Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nordstjernen

0 bejegyzést írt és 121 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem akármilyen poszt következik ma, Viktor ugyanis úgy döntött, hogy humorral kezeli németországi megpróbáltatásait. A végeredmény a most következő írás, és már csak az a kérdés, a végén az élet vagy a halál, azaz a maradás vagy a csomagolás kerekedett felül.…..
Nordstjernen 2013.08.08 10:13:13
@M. Úr: 09:34-es-re irom, hogy ebben tokre igazad van. Jozan tervezessel es megfontoltsaggal erdemes csak belevagni.
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Ha már Ramadán van, akkor ma látogassunk el az Egyesült Arab Emirátusokba, Fikus Kukisz segítségével. Korábban (még a kezdeti időkben) írt egy posztot, most újjal jelentkezett, a leírtak nem minden tanulság nélkül valók. „Mivel az új Határátkelő-oldalon nincs még…..
Nordstjernen 2013.07.23 03:04:37
@smile750: Ja, ebben a sztoriban meg az is benne van, hogy a munkaadoja tanacsara valtoztatta meg a vallomasat (mivel akkor nem lett volna belole rendorsegi ugy).
Baromi nagy nemzetkozi botrany lett belole, az UAE reputacioja kb a nullan van, Dubai-t csomoan bojkottaltak, az emberek elleptek az osszes UAE/Dubai facebookos oldalt, mert hogy milyen mar, hogy azt bortonozik be, akit megeroszakolnak (neztem ezeket az oldalakat, olvastam a millionyi felhaborodott kommentet).
Egyebkent a lanyt hetfon "exkuzaltak", elejtettek a vadat es visszakapta az utlevelet a nemzetkozi nyomas hatasara, szoval most hazajohet. Csak errol a kulfoldi ujsagokban mar nem szol a fama, mert... nem tudom miert. Norveg netes ujsagokban angolul is fent voltak a cikkek, de mar hajnali 3 van es nem talalom oket, majd talan delelott megprobalom megkeresni.
Meg van meg sok minden, amit most pont emiatt lusta vagyok leirni...
Amugy nem ez volt az egyetlen ilyen eset.

En is pont emiatt felnek arab orszagokba menni es nem is fogok. Mondjuk az epitkezesi stilus erdekelne (most nem a dubai-i felhokarcolokra gondolok), de azokat inkabb megnezem fenykepeken.

Nyilvan az europai turistakkal/jobb kozegben dolgozo munkavallalokkal stb. ez nem gyakran tortenik meg, de rengeteg oshonos novel/cseleddel viszont igen. "Kussolj, vagy elvagom a nyakad" es hasonlok, borzalmas soruk van es jogi vedelmet egyaltalan nem kapnak. Kozepkori felfogasu orszag az osszes, modern technikaval es sok penzzel.
Nordstjernen 2013.07.23 13:11:37
@smile750: persze, valoban nem fogjuk soha megtudni, hogy mi tortent es lehetett volna elovigyazatosabb. De en ennek ellenere orulok, hogy hazajohet.

A lenyege/tanulsaga ennek a sztorinak pedig inkabb az, hogy felhivja az arab orszagokba utazni szandekozok figyelmet arra, hogy legyenek elovigyazatosak es nezzenek utana a helyi szokasjognak. (Az itteni azsia-kutatok figyelmeztettek mindenkit, hogy nemi eroszak eseten uljenek fel az elso repulore es huzzanak haza, mert a helyi igazsagszolgaltatasra nem szamithatnak).

Illetve az, amit korabban is irtam, hogy rengeteg nonek sanyaru a sorsa arrafele, egy patkanynak kb. tobb joga van mint nekik.
Az ember lanya arrafele sosem tudhatja...
(nem akarlak megbantani titeket/teged, mert a hsz-eitekbol erzem, hogy szeretitek ezt a kulturat, viszont nekem rengeteg fenntartasom van vele a nok altalanos elnyomasa miatt).
Nordstjernen 2013.07.23 13:43:13
@Dömoizelle: en nem tudtam speciel, bar nem is csoda, sosem akartam arrafele utazni. Meg nekem nem jon be az a hihetetlen merteku kornyezetrombolas amirol azt hiszem a hsz-ek elejen szo volt. Valaki emlitette, hogy a sejk egy bazinagy palmafat akart a tengerbe es nem fogta fel, hogy a mernokok azt magyaraztak neki, hogy ez nem fog menni, stb stb...
A mai poszt valójában egy kísérlet, hiszen igencsak elüt a blogban megszokottaktól. Mégis kiteszem, vállalva a bukás kockázatát is, mert nagyon érdekesnek tartom és nagyon kíváncsi vagyok a kommentekre. A történet röviden annyi, hogy a levél írója, Rebecca több mint három…..
Nordstjernen 2013.02.25 19:02:50
@hagyma:
"pecsen soha nincs fagy es nem esik a ho?
haggya ma' logva
arnyalatnyi kulonbsegek tuti vannak az orszagon belul is de ez koltozes szempontjabol nem szempont
de akkor felhivnam a posztolo figyelmet, ha fuget akar termeszteni pecsre koltozzon
ha nem akkor szoba johet sopron is
ha megis akar fuget is meg soporont is, akkor kifagyhat a fugeje"

