Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dilis Csávó

21 bejegyzést írt és 171 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Beszélgettem ma egy holland ismerősömmel, aki elmondta, hogy mennyire örül, hogy nekik nem kétpártrendszerük van. Miért is? Gondoltam, hogy ez azért előnyös, mert a pártok nem alapozhatják a kampányukat a konkurencia  szidására, hiszen abból tíznél is több van, így kifizetődőbb a pozitív üzenet…..
Mondjon akárki amit akar, azt már megszokhattuk, hogy az oroszoknál történnek furcsa dolgok. Jekatyerinburgtól nem messze azonban van egy temető, ahol híres művészek, tudósok és második világháborús hősök sírjai bújnak meg nem messze olyan gránit sírkő csodáktól, amikre lézerrel véstek rá…..
Dilis Csávó 2017.05.07 14:16:58
@firg_firg: Igen, az oroszoknak Magyarország már nyugat. Amelyik keresztapa Magyarországon szolgált a Vörös Hadseregben, annak ez kész nosztalgia volt.
1983-ban egy hajszálon múlott, hogy nem robbant ki a harmadik világháború. A pozitív végkifejlet egy szovjet katonatiszt józan döntésének és bátorságának volt köszönhető. Ki tudja, mi lett volna, ha aznap éjjel épp más teljesít szolgálatot abban a bizonyos moszkvai…..
Dilis Csávó 2014.03.24 13:18:22
@Gyűrött Papír: Na ez egy erdekes kerdes. Ugyanis a tortenelmi vegkimenetel ismereteben az ember hajlamos utolag racionalizalni, vagy maskeppen racionalizalni bizonyos donteseket, mint amikor azokat meghoztak.
Peldaul az amerikaiakat is meglepte, hogy az Szovjetunio ilyen gyorsan roppant ossze, ennel sokkal lassabb atmentere szamitottak. Nyilvna maga Gorbacsov is, akinek a szovjet realitasokkal nem szamolo belpolitikaja valoszinuleg nagyban felgyorsitotta a folyamatot.
A csilalgahborus tervek mogott jelentos erovel ott volt az amerikai fegyverlobbi, es olyan gondolkodok velemenye, mint Teller Ede, aki azert komoly hatassal volt a republikanus strategiai gondolkodasra.
Azaz, lehet, hogy utolag mar az altalad emlitett gazdasagi versenyben talaljuk meg az SDI racionalitasat, de a gyanum az, hogy amikor elkezdtek, boven nem ez volt a fo cel.
Dilis Csávó 2014.03.24 13:19:25
@Dilis Csávó: bocs a sok elirasert, tul gyorsan gepeltem
Dilis Csávó 2014.03.24 16:31:05
@khamul: Igen ez is egy teljesen realis lehetoseg. Mindenesetre Gorbacsov 1992-es keseru bukasahoz annak volt nemi koze, hogy a kommunistak (hivatalosan egypartrendszer volt) kemenyvonalasai szerint o volt a felelos a Szovjetunio megroppanasaert. Osztozom a persze a szkepszisedben.
Új videóval jelentkeztek a Kormányváltás erői. Az Orbán-rezsim károkozása egy percben című műalkotás az MSZP, az Együtt és a DK csatornáján is elérhető, tehát alighanem közös szellemi teljesítményről van szó: Az egyperces hosszúságú, az Orbán-kormány okozta…..
Belsőség Heti merítés 2014.03.16 08:01:37
Még Trabant, de már megy! Egy év alatt elég sok mindent változtattam rajta, bár nem azért, mert elromlott ez-az, de az autón elő-elő tűnt, hogy előző gazdái minden törődést megvontak tőle. Én pedig nem szerettem volna, hogy valahol út közben hagyjon cserben. Nyeli a…..
Egyes kutatások szerint a jómódúakra kivetett magasabb adók nem rontják a növekedési kilátásokat, a jövedelmek kiegyenlítése ugyanakkor jót tesz a gazdaságnak.Minél nagyobbak a jövedelmi egyenlőtlenségek egy társadalomban, annál rosszabbak az adott gazdaság növekedési…..
A Forbes Magyarország legelső számának címlapembere volt Váradi József. Októberben, amikor azt a címlapsztorit készítettük, a londoni tőzsdeguruk és az iparági öreg rókák is egyöntetűen tudni vélték, hogy pár hónapon belül tőzsdére mehet a Wizz Air, s akkor minden kiderül…..
