Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Parászka Boróka

103 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kovács Zoltán jól kicentizett, Heller Ágnesnek címzett sértésén háborog (vagy épp lelkesedik) a magyar hírfogyasztó. Arról szól a vita, hogy mondhatta-e a magyar kormányszóvivő, hogy Heller „csak egy öreg, bigott kommunista”. Primitív a magyar közélet, ezzel a szókapcsolattal (illetve az arról szóló…..
  A Hír TV„megpuccsolása”, „átvétele”, „átszervezése”, „visszavétele”, a Magyar Nemzet és a Heti Válasz megszűnése után két vélemény kap hangot a magyar közéletben. Az egyik szerint a Fidesz egykori hátországát, „szellemi szálláscsinálóját” is elérte a végzet, bedarálták, arra a sorsra jutott,…..
Parászka Boróka 2018.08.17 13:36:41
@Ménár Atya: zsidózást, cigányozást, bárminemű faji, nemi megbélyegzést törlök. Jöhetnek a vélemények, politikai hovatartozástól függetlenül, de megbélyegzés nélkül.
  Napokon keresztül érkeztek a külföldön élő és dolgozó Románok Bukarestbe, hogy a kormány ellen tüntessenek: könnygázzal és vízágyukkal oszlatta a tömeget a csendőrség. Bár évek óta tart a tömegtüntetések sorozata, ilyen heves összecsapásokra a román sajtó szerint nem került sor, több, mint…..
Volt az uborkaszezonban fodrozódó „kulturkampf” vitában (micsoda idők, hogy egy ilyen fogalom forgalomba kerülhet és maradhat) egy szöveg, a Szabó Tibor Benjáminé, amely a facebookon keringett, de amelyet érdemes kiemelni a szövegtengerből, reflektálni rá, mert több félreértést, és kommunikációs…..
Parászka Boróka 2018.08.09 16:49:59
@fortin2: Igen, én azt gondolom, hogy a filozófiai munkásság és a közéleti reflexió az szervesen kötődik egymáshoz. Nem látom, miért lennék én ettől Révai, rossz felé visz egymás címkézése. Milyen megütközésre gondol szakmai és finanszírozói körökben? Tudna esetleg valami írott anyagot ajánlani erről? Amúgy a megütközéstől addig, míg ideológiai alapon megbélyegezték ezeket az embereket, morálisan pedig megpróbálták lejáratni - elég sok van.
Megpróbálom megmagyarázni mégegyszer ezt a romlási folyamatot: mióta a 2011-es filozófus ügy kirobbant, azóta gyengült a szakmai szolidaritás, gyengébb az érdekérvényesítés. Tanárok hagyták el a pályát, doktori iskolák gyengültek, szűntek meg (Pécsen pl), érdemes végignézni a megjelent kötetcímeket, a most folyó kutatásokat.
Parászka Boróka 2018.08.09 20:25:04
@FOUREY: azt hiszem, elkerülte a figyelmét ennek a posztnak egy lényeges eleme. Ez ugyanis azt állítja, hogy az idei kulturkampf vita megállapításával ellentétben Békés Márton nem képvisel filozófiai hátteret, álláspontot. "Békést alkalmazták, de nem mint filozófust". Én azt gondolom, ugyanez érvényes Lánczira is, és GFG-re is, aki most aktívan a 888-at szerkeszti, és egyszavas publicisztikát közöl. Én a 888-tól, az egyszavas publicisztikától nem tudok eltekinteni, és egyelőre nem is tudok visszamenni GFG filozófiai munkásságáig (már ha tényleg filozófiainak lehet azt tekinteni, és nem valami egyéb diszciplínának). És ezzel nem Lánczi, vagy GFG munkásságát, a Fidesz szellemi bázisát becsülöm le.(Amúgy G.F.G két köteten kívül az összes munkáját a Századvég adta ki, Lánczi munkásságának nagyrészét is a Századvég gondozta, adta ki - hogy is tekintenénk el ettől az intézménytől, politikai szerepétől). Azt, hogy mi kötődik "ezer szálon" a mai rendszer ideológiájához, sok szempont szerint lehet vizsgálni. Én azt választottam, hogy kik azok, akik: 1. filozófiai igénnyel, műfajokban írnak 2. filozófiai munkásságuk mellett aktív politikai, publiszictiszaik szerepük van (a 888 az egy külön jelenség, a minősített propaganda felülete)
  Nemzeti nevelés lesz Magyarországon az óvodákban. Végre, micsoda bűnös mulasztásnak, a legfiatalabb nemzedékkel szembeni nemtörődömségnek teszünk így végre büszke, öntudatos nemzethez méltón pontot a végére! Megkönnyebbült és hálatelt szívvel vesszük ezt így, a határon túli nemzettest részeként…..