xDDDDDDD ez!!! csak ezert leptem be. k*rvajo volt, koszi!
A sikeres ország- és életváltás ellenére sem egyértelműen sikertörténet a mai poszt, amiből megint az tűnik ki számomra, hogy külföldre költözni sokszor több egyszerű földrajzi helyváltoztatásnál. A Magyarországon szerzett sebek (amilyenek Katalinéi is) külföldön is…..
Aki több-kevesebb rendszerességgel követi a blog életét, az tudja, nem véletlenül nevezem különlegesnek a mai posztot. Egyrészt mert interjú eddig még nem volt a Határátkelőn, másrészt mert a beszélgetést a norvég olajiparban dolgozó magyar szakemberrel (aki nem Norbi, hanem…..
Nordstjernen 2013.01.23 11:04:31
@kriosz: Megvaltoztatom Lisa Simpsonra. Es akkor nem fogod tudni! :P
Nordstjernen 2013.01.23 11:07:50
@tableno: Ja az tok jo film volt :)
Nordstjernen 2013.01.23 15:15:58
Nem tapasztaltam meg annyira sok mindent az itteni (norveg) oktatasi rendszerrol (gyerek hijan), de amit eddig hallottam az eddig nagyon pozitivan hangzott szamomra. Es itt most a gyakorlatiassagra gondolok, es nem a fegyelmezes hianyara (amivel en sem ertek egyet, a gyerekeknek meg kene tanulniuk, mi az a tisztelet, plane, hogy Norvegiaban ez egy fontos dolog - elvileg, lol).
Mindig is az volt Mo.-n a bajom, hogy csak tomtek belem az elmeletet, gyakrolat pedig nulla. Inkabb termeszettudomanyos erdeklodesu vagyok es ezert is sajnalom, hogy se fizika/kemia/biologia/foldrajzorakon nem volt semmilyen erdekes gyakorlati jellegu bemutatoora/kiserlet vagy terepmunka. Meg arrol sem volt szo gimiben, hogy ezekkel a tantargyakkal mit lehet kezdeni a kesobbiekben, merre lehet tovabbtanulni, milyen igeny van ra, illetve valoban milyen munkat vegeznek az adott szakmakban (persze az orvos/szaktanar nyilvanvalo, de engem ezek kozul pont egyik sem erdekelt).
Utoljara altalanos iskolaban kellett "kutatomunkat" vegeznem (ugye akkoriban ez nem a wikipediaval, hanem a konyvtarazassal volt egyenlo) es kiseloadast tartanom. Es nana, hogy megcsinaltam tisztessegesen, mert erdekes informaciokra bukkantam a szakkonyvekben es elveztem is. Egyebkent ott sem volt ez jellemzo, csak jo tanart fogtam ki.
Egyetemrol pedig ne is beszeljunk, sikertelen szenvedes volt az egesz. :( Jo term.tud.-i alapok hianyaban human szakokkal probalkoztam, ahol a Kovacs Jozsi eletrajzatol kezdve az osszes letezo es ma hasznalhatatlan latin nyelvu jogi kifejezest be kellett magolnunk. Tok semmi ertelme nem volt, megis hol lesz nekem erre szuksegem? Meg a lexikalis muveltsegre sem lehet hivatkozni, mert az ember ugyis elfelejti a millio evszamot es helynevet, hogy hol mi tortent.
Inkabb legyen egy gyerek/diak kevesbe muvelt, de amit tanult, azt tudja hasznalni a valo eletben is. Kesobb (jobb esetben) ugyis megjon az igeny a tobbi potlasara (vagy nem, errol egy norveg tanarom jut eszembe, aki a napokban megkerdezte, hogy mi az a meteorologia, mert meg sosem hallott rola - szegenyt majdnem kepenrohogtem). :D
Új sorozaton kezdtem gondolkodni, méghozzá mai szerzőnk, Balázs ötlete nyomán. Elég sokat halljuk mostanság mindenféle hivatalos helyekről, hogy szeretnék hazacsábítani a külföldön élő és dolgozó magyarokat. Emellett sokan sokszor megjegyezték már, hogy ha mindenki elmegy, aki…..
Nordstjernen 2013.01.22 13:09:54
@Marianne Németh: en talaltam benne szavakat, amiket elfelejtettel kijavitani :P
Nordstjernen 2013.01.22 13:21:48
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ahamm, igy mar ertem. :)
Akkor biztos en is tulsagosan istenitem Norvegiat.
Nordstjernen 2013.01.22 13:46:00
@kriosz: Ja, valoszinuleg. :))) plane, hogy annyi keseruseg es csalodottsag halmozodott fel bennem Mo.-val kapcsolatban az utobbi minimum tiz evben :( - es meg nem vagyok harminc. Emellett gyerekkorom ota a skandinav eletmodott lattam kozelrol, ellenpoluskent. Szoval igy "konnyu".
Mindig különös öröm számomra, amikor egy-egy törzskommentelő billentyűzetet ragad, hogy bővebben is kifejtse a hozzászólások során egyébként is már megismert véleményét. Azt gondolom, a Határátkelő történetének Bpetya75 (aki a kezdetektől velünk lévőknek talán már…..
Nordstjernen 2013.01.21 22:28:57
@charlieharper: ehh, sz*r az egesz, ugy ahogy van.
Nalam szerintem ugy lesz megoldva a problema, hogy az elso adando alkalommal leadom a magyar allampolgarsagot.
Nordstjernen 2013.01.21 22:36:24
@Jess G: de epp ezaz, kijelentettem es lemondtam a tb-t. Csak a lakcimemet nem jelentettem ki.
Nordstjernen 2013.01.21 22:41:43
@Jess G: klassz, koszi :) mondjuk egt allamban vagyok, de nem eu-ban, de ez mindegy. Azt olvastam, h a tb-s szabaly egt-re is vonatkozik.
A tegnapi, többé-kevésbé sokkoló fülöp-szigeteki gasztronómiai kaland után ma egészen más jön, egy északi történet, ismét Lantos Gábor, a Magyar Rádió munkatársa tollából. (Eddig itt megjelent írásait itt és itt olvashatjátok el.) A történet, amit elmesél, nem…..
Nordstjernen 2013.01.18 10:39:09
@100 nap északon:
"nem tudom, a sorok között ott van-e az, amit ezzel mondani akartam,. "