A csökkenő népesség és az elöregedő társadalmunk következtében mind gyakrabban merül fel – némileg tévesen, – hogy a jelenlegi demográfiai folyamatok mellett bizony rossz lesz majd nyugdíjasnak lenni 30-40 év múlva, és az akkori nyugdíjasok a jelenleginél jóval kisebb…..
Dilis Csávó 2014.03.09 18:48:15
@ccactus: Tulbecsled a modelled kepessegeit. Ahhoz, amit be akarsz bizonyitani, ez edeskeves. Pl nincs benne termeles, termelesi tenyezok, jovedelmek, csak egy mechanisztikus demografiai modell.

Azert ennel kicsit (sokkal) komolyabb moka ez, nem is csoda, hogy ilyen cellal nem nagyon keszitenek komolyan veheto modelleket. A modell haszna messzire alulmulja a belefektendo idot, energiat.
Dilis Csávó 2014.03.09 18:59:25
@ccactus: Es pontosan ezert mondtam, hogy mindenki elfogadja az egyensuly helyreallasat. Ebben nincs teveszme.
De a cimben arra utalsz, hogy meg lehet elni majd az allami nyugdijbol. Na, ez az ami lehet, hogy hosszu tavon igaz, de kozeptavon (tobb evitzeden keresztul) mar nem feltetlenul. Azaz, mar a cimben tulterjeszkedsz a modelled kepessegein, fuggetlenul attol, hogy a felteveseid helyesek-e.
Mellesleg, az aktiv koru nepessegrol beszelsz, ami pusztan demografiai kategoria, nem az aktiv (azaz dolgozo, vagy munkat kereso) nepessegrol, ami inkabb lenyeges szamunkra.
Nincs nála háromszázezer forintnál drágább autó. Ennyiért viszont Ticót, Corsát vagy akár Volvót is kapsz. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Tényleg fél perc alatt újjá lehet varázsolni a lemattult fényszórókat? Szinte ingyen? Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Dilis Csávó 2014.02.06 09:28:52
www.youtube.com/watch?v=adAJU7PDtPI

A youtube-on a fogkrémes tisztítás terjed. Nem probáltam.
Annyira ott lettem volna, mikor megszületett ez a nagyszerű gondolat az új házszabályról: Kezdésként az ülést vezető elnök elnöki emelvényre érkezésekor az ülés résztvevői felállva köszöntik a választópolgárok közösségét. Nem tudni, hogy ezt maga a házelnök…..
Amerika elhallgatott történelme címmel mutatja be itthon a Spektrum Oliver Stone tavalyi dokumentumfilmjét, amiben a háromszoros Oscar-díjas rendező egy lázadó punkzenész magabiztosságával megy neki a demokrata párti Truman és Clinton mellett a neokonzervatív Bush-családnak. De…..
Dilis Csávó 2013.11.30 13:51:42
@Sigismundus: Egyetertek. Fontos latni, hogy az atombomba (tehat a tisztan maghasadason alapulo nuklearis fegyver) nem strategiai fegyver. A hidrogenbomba, azaz a fuzion alapulo nuklearis fegyver sokkal lenyegesebb strategiai szempontbol, de abbol az 1950-es evek vegeig nem sok volt bevetheto allapotban. Radasul az emerikaiaknak az atombombabol meg legfelejebb egy volt bevetheto allapotban 1945-ben, es ezt Sztalin pontosan tudta az NKVD es GRU ugynokhalozata reven. Neki uzengetni Hiroshimaval es Nagaszakival nem sok ertelme volt. Ez megint szovjet hideghaborus propagandanak tunik. Ugyanakkor az atomfegyverek bevetese adta meg Hirohitonal azt a lokest, hogy le tudta allitatni a haborut, amit a tabornoki kar Hiroshima utan sem akart.
Dilis Csávó 2013.11.30 14:00:17
@Free-Press: Igaz. A History Channelen futott is egy sorozat Barbárok cimmel. Onnan szepen kideurl, hogy pl. a kelta neopek mennyivel magasabb fokon ertettek a femmegmunkalashoz, mint a romaiak. Meg Caesar koraban is.
