referendum és az azt…..
fair city 2014.10.06 12:49:29
OFF (de csak egy kicsit, mert gyerekekről van szó):

444.hu/2014/10/04/8-indok-amiert-a-holland-gyerekek-a-legboldogabbak-a-vilagon/

nekem nincs gyerekem, de a gyerekes kollégák belejavítottak:

4: folynak a viták arról, hogy végölis ez a CITO teszt is eléggé stresszes. Mindemellett elsősorban a nyelvi tudást és a matekot mérik - nyilvánvalóan a nem holland anyanyelvűek így egyből hátrányból indulnak, és már kialakultak a 'fekete' és 'fehér' iskolák, mert így nem keveredhetnek annyira a bevándorlók gyerekei az "echte" holland gyerekekkel.

8: A gyerektartási pénz neve ‘kinderbijslag’. A gyerekek korától függően kb. 235 euróra jön ki átlagban, és csak 3 havonta kapják.

Mindemellett személyes megfigyelásem alapján itt TÉNYLEG nagyon boldognak tűnnek a gyerekek. Ősszehasonltási alapom Írország (ahol még a 3 éveseket is gyerekkocsiba szíjazva tologatják) és persze kis hazánk (ahol meg kb. alig látni már gyereket...)

ON
Határátkelő A legzöldebb sziget 2014.10.02 06:48:00
Mi más lenne, mint Írország, amiről sok mindent lehet olvasni és hallani, olyannyira, hogy az ember néha nem is tudja eldönteni, hogy most akkor elképesztő válság van, vagy mégis jól megy. A mai poszt szerzője, O’Soma nem a semmibe és nem minimális pénzzel döntött a költözés…..
fair city 2014.10.02 12:01:24
@osoma: Nagyon jó poszt, köszönet érte!

'Mivel ők nagyon is jól tudják, hogy milyen a kivándorlás, alapvetően befogadók. (...) Én úgy érzem, hogy a rendszert kihasználni szándékozók miatt alakulhatott ki bizonyos rétegekben a bevándorlókkal szembeni gyanakvás, és ezért nem lehet elítélni őket.' - ezzel 100%ban egyetértek, teljesen meg tudom erősíteni! Én 2007 és 2013 között pont átéltem a változást. Amikor megérkeztem, még 2 nap alatt kérdés nélkül adták a PPS számot, és soha egy rossz szó nem esett a bevándorlókról. Aztán 2008 után kezdett megváltozni a helyzet... De még most is azt mondom, hogy rendkívülien segítőkész és befogadó népség az ír!

Amúgy az ő kivándorlásukról itt egy jó kis interaktív weboldal: www.emigrationisle.com/

'A rádióban mindig azt hallgatom, hogy mikor melyik multi vagy helyi cég teremt új munkahelyeket, milyen szakmával és hány új embert keresnek. Úgy alakítják az adórendszert, hogy a cégeknek megérje idetelepülni és az embereknek megérje dolgozni.' - pont a minap beszélgettem erről egy itteni kollégámmal, aki dolgozott olyan multinál, akiknek Dublinban van a főhadiszállása. Mivel a cégeknek olyan kedvezményes az adórendszerm, cserébe a dolgozóknak is egy csomó pluszt tudnak ajánlani, még a többi más európai nagyváros viszonylatában is.
Praxis Maga meg fog halni 2014.09.30 08:47:54
A vesére várók listája olyan, mint ide a hold és vissza... Tisztelt Blog,   egy velem viszonylag régen megesett történést osztok meg, úgy éreztem itt a helye. A történetben szerepel mind a félrekezelés, mind az emberileg kifogásolható orvosi magatartás…..
Vége a nyaralásoknak, lassan mindenki visszatér a normál kerékvágásba, de ilyenkor még egyszer végiggondoljuk, milyen élmények is értek minket a nyár folyamán. Így tett Bence is, aki Walesből látogatott haza és bár élményei inkább pozitívak voltak, a végkövetkeztetés mégis…..
fair city 2013.09.02 10:25:14
@Brioche: evente maximum 2x. Es engem is szetszednek a rokonok/baratok, de nekem amugy alig van tarsasagi eletem kint, ugyhogy nem banom - csak igy az egesz evre valot 2 hetbe kell belesuriteni ami eleg faraszto tud lenni...

