Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zen Taster

1 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kevés olyan téma van, amely képes egyetlen nap alatt ronggyá csépelődni. A Szovjetszkoje Igrisztoje története bizony ilyen. A szaporafosást is megszégyenítő sebességgel tört utat a sajtón, hogy a magyarított "szovjet" pezsgő előállítója, az izsáki székhelyű Royalsekt Zrt.…..
Zen Taster 2014.02.10 16:28:56
@Royalsekt:
Szerintem még soha nem szóltam hozzá semmihez, ami blog.hu, de valaminek a minőségét azzal igazolni, hogy több millió palack fogy el belőle évente, már tényleg a bicskanyitogató kategória. A Sz. I. egy ócska és gagyi produktum, amit csak tovább erodál annak a bizonygatása, hogy "szovjet technológia" alapján készült. Ne már. Ez a technológia nem a minőségről, hanem a költséghatékony és mennél gyorsabb termelésről szól, minimális humán-beavatkozással. Értem, hogy meg kell védeni a mundér becsületét, csakhogy az ilyen és ehhez hasonló felületeken viszonylag sok olyan embert találni, akiknek van némi fogalmuk a pezsgőről, mint olyanról. A saját, meg a céges fb-profilon lehet hinteni a márkakommunikációt, itt ez csak kacagásra fog késztetni mindenkit.

És az, hogy "ezek a borbloggerek mások fölött állónak gondolják magukat", olyan vád lenne (aminek a kimondásától egyrészt megkímélem a kedves Fórián Szabó Róbert urat, másrészt), mintha a zenekritikust arról igyekeznének meggyőzni, hogy attól, hogy a Fási Ádám műsorait ronggyá hallgatja az ország, az még valódi nívót képviselne. Pedig ennyi ember nem tévedhet...

Tényleg csak azt tudom mondani, hogy szar egy karma egy ilyen terméken dolgozni, de hát a sárga csekk jön mindenkinek hó végén.

Még egy: ha valóban van késztetés a Royalsekt részéről, hogy az üzletek polcain fellelhető pezsgőkkel összehasonlítsuk a Sz. I.-jét, vagy akár a Szent István pezsgőket, akkor én, a magam részéről, állok elébe. Viszont a boltok kiválasztásában nekem is részem lesz!

Tisztelettel, de az idiotizmust mélyen megvetve: Németh Richard
Zen Taster 2014.02.10 19:53:20
@Royalsekt:
Kedves Róbert!

Nem egyről beszélünk. Én Mozartot hallgatok, ön meg Csóró Lalit - hogy ennél a zenei képnél maradjak. Én Mozartban hiszek, mert tudom, hogy az a minőség és mélység, ami belőle árad, nem szorul magyarázatra. Persze a Royalsekt tételei sem szorulnak magyarázatra, mert az a kör, akiket ön itt most megszólított, ugyanolyan fogyasztók közül nőtt ki, aminek milliós nagyságrendjével ön most éppen igazolni igyekszik a Sz. I. minőségét, s ez a kör szart ugyanúgy ivott, míg a jóhoz el nem jutott.

Annak a szakmának, aminek ön a tagja, nevezetesen az olcsó, híg, jellegtelen, igénytelen, a minőséget nem ismerő (esetleg anyagi korlátoltsága okán nem ismerő [és nyilván ez számára nem róható fel]) tömegeket célzó szakmának, az "önjelölt" borbloggerek és sommelier-k az őrei. Tudja, miért? Mert ezek az "önjelölt" emberek borszakértő iskolákat végeztek (WSET-felsőfokot, WSET-diplomát), saját pénzükből rendszeresen járják, szondázzák a magyar és a külföldi borvidékeket, és nem kis energiát fektetnek a napi szintű - hogy az ön nyelvén fogalmazzak - "termékismeretbe".

Ha nem lennének ilyen "önjelölt" bloggerek és sommelier-k, akkor az olyan, a közepes minőség alatt lévő italok, amiket önök is előállítanak, ellenvélemény, ellenpólus, tükör nélkül vitorlázhatnának, ami nem jó, mert mi van, ha a tömegből valaki egyszer mégiscsak kíváncsi lenne a magas minőséget képviselő tételekre?

Nemcsak Magyarországon, de az egész világon azok, akik borszakértőknek nevezik magukat, önjelölt, sok esetben autodidakta illetők, csak míg külföldön elfogadottak, addig itthon nem.

Ha a tömegtermékek megvetése naivitás és idealizmus, akkor ismétlem: nem egy lemezt hallgatunk. Az ilyen felületek azért vannak, hogy a középszerűnél sokkal jobbat mutassanak értőnek, átlagfogyasztónak egyaránt.

A kritika egy műfaj, ami tanulható, de amit nem az átlagember művel. Ez így van irodalomban, filmművészetben és bizony, borban is.

Szép estét!

N.R.
Zen Taster 2014.02.10 20:18:00
@Royalsekt:
Még egy: ha követi a szakmai blogvilág rezdüléseit, bizonyára ismeri minden 'kritika és a kritikát elfogadni nem tudó termelő' alfáját és omegáját, íme: komlo.blog.hu/2013/02/09/kisalfoldi_meggyes

Szerintem kíméljük meg magunkat a fölösleges billentyűcsapkodásról, a végkimenetel úgyis, kottára ugyanez lenne...
Borban utazom 2013.05.07 12:38:34