    Ha lebénul a város, nem indulnak a buszok, újra és újra kigyulladnak a metrókocsik, az nem pillanatnyi, eseti zavar, az rendszerhiba. Pontosan szemlélteti, hogy mennyire képes egy városvezetés, egy állam ellátni a feladatait. A tömegközlekedés konkrétan és szimbolikusan is annak a leképezése,…..
Parászka Boróka 2018.08.06 10:44:55
Parászka Boróka 2018.08.06 19:55:58
@HZS: valóban. Bangladesben ugyanis hónapokon át tudnak profi tüntetéseket szervezni. Még Bukarestben is megy ez valamennyire. Budapesten azonban minden nagyon szép, minden nagyon jó, és mindenki rendkívül meg van mindennel elégedve.
Van egy szleng, amit a Magyarország határain kívülről Magyarország felé utazó magyarok használnak: „tekerjünk az Észak-Korea FM-re”. Ez azt jelenti, hogy a román (szlovák, stb.) nyelvű adókról, amint elértük a magyar adáskörzeteket, kapcsoljunk át a magyar nyelvű adókra. Ezeken – az évszázados…..
Parászka Boróka 2018.08.06 19:52:57
@Szél Bernadett börtönben van már?: sajtos tejfölös lángost a marosvásárhelyi strandon.
I was given the opportunity to held a keynote speech at the European Press Prize 2018 award ceremony`s panel discussion. I took the chance to talk about the most  underprivileged colleagues in order to urge solidarity and protection for them. Dear colleagues,   I am honoured to be here and to…..
És még mit áldozunk be? „Üzenetünk egyszerű: minden olyan kisebbséginek alá kell írnia a kezdeményezést, aki európai védelmet szeretne jogainak, aki azt akarja, hogy tagállami hatáskörből uniós szintre emeljék a kisebbségek védelmét”  - így foglalta össze a Minority SafePack lényegét Vincze Lóránt…..
Az alábbiakban a Mozgó Világ 2012 októberi számában megjelent tárcám olvasható. A szöveg fölött szereplő kép nem kötődik a szöveghez, csak a világhoz, amelyben élünk, és amelyben ez a tárca is olvasható. Nélkülözhetetlen barátom, kollégám, Fodor Zsuzsánna készítette, ehhez a…..
Van következménye annak, hogy megírtam: a magyar kormány 1,45 milliárd forintos támogatása családi és pártérdek alapján jutott egyetlen erdélyi magyar szervezethez: az Erdélyi Médiatér Egyesülethez. Lemondott Papp Attila Zsolt, az egyesület által működtetett Főtér.ro éléről. Papp Attila Zsolt…..
Egyre ádázabb viták folynak a kettős állampolgárságról, és az azzal járó szavazati jogról, pedig a felmerülő kérdések zömét észre sem veszik a vitázók, vagy nem értik. Most úgy néz ki - joggal - hogy a jelenlegi helyzetben mindenki veszíthet. A magyar választási rendszerben a kettős állampolgárok…..
Egy héttel karácsony előtt, egy disznóvágás utáni délután 20-25 részeg férfi megjelenik egy székelyföldi falu udvarán, Kecseten. A tanyasi házban egyedül élő nőt kikergetik a három gyerekével a szabadba, majd arra kényszerítik őket, hogy végig nézzék, hogy dózerolják le traktorokkal az otthonukat.…..
Két hete nem telik el úgy nap, hogy ne jelenjen meg a propaganda sajtóban egy hír arról, hogy film készül rólam, és ezzel kapcsolatban különböző vádak, találgatások, gyanúsítgatások bukkannak fel újra és újra. Ezekkel kapcsolatban tett közzé egy nyilatkozatot az Argo Audiovizuális Egyesület, amely…..