"Odakint talán sosem fogok párt találni magamnak." - Na ezt teljesen megertem. A helyiekkel gondolom eleve nehezebb ismerkedni, mar ha valaki egyaltalan erre palyazik. Eleve nekik altalaban teljesen mas a ferfi-no kapcsolatrol alkotott elkepzelesuk mint nekunk. (En csak Angliarol, Skociarol meg Irorszagrol rendelkezem nemi tapasztalattal ezugyben, de gondolom Wales is kb ugyanez a kategoria lehet...).
Szoval marad a kulfoldon megismert honfitars, vagy egyeb kulfoldi. Az elobbire tobb peldat lattam mar, az utobbi meg szinten nehez helyzet tud lenni a kulturalis kulonbsegek es egyeb dolgok miatt...

De bizom benne hogy a posztolo azert hamarosan talal valakit, en szurkolok neki!
fair city 2013.09.02 13:25:39
@London2009: Lanyoknak mert ne lenne nehez? Nekem ir baratom volt, es itt irirszagban nem egyszer futottam bele olyan velemenyekbe, hogy vele aztan hogy megfogtam az isten labat... o 30 evesen meg a szuleinel lakott es iskolaba jart, en akkoriban mar dolgoztam, eltartottam magam es volt egy diplomam meg egy szakmam... szerencsere a csaladja nem igy velekedett, de idegenektol is gaz volt megkapni - es az irek meg sokkal befogadobbak meg kedvesebbek mint az angolok!
Határátkelő La vida Erasmus 2013.06.26 06:55:00
A mai poszt alcíme akár az is lehetne, hogy könyvbeillő fordulatokat hozhat egy spanyolországi Erasmus-félév, mert szerzője, Ana valóban meg is írta egy könyvben élményeit. A mai poszt nem a könyvből való, külön ide, a blogra írta. Olvassátok, és szóljatok hozzá! Mi nők,…..
fair city 2013.06.26 21:48:39
@Barátusz: Ez a Culture Smart amit én írtam nem útikönyv, bár van egy egyoldalas teljesen random leírás egy sümegi délutánról benne... :D

De a teljes hülyén induló dolgokat különben én sem olvasom végig, legutoljára egy Latin-Amerikáról szóló hasonló könyvet tettem egyből a kukába, amikor az amerikai szerző úgy jellemezte a társadalom egészét, hogy az összes nő ribanc aki legszívesebben kölföldiekkel csalja a helyi pasiját, a pasiknak viszont csak a szőke hajú külföldi nők jönnek be, a többire rá se néznek.
fair city 2013.06.26 21:57:28
@Mr. Long: egyik sem :)

Viszont az ilyen önjelölt kulturális antropológusokat nem bírom... Hiteltelen útikönyv meg ne fogja a port a polcomon.
fair city 2013.06.26 22:00:23
@Mr. Long: ...vagy meg nem csalt férfi...
Külföldi munkavállalásnál a nyelv kulcskérdés. Ezzel persze semmilyen nagy igazságot nem fogalmaztam meg, ugyanakkor nem árt sokszor felhívni a figyelmet, hiszen ha nem beszéljük az adott ország nyelvét, azzal komoly gondokat zúdíthatunk a nyakunkba és alaposan megnehezíthetjük a…..
fair city 2013.04.21 11:40:50
Jó reggelt mindenkinek! Végre egy érdekes (nem anyázós) téma :)

Én németül tanultam 12 évig (végig általánosban + 4 év német nemzetiségi gimi). Természetesen ez mind Hochdeutsch. A végére teljesen jól tudtam bármiről beszélni, ismertem a régmúlt igeidőket meg mindenféle nyelvtant amiről az anyanyelvű németek többsége talán nem is tud, képes voltam szinte teljesen hibátlanul hosszú esszéket írni... viszont a kiejtésem mindvégig teljesen 'magyaros' maradt, hiába tanítottak anyanyelvű tanárok (is), hiába nőttem fel az ORF1-en sugárzott rajzfilmeken, hiába hallottam élő német beszédet szinte folyamatosan egészen kicsi korom óta (családunknak voltak német barátai, és mindig sok volt német turista a környékünkön.) Végülis az sohasem derült ki, hogy anyanyelvi környezetben mennyire lenne elég ez a nyelvtudás, mivel német nyelvterületen egyszer voltam egy hétig, osztálykiránduláson. Érettségi óta meg egyáltalán nem kellett használnom a nyelvet, mivel minden német, akivel csak találkoztam (külföldön), inkább angolul akart beszélni, mondván hogy 'nem otthon van'.