en ertettem az egeszet :)
Nordstjernen 2013.01.18 10:45:56
@tanato: Az is benne van az iromanyban, hogy egy tarsat szeretne maganak, kvazi facer :)
Tudjátok, mi az a lechon? Vagy a balut? Esetleg az isaw? Nos, a közelmúltig én sem tudtam, ám akkor megérkezett Marci posztja a Fülöp-szigetekről. Egy ideig nem kaptam levegőt, aztán újra elolvastam és nagyon jól szórakoztam. A képeket (nem mind Marci készítette, csak szólok)…..
Egy bébiszitter történet következik ma Svájcból, de ígérem, különleges lesz. Mindenekelőtt azért, mert nem ma történt, hanem évekkel ezelőtt, de amiről Túlélő írása szól, alighanem örök érvénnyel aktuális: hogyan bánnak az emberrel, ha kisegítőként érkezik egy…..
Nordstjernen 2013.01.12 10:36:05
Talán emlékeztek még (nem volt olyan régen), hogy a Magyar Rádió riportere, Lantos Gábor útnak indult Európa északi felébe. Az első, erről szóló írásában megígérte, rendszeresen jelentkezik majd itt is, bemutatva kint élő magyarokat. Már itt is az első rész, melyben egy…..
Nordstjernen 2013.01.11 23:00:56
@bitch.in.no: en sem, en rejtozkodom. Csak a zinterneten nagy a szam :D
Nordstjernen 2013.01.11 23:07:32
@kriosz: höhöhö :D
Okes, nekem is aludnom kellene, beteg vagyok. Joejt, ha norveg cikk lesz, ugyis itt fog enni a fene :D
A tavalyi utolsó poszt Angliából érkezett (meg is kaptam rögtön érte az ilyenkor kötelező „már megint Anglia" beszólást... :D), ráadásul szokás szerint akadtak, akik „kamut" kiáltottak. Így aztán a szerző, Wall-E, írt egy másik, részletesebb posztot, amiből kiderül, mit…..
Avagy vidámak-e a tiroliak? Noha a kérdés elsőre nem tűnik egetverően fontosnak (legyen ez ugye alapvetően a tiroliak gondja), ám mégis: egy olyan különleges világról szól a mai poszt, amely alig pár órányi autóútra van Magyarországtól, mégis elég keveset tudunk róla. Piefke…..
Egy hazatérő határátkelő írása következik ma, ám János helyzete annyiban speciális, hogy már nyugdíjasként tért vissza Magyarországra, hogy (mint írja) ne Németországban, egy drágán bérelt lakásból kicsavarogva kelljen összehasonlítgatni a Lidl és az Aldi árait.…..
Nordstjernen 2013.01.08 13:55:35
Belülről minden kicsit más, írja mai szerzőnk, István, aki ápolóként dolgozik Ausztriában és úgy látja, hogy sehol még annyi ideges és lelkileg deformált emberrel nem találkozott, mint ott. Az igazság, szokás szerint, valahol az arany középúton lehet. „Sokan próbálnak…..
Viszonylag kevés írás született eddig Dániáról, holott az északi ország akár vonzó célpont is lehetne a munkát kereső magyaroknak (már aki bírja az esőt). Például azért, mert szinte mindenki beszél angolul. Búgócsiga írásából azért kiderül még egy s más, akár a…..
Nordstjernen 2012.12.27 14:53:45
@hogyne,persze,igazad van!: tok vekony vagyok. Egyebkent koszi, tenyleg mindenki azt mondja, hogy szep par vagyunk :)