Dilis Csávó 2013.11.30 15:35:20
@LayerFlop:
1. A GRU a szovjet katonai hirszerzes, ami 1942 ota mukodik ezen a neven. (http://en.wikipedia.org/wiki/Glavnoye_Razvedyvatel'noye_Upravleniye)
2. Klaus Fuchs a Manhattan projektben dolgozott, 1941/tol a szovjet hirszerzes ugynoke volt.
3. Az egyfazisu nuklearis fegyverek (atombomba) sokkal kisebb energia felszabaditasat teszi lehetove, mint a hidrogenbomba. Az atombomba hatoereje nehany tzi kilotonna TNT egyenerteknek felel meg, a hidrogenbombaknal nincs felso hatar, de altalaban 100 kt-4 MT kozott valtakoznak. Vagyis egesz varosok, orszagreszek megsemmitesere alkalmasak. A globalis atomkatasztrofa remkepe igazabol a hidrogenbombaval jelent meg.

Egyebkent tenyleg erdekelne, hogy miert ilyen stilusban szolitottal meg? Ki tudsz lepni kicsit a szerepkorodbol, es elmondani? Tenyleg erdekelne.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet konferenciát tartott a hét elején "Médiatudatosság az oktatásban" címmel. A konferencián természetesen Hoffmann Rózsa is részt vett. A 2 napnyi konferenciázgatásból a köznevelésért felelős államtitkárunknak 2 dolog jött le,…..
Anyu meghalt szombaton,vasárnap az egyik szobatársa,majd a harmadik szobatársa. Tisztelt Praxis blog!Elküldeném azt az üzenetet, amit a dombóvári kórháznak is eljutattam.Tisztelt Belgyógyászat 1-es osztály!  Az intenzív osztályon az ellátás megfelelő volt,gyógytornász nem…..
Talán van aki már megnézte a BeforeAfter rovatban a rólam szóló írást. Úgy gondoltam pár általam is használt, bevált tanáccsal hozzájárulnék azon erőfeszítésekhez amiket esetlegesen tesztek, hogy jobb formába kerüljetek.  Nagy csodákat nem kell várni, de minden apró…..
Van olyan, hogy valaki a maga módján zseniális? Talán van. És, ha van, akkor Gyurcsány Ferencre bizonyosan ráillik ez a kifejezés. Zseniális, mert valami elképesztő manőversorozatba fogott, mert valami hosszú távú, nagy ívű, messzire tekintő koncepciót próbál megvalósítani.…..
A nap videója, mely egyszerűen annyira csodálatos, hogy már hamadszorra nézzük meg egymás után, Kálmán Olga Deutsch Tamás-interjúja. Ha bárki azt gondolta, hogy a politika mocskos és unalmas, sőt esetleg még tévéjétől is megvált, mert nincs benne semmi izgalmas, annak…..
A jó hír, hogy még van a magánnyugíjpénztári vagyonból!A rossz hír, hogy most már csak "vagyonkának" nevezhetjük. És "hol a lé?", kérdezik többen...Természetes ebből csökkentették az államadósságot! Államadósság | Create infographics..
Dilis Csávó 2013.10.04 11:26:07
@VT Man: Ami az egyiknek tartozas, az a masiknak vagyon. Szamviteli alapszabaly.
Dilis Csávó 2013.10.04 11:30:51
@VT Man: Az allam a tartozasait tovabbra is a te adodbol fogja kifizetni, max. nem a nyugdijpenztaraknak, hanem masoknak. Tehat a MANYUP rendszer kivezetese nem fogja csokkenteni a terheidet.
Azt mondta Puzsér Róbert egy tévéműsorokról tartott beszélgetésen, hogy a Való Világ jól össze volt rakva, és ugye már ez is elég meglepő, mármint az, hogy Puzsér egy ilyen agysejtpusztító szellemi toprongyot, mint egy tévés reality, bármilyen értelemben véve is pozitív…..
ReCenzor Mesterházy elkúrta. 2013.09.15 19:11:25
Ha vannak visszautasíthatatlan, akkor vannak elfogadhatatlan ajánlatok is. Nézzük dióhéjban, mit ajánlott az MSZP a DK-nak, miről nyilatkozta később Szigetvári, az Együtt-PM társelnöke, hogy "A szocialisták korrektül tárgyaltak..."Az MSZP ajánlata a DK-nak tehát a szocialista…..