Angolul nagyjából magam tanultam. 15 évesen egy nyarat töltöttem angliában, többnyire a szobámban bújkálva vagy a rokonaimmal magyarul társalogva. Sokat nem tanultam, viszont arra elég volt a nyár, hogy rájöjjek, mennyire rossz érzés semmit nem érteni. Úgyhogy hazaérve szépen megtanultam magamtól angolul. Volt rá időm, még gimiben. Feliratos filmeket néztem, olvasgattam, angolul hallgattam csak zenét és valahogy pár év alatt rám ragadt. Angolórára egyáltalán nem jártam, nálunk is hasonló volt a helyzet mint sok helyen (egy év alatt 3 tanár, 2 könyv, sohasem jutottunk túl az 'I am/you are' szinten - aztán felmentést kaptam és inkább élveztem a lyukas órákat...).
Gimi után angol szakra mentem, ahol konkrétan nem hallottam angol szót 3 évig, viszont a nyelvészet része nagyon érdekes volt. Aztán voltam itt-ott külföldön, az angol volt ugye mindig a közvetítő nyelv, úgyhogy közben fejlődtem szépen. A pofon akkor ért, amikor (mint hittem) teljesen megbízható tudással megérkeztem Írországba, és konkrétan semmit nem értettem vagy 2 hétig. Egyrészt az akcentus miatt, másrészt meg azért, mert az írek valahogy máshogy használják az angol nyelvet, mint mindenki más. (Azt olvastam hogy ez azért van, mert sokszor az ír nyelv szabályai szerint beszélnek, csak angol szavakat használnak...). Emellett ott van az is, hogy szeretnek 'költői képekben' beszélni, pl nem egyszerűen azt mondják, hogy valaki csúnya, hanem pl 'she looks like a bulldog licking piss off a nettle'. Meg hát van egy sajátos humorérzékük, amit amúgy nagyon bírok. Végülis kb 2 hét után belerázódtam az 'oirish' angolba, azóta is remekül szórakozom. 5 év után még mindig állandóan tanulok valami újat, pedig a kezdetektől fogva írekkel laktam/tanultam/dolgoztam együtt, szóval napi szinten rengeteget kommunikálok velük.
Az angolom már az ideérkezésen előtt is olyan szinten volt, hogy én javítottam anyanyelvűek helyesírását, viszont a magyar akcentus angolul is makacsul ragaszkodik hozzám.

Most spanyolul tanulok, ami kicsit nehezebben megy. Vannak ugyanis anyanyelvű barátaim, akik mind nagyon lelkesen tanítgatnak, de mind meg van győződve róla, hogy ha nem ugyanolyan kiejtéssel és kifejezésekkel beszélek, mint ők, akkor senki nem fog megérteni. Természetesen ők nem egy helyről jöttek, nekem meg esélyem sincs egy andalúz, két madridi, egy észak-spanyol meg egy latinamerikai között megtalálni az arany középutat. Úgyhogy próbálok csak magamtól tanulgatni inkább egyelőre.
Előre szólok, hogy aki fogyókúrázik, az csak erős nekikészülés után álljon neki a poszt olvasásának, mert nem elég, hogy egy Portugáliában nyíló (a maga nemében páratlan) magyar cukrászdáról mesél annak tulajdonosa, Erika, az írás mellé gyönyörű fotók is érkeztek...…..
fair city 2013.02.16 12:46:16
@hagyma: inkább megvárom míg valaki hozááértő vállalkozik, velem nem járna valami jól a hely édesszájú közösség :)

tejföl meg sültkolbász meg már van a magyar boltban. túró rudi is.
Külföldre érkezés után az első hetek még akkor is komoly problémahalmazt jelentenek, ha az ember megpróbál a lehetőségekhez mérten felkészülni. Így járt Kriszta is, aki párjával Írországba költözött, és bár amit lehetett, próbált előzetesen kivédeni, kiderült, a…..
fair city 2012.12.08 17:36:40
A PPS számhoz szeretnék hozzászólni, csak azért mert hátha valakinek hasznos lehet az infó. (Ez az a szám, ami minden EUs országban kell ahhoz, hogy dolgozni/tanulni/ügyintézni tudjon az ember, például Spanyolországban NIA a neve, Hollandiában BSN, máshol nem tudom...)

Ehhez a számhoz itt Dublinban annyi kell, hogy az embernek legyen egy címe amire hivatkozhat, meg ahol átveszik a levelét - NEM KELL szerződés, a számot lehet egy db, 3 hónapnál nem régebbi közüzemi számlával igényelni, amire annak, akinek a nevére a számla érkezett, rá kell írnia, hogy igazolja, hogy XY (az igénylő) ezen a címen lakik, dátum, aláírás. Ezzel meg az útlevéllel be kell menni az adott címhez tartozó legközelebbi hivatalba (Dublinban Parnell str, mozitól nem messze), ott kivárni a sort, kitölteni a papírt amit az ember orra alá tesznek, és kb. egy hét múlva megérkezik a megadott címre a PPS szám. Ennyi.