Nordstjernen 2012.12.27 15:02:15
@Réka ‎: Lol ezt linkeltem kicsit feljebb :D
Nordstjernen 2012.12.27 16:55:26
@tableno: Kicsit skizo szegenyem.
A Közel-Kelet országai mindig kicsit titokzatosnak tűnnek az egyszeri európai ember számára, hiszen nehezen tudjuk a saját kulturális berögzültségeink segítségével elképzelni, milyenek is lehetnek a mindennapok egy ilyen országban. Ezért is jó olvasni Abaya írásait, hiszen…..
Határátkelő Azért sem adom fel! 2012.12.19 06:58:00
Tartok tőle (mi több, a számokat elnézve tudom), a mai történet nem egyedi, éppen ezért annyira szívbemarkoló. Szerzője egy házaspár hölgytagja, akik életük azon szakaszában vannak, amikor az elmúlt évtizedekben fáradságos munkával felépített egzisztenciát kellene…..
Nordstjernen 2012.12.19 21:53:37
@Mirjam2: Szerintem is.
Elveszik a munkát. Biztosan bűnözők. Cionista összeesküvés áll mögöttük. Ismerős? Pedig ezek nem valamelyik kommentcunamiból vett idézetek, hanem az angolok egy része reagál így az országukat elöntő külföldiekre. Érdekes gondolatok Lászlótól. (Az írás alapjául szolgáló…..
Nordstjernen 2012.12.15 10:03:50
@tableno: Tok igazad van :)
Ma visszatérünk Finnországba, talán emlékeztek még Zsizsi előző posztjára (nem volt olyan régen...). Ma kicsit bepillantunk a mindennapokba, a közlekedésbe, a papírok beszerzésébe és kiderül, hogy északon mindenki sokkal egyenlőbb (vagy annak akar látszani), mint…..
Határátkelő Megéri hazajönni? 2012.12.12 06:03:58
Segítséget kért a mai írás szerzője, a cím el is árulja, miben. Mielőtt azonban beállítottság, politikai nézetek, vagy bármilyen más indíttatás miatt rávágnátok az igent vagy a nemet, olvassátok el a posztot – utána jöhetnek a tanácsok! „Ebben a levélben nem az…..
Mostanában megszaporodtak az írországi posztok, a mai is onnan, egészen pontosan Shannonból érkezett és amennyire meg tudom ítélni, egész reális képet fest. Vagy ha nem, majd ti megcáfoltok. „Ugyan született már néhány írás Írországról, de mivel friss tapasztalataimat…..
Nem, nem Magyarországról van szó (noha az az ember benyomása, hogy akár lehetne is). Ma egy olyan helyre látogatunk el Kutya79 segítségével, ahol egy átlagos albérlet könnyen többe kerülhet, mint egy átlagfizetés; ahol a használt lakás sokszor drágább, mint az új – és ahol…..
Külföldre érkezés után az első hetek még akkor is komoly problémahalmazt jelentenek, ha az ember megpróbál a lehetőségekhez mérten felkészülni. Így járt Kriszta is, aki párjával Írországba költözött, és bár amit lehetett, próbált előzetesen kivédeni, kiderült, a…..
Nordstjernen 2012.12.08 16:24:13
@think different: pontosan, Magyarorszagon a "szolgaltatas" egy nem letezo fogalom, lovesuk sincs rola. A hozzaallas az, hogy "orulj neki, hogy beengedlek az ettermembe"... sajnos :(