Vihart kavar egy Schmidt Mária által írt blogposzt, amelyben Vajda Mihályt vádolja azzal, hogy a magyar társadalmat "szánalmas elitistaként" ketté osztja "parasztokra", és crème de la crème zsidó értelmiségiekre.  A blogbejegyzés bevezetőjében Vajdát a Nyugaton "beágyazott", "haladó marxista körök"…..
Az elmúlt héten újabb, minden eddiginél összetettebb támadás indult újságírói munkám ellen. Rögzítem és összefoglalom az eseményeket, egyrészt azért, hogy a nyomásgyakorlás ténye publikus legyen, másrészt azért, hogy ha további atrocitás ér, akkor bizonyítékként itt legyen a lajstrom. 1. Miért…..
Fülbebogár Disznyók, emberek 2018.01.14 11:40:36
  (Alább a decemberi Mozgó Világban megjelent tárcám olvasható. A szöveg megírása óta többször jártam a vidéken. A blogbejegyzésnél látható kép illusztráció, és nincs köze a bejegyzésben tárgyalt eseményekhez. Gyepesen, egy gyönyörű, Székelyudvarhelyhez közeli falucskában jártam a minapában, ahol…..
Egy családi-és baráti társaság kapta meg a magyar kormány erdélyi sajtónak szánt támogatását - szinte - teljes egészében: 1,45 milliárd forintot. Erről szól az eheti HVG nyomtatott verziójában megjelent összefoglalóm. A  történetben nem az a különös, hogy a Magyar Közlönyben olyan egyesületet…..
Bükky Dorottya a rablómesékről a Marosvásárhely Rádióban Két olyan interjút is készítettem az elmúlt években, amely a börtönökben zajló rehabilitációról, az ott kezdődő integrációról szól. Az egyiket már archiválam, Bükky Dorottyával beszélgettem Angyalboksz című könyvéről, a másikat…..
Fülbebogár 1 kg erdélyi magyar 2018.01.06 16:51:19
Hetek óta az erdélyi magyar szervezeteknek nyújtott magyar kormányzati támogatással foglalkozom. Legnagyobb sajnálatomra, amúgy, lenne sokkal jobb dolgom. Most viszont undok céges kivonatokat, statisztikákat kell bújnom, és emberek után rohangálok, akik nem akarnak nyilatkozni, vagy ha akarnak,…..
Fülbebogár Oligarcha irodalom 2018.01.03 13:27:36
Év eleje van, és jellemzően az ünnepi semmiben szoktak történni a magyar (és erdélyi magyar) sajtóban a nagy átrendeződések, kirúgások, támogatás megvonás- vagy éppen ilyenkor jelentik be befektetéseket- támogatásokat. Tavalyelőtt ilyenkor szűnt meg az Erdélyi Riport, ilyenkor fejezték le a…..
Attól hangos a magyar sajtó, hogy a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit KFT, amely az Előretolt Helyőrség Íróakadémiát működteti 1,4 milliárd forint támogatást kap, s hogy az Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális kiadvány főszerkesztője Demeter Szilárd, Tőkés László egykori irodavezetője…..
Több, mint egy év telt el, mióta megjelent Selyem Zsuzsa Moszkvában esik című regénye, megkapta érte a Déry-díjat, megjelent néhány nagyon elismerő kritika, amely a szerző kiváló mesélő készségét emeli ki, olyan bírálat is, amely épp a töredékesség, az inkoherencia miatt marasztalja el (Pethő Anita…..
Fülbebogár Pașalâc 2017.12.22 12:46:04
A "pașalâc" román kifejezés egy olyan régiót, területet jelöl, ahol egy önkényúr, egy pasa, de despota uralkodik, gyakorol kegyeket, vagy kegyetlenségeket. Ilyen Erdély - mondja egy ismerősöm, s ha az utóbbi napokban- hetekben hallott történetekre hagyatkozom, igaza van. Ha a rendszerváltás utáni…..
A fenti fotót Liviu Florin Albei kolléga készítette az igazságügyi törvény módosítása elleni bukaresti tüntetések egyikén (remek szituatív fotókat, portrékat  készít, nagyon szeretem, kövessétek). Teátrális, túlzó, hajaz a történelmi giccsre amit látunk, de kiválóan összefoglalja, hogy működik a…..