Amikor én először ide jöttem, egy barátom családja adott nekem számlát és ők vették át nekem a levelet, nem kellett főbérlővel ügyeznem semmit. Tavaly volt egy lakótársunk, aki akkor érkezett Dublinba, neki én segítettem intézni, onnan tudom hogy még mindig ugyanaz a rendszer, mint amikor én ide jöttem.

Az albérlet helyzet valóban nem egyszerű- valóban borzasztóan rosszul vannak megépítve a házak, és valóban drága a bérleti díj, főleg ha jó helyen van a lakás.
Néhány megjegyzés (megintcsak hátha valakinek hasznos, a többektől, akiknek unalmas már ez a téma, elnézést kérek...):

1. A főbérlőnek elvileg kötelessége szerződést adnia, és az albérlőt regisztrálni a PRTB-nél (Private Residential Tenancies Board
www.irishlandlord.com/index.aspx?page=infocentre_article_view&id=16). Ha az ember nem magánszemélynél vesz ki lakást-szobát, akkor ezt automatikusan megcsinálják, viszont ilyenkor kell a munkaszerződést meg bankszámlakivonatot bemutatni hogy egyáltalán kiadják a lakást.
Ha úgy vesszük ki a szobát, hogy más is lakik a lakásban akkor vagy külön szerződést kell kötni a főbérlővel (hogy ne rajtunk akarja behajtani, ha a másik mondjuk nem fizet), vagy a másik lakónak kell velünk bérleti szerződést kötnie (ha ő fizeti egyben a díjakat/számlákat, és mi neki fizetünk). Ekkor ő az ún. head tenant.

2. MINDENRŐL írásos bizonyíték kell. a depositról, minden befizetett számláról és bérleti díjról, a beköltözésről, stb. Ha valami baj van, pl kiköltözéskor nem akarják kifizetni a depositit valamire hivatkozva, ezekkel lehet ide-oda segítségért fordulni.

3. Ha valami a lakásban nem működik vagy kopott/törött/sérült beköltözéskor, fényképezzük le, majd postán küldjük el magunknak a képeket, és őrizzük meg a felbontatlan borítékot. Ezt helyiek (írek) javasolták nekem annak idején, és ismerek olyat, aki így szerezte vissza a főbérlőtől a deposit-ot, amit az arra hivatkozva akart megtartani, hogy az illető ezt-azt tönkretett a lakásban.

4. Minden szerződés általában egy évre szól - de ez nem azt jelenti, hogy egy évig muszáj is ott maradni, különben ugrott a deposit. bármikor ki lehet költözni, csak arra kell vigyázni, hogy az ember időben szóljon, hogy költözik, és akkor vissza kell adniuk. Természetesen erről is legyen írásos bizonyíték, hogy az ember szólt időben...

Notice Period Duration of Tenancy
28 days Less than 6 months
35 days 6 months or more but less than 1 year
42 days 1 year or more but less than 2 years
56 days 2 years or more

5. Ha bármi baj van, lehet fordulni a PRTB-hoz vagy a Citizen's Information-ba is be lehet menni (ide amúgy mindenféle kérdéssel lehet fordulni, pl munkahelyi ügyekkel, baleset esetén, stb - ha nem tudnak segíteni, akkor is meg tudják mondani, hogy hol kell próbálkozni.). Ha komoly az ügy és sok pénz forog kockán, vagy nagy igazságtalanság éri az embert, akkor perre is lehet vinni a dolgot. Itt lehet ingyenes jogi tanácsot kérni - az ügyvéd eldönti, hogy van-e esély rá, hogy az illető bármit is kaphasson, ha igen, akkor elintéz mindent, és az alperesen hatja be a bérét, ha veszít, akkor sem kell neki fizetni. A lényeg, hogy van hova fordulni, csak utána kell járni.

6. Sajnos tapasztalatból tudom, hogy (főleg) a külföldieket szeretik néha hülyének nézni a főbérlők és ilyen-olyan ürüggyel szeretnek mindenkit lehúzni. Nem szabad nekik bedőlni, rendesen utána kell járni mindennek - nekem már volt kellemetlenségem, de elég volt felemlegetni a PRTB-t ésmegfenyegetni az illetőt hogy beperelem és visszakaptam a